Friday, May 23, 2008

Tentang bilik, belajar dan mata yang bermasalah

bismIllah...

Bilik aku di Kolej Anggerik

Hmm, weekend ni tinggal aku dan Noni jer di bilik. Lagi 2 orang roommates dah balik kampung. Mentang-mentang ler diorang takde kelas hari Jumaat. Jelesnyer aku...

Hmm, semalam aku experience keadaan yang sangat tak best waktu tengah mandi. Bayangkan kalau tengah sedap-sedap mandi dan buih satu badan, tiba-tiba air tak ada!! [bukanle xde, tapi macam xde jugak la cos xde projectile motion lsgg bile air nyer same level ngan dinding!] Tension gila aku!

Kalau kelas pagi-pagi, dipersilakan mandi before 6.30 a.m... Heh... Dan sila mandi sebelum Maghrib kalau taknak peristiwa hampeh berulang lagi. Hampeh sungguh.


Di kedai makan


Mizi dah mula tutor aku. Setiap kali kuar makan malam, aku akan usung beg sekolah aku beserta buku Fluids. Hmm, kat gerai makan pon jadi. Ok la kan, sebab masa memang suntuk. Dia lak keje waktu siang... Weekend ni la baru nak refreshkan balik memori aku dengan pembelajaran Mekanik Bendalir ini...[pelik gile kalo translate dalam BM...hihi]

Banyak kerja-kerja pembelajaran dan sesi tutorial akan menjelang tiba... Dan setiap malam, walaupon keluar, kami bukan berdating okey... Cos kalo dating, patutnya aku tak payah keluar duit nak makan, tapi kali ni tak... Dutch treat! Same-same sengkek... huahua...


Mata yang bermasalah

I think I have problems with my eyes... tapi yang selalu berproblem lately is my left one. The other night, ade gelembung kat mata putih aku...aku risau sangat. Tapi, lepas dropped Eyemo every 15 minutes into it, okay la sikit... Aku tak pergi2 klinik lagi... Malam tu dah plan nak pergi, tapi bila bangun tido and mata dah okay, aku jadi malas... :p Cumanya mata aku sekarang macam ade selaput bila bangun tido. Bukan taik mata ok...cos dia boleh ditarik2... Benda tu macam sarang labah-labah dari segi elasticity nyer... aku rase sebab aku tukar solution contact lens aritu kot. Semalam dah beli lain...beli yang aku biase pakai...

Ramai gak kata jangan pakai lens dah. Masalahnye aku xnampak le kalau tak pakai... Cermin mata? huh, dah berzaman hilang. Tak tau la mane aku humban. Aku bukanla mengada-ngada taknak pakai spectacles tapi...aku tak biase. Aku start rabun ni pon bukannye sejak sekolah... Masa umur dah 2o tahun lebih kurang, baru la aku rabun... [sila jangan membaca buku cerita dalam keadaan yang kurang pencahayaan] Jadi, aku tak biase pakai spek.

Then, aku rase tak puas nak tengok. Memang sangat tak puas. Dahla tu, fesyen pakai spek sekarang ni yang bingkai kecik2 and comel2... mata aku ni besar le jugak...so, tak puas dan tak selesa. Aku akan bad mood kalau pakai spek. Kalau mata letih, barula aku pinjam spek Nini [power lebih kurang cuma aku lebih ckit]. Kalau pakai lens ni, sebesar-besar alam aku leh nampak. Tambahan pulak tu, tengah tak berduit nak buat spek. Tengok ler...sem depan dapat loan, aku buat la spek baru.

Faktor lain yang buatkan aku malas pakai cermin mata ialah; aku rase rupa aku sangat tidak sesuai berkaca mata. Heheh... [ngengada]



Dahla, nak tido jap. Salam sayang...

alhamdulIllah...

0 comments: