Friday, May 9, 2008

Meine Oma

Bismillah...


Opah looking at the window...

I spent most of my time at home taking care of my grandmother, Opah these days. Sebabnyer, Opah dah tak boleh nak bergerak ke mana-mana sendiri. Kena ada orang pegang dan tolong. Well, she is 9o years old. Baru-baru ni jer yang Opah tak boleh nak gerak sangat. Aku balik-balik dari U jer mak cakap Opah tak berapa sihat. So, my duty pagi-pagi ialah tukar pampers Opah and mandikan dia. Pastu wat susu bagi dia. And sediakan makanan Opah. Opah dah tak boleh nak bangun, tu yang kena angkat dia. Sakit jugak le pinggang but I'm not complaining. Sebab, yela kan... My grandmother... Selagi masih ada :] ...

Tapi yang aku fobia ialah: if she pooped in the diapers! Oooo Nooo! Aku tak pernah tukar lagi pampers kalau Opah poopoo. Hehehe... Cos selama ni xpernah lagi Opah poopoo in her diapers. Kalau setakat buang air kecil tu biase la... Sape yang tak pernah tukar pampers Opah kalau dia buang air kecil memang bukan dok umah ni laa... So, last 2 days adela sekali Opah ter'poop' dalam pampers. Aku panggil Debab tolong. hehe... And since pagi2 tinggal aku and Opah jer di rumah, aku suruh Opah tekan loceng kalau rasa macam nak buang air besar. Aku rela sakit pinggang angkat Opah ke toilet dari biar dia poop dalam pampers. Cos dia pon xnk poop dlm pampers. Giler... memang tak selesa kan... And orang tua yang sakit punyer 'poop' bau nyer adalah sangat... erk... phm2 jela. Hehe...

Tapi alhamdulillah sangat-sangat cos Opah aku adalah Opah yang sangat cool and sporting. Aku bersyukur sangat yang dia bukanlah jenis orang tua yang cerewet gila. Dan Opah tak nyanyuk. Yang kadang-kadang kami naik boring ialah Opah rajin benor bersembang. Hahaha... And most people ramai tak faham sangat dia cakap tentang ape. Biase la loghat Perak pekat giler... heheh... Gigi pulak dah banyak yang tak ade. So... macam kelakar la bile tengok muka orang yang kena layan Opah sembang... hehe... Tapi, ape-ape pun, Opah rocks! hehe... dia tahan seloroh. Kalau kena usik ngan Nan or Bedah, dicarutkannya diorang. Har har har... [amik kome!]

Hmm, selain jaga Opah, cam biase la... wat daily chores aku. Hmm... boring gak jadi yang paling eldest kat rumah sekarang. Tak best la plak takde Nini [cos aku dah biase ade dia!]. Boring giler... And petang tadi, Nini siap sms yang dia tgk wayang citer 'Ironman'. Cess... itu cerita yang Nini, aku and Mizi plan nak tengok before aku balik Perak abis exams baru ni. Tapi apakan daya, aku demam. So, tak berkesempatan langsung laa... Sian kat Nini. Tu dia lepas geram la tu. Ahaks!

K lah, entry ni just nk letak gambo Opah jer... hehe...

Salam.



Alhamdulillah...

0 comments: