Friday, March 28, 2008

A student's life...(entry yang panjang)

Bismillah~~

Well, aku tau banyak giler posts untuk blog aku nih. Tapi lantak laa...aku nak menulis jugak. Tak larat baca sudah laa... Tak suruh sapa2 baca pon...heheh...

Kali ni aku nak cerita tentang presentation Bel last Thursday night (utk omputih;Thursday night la...tapi kalau orang Melayu kata malam Jumaat). Presentation yang terakhir untuk kursus BEL492 iaitu Speech Communication or Public Speaking (BEL ni adelah subjek English untuk budak2 uitm,wajib amik dari diploma sampai la ke degree, ade je paper ni...Basic English Learning)..paper ni xde final exam, so last presentation itu lah final nyer... Memang kena beria sikit la. Pakai lawa-lawa... Xleh pakai jeans and t shirt. And aku pon untuk pertama kalinya berbaju kurung untuk kelas Bel nih. Cos the 2nd speech aritu aku pakai kebaya. Aku adalah orang ke 6 dari 8 orang.

Hmm, secara keseluruhannya, presentation malam tu xdelah memuaskan. Sebabnya?? Mmm, delivery xbest. Okay, lecturer Bel suruh kitorg (engineering students) cari tajuk yang teknikal. Budak2 ni (including aku) carilah tajuk-tajuk yang teknikal. I mean, yang ade unsur sains dan teknologi laa...yang berkaitan ngan engineering ke...sbb tu aku mcm nak maut pikir nak wat tajuk ape cos aku xmo lecturer bosan. Anyway, topic2 presentation pada malam itu adalah;

1. V12 Engines (memang jenuh kena sound laa),
2. Abrasive Jets (tajuk and contents memang dah best...tapi delivery and penekanan untuk bagi info pada lecturer kureng...),
3. Skyscrapers (haa...mamat yg present tajuk ni sggh memeningkan kepala cos presentationnyer bercelaru...),
4. Jet Engines (bdk ni kena stop in the middle of his presentation cos my lecturer couldn't take it anymore!-->bdk ni kena redo on Friday i.e tonight!),
5. CNC Machining (ini tajuk Ecah. Dia pon kena redo jgk patutnya...tp xjd cos dia g jmpa n explain blk semula kat lecturer smpai lecturer paham),
6. Infrared (ini tajuk aku...aku lari dr engineering fields, at least from mechanical thingy cos aku pon bosan ngan engineering...hahaha! Alhamdulillah, aku jer dapat ucapan "Thank you" dari lecturer aku malam tu..hehe)
7. Tajuk yang ke 7 aku lupe...tapi tentang bridges.
8. Airbags (bdk yang present ni mmg kelakar!)

So, bayangkan lah lecturer yang xtau ape itu resonance, torque, milling machine, non-traditional machining (NTM), thermodynamic laws, CNC Machining (Computer Numerical Control) and mcm2 lagilah istilah engineering terpaksa bear ngan presentation yang macam tu...and mmg xdinafikan presentations last night were boring...diorang ni pon bukan nak simplify ayat... Lecturer dah warning;
"Tell me like you to tell your mother, or someone who has no engineering or technical backgrounds!"
aku asyik jeling2 belakang je...tengok lecturer...muka dia interested ke tak...huhu...kecut perut nak present weh!

Tapi alhamdulillah laa aku ni dekat2 nak last, so aku mmg dah prepare. And alhamdulillah English aku ni walaupon dah berkarat and broken2 ckit, tapi she said (lecturer aku la..),
"Well researched, Raihana... Thank you."
Itulah first time kalimah thank you keluar dr mulut dia malam tu... and memang from the way she looked at me when she said it, she looked glad. Haha... tapi still, aku stuttered a lot. And tgk/baca notes!

Oh, tapi yang paling best about that night was one particular presentation presented by the clown of our class, dear Mizan.

His topic was 'Airbags'. Okey, tajuk ni memang dah common sesangat and I can see that my lecturer wasn't impress by that topic. But, his presentation was hilarious. I mean no disrespect, no demeaning whatsoever cos I adore his antics! Budak ni memang kelakar giler... He's a Kelantanese, I think. So, memang slang east coast tu xleh nak hilang la..esp kalau kat boys kan.. tu tak kisahla...dari cara dia yang selamba kodok and macam blur kejap2, buat aku tergelak memanjang. And yang paling lawak time dia nak explain tentang macamane airbags tu berfungsi.

Okey, name pon kelas Bel. So, kena present in English la kan. And bdk ni memang xdela terer beno b.i nyer... Cube bayangkan, dia nak cari ayat atau perkataan yang sesuai smbil wat muka2 blur, and then bile mcm xjmpa perkataan yang sesuai, dia lakonkan je...

"You know, when you hit on something...er..the airbag...er..the airbag will...will...er gapo dio laa...hmmm..ah!"
Then dia wat macam kepala terhantuk kat stereng kereta and wat style orang pengsan!

Aku gelak sampai xcukup nafas. Sakit giler perut aku time budak ni present. Sampai berair-air mata aku. Badan aku jangan cakap la... Menggigil2 tahan gelak. Dan aku terpaksa keluar kelas time dia present dalam 3 minit untuk bagi reda rasa kelakar. Bila masuk, tengok dia and dengar perkataan2 yang lawak, aku gelak balik! Giler ah...keras perut weh!

Bukan aku je (tapi mmg aku the only girl yang gelak mcm nak mati) yang gelak. Semua orang gelak. Lecturer aku pon. And husband dia yang memang teman dia pon gelak. Dahlah husband dia xpernah bersuara pon time tiap2 malam yang dia dtg teman isteri dia ngajar kat kelas, tup2 time si Mizan ni present, sampai terbatuk-batuk orang tua tu gelak! Tapi bukanlah kami gelakkan dia sbb dia xpandai present, xterer english dan sebagainya...bukan mcm tu...just...mm, xtau nk ckp... Memang kelakar!

Hee...

Okeylah,nak letak gambar laa...

The cause of the hullabaloo...


My lecturer and her husband... who used to be a silent observer... =)

A Quick Reminder;
Final exams coming up!
Busy!
Busy!
Busy!

Salam.

Alhamdulillah~~

3 comments:

apex merc said...

well,mmg mlm tu just 2 presentation yg best huhu
rai punye n mizan punye
others(including mine hehe)bored and dull hahakk
but at least all of us(engine stdnts)try the best to be a good speaker,but Puan seems to be cannot undrstnd what we're talking abt huhu
(she's not an engineer =P)

ok lor...abt rai presentation
well its really interesting
the way she talk abt her topic,the way she present it,she deserves to get the "thank you" from puan hehe

for mizan,he's really good at making people laugh huhu

hurm ok mayb that's all from me huhu
and to rai,u'll get an A for bel k huhu dont worry lorrr

p/s:bgs la rai ni,stat post die ngn bismillah and end dgn alhamdulillah =)

Aznyda said...

hahahahaah kelakar gile wei!

Blooming Sakura said...

To Apex/Adi:thanx la...harap2 mmg nak A. ttg dimula dgn bismillah dan diakhiri dgn alhamdulillah tu,saya ikut dr kwn2 seblog jgk (Mechanism)..cos itu bnda yg baik utk ditiru n diikuti..=)

To Nyda: Memang lawak...kalo ko ade,aku rase kita akan jadi orang yang paling kaut gelak and merah2 padam muka cos gelak jer...seriusly wei...:P