Friday, December 5, 2008

Email cinta lama...

bismIllah...


Masa check dan delete email2 tak berkaitan dalam inbox aku, aku tetiba ntah kenapa rasa nak baca balik emel dari kenalan lama...

Emel tu aku dapat masa aku Form Five. Tahun 2002. Here goes...


I really liked him. He's handsome. Tapi sayangnya, kami berjumpa sekali je [walaupun sebenarnya dia dah selalu nampak aku kat Ayer Tawar cos aku tuition situ]. Dia penah ngusik aku tunggu bas. Aku ingat lagi. :)

Aku kenal dia masa ade program ape tah yang melibatkan sekolah-sekolah kami pergi ke Selangor. aku tak ingat sangat ape kesnye...tapi yang aku ingat, aku suka tengok dia. Dia budak Methodist Ayer Tawar. Dia sangat kacak. :)

Banyak kali juga plan nak jumpa lagi, tapi dah memang takde jodoh... Dia pernah juga 'propose' aku jadi awek dia tapi takleh la...cos masa tu aku dengan orang lain... Ala, dia propose pon macam main2 je...so, aku tak amik pusing sangat laa... ape2 pun, kitorang remain friends...

Hinggalah pada tahun 2004, aku mesej dia untuk tanya khabar macam biasa... aku memang selalu mesej dia, especially sebab tahun 2004 tu aku banyak problem dengan bf aku masa tu. So, aku selalu la kontek2 dia untuk sembang-sembang dan bertukar-tukar cerita. Saje release2 tension dari fikirkan bf sangat.

Takdir Allah, satu malam di tahun 2004, aku mesej dia tapi dia tak balas. Aku pun pelik cos dia selalunya balas mesej. So, aku pun call. Bila aku call, aku terkejut sangat-sangat.

A: Hello? Assalamualaikum. Amir?
B: Waalaikumussalam. Ni bukan Amir, ni abang dia. Ni sape ni?[pastu ade bunyi bising2]
A: Hah?? yeke? jgn tipu laaa... berlakon plak [aku xcaya cos suara same!]
B: Eh, betullah! Ni abang dia. Ni sape ni??
A: Oh yeke? ok... Ni Ana. kawan dia. Leh cakap ngan Amir?
B: Kawan dia?? Oh... ni.. mcm nk ckp... mmm.. Amir... dia dah meninggal
A: HAH??? Hey jangan main2 laa! tipulah!!
B: Ya Allah... betul ni... dia accident hari ni... dia dah takde... [then suara dia sebak]
A: Betulke ni???? [aku still xpercaya lg]
B: Betul... saya pon xtau nak cakap mcm mana lg. Dia accident masa bawak motor
A: Accident kat mana??
B: Kat Ayer Tawar ni la...
....

Pastu...aku tak ingat dah. Yang aku ingat, aku menangis2 sampai roommate aku tanya kenapa. Betapa aku tak percaya sangat masa tu. Yelah, baru hari sebelum tu kitorang bergurau kat dalam phone.

Sedih bila ingat balik... hmm... kenapa aku leh teringat balik? maybe sebab emel2 dia yang aku masih simpan kot...

Semoga rohnya dicucuri rahmat.
Al-Fatihah.




alhamdulIllah...

26 comments:

~dARlee zURiS~ said...

lamanya email tu
simpan lagi ek..

dah sampai ajal dye kan..
doa saje lah tuk dye :)

mecHANISm said...

uhhh...teringat mmber aku yg dh kembali...

smoga roh mereka ditempatkan di kalangan org anbia dan orang soleh

cybernetics mind said...

huhhh....sadis sungguh,
yg cukup emo tu...ari yg tingat dia,ari tu laa pulak dia ninggal erkk..

panda bukan sekor...ekekekeke

namo emo2....life must go on :)

Ryehanna said...

Ryehana to DarleeZuris: memang simpan lagi... sayang nk buang...

Ryehana to Mechanism: Amin.

Ryehana to Cybernetics Mind: Ermm... mane de emo ape pon. just teringat... tetiba je...
yes, life goes on. :)

yasha di alam wp!! said...

huwaaaaaaaaaa!!!
nape tak pi jengah dia time ninggal toh?? t.t x pew.. kenangan terindah.... wuwuuuuu~ sososooob~

Ryehanna said...

mcm aku citer...jmpa sekali je...xtau pon umah dia katne..xkenal pon family dia.. ermm..alasan je kan.. ntahla..xde kesempatan...
yup, kenangan terindah...walaupon just dlm phone and emel2... :)

yasha di alam wp!! said...

sososooob~ x pew nyah...yang lama x kan kembali.. jom!! kita carik fahrin!!! adeyh.... t.t ehh!! ko mana leh! ko panda fahrin x suke.. wekkk!! ampon2.... =p

Ryehanna said...

weh aku pon xhengen la fahrin... kalo jonathan rhys meyer ke, chris evans ke, chad murray ke... NAK la... hehehe

~aianna~ said...

hmm...ttbe sy rase cm nak nangis ;'(
wuaaaaaa..sob3!

Ryehanna said...

well...it's a sad memory...

sheera said...

T__T
may Allah bless him.

Tyra said...

terkejut lak bace citer neh.. sedih pun ade... :'(

smoga arwah dicucuri rahmat.

13may said...

hmmm...

Salam Aidil Adha :)

Lang Legar said...

so much for happy ending..
but,it sad not knowing the endless possibilities that can happen between you two rite..
aku sedekahkan al-fatihah..

Ryehanna said...

Ryehana to Sheera,Tyra,13may and Lang Legar: :)

yasha di alam wp!! said...

alahai nyah... nak kacak2 je.. ko kan panda.. mata keliling itam.. mao ke dowg nak dekat?? silap2 belom ko dtg dowg da lari 400km ke depan!! wakakakkaka!! ampon2.... t.t

Ryehanna said...

weh! komen dah lari tajuk!
hampehnye bdk...kutuk aku je dia nih!

yasha di alam wp!! said...

bile lagi mao kutok tayom?? hehhehhe.. skang la masa nya..!! huwawawawaaaa.... =p ampon2... t.t

Cik Mira said...

aaaa sedih! :( bestfriend sy gf die excident kelmarin. 30hb ni nak bertunang dah. sume persiapan da siap. sian die huwaaaaa

Izuan said...

sangat sedih entry nih. boleh buat drama.

Alang Fikri said...

salam..entry ini menusuk hati..rupenye adehimah anda berdua tidak bersama kan..life must be go on..anway,salam perkenalan..

Mr PenyuBiru said...

sedih plak aku layan n3 ni. semoga rohnya dicucuri rahmat.

Ryehanna said...

Ryehana to Yasha di alam wp: Ko ni x abis2..xpelah.aku maafkan. nasibaik aku ni baik. heee...

Ryehana to Cik Mira: Alahai..sedihnye..tula kan..jodoh dan ajal ni semua di tangan tuhan.

Ryehana to Mr Izuan: Mmm masa tls entry ni x expect pon dpt komen2 cmni..mmg sedih..aish.. ntahla.. sbb arwah tu kacak sangat. dahla tu, baik pulak. saya terkilan xkenal dia dgn lbh rapat dan lama...

Ryehana to Alang Fikri: Yer, semuanya ada hikmah.. salam kenal from me too.. :)

Ryehana to Mr Penyubiru: Amin. semoga dikabulkan...

Aznyda said...

gila sedih. =(

apesal ko tak penah citer pun. hmmph

Ryehana said...

nyda,aku xnah citer ke ek? aku rase ade la.. masa tu ko pon ade kat penang lg. mase part 2. ko dh lupe kot. lame giler dh... tp maybe aku just bgtau yg kwn aku meninggal je kot.. aku xciter history kitorg...

HuRuL_AiNi said...

mcm kebetulan pulak ko call dia pd hari kejadian.....Allah lebih sayangkan dia.....Al-Fatihah