Thursday, July 31, 2008

Accidents!!

bismIllah...


Aku rase dalam minggu ni jer dah 5 kali aku tengok kemalangan jalanraya. 1 kali dalam uitm, dan yang selebihnya di Seksyen 7 time on the way nak ke kampus, dan sekali di Sek. 17. Kemalangan ke-2 di dalam uitm yang berlaku dan meragut nyawa students tu aku tak tengok sebab takde kelas pagi. Mizi yang cerita ade motor student accident dengan bas uitm. Dekat selekoh merbahaya dekat ngan Fakulti Letrik tu kalo xsilap... Dan semalam lecturer dapat berita yang kemalangan tu meragut nyawa...

Dan pagi ni mase nak pergi kelas, ade accident lagi... Myvi langgar motor. Time tengah jam nak tunggu green light untuk masuk uitm. Bahaya betul bawak motor nih... Fobia lak aku...

Accident yang dalam uitm yang aku sempat tengok, antara motor dengan motor. Motor lagi...
Mamat tu terbaring jer... nasibaik bergerak lagi... betul2 berlaku depan Pusat Kesihatan.

Isy...bawak motor nih memang bahaya la... lagi2 kat shah alam nih... kalo kita tak langgar orang, orang yang langgar kita. Aku rase lega pula tak ade motor kat sini. Ade hikmahnya la yang Mak tak bagi aku amik motor kat umah. Sekarang ni just menumpang Mizi je la ke kelas...

HOpefully, jumlah kemalangan dapat dikurangkan... sebab aku tak larat nak sesak nafas setiap kali nampak accident. Pandu cermat, jiwa selamat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Handphone baru??

Okey, mcm yang dicerita dalam previous post, I got a new handphone as an early birthday gift. Sebab hp baru ni jugak la yang aku bergaduh ngan teman aku. Dia jeles... ahaks!

So, saje nak menggedik nak post gambar handphone baru ku di sini... cos ade orang tanye kan aku dapat hp aper... hehe... gambar henpon lame pon letak jugak cos aku still simpan. Sayang wo... handphone feveret aku cos aku suka jenis clamshell!



W910i

So...ini la dia hp baru aku... mcm ni la rupenya sebijik. Walaupon aku bukan la jenis yang minat walkman phone dan hanfon bersaiz agak besar, tapi aku terima dengan hati yang gembira. Lebih penting, ini adalah hadiah. Dari seseorang yang tak dapat nak celebrate birthday aku same2... HUhu... thanx Mr. Chubby Cheeks!

Z610i

Ini plak handphone lama aku... Cun kan? Ahaks...puji sendiri plak. Yang paling aku terasa kehilangan ialah, handphone baru xde cermin! Kalo yang lame ni, permukaan luar tu cukup shiny dan cun untuk dijadikan cermin. Senang la nak betulkan tudung ker... nak pakai lens ker... hehe... aku harap leh repair gak nnt cos still nak guna hp ni for my other number. :]

Okeylah, aku ade lab pasni...nak blah...

Salam.

alhamdulIllah...

16 comments:

Aida Zahrol said...

err...ni hp idaman!!! mesti mau..kejelesan melanda diriku...

neway...best tak function dia? hr tu review rasa cam takleh tedo kalo dah dpt henpon ni...huhu...

No One said...

waaaa.... bestnyer dia dpt hp.. sony ericsson lagi.. ana nie mmg dah ditakdirkan dgn sony je kot... hehehee.. epy belated birthday..

Cik Choki said...

hehe. sape yg bg tu eh? bday aku 16/8. nanti suh dia bagi gak. hehehe. ko ni minah cermin btol la. tp mmg bes pun ade cermin. org pompuan ni, pantang jumpa cermin. asek nak btol tudung je. hehe. dlm kes ko, asek nak btolkan mata je. kuikui

izuan said...

i heard about the accident at the faculty (at the food court near teratai, near the bus stop) from my friend who's living in teratai 4. he said that the bf survives but the gf died. there were blood stains too. how tragic!

Mr. Azman said...

Hohoh... Assalamualaikum.
ERm.. dapat hadiah.. wah best sungguh. Sapekah manusia yang bermurah hati tuh ek? Mesti special kan???

Tak sudi ker nak bercerite ceritu pasal si dia? Ahaks~ Jangan marah ar, saje nak menyakat.

Hish.. teringat pasal xcident.. aku pon dulu nyaris-nyaris mengalami peristiwa ngeri tuh. Tapi alhamdulillah laa... Maklumlah time tuh darah maasih muda. Dan orang kate tengah gile stereng... pantang bawak kerete je nak bawak laju-laju... Asal bawak laju-laju je... nak bawak kerete..

Wakakakaka... tapi tuh citer mase zaman mude remaja. Sekarang tidak lagi.

Anyway, drive safely.
Kreuger®

Mr penyubiru said...

cakap kat Mizi tu,hati² bawak motor. aku taknak jadi ape² kat tuan blog nie.
gambar hp ade. gambar no hp xde pun.haha..(cabut sblm wife aku cubit..)

Aina Ana said...

Haa!! Uish banyak nye kemalangan dalam 1 minggu kat UiTM. Itu pasal bapa akak tak bg mecHANISm & semua adik beradik lelaki akak ambik lesen motor.

Alah, kadang-kadang driver kereta pun sama juga. Bawa sembrono juga tak tengok org naik motor. Itu yg kadang2 akak kalau nampak motor, akak jauh sikit. Nak masuk simpang atau tukar lane bg signal, karang ada yg motor langgar tepi pulak.

Alexi said...

erkk...hp lama 2 rosak sb ape ekk???huhuhuh...nway,lawa laa hp baru 2..huhuhuh

Ryehanna said...

Ryehana to Aida Zahrol: Ahaks! jeles yer...haha... well, best la jugak hp ni cos dpt detect 3.5G [okeyla kalo wat jd modem time darurat]. yg pasti,kalo dpt hp free mmg best!!


Ryehana to No One:Well,org yg bg hp nih mmg tau yg ana suka brand Sony Ericsson... eh, birthday ana belom lg la! 17 Ogos nih...heheh [HINT}


Ryehana to Cik Choki: sape yg bg? adelah my admirer..wakaka! ape kes aku nk suh dia bg kat ko...birthday aku sehari lps ko nyer birthday. 17 ogos...mmm, no wonder la aku leh msk ngan ko..same2 leo. yeah,leo rules!!


Ryehana to Mr. Izuan: Hmm i heard that the gf died too...tp semasa komen ini dibalas,dah byk rumors...ade yg kata dua2 pass away...dan ade juga yg kata xde death lgsg.xtau la..ape2 pon,mmg kena hati2 di jalanraya skrg.byk sgt accidents...ngeri!


Ryehana to Mr.Azman: Memang tak mo citer sangat sape yg bg hp tu cos tak berapa bersedia nak berkongsi di sini. Ahaks!
Oo...masa muda2 nakal ek. well, same2 la kita menjaga keselamatan di jalanraya..


Ryehana to Mr Penyubiru: Hahaha...mengada! btw, mizi bawak kancil..bukan naik motor...


Ryehana to Kak Aina Ana: Tulah...mmg byk sgt kemalangan dalam minggu nih...tak tau la macam mane perasaan keluarga mangsa... yer, bwk motor mmg sgt bahaya tapi ana ade gak lesen cos dulu2 family xde kereta, just motor jer..kalo xde motor,ssh la nk ke mana2...tp skrg dh jrg bwk motor cos dh ade lesen keta..yg penting,kena jaga diri baik2... :)


Ryehana to Alexi: Hp lame tu rosak sbb byk sgt jatuh kot. biasela wanita ganas...haha... and thanx! i do think the new hp is lovely :)

ad3ck said...

ku bekas student uitm shah alam. ade sesetgh student neh lesen pong tak de. smpi ade sekali tuh malam, sebijik motor jalan lawan arah tp tak bukak lampu. sebbaik ku pasan huhu. btw, salam kenai ;)

Ryehanna said...

salam kenai Ad3ck... well, ade kebenarannya...tp mostly guys la yg berani bwk vehicles tanpa lesen kan? ehehh

Dato G said...

salam singgah

sy nk pinjam nset 2 minggu..kalau boleh lagi 2 bln..keh keh keh... sy sgt suka nset itu..tambah kalau main pinjam2 nii..ehem..ahak hak hak.. =P

Ryehanna said...

Mane leh pinjam!Ana dapat tak sampai sebulan lagi tau!~kedekut~

hehehe...

paan said...

giler dasyat..bagi hadiah birthday sebijik hp..still xdapt terima..xsangka..

Ryehanna said...

Dah org bagi, Paan... amik jela. mg terkejut gak. and mmg tolak. tp dia dh beli. xkan la xnk amik lak kan... :P

(biase la nak ngorat)
ekekeke..

mardhiah sadlan said...

fon kite same..=p
tp i nye kaler pink lah..hehe