Friday, September 5, 2008

What makes me happy!!

bismIllah...


Sudah hari Jumaat... Mmm, minggu sebelum puasa adalah minggu yang best bagi aku. At least, on the weekend yang 30 and 31st August tu laa... Banyak sebab untuk menceriakan aku... Setelah ape yang telah berlaku di persekitaran aku...


A dear friend gave me 3 novels for me to read. So, I spent my weekend dan jugak malam 31 Ogos tu dengan membaca novel. hehe... Novel-novel yang best pemberian seseorang yang sangat murah hati. Thanx!!

Honestly, ingatkan buku-buku Dan Brown tu tak best. Nampak macam serius jer... and aku teringat ntah sape tah kata kat aku cerita The Da Vinci's Code tu tak best. Aku memang dah lame teringin nak bace buku ni... so, terima kasih lagi sekali untuk kawanku itu. You're the 3rd person yang penah bagi buku... and I really treasure books!! I think books are perfect gifts for someone yg memang suka membace macam diriku ini...heheh...

Tapi aku kena juga catatkan di sini, buku The Da Vinci's Code dan Angels & Demons tu boleh memesongkan akidah kalau terlalu percaya dengan ape yang ditulisnya. Especially bila dah sampai bab2 Christianity dan jugak yang Jesus punyer cerita... though tak dinafikan, novel-novel Dan Brown sangat menarik. Membuatkan kita berfikir. Banyak. And I can barely put them down.

Dalam The Da Vinci's Code, banyak sangat fakta-fakta menarik tentang Leonardo Da Vinci and his art. I found myself browsing the Internet for pictures of Mona Lisa, The Last Supper and Madonna of the Rocks. hehe... Serious memang best novel ni! yeay...

As for Angels & Demons, aku mula menengok gambo-gambo Vatican City di Rome, Italy iaitu settings cerita ni. I even googled CERN and CERN memang wujud. Memang betulla note Dan Brown di awal novel ni yang novel dia factual. Hmmm... kalo tak tahu ape yang daku bebelkan, bace la buku tu ek. har har har... kenapa aku gelak? cos aku tau bukan ramai orang suka membace novel. :pandacloud_14:

Then, ade lagi buku P/S: I Love You yang dikarang Cecilia Ahern. Aku dah tengok movie nyer, tapi buku tak bace lagi. Aku takleh nak tulih banyak-banyak pasal buku ni cos aku tak abis bace lagi... hehe... tak sempat. lagipon sebab dah tau jalan cerita macam mane...

Next, buku yang tajuknya sama macam tajuk blog ni. Remember When. Novel Remember When written by Judith McNaught. Mr Chubby Cheeks belikan masa aku usya-usya buku kat MPH aritu. hehe. Thanx!! Aku tengah dalam proses membace buku ni. Okeyla... Biase ar kalo citer Judith McNaught, mesti love and romance...:pandacloud_07: Layan...

**By the way, tajuk novel tu bukan punca aku buat blog ni bertajuk Remember When. Nantila aku cerita kenapa aku wat tajuk blog ni mcm tu. hehe


Lagi ape ek perkara yang menggembirakan aku??

Oh...and of course.... [sila rujuk gambar di bawah]

Yeay!! Semuanya aku suke!! Thanx!


Hak hak hak... happy giler aku. Memang perkara giler bagi aku untuk mendapat perfume sebanyak 3 botol dalam satu-satu masa. Dahlah tu, minyak wangi yang aku tak mampu nak beli! Aku bukan jenis banyak sangat duit nak beli minyak wangi cenggini. 1 dalam 1 masa mungkin la jgk... tapi 3??? Definitely no.

1st sekali, aku dapat perfume Anna Sui. Mizi bagi sebagai hadiah birthday. Aku memang suka la cos bau dia sweet jer... dan 1st time dapat memang aku kedekut sayang nak pakai. hehe...

Then, setelah Mr Chubby Cheek pulang dari pelayaran di mana beliau telah rambang mata untuk bershopping perfume di pulau duty free, aku mendapat pula 2 kotak lagi perfume. Hoho. Giler ah... tak pernah-pernah jadik macam ni. Pada mulanya beliau hanya membeli minyak wangi J'adore CD, then bila singgah lagi shopping untuk bulan seterusnya, beliau beli lagi sekotak perfume Mediterranean from Elizabeth Arden. Aku tak bukak pon lagi perfume Elizabeth Arden tu cos malas la... pakai mane yang ade dulu. Err.. tapi xpe kan? Benda alah ni tak vaporized kan? kan?

So, sekarang ni aku happy disebabkan buku-buku yang best dan jugak perfume yang best2. These two things definitely cheer me up other than good, delicious food! [Lebih-lebih lagu kalau bukan guna duit aku!! giler keji... hahaha!]

:pandaGeli_31::pandaGeli_31::pandaGeli_31:
K... sudah.

alhamdulIllah...

20 comments:

Azraie and The Blog-blog Factory said...

yeah... the book is great...

Ryehanna said...

YUp!!!
Best sangat2!!
Very interesting experience while reading it!

Azraie and The Blog-blog Factory said...

thats good to hear, hehehe

ad3ck said...

abes tuh sbb pe tajuk blog neh Remember When? haa? ;p.

Mr. Azman said...

wargh... hana... aku dari dulu sampai laa sekarang... tak bleh nak blah kalau baca novel... lebih-lebih lagi kalau bace novel omputeh. lagi satu haram ape pon aku tak paham. susah nak memahami ape mende penulis cube nak sampaikan... lagi pon jiwe aku memang tak minak nak membace noovel... ekekeke~

Kreuger®

Ryehanna said...

Ryehana to Azraie and the blog2 factory: hehe... :]


Ryehana to Ad3k: Hah...yang tu , nanti2 den wat entry...


Ryehana to Mr. Azman: Heheh...dah agak dah Mr Azman camni. most guys kalo yang otak IT ni dia xminat membace sgt.lebih suka bace benda2 kat skrin komputer dari selak buku. betui dakk?? buku yang CM bagi tu dah khatam ke belom?? he he he

Azraie and The Blog-blog Factory said...

well the most interesting part in angels and demons is the curiousity to know how Illuminati Diamond looks like. The suspense part, and the twist at the end, its quite interesting. making me flipping back to the previous pages to find connections.

ezany said...

yep.. daku setuju ngan mr azman gak.. hehe..
baca komik besh ler.. ekeke..

yOnnA said...

hohohoiii.. =)
err kita kene kata ganti nama la..
aku-ko ok kan? hahaha

btw,
bab buku tu err
aku tatau la komen ape sebabnya aku kureeeng bace novel english ni. atau dgn erti kata lain,
aku x penah baca pun hahaha..
the pearl time form 5 tu pun sebab terpaksa :p

but,it nice to read ur synopsis :)

haaa..
bab perfume!!
ngaa..
anna sui..
gila sweet kan bau die!
kawan aku beli ari tu pun duty free kat padang besaq :D

waa..
meh sembur skit :p

cybernetics mind said...

Salam Anna....CM jeles ler bila tgok Anna dok hepi2 ni.Pelik pun ada cause entri sblum ni dok citer pasal tension, tup2 hepi plak...neway CM pun tmpang heppi for u too ;)

Satu lagi jeles bila tgok Anna dok baca novel tuh psl CM punya zmn mmbaca novel dh berlalu, now dh kejer no taimmm for det kinda things...huhuhuhu :(

Nk share skit...doolu2 CM enjoy bacer buku2 Sidney Sheldon
Tak caya, nnti Anna try ler bacer....I'm sure u'll enjoy reading his books :)

hepi, hepi selalu namo sedey2 taw ;)

farah aminuddin said...

mcm my friend.. dia pun suke bc novel2 dan brown ni...
kite mmg fail bab2 bc story books ni..haha

Ryehanna said...

Ryehana to Ezany: Heh... zaman membace komikku dah berakhir... lame giler tak pegang komik...lgpon, bc novel leh berimaginasi! heheh..


Ryehana to Yonna: Aku-ko?? Okey jer! heheh...

Haha.. pemaleh bace buku rupenya dak ni... the pearl? dah berzaman xnampak buku tu! hihi...

perfume?? haa...memang best gilos! mmg sweet! tapi j'adore pon best! ahh perfume...kalo wangi,mmg suke! hik hik..

xleh sembur!! sekali sembur, seploh hengget!! ekeke...


Ryehana to Cybernetics Mind: HAha...ade plak nak jeles org hepi! hehe...

well, mcm yg CM sendiri pon tau,kebelakangan ni banyak sangat benda yang bagi ana xhepi...so,these little things such as good books and fancy perfumes can really lift my mood...

Ana suka gak Sidney Sheldon.mmg pnh bace buku2 dia[bukan pembace tegar la kalo xnah bace kan..hehe]tapi yang ana paling selalu bace adalah buku2 Sandra Brown cos mak ana selalu beli/sewa buku dr author tu. dan byk lagi lah! hehe..

okey...i try xmo sedey2 lg...:P


Ryehana to Farah Aminuddin: Hah?? bior betik ni? Cikgu TESL maleh bace buku?? haishhh... haishhh... :P

iEn said...

wah2.. menggembirakan tul.. alangkah bestnye daku gembira seperti anda hehe :D

Ryehanna said...

hehehehe...

hins...hins...

cutiepie said...

of all the books..had read 2 of em,the cecilia ahern's n judith mcnaught..
luv those books :) great..u hv d same past time as me :)
maybe we can exchange our collections sumday?! sum fine day definitely! :)hd in store quite a number of danielle steel books cause she's moi favourite writer..
am collectin judith's too :)
eh,perfume2 anda tuh..believe me..
mmg sumer wangi2..:)
gonna buy me mum tat j'adore..when i've the money..hehe..
anna sui is definitely sweet smellin..plus the mediteranean..
pandai org itu memilihnya :)
jelesh! me xdpt the same..hd 2 bought it for meself..hehe..adala org bg..but sumtimes it's not the 1 u want :) but whtever it is..
it's always been a pleasure things getting pressie cause it make u feel bein cared n loved by others..
ain't u jz luv the feelin?! hehe..
namo sedey2 n da dpt pressie! shud hv motivation 2 study mo! oke?! :)

Ryehanna said...

Hehehe...exchange collections? mine tak banyak sangat... tunggu dah keje,dh byk duit,and ade mini library kat umah, baru best!

Danielle Steel? Oh...i layan je,aslkan citer best. my other fav authors yg selain dr disebut di atas would be Linda Howard, VC Andrews, Erich Seagal, Nora Roberts, JK Rowling semestinya, dan byk lg lah.tp jth cinta dgn membace thru Sandra Brown's books la cos dh mulabace buku dia sejak kecik..hehe...

Actually,perfume tu one of them i yg bgtau nak perfume ape [J'adore]... tp memang pandai mereka memilihnya... :P

Yup! that's y love presents! Wee...
thanx anyway.i'll try memotivasikan diri!

cybernetics mind said...

hahahah bior betik...
lama dah CM tk dgor prkataan tuh..:)

Azraie and The Blog-blog Factory said...

raihana = perfume :)

Aznyda said...

perfume aku tak abis2!! jeles tgk ko ade byk!

Dan brown memang best gile la. orang yang kata tak best mesti sbb tak paham cite dia. aku suka angels and demons!

Ryehanna said...

Ryehana to Cybernetics Mind: Haha..ramai orang suka gelak and xpaham bila ana sebut ayat tu.ade org len anggap tu trademark ana...sikit2 biar betik! hehe


Ryehana to Azraie: Haha..you know it bro...:P


Ryehana to Aznyda: Aku nyer perfume pon x abis2 jugak..haha..

kihkihkih...berjaya bg ko jeles ek!!:p