Monday, June 9, 2008

Exams results and studies...

bismIllah...


PERINGATAN>>>>> INI ENTRY YANG SANGAT PANJANG.

Monday morning...macam biasa, aku ada kelas pukul 10.30 a.m. Dan macam biasa, aku akan sms Kak Wana [yang aku tumpang keretanya] untuk bertanya dia pergi kelas ke tak... Tapi, pagi ini aku dikejutkan dengan berita yang membuatkan diriku yang sememangnya tengah sedih, rasa bertambah sedih...

Aku: Salam. Pegi kelas x?ttg asgmnt, ana xsempat wat ape. komp kena virus. <--- sebab lecturer ada bgtau nk tgk progress asgmnt kitorg.

Kak Wana: Akak xkan pg kelas lg dah...akak dah bhenti..dismiss.

Aku: Hah? Laa...yeke... I'm so sorry to hear that... <--- actually aku terkejut tahap cipan and tak tau nak balas ape...aku terlupa nak tanya dia nak wat rayuan ke etc.

Kak Wana: Xpe..akak pun dah xlarat nak teruskan...

Aku just balas dengan 'ok...'.

Serius aku memang terkejut. Dan sedih gila. Sedih sebab kalau result dia ok, patutnya dia boleh habis dah semester depan. Aku suspect ada subject yang dia fail untuk kali ke-3. Sebab tu kena dismiss. Dan Kak Wana pun dah sepatutnya memang abis degree dah. Even tunang dia yang sama batch ngan dia pun dah jadi engineer setahun. Dia pernah tangguh satu semester. Minta cuti satu sem. Aku tak pasti kenapa. Ada orang kata sebab dia sakit. Dan memang dia sakit. Tapi, aku tak tahu sakit ape. Sebab...dia selalu kena gi jumpa doktor... Aku ni memang jenis tak mahu tanya banyak. Kalau orang cerita, aku dengar jela. Sebab, aku pernah tanya dia, dia sakit ke? Dan dia jawab 'ya'. Tu jela. Aku tak tanya plak sakit ape. Macam tak sensitif plak. Hmm...

Hmm... I can't help but feel so bad about her being dismissed. Ruginya masa 4 tahun...[sebab dia extend kan...]. Ruginya duit bayar kursus intersesi ni... Tapi itulah kehidupan. Dan mungkin juga, aku jer yang rasa rugi. Mungkin dia tak rasa macam tu. At least, ada juga diploma. Kalaulah budak lepasan matrik yang kena dismiss, macam mane agaknya??

Yang pasti, semua yang berlaku ada hikmahnya... Kak Wana pun didn't sound so sad about it. Well, mungkin lega jugak kot?? Ntahlah...tapi aku leh relate dengan perkara ni... Dan aku suka kawan ngan dia cos dia baik dan lemah-lembut je orangnya. Berbeza betul dengan aku. Hehe...

I admire her. I do. Oh...aku harap she's okay. At least, she still have her engineer fiance by her side. Whom she loves so much. And I know her fiance adores her. Kak Wana nak kawen hujung tahun ni. Semoga berbahagia hendaknya...

Hmm, sibuk cerita tentang peristiwa pagi ni...lupa nak catat bahawa result exam sem lepas dah keluar Jumaat lepas.

Petang Jumaat tu, tiba-tiba Mizi sms nak tahu nombor matrik. Aku bagi jela. Sambil dalam hati berdebar-debar nak tahu result. Aku cuak giler dengan 2 subjek yang aku rasa memang aku takleh buat sangat masa final aritu. Then, Mizi mesej; "Lulus semua"

Alhamdulillah...
Okey, setakat lulus jer mungkin bagi sesetengah orang itu perkara biase jer. No big deal, right? Tapi bagi aku, that's a blessing! Ape taknya, aku ingatkan aku fail subjek Mechanics of Materials dan Manufacturing Technology [sebab aku malas gila nak baca dan hafal dalam subjek Manuf. tu], tapi alhamdulillah...syukur sangat2 cos aku lulus walaupun hanya dengan cukup-cukup makan. Mechanics dapat C jer tapi Manuf. yang aku budget fail tu leh dapat B-!! Maknanye betulla ape yang aku tibai tu! Tak sia-sia la aku mengarang jugak walaupun tak berapa ingat. GPA aku naik ckit. Walaupun tak banyak, tapi dah cukup melegakan hati aku.

Tapi, walaupun lulus semua, aku ada sedikit tidak puas hati dengan gred untuk subjek Presentation Skills a.k.a BEL492. Seumur hidup aku yang akan berumur 23 tahun pada Ogos ini, aku tak pernah mendapat gred dalam subjek berkaitan English lower than B+ [aku dapat ni masa sem lps...subjek Report Writing], tapi kali ni lagi bawah dari B+. Sedih gila aku. Salah aku kah? Or lecturer? sebab kami memang sebulan takde lecturer...then bila ada, kelas kami tersangat ramai manusia iaitu dalam 40 students something... Sebab ramai sangat students sampai leh salah mark ke? Mulanya rasa macam nak recheck, tapi sebab subjek ni takde kertas atau benda bertulis, aku rasa macam buang duit aku je. Takpelah. Pasrah jelah. Look at the bright side, I passed ALL my subjects for last semester!! Alhamdulillah...

Aku tefon Ecah, dia pun lulus semua. Baguslah. Hmm...ramai kawan-kawan yang fail Mechanics of Materials a.k.a Strength. Fuhh...leganya aku lulus. Penat la nak carry paper. Dari diploma, sampai la ke degree... Serius tak larat. Sebab tu result sem lps ni sangat mengejutkan aku [in a good way!] dan aku rasa happy ckit nak belajar... :]

On the other hand, Mizi and my sister, Nini didn't do well.

Nini called aku dari Kuantan [dia tengah praktikal dan tinggal kat umah Mak Njang] dengan suara sedih. And when we spoke for a while, she started crying. Damn, I felt bad for her. Yelah, first time pointer bwh 3.00... Risau macam mane nak cakap kat Mamito. Ala, memang la mak akan terkejut. Tapi takdenya mak nak marah lah... Mmm, macam kelako plak. Cos just bawah 3.00 je. Not like she failed anything... Macam aku ni, memang dah biasa dah. Muahaha!

Mizi plak blamed me for his bad grades. Honestly, memang aku rasa bersalah gile. For the first time dalam hidup Mizi, dia dapat GPA yang lower dari 3.00. Dapat 2.97 jer...sebabnya? Industrial Management dapat C+! Dan takde A langsung... Aku tahu Mizi upset giler. And I know it's because of the breakup last sem. Takpelah, aku harap perkara tu tak berulang lagi. Aku harap dia akan lebih concentrate dalam study lepas ni. I'll try and make it up to him somehow. Sebab, aku boleh rasa betapa dia kecewa. Tambah pulak, aku lulus. Orang yang dia ajar, lulus dan naik pointer. Kawan-kawan dia, si Zubey and Faitul dapat Dekan. Mereka ni lah yang mintak tolong Mizi ajar...siap bawak awek suruh Mizi ajar jugak...dan mereka dapat result yang cemerlang... Aku tahu Mizi sedih. Sedih sesangat.

Dan itu jugaklah yang membuatkan hari Jumaat itu muram bila aku bersama dia. Nasib baiklah masa tengok cerita Kung Fu Panda tu dia gelak jugak. Tapi bila abis tengok, sedih balik... Hmm... Takpelah. Itu cerita last Friday. Sekarang Mizi dah okay. Aku harap dia tak sedih lagi...

Aku dah nasihat jugak...yela kan, ape2 pun, dia tetap lulus semua. Ok, memang la pointer cgpa turun giler tapi ada 2 sem lagi. Bagila naik. Sure okay. Ala, biasela kalau engineering student turun naik pointer nih. Lulus semua tu pon dah cukup baik tau... macam aku ni! :P

Ada orang yang lagi teruk dari kita. Janganlah jadi tak bersyukur.
- Ada kawan aku yang fail 3 subjek. Fluid, Strength dan Mate. Bila dah fail sampai 3 subjek, pointer gpa turun sampai bawah 2.00. Dan bila itu terjadi, pinjaman PTPTN akan disekat.
- Kak Wana sampai dismiss...
- Ada kawan aku yang dah repeat Strength dan sekelas ngan aku sem lepas, REPEAT lagi cos fail untuk kali kedua. Tinggal lagi 1 chance jer...
- Dan Mizi bagitahu aku memang ramai giler kawan2 yang fail subjek untuk kali kedua. Dah repeat pun fail lagi. Mostly subjek Fluid Mechanics II dan Strength laa...

So, bersyukurlah dengan ape yang kita dapat. Janganlah salahkan orang lain kalau result teruk. Semua salah berpunca dari kita. Even kalau lecturer hampeh, kita takleh salahkan beliau. Mesti ada salah kita kat mana-mana. Mungkin salah yang tak berkaitan dengan studies pun, tapi Allah nak bagi balasan kat kita. Dugaan supaya kita kuat. Dan supaya kita sedar... Hidup ini ada turun naiknya... It's okay to be angry. To feel sad. Nangis pun takpe [i do it all the time]. Tapi, janganlah lama-lama sangat. Takde manfaatnya. Life goes on...

hmm...pandai betul aku menulis...cess...hahahaha...
but it's true.

Hmm...penat gile aku menulis banyak-banyak ni. Upah ada tak?
>>>> Bed, ko kata xleh hidup kalo tak baca blog aku kan? NAk upah!!! heheheh!

Hmm, ada orang yang nyorok2 kat sini laaa... aku tak suke.
Read this again: <---cos mugkin sebab aku tulis kecik sgt aritu kot.

Btw, I do think someone who tiptoed here should say 'Hi' to me... sebab... bacanya selalu, tapi tak pernah bagi salam pun.

Kenapa aku kata 'tiptoe'?? Sebab dia menyorok...menginvisiblekan diri dari Feedjit. Kalau appear kat Feedjit, aku xkisah sangat... Kenapa nak menyorok2 ek?? Aku pelik...

Mmm, you know who you are. I only know one person from where you're at [which is in IA,US]. Oh, two actually...but I don't think the other one would want to read my blog.



Okey.
penat. nak tido jap.

alhamdulIllah...

3 comments:

apex merc said...

huhu 1st,congrate to ana coz pass all the subject
keep up the good work
(next sem kite amek system ehhh haha =P)

abt kak wana,sy xknl,tp rs poor la sbb da nk abes sem tp kene dismis plak
cuak woooooo
if sy kene dismis,mn de sijil pape
bdk matrik ni trk la ble kena dismis
blk kg tanam sayur je la huhu =P

huhu psl pointer,i do agree with u
huhu kalo da lulus sume tu da cukup da ponnnn
tp untk scorer,mmg xcukup la kalo stakat lulus jeeee kan
(xpe2 kite golongan same,asal lulus cukup la haha =P )
and 2.97 is better than 2.25 k =P

ckp psl bel,huh
i hate that lecturer
pe ar
pantang 'dikipas',sure dpt tinggi nye la
sape2 amek bel ngn die kene la pndi 'mengipas' huhu =P
kalo x,xkn dpt good result nye huhu lahhh
anyway i should stop talking abt bel,tkt termaki palk huhu =P

ishhh pjg btl sy comment dis tiem
nk wat cne,da lame x comment kt die nehhh huhu

anyway congrate again for the good result(lulus sume ok la tu k =))
hehe and another congrate to u k =P
phm2 sdiri aaaaaaa hehe =P
ok thats all
tatatata =)

Tyra said...

time nk dapat results mmg seram sejuk, seriau dan macam-macam lagi. rasa nak gigit-gigit je mouse bila page lambat load. (check thru online)

Alhamdullilah pass semua. at least dah lpas satu phase. sy simpati kt kak wana sbb kena dismiss... x dpt sy bygkan perasaan dia.. :'(

Ryehanna said...

Thank u for the comments!

apex merc:
sy phm perasaan awk.awk pon mesti tahu tahap 'kebengangan' sy macam mane kan? nak recheck pun tak guna cos presentation xde bnda bertulis. Xpela, sabor jela. anyway, jomle kita amik system dynamics same2 sem depan [nasibaik jugak fail vector,xdela amik system sem lepas...hopefully soalan system sem dpn xsusah mcm sem lps!]

tyra:
yer..memang tak dapat nak bayangkan perasaan dia macam mane cos dah nak abis blaja dah...tapi ape yang berlaku ade hikmahnya...btw, congrats la lulus semua and dah abis satu phase.wat honors plak pasni kan...:]