Tuesday, December 2, 2008

Updates!! setelah sekian lame aku memendam nafsu ber'blog'

bismIllah...


Aku online lagi...kali ni pakai modem dan simkad Mr Chubby Cheeks plak. Hehe.. mekasih... aku bolehlah aku mengupdate blog yang terbiar ni... YEAY!!


1st time main bowling:

Anyway, tentang main bowling kat Mutiara Armada aritu, memang best! Walaupun aku takdelah terer mane cos 1st time main, tapi still okay cos aku dapat tewaskan Mr Chubby Cheeks yang aku teman tu! HAHAHA!


Main 2 frame dan bertanding 4 groups. Mula-mula je segan sikit cos dalam 20 orang tu, just 4 orang je women. Each team ade sorg pompuan. Bos2 pon men gak. Heh... layan jer…Kalau masuk longkang tu perkara biasa... tapi still, nasib baik aku xde mengalami insiden memalukan seperti bola terlepas ke belakang [ade midshipments yang jadi camtu! ekekeke...]

Overall, memang enjoy dan seronok cos main beramai-ramai. I really had fun!!!

:pandaGeli_14::pandaGeli_14::pandaGeli_14:


***

Pelan mengurangkan berat badan:

Setakat ni rejim pemakanan sihat dan pengurangan berat badan macam tak jalan je. Last Saturday I did some exercises [exercises= menari-nari ntah ape2 sambil dengar lagu High School Musical] … pastu esoknya badan aku sakit-sakit. Hari seterusnya pun still sakit lagi. Nampak sangat betapa jarangnya aku exercise!

Setakat ni, semua benda yang aku plan nak buat, semuanya tak jadi/tak mula. Benda ni dah biasa sangat dah… sebelum cuti, semangat berkobar-kobar nak buat itu ini, tapi bila dah cuti dan bila rasa masa banyak sangat terluang, mulalah semangat yang berkobar-kobar tu makin menghilang... Hampeh.


:pandaGeli_32::pandaGeli_32::pandaGeli_32:


***

My new novels!!

Anyway, aku baru beli novel baru last Saturday [22th November]. Well, technically, bukan aku beli cos bukan aku yang bayar. Orang len yang bayarkan. Hehe. Tapi aku yang pilih buku tu cos memang aku teringin gila nak baca. Buku yang dimaksudkan adalah Ketika Cinta Bertasbih karya Habiburrahman El Shirazy yang jugak penulis novel Ayat-Ayat Cinta.


Aku memang jatuh cinta dengan penulisan penulis tu masa baca Ayat-Ayat Cinta. Maka, aku tak ragu-ragu lagi untuk membaca karya lain dari beliau. The novels are awesome and I think he really is a great writer. Ntahlah… tak tahu nak explain macam mana…cos orang yang kenal ngan aku tahula yang aku ni bukanlah jenis alim sangat ataupun pernah belajar di sekolah agama mahupun aliran bahasa arab, tapi… hmm… setakat ni memang aku rasa tersentuh sangat dengan karya Habiburrahman El Shirazy ni. Sangat islamik. VERY inspiring…



:pandaGeli_07::pandaGeli_07::pandaGeli_07:


Tentang novel Ketika Cinta Bertasbih tu, aku habis baca novel tu dari lepas Maghrib sampai 2 pagi. Tapi aku geram cos novel tu baru Episod 1, so adelah lagi kesinambungan di Episod 2..Jadi, aku rasa sangat-sangat tak puas sebab tak tahu cerita penghabisannya camne! Arghh! Geram betul… bila pulak dapat baca yang Episod 2… huhu…


My second novel adalah Twilight karya Stephenie Meyer. Ala, yang tengah famous gila tu. Aku sebenarnya curious sesangat tentang buku ni cos asyik kuar review and news kat E! dan aku xtau ape-ape pun tentang buku/cerita ni… biasela…lame tak online kan…huhu… So, buku ni aku dah beli dengan jayanya ketika pergi merayap ke Pulau Pinang pada 29 November yang lepas...[beli dekat Jaya Jusco Bandar Perda.hehe…saje pergi cos dulu mase belajo kat Uitm PP dulu xde lagi JJ tu]

Komen aku tentang buku Twilight ni, BEST SANGAT!


Sebabnya, aku dah lame tak layan citer vampire-vampire nih… dan maybe jugak sebab hero citer ni dilakonkan oleh pelakon Robert Pattinson yang juga pernah berlakon jadi Cedric Diggory dalam filem Harry Potter and The Goblet of Fire. Hensem!!! Heee…


Picture taken from here.


Lepas Twilight, siri seterusnya ialah New Moon. Aihh… bile plak nak beli ni... sengkek giler cuti-cuti ni… huhu…


Okay, enuff about books.

***


Home Sweet Home:

Permulaan cuti sehinggalah ke hari ni, boleh katakan hari-hari hujan di tempat aku. I am not complaining okay! Nak cerita yang hujan tak henti-henti sampaikan lopak kat depan rumah jadi sangat besar dan menjadi tumpuan katak-katak bercengkerama pada setiap malam. Dahlah aku ngan Mak tido kat bilik depan, maka seringkali tidur aku terganggu dengan bunyi nyanyian katak-katak yang kuat dan tanpa henti. Sangat bengang weh!! Aku rasa ada dalam 2,3 ekor je kot. Tapi rasa macam berpuluh-puluh ekor!


Bila tengok kat lopak tu pada siang hari, boleh nampak 2,3 kelompok telur katak. Ada yang lama, ada yang baru. Masa inilah nak mengajar si Amirul [cucu angkat Mak] tentang katak, telur katak dan berudu. Malangnya aku takde kamera yang lawa untuk ambil gambar telur katak, kalo x, leh la aku tunjuk kat korang semua. Hehehe…<--- ditujukan khas untuk mereka2 yang tak pernah tgk telur katak.


Sebenarnya, aku sangat geram dengan katak-katak yang berprojek bernyanyi tiap-tiap malam kat lopak depan umah tu sebab aku susah nak tido bila dengar simfoni mereka. Nak timbus dengan pasir, memang dah x ade pasir untuk timbus lopak besar tu. And kalau setakat timbus sikit-sikit, memang pasir tu pon nanti hanyut dibawa arus hujan.Mak wat dek je cos sedikit bengang dengan sesetengah orang yang tetap juga lalu depan rumah kami dengan kereta dan van walaupon jalan dah berlopak2 [sedangkan ade jalan alternative yang lain.] So, lopak tu tetap ada selagi musim hujan ni tak stop.

Aku pernah terniat nak letak minyak kat lopak air tu. Heh.


:pandaGeli_10::pandaGeli_10::pandaGeli_10:


Ala, bagi permukaan lopak berminyak dan xbagi udara pada telur-telur katak tu. Sebab nak bagi telur2 ikan tu menjadi telur tembelang tidak bernyawa sekaligus menghapuskan populasi katak di rumah aku. Tapi aku tak sampai hati la plak… especially bila Amirul cakap, “Eee…kejamnya Mak Ngah…” dengan matanya yang berbulu mata lentik itu memandang aku dengan penuh gerun. Hampeh. “Ehh…orang main2 jelah!”. Huh.


Lopak yang aku maksudkan


Aihh… Aku pun heran kenapa entry kali ni cerita benda-benda trivia ni. Ahh lantaklah. Aku dah bosan ni...yelah, cuti ni aku takde ke mana-mana pun lagi. Sangat bosan. Huahua. Tapi xpelah since aku consider berada di rumah adalah quality time with the family [xkisahla yang aku ade gaduh ngan Daybab dan Amirul pecahkan gelas faveret aku dan nyaris nak kena penampo dari aku]


Opah dah berlayar ke Taman Ehsan, Kepong pada 2 minggu lepas... Dia teringin nak ke rumah Mak Tam yang baru di’renovate’. Pastu maybe ke rumah mak-mak saudara aku yang lain. Dah lama Opah tak tinggalkan Beruas untuk melawat ke rumah anak-anak dia. So I hope she’ll love every minute of it. Opah balik ke Beruas semula lepas Raya Haji nanti.


Hmmm… Rindu la plak kat Opah. Tak pernah dia takde kat umah ni…

Okeylah, tak tahu nak update ape lagi. Dah berlambak-lambak aku tulis ni... tu pon aku dah sunting cerita merayap ke Penang. bebila free aku update lg...



Till then. Wassalam.



P/S: Entry ni takde gambar sebab susah gile nak upload gambar bila internet hanya berkelajuan GPRS. Sedey tol!





alhamdulIllah...

12 comments:

Pujangga Asmara said...

Fuiyooo...panjangnyer dia tulis...hihi..lama gila xmasuk dalam blog punya psl yer..hihi..apa2 pun hope hana have fun and have a good day with loving ones..

Ryehanna said...

Tengok TAJUK entry la... HAHAHAHA!!
yer, ni mmg entry yg panjang. catatan peristiwa kan...

kalo xtinggal blog ni lame2, xdelah panjang berjela camni...

btw, thanx. have fun too!

Izuan said...

Haha... I love the 'katak berprojek/bernyanyi' part. Tergelak besar bila baca!

FYI saya juga sudah terjangkit minat giler citer High School Musical. I just downloaded all of the complete soundtracks to HSM 1, 2 & 3!

Mr PenyuBiru said...

aku kena baca part by part la.. panjang sgt ko punyer n3 ni.hehe

pelan kurang berat tu dah berjalan atau masih dlam pelan.hehe

Riezal said...

kuat sungguh nafsu ko.. err i mean nafsuu nak memblog..

dody_durian 4 u said...

laaaa...nape tak mintak opah pegi jenguk kitorang kat Kuching nih?...=.=...dah lama tak jumpa Opah tau...sedih lah hati ur only male cousin kat Kuching nih...

yasha di alam wp!! said...

wahh!! berjela2 nie hapdet...
lepas kempunan sunggoh ko ekk!!
x pe la.. tapi macam sonok je ko cuti... hehehe.. mybe bosan sket kowt sal x dek tenet... aku still lepak kat blog la.. kalo aku hapdet wp makna nya blog aku pown berhapdet la jugak.. aku x kan biar bersemut2..
adeyh.... have fun ma tatak panda!! =p

RYehana said...

Ryehana to Mr Izuan: Heheh...katak2 tu mmg annoying gila.
ermm..HSM mmg best.lagu2 dia sedap sangat2!!

Ryehana to Mr Penyubiru: Haa sebab tu la wat entry pon ade section2...xdelah berkecamuk sgt.
mane nk membuatnyer, lepas geram semua... heheh
btw,pelan kurangkan berat tu MASIH DALAM PELAN.=P

Ryehana to Riezal: Kikiki.. tahu xpe!

Ryehana to Dody Durian 4 U: Haha..xtau la cmne kalo Opah naik flight ke Sarawak..nak ke Kepong tu pon jenuh jugak..Amin la pg jenguk Opah kat umah Mak Tam. leh berfoya2... kehkeh

Ryehana to Yasha di alam Wp: memang berjela2...heheh! well..bolehla cuti kali ni.xdela best dr segi travel jauh2 tp still, i had fun!
anyway, rerajin aku jenguk blog ko. susah tol kalo dh ade smpai 2 blog ni tau x...mane satu yg ko slalu lepak ek..:D

yasha di alam wp!! said...

huwaaaaaaaaaa!! lopak itut sgt besau! weyh!! kasik timbos la panda!! taik ko byk!! adeyh.. ampon2!! t.t

Ryehanna said...

woi!!! mangkuk hayun!!! suka2 hati je laaa
taik byk pon baik jual jd baja! dpt gak duit..

*amende aku merepek ni. sah kena penyakit merepek dr yasha

yasha di alam wp!! said...

ko nie... ngt ade ke baje taik panda?? ko je yang jual anti...

leylong leylong leylong...~
sekampit baja taik panda ade jual disini! lai lai lai... (ko pakai kostume panda smbil joget2) hahhahhaha!! ampon2.....t.t mati sume pokok... =p

Ryehanna said...

woi!
sakit perut aku gelak, nyah!!
kahkahkah...xdapat bygkan aku berjoget pakai kostum panda... lol