Tuesday, October 7, 2008

Masih lagi mood raya

bismIllah...

Hari raya pertama. Tak lengkap kerana takde Yong.
Photo was taken by 7-year-old Amirul. Nasibaik tak blur...


Hmm... bagi aku, raya dah abis... beraya setakat hari Sabtu jela cos Ahad dah pulang ke Shah Alam. Raya kali ni memang sibuk giler kat rumah aku. Orang tak henti-henti datang. Lepas satu rombongan datang, datang lagi satu rombongan. Giler ah. Dahla sinki kat dapur umah kitorang bocor. Jenuh ar time nak mencuci segala gelas dan cawan. Nasib baik raya kali ni Mamito beli pinggan polisterin untuk tetamu-tetamu makan lemang dengan rendang. Legalah sikit... Lepas pakai, lempar je dalam tong sampah... hehe...

Yong tak dapat beraya bersama tahun ni sebab dia kerja. Kesian kan? Dia telefon masa malam raya siap nangis-nangis lagi... Emo tol kakak aku tu. Nini 'loudspeaker'kan masa Yong call. Aku tergelak besar biler dengar dia nangis2...

Yong: Hampeh Ana! Ko gelak kat aku! Bongok! [pastu dari nangis2 terus tergelak plak]
Aku: Eh! camner ko leh kenal suara aku??? Hahaha!!

Raya pertama Mamito takde masak ape-ape. Tak macam sebelum-sebelum ni. Selalunya mesti ade masak laksa ke, soto ke... Tapi 1st raya memang orang makan lemang jela... Aku tak jamah pun lemang. Tak minat sangat.

Raya kedua dan ketiga barulah Mamito@Mak buat laksa. Orang datang dari pagi sampai petang. Letih wo... Aku sempat ikut Kak Lin ke Tepen [baca: Taiping] tengah hari tu. Ingatkan nak lari la sekejap... Jahat tak aku. :P

Tapi sayang, aku terlepas bergosip dengan Baydah yang datang ke rumah time aku takde. Ape ar Bed, nak datang bagitau la dulu. Hampes sungguh. Nasibaik la jumpa jugak Bed bersama Syai, Ayunie dan Khatijah yang berselisih ngan kereta Kak Lin time balik. Sembang tepi jalan pun jadik! haha!

Pada hari Sabtu, aku beraya ke rumah Kak Siti Mariam bersama Mamito, Nini, Debab and Mirul. Kitorang dijemput makan tengah hari umah Kak Mariam di Kg. Bakar Bata. Hari sebelumnya, Kak Mariam ade datang beraya ke rumahku. Tapi time tu aku tido. :P

Kak Mariam tu merangkap kakak angkat Nini dan bekas anak murid mak aku di SMK Raja Shahriman dulu, so memang rapat la ngan Mak and Nini. Aku ni menumpang je. ekeke... dah orang ajak makan, rezeki jangan ditolak. :D

Hmm... barula aku tau adik Kak Mariam masuk tudm...ahaks! budak nakal dulu tu... aku tak rapat sangat dgn si Padil tu masa sekolah tapi masa gi umah Kak Mariam hari tu, ramah la plak dia dengan aku. Segan aku...cos aku ni kan diam je...ekeke... btw, the boyish look is gone! xtau nak kata whether that makes him look better or not. :P

Tapi raya ni memang aku makin gemok. Giler tension bile diperli tentang rupa yang makin berisi dan chubby. Waaa...nak kurus!!!

huhuhu....
Jom makan sebelum orang datang beraya... hahaha...


Anak-anak lelaki Mak... dan cucu errr... cucu saudara?



My mom's daughters... yang sulung xde dalam gambar.
Yer, aku tau... aku gemuk. :|



Sekian.

alhamdulIllah...

10 comments:

Azraie and The Blog-blog Factory said...

gatei nk kenei ngan org len lagi eyk?

Cikgooden ...(Selumbar Emas). said...

arkk...rayo..jgn tak rayo...gemok2 pun masih stedi..ha ha ha
salam ziarah ahakkks

Mr PenyuBiru said...

kesian kak yong ek. kena keje di hari raya. takpe, tawun depan, ambik cuti sebulan, beraya puas². hehe

ps :aku pun tgh malas lagi nak berblogging nie.tgh mood raya lagik.

ezany said...

nak kurus jgn mkn nasik 3 bln..
konpem kurus.. ekeke..

cybernetics mind said...

uikkssss....rombongan demi rombongan....kompiusss ni, naper tk bagitau....ngehx3 [*gelak evil]

tanya skitt...caner marathon makan lemang Raya ari tuh....heheheh CM setakat Raya ke-3 jer...peh tu dh tk lalu dah......tapi ari ni tringat nk makan lemang balik...*hehehehhe tadek nk ingat nk jaga kesihatan pown....tapi masa raya ari tu ramai sedara mara dok citer bab2 sakitt jer bila oberdos mkn lemang...mgganggu selera btul...hampehhh

Cik Choki said...

adik ko pakai lipstick ke hape? baru nak berkenan, da xberkenan. da mcm bapok plak aku tgk rupa adik ko dlm entry kali ni. erk. kensel jadik adik ipar ko. hahaha. malu akak ipar gemz pun ye. haha

*melarikan diri laju2 takut kena belasah lepas kutuk2 tuan tanah*

ChaiReeL AziZee said...

arghh...kenapa ko gemuk..kenapa sabariah..kenapa........hahahaha....sian kan ko...mmm.itu la...asyik pegi kelas naik motor je...meh2 jalan kaki meh...baru la kurus..huhu....
err...raya x abis lg kan?...selamat hari raya..maaf zahir dan batin..huhu..

dayah@yasha said...

wakakaka~
gemox??
baru kesedaran ke??
adeyh~ elekkk..
nak kurus?? anda guling2 kat lantai selame 7 keturunan tnpe henti!

#merapu sudey#

Izuan said...

samalah.. saya pun tak suka lemang dan rendang.. tak minat...

emm memang ketara perubahan selepas raya

*start enjin dan drive laju2*

Ryehanna said...

aku dah taip banyak...tapi tetiba HILANG!!

xlarat nak taip komen bls dah...

-jaga2 kamu2 yang mengutuk kegemukan aku!!! ciss!
-adik aku xpakai lipstick rasenya.except maybe for Nan.cos dia slalu rembat MoodMagic aku.tp diorg mmg xsmoke.
-raya ni xmakan lemang sebijik pon. aku meratah rendang tok lagi best!
- yelah2...aku tau aku gemuk...nnt2 la bila cukup motivasi atau pon jika aku stress teramat, aku akan kurus. Insya Allah