Wednesday, January 21, 2009

Yang aku tengah fikirkan...

bismIllah...


1. Aku rasa sangat-sangat tak sedap hati bila baca tulisan-tulisan taipan-taipan sesetengah orang yang memperlecehkan isu boikot barang US, Israel etc ni. Kalau taknak boikot sudey, tak payah lah nak memperlekehkan usaha atau cara orang lain membantah penindasan Israel terhadap masyarakat Islam di Palestin... Memang kita tak mampu nak boikot segala benda/produk. Perisian komputer sahaja ramai yang guna Intel. Dan tak dinafikan bayi-bayi, budak-budak dan lain-lain minum susu atau barangan keluaran Nestle. Ala, banyak lagilah yang rasenya susah untuk diboikot. Takpelah. Boikot mana yang mampu. Taknak boikot pun takpelah kalau korang rasa memboikot ni perkara merepek. TAPI! Jangan nak perleceh orang... aku tak suka sebenarnya nak menulis tentang benda ni... tapi, dah tertulis jugak.. huhu

2. Aku terfikirkan tujuan asal aku berblogging... tujuan asal hanyalah catatan peristiwa. Hanya itu sahaja. Supaya bila aku dah tua dewasa nanti, aku boleh tengok balik segala ape yang pernah aku lalui... Aku memang suka begitu. Kemudian, perkongsian cerita. Tapi, selepas beberapa lama berblogging dan ada orang komen entry, rasa cambest la plak. Kadang-kadang macam seronok lebih-lebih bila komen banyak. Dah bukan jadi catatan peristiwa mahupun berkongsi cerita, tapi lebih kepada memberi hiburan pada orang... Aku harap, moga blog dapat bagi manfaat pada pembaca. Tu jer. Hmm.. ape aku merepek-repek ni..

3. Aku suka baca blog.Kadang-kadang banyak masa aku luangkan dengan baca blog. Pastu dok tergelak sorang-sorang (selalunya sebab baca blog ini). Yer, aku sedar aku banyak buang masa. Lepas ni aku berazam tak nak buang masa macam ni lagi. Okey, aku cubalah.. heheh. Susah sebenarnya nak buang hobi buang masa ni. Tapi aku berazam untuk kurangkan masa beronline. Maximum kalo nak online hari sekolah kuliah, takat pukul 10 malam kot. Kalau weekend, online sampai kul 2 pagi jer. Selebihnya study! errmm.. (leh pakai ke plan aku ni...hahaha)

4. Ketahuilah wahai blogger-blogger baru, aku kurang minat nak baca blog yang banyak sangat short words dan perkataan pelik-pelik. Aku memang pening dibuatnye. Nak baca memang nak baca, tapi jadi tak paham. Jenuh plak aku nak buat assumption... Aku jadi 'ak', dia jadi 'dye', korang jadi 'korunk'. Ala, paham-paham jelah. Mesti pernah jumpa punyer... hehe.. Aku pun ade gak tulis camtu, tapi aku kurang-kurangkanlah... Kalau sampai aku jadi 'ak' tu mmg aku takleh terima laa... Kalau tulis panjang-panjang dan takde perenggan pun aku tak suka baca gak. Tulisan kecik nak mampos pun aku tak suka. Bab pasang lagu ke hape ke aku tak kisah sangat asalkan ade butang untuk 'Pause/Stop'. Hehe. Memanglah biaq pi kat depalah nak buat hape pun cos tu blog depa, tapi... aku takkan jenguk dahlah. :D Jangan marah aaa... nak bagitau ja...

5. Tahukah anda melalui blog ini aku telah dapat berkenalan dengan ramai insan-insan yang tak mungkin aku kenali tanpa berblogging?? hehe.. benda ni membuatkan aku tersenyum bila mengingatkan... Pada kamu-kamu yang selalu meninggalkan komen, jejak di shoutbox, buzz dan chat di YM dan followers blog ni; Terima kasih untuk persahabatan ini. Aku betul-betul hargai. Semoga ikatan ukhwah ini berpanjangan.

6. Aku tahu aku tak sempurna. Siapalah aku untuk mengejar dan mencari seseorang yang sempurna.

7. Aku ada banyak latihan perlu dibuat. Kena rajin! huhu

8. Cuti final nanti dah nak mula praktikal. Entah kat manelah aku nak praktikal gamaknyer... Rasa-rasa macam di Shah Alam jugak... kalau kat Perak, kat mane nak praktikal? Power Plant Lumut? Jenuh aku nak berulang... Beruas ngan Segari sangat jauh oke. So, harap-harap kat Shah Alam jelah. Aih.. sebab tu kena ade motor... duit lagi!

9. Minyak wangi Elizabeth Arden Mediterranean tu wangilah! Suker... mekasih yer... baru bukak kotaknya setelah lebih kurang 5 bulan dalam simpanan.

10. Aku suka kata-kata ini, "Hanya apabila kita telah merasai berada di lembah yang terbawah, barulah kita mengetahui betapa nikmatnya duduk di gunung yang tertinggi"- Richard Nixon. Hmm.. aku tak pernah di gunung yang tertinggi itu...

Okeylah... sudahlah... takat ni jelah.

Till next time!


p/s: Hari ni 21st January. Macam birthday someone... Happy Birthday!



Salam sayang,

alhamdulIllah...

15 comments:

dBa said...

hai dude!miss u!
heee..
weh...yela,kau lama x jenguk aku
aku pun x tgk kau.
dulu kau kate blog aku berat,
skrang x lagi.
aku rasa ringan dah...



Ambik yg 2nd Official.Blog tau! dan kau akan tau yg OFFicial.Blog tu!

uShop said...

-kalo nk join bagus. kalo xnak xpayah kutok. kn kn kn.

-good luck dengan plan baru nk kurang kn online. [hehe boleh jalan ke?] berusaha!!

-bab perkataan yg pelik2 tu. Aku pon setuju. bagi org berumur cm Aku ni [huh]. mungkin zaman Aku membesa xde gune perkataan cmtu. jadi susah beb nk paham. loteh kepale hotak nih.
korynk yg menulis tew x penat kew?? lolz

lepas bace entry ni, tros tgk talam kuning. emm ok kot...

Mr PenyuBiru said...

disebabkan blog la aku tau panda pun pandai tulis blog.hehe

Aina Ana said...

1. Akak setuju, taknak boikot janganlah kutuk orang lain.

2. Samalah tujuan akak pun

3. Baca blog orang yg baca blog akak je :D

4. Setuju! Selalu budak2 tak sempurna sekolah je tulis perkataan susah nak baca tu. hahaha

5. Yes, blog juga lah yang buat akak kenal Ryhenna

6. Me too!

7. Alamak, ada assignment nak kena hantar lepas mid sem break nih!

8. dah keje dah pun..

9. Nak bau boleh? hehe

10. Selalu ingat ayat ni "Be friendly to those on your way up, you might meet them again on your way down" - T.A.R

Sori..panjang pula komen akak :D

Ryehanna said...

Ryehana to Dba: miss u too, babe! byknyer blog ko...rajin tol.. hehe

Ryehana to Ushop: heheh...dont worry,blog dikau okey jer...

Ryehana to Mr Penyubiru: Samelah kiter... baru tau penyu pun pandai berblog. ekeke...

Ryehana to Kak Aina Ana: ha ah..yang no.5 tu betul sesgt lah.. kalo idak, xdenye kenal.. hanis tu plak kenal dh lame cos pnh chat masa zaman habis spm.tp jumpa lepas bertahun kenal melalui internet.kat uitm ni la br jmpa. heheh..
btw, kata2 no.10 tu best! well..xkisahla komen pnjg2..lg suke. hehe

cybernetics mind said...
This comment has been removed by the author.
cybernetics mind said...

alamak...manyak nyer point
nk kn jwb satu2 ker ?? :p
ok..Cm try tkt mn mampu okeh..

1. Setuju sgt2, Cm benci ngan org2 yg perlekehkan tindakan BOIKOT ni sdgkan ia adalah satu tindakan kolektif utk melumpuhkan Israel, mmg dah terbukti masa umat Islam dunia BOIKOT product2 Denmark satu ktika dulu...Baru2 ni Cm ada hadiri satu prog utk Palestin di Manjung, salah sorg pnceramah tu kata ada fatwa yg telah dikeluarkan mngatakan Boikot itu dah jadi WAJIB tp mcm Ana ckp tu laa....takat mn yg termampu dan BOIKOT laa dgn guna otak. Kalau dah kejer kat Intel & trpksa sara smpai 5 org anak...tk kan nk berenti kejer cam gi tu jer semata2 boikot. Lain2 cth...pkir sndiri....heheheh

2. Tujuan Cm berblogging...to make myself feel happy and some sort of escapism dari segala apa yg terbuku dlm kepala otak ni.

3. Ye laa, Cm pnya time management pon dh tunggang terbalik sejak berblog ni....Kkdg tu priority dah terganggu :)

4. Haaah...sama ngan Cm...kalo manyak sgt bahasa2 yg camtu...Cm cepat rasa fenin2 lalat gituh...kdg2 smpai tk paham & terpaksa mntak tolong org lain utk bg paham...[s2dy, celbr8...ishhh tk suke mnder2 camni]

5. Uishhhh...mmg best, boley berkawan dgn mcm2 org tk kira di mana pon, apa level pon...umor ker, kaya ker, berpangkat ker, ishhhh macam2 laaa yg dlm alam fizikal bnyk terikat dgn status sosial.

6. Selagi kita ni Hamba Allah, saper pon tk der yg perfect.

7. Cm pon cam tu gak...kn bnyk pertingkatkan diri samada dari sudut kehidupan mahupun spiritual....ilmu di dada masih kurang sedangkan makin sehari makin dekat kita dengan kubur.

8. Hehehe...kalo nk practical kat Lumut Power Plant kasik tau erkk...kot2 Cm boleh tolong...;)

9. Orang dah bagi tu calit jer laaa...dok simpan wat per :p

10. uishhhh...tk sangke yer...Nixon pndai ckp Melayu... :p

January 23, 2009 4:23 PM
Delete

Pujangga Asmara said...

Hana.... PA setuju..hiksss...betui jgk..catatan peristiwa..hmm.. psl tulisan merapu tu mmg sstgh org yg dah dewasa xbuat mcm tu..cuma remaja@budak2 akan tls mcm tu..haha.. kalo tgk blog PA, short word lgsg xde..wahaha..nnt jemput2 lah baca.. wahahaha...

cuit said...

Aku nak komen nih.. ala tak leh mencarut pulak, tak jadi nak komen la...

Aku tak menyokong sgt penggunaan taipan ringkas nih.. tapi salahnya pada bahasa kita gak.. banyak sgt guna 3 sukukata.. utk bercakap tak ada masalah tapi utk menulis pangjang sgt tu... jgn mare..

ezany said...

panjangnya entry ni.. suka org komen byk2 kan.. sbenarnya aku tak kesah sgt pun.. sekadar ingin berkongsi cerita atau pengalaman.. ilmu.. luahan perasaan gak.. ekeke..

tp mmg besh pun klu tgk ramai org komen.. rasa cam bersemangat nak tulis lg..

short form pun aku tak suka gune sgt..

JRY said...

Aku pun banyak buang masa. tiap masa rasa cam nak duduk depan laptop jek.hee. bagus plan ko tuh, rasa nak ikut camtu jgk la.haha... susah gak kalau dah jadi penagih internet ni. aku boonto..haha

Ryehanna said...

Ryehana to Cybernetics Mind: hahaha...suka bace CM komen panjang2 nih... yerp. boikot guna otak la kan... ehh, richard nixon xckp melayu. itu yg ditranslate lah!

p/s: Ade kabel kat Lumut Power Plant ek? hiks..

Ryehana to Pujangga Asmara: yer...mmg orang tua/dewasa xdenye tulis short words ni semua...kita di generasi di mana bahasa melayu dimartabat. kehkehkeh..

Ryehana to Cuit: ala..kalo short words sikit2 xpela lagi...tp kalau smpai dah xleh nak identify itu perkataan ape tu yg susah..btw, mmg ler xleh mencarut kat komen ni..hehe

Ryehana to Ezany: Weh lame giler ko x mengomen kat blog ni. huhu..thanx sbb mengomen!

Ryehana to JRY@Boonto: Hahaha...marilah mari kita hentikan membuang masa... kehkehkeh

Mr. Azman @ Kreuger said...

Iseymen... terlambat plak komen kat sini... sorry la ana. tak
disengajakan.

Ok citer entri...

1. Memperkeleh - Tak pe la... depa
rase depa lagi suke isu mawi kawin kot berbanding dengan isu boikot
dan semenanjung gaza.

2. Tujuan blog - Same la dengan
aku. Cadangnya nak buat cam digital
diary... tapi dah lain dah rupenye.
Dan aku menyayangi macam sayang PC
aku.. hahaha~

3. Buang Mase - Aku rase hobi ber
blog ni tadek la buang mase tahap
mane pon. Kalau boleh control,
control la... bagus ape blog ni.

4. Perkataan Ringkas - aku pon same
meluat. kalau perkataan tuh dah
biasa nko jumpe tak pe la... aku
rase mual n macam pening lalat
kalau masuk blog macam tuh. bukan
nak kutuk.. tapi aku rasekan ianya
satu gangguan untuk aku membaca.

5. Kenalan - Erm.. bleh tahan la
jugak. Kekadang tak pernah jumpe
pon... stakat ni baru 4 orang jer
blogger aku jumpa face 2 face.

6. Kesempurnaan - tak layak nak
menilai diri sendiri. kekadang
orang menyampah kat aku... huhuhu~

7.8.9.10 - ??? tak berkaitan
hahahahaha....

Cya~

13may said...

pandai kamu menulis :)

Ryehanna said...

Ryehana to Kreuger: Heheh... takpelah lmbt pon. komen jugak yer? thanx.

Ryehana to 13May: isy... mane de. ni sindir ke ape ni..huhu