Tuesday, May 27, 2008

Filem Ayat-Ayat Cinta [The Verses of Love]

bismIllah...


Yes, I've just watched Ayat-ayat Cinta [The Verses of Love] when I should have been studying. Mueheheh...

Kat pintu bilik tu Maria, isteri ke2. Yang tengah pegang Fahri tu la Aishaa, isteri pertama...cun weh!

My comment? Best!
Well, ade jugak orang yang rase cerita ni tak best. Tapi lantak la. Bagi aku cerita ni best. Cumanya, aku tak baca lagi novel cerita ni cos filem ni dibuat berdasarkan novel Ayat-Ayat Cinta karya Habiburrahman El Shirazy. Mane nak cari novel dia ek? Cos aku ade terbaca yang novel dia lagi best dari filem. Sape ade?? Nak pinjam!! peace!

Kontoversi:
Well, oleh kerana cerita ni Islamic, memang agak kontroversi sikit la bila ade adegan kissing di dalam filem ini. Siap rebah-rebah kat katil lagi. Tapi takdela teruk sangat berbanding cerita Remp-It kan... haa, kalau itu mmg xleh challenge laa ... eh mcm dh lari tajuk.
Ermm...aku ni jenis tengok je. Amik yang baik bukan fikir yang buruk jer... Tapi, perkara taboo camtu memang orang akan bising la kan. Kat blogosphere ni pon aku ade jumpa orang kutuk-kutuk filem ni cos macam sinetron murahan.

Hmm... but to me, this film is inspirational. I really admire Aishaa's character. Sebelum ni aku memang tahu la cerita tentang poligami ni, tapi aku jarang tengok cerita camtu. Dan kepala aku ni tak pernah nak terbayang hidup orang berpoligami camne. So, bila tengok cerita ni, dalam hati aku terdetik, "Giler ahh...bagi suami kawen lain. duduk sekali ngan madu. Fuhh...kuat betul iman dia..."

Kalau aku? erk...rasenya iman aku belum cukup kuat untuk merelakan orang yang aku cintai berkahwin dengan wanita lain. Tak sedia untuk berkongsi cinta...

Tapi...mungkin berubah kalau situasi aku macam dalam cerita tu kot. Cos tak sampai hati lak tengok Maria tu sakit teruk sebab tak dapat si Fahri [hero cerita ini]

Aku tahu poligami ni perkara biase laa... tapi sebab aku taknah jumpa dan saksikan [tak ade sorang pon sedara-mara aku mengamalkan poligami] perkara sebegini, aku tersangatlah kagum.

Nak cerita ke sinopsis? Ahh malas... korang Google lah sendiri.
Heheh...


p/s: Cun giler laaaa wanita-wanita heroin filem nih!!!

Sekian.
NAk bubum.

alhamdulIllah...

4 comments:

Tyra said...

dekat MPH ade jual buku ni. di section novel2 melayu tu..

hehe...

Ryehanna said...

oh ek?? hehe...tp xcukup duit nk beli laa...eheheh...

Aina Ana said...

Salam. Akak dah baca buku ni, dan berdasarkan komen rakan yang dah baca & tengok movie ni, memang kami sependapat novel dia lagi best. Lagi berisi ruh Islaminya. Beli dan bacalah, mesti Ryehanna menangis. Jalan cerita movie ada yang lari sikit dari buku asal. Biasala, kena ada komersial valuenya untuk tarik penonton

mecHANISm said...

huhu..btol ckp akak aku tuh...bc buku die lg feeling..