Monday, March 2, 2009

Entry kewanitaan Part II - bagaimana lelaki menangani perempuan sedang PMS?

bismIllah...


Aku terpanggil nak wat entry tentang 'kewanitaan' lagi sekali since aku pun tengah moody dan cranky.. aku pun tak tahu la aku jadi cmni sebab pms ke ape... anyway, dulu penah dah buat entry macam ni. Cumanya tentang kaedah mengurangkan sakit senggugut. Click here.


Gambar yang diulang tampal.
*Cara berkesan mengurangkan sakit senggugut.


Anyway, back to the topic of this entry.

Seperti yang kita tahu, sindrom pra-haid atau PMS (Pre-Menstrual Syndrome) dapat dikesan apabila seseorang wanita itu mudah terasa, emosional dan suka marah-marah.

Selalu kita dengar kalau perempuan marah-marah dan cepat terasa mesti dicop "tengah period la tu", tak pun "nak period ke, cik kak?"

Heh.

Bagi pendapat aku, benda ni bukan berlaku sebelum berlakunya menstruasi (pra-haid), tapi juga berlaku ketika sedang menstruasi dan kadang-kadang selepas menstruasi.

Soalan aku, bagaimanakah teman-teman atau kawan-kawan lelaki (yang tak paham ape yang kita lalui) menanganinya?

*Aku tujukan pada lelaki yang ade kakak, mak, adik perempuan, girlfriend, besfren pompuan bla bla bla...

Adakah diorang buat dek jer? (Ini akan membuatkan seseorang itu bertambah marah, ye kawan-kawan!)

Jadi, sesiapa yang nak berkongsi pengalaman, dipersilakan bagi pendapat. Aku nak juga tahu. Boleh juga jadi panduan bagi lelaki-lelaki lain. hehehe...

Oh ya!

Fyi, tak semua perempuan mengalami sindrom sebegini. Kadang-kadang takdelah moody sangat, atau takdelah kena senggugut ke hape ke...

Tapi most women melalui benda-benda ni.

Selalunya perempuan akan marah hanya sebab benda kecik (atau pun takde sebab langsung!) dan mudah sangat terasa hati lalu merajuk. Nak buat macam mana kan, diorang pun tak nak nampak lemah dan loser macam tu... Ingat seronok ke bila rasa lemah ni?? nampak childish giler...

But that's just how it is!

So lelaki kenalah paham.... Perempuan menjadi sebegitu sebab dah dijadikan begitu. Bukan selalu pun benda ni terjadi... sebulan sekali jer...Tak bolehkah bersabar sedikit dan layankan jer karenahnya?

eh?

Tak betul ek aku cadangkan nih???

Betulla! Sabar je la! Kenapa nak marah-marah or meluat bila perempuan moody??

Ooo... nak kawan time happy-happy je? Time susah-susah dan stress macam ni nak lepaskan diri???

Meh aku libas sesape yang beranggapan begitu!


HUH.



alhamdulIllah...

37 comments:

Aznyda said...

hahaha aku mengalami simptoms pms bila dah start period. mula la rasa sedih, orang tanak kawan etc.haha

Ryehanna said...

hahaha..
aku paham. aku lak time nk period, ketika sedang period, dan kadang2 selepas period. tp xdela selalu nk moody2 ni sumer..

giler sedih kan bila org xnk lyn n kwn... huhu

Anonymous said...

tak habis-habis nak libas orang...ingat orang ni bantal ke apa ? macam la kuat sangat....tahu la badan penuh 'muscle'.....huahuahuaha

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
merah dan hitam said...

salam kepada cik admin yg manis dalam gambar tuh... terasa seperti nak mengurat aje... leh ke :">

1st of all bila pompuan haid+senggugut dan tak tentu pasal marah2, aku akan ckp "ehem2 lampu merah daaaaa!!"... sungguh manis kan aku nya bahasa..hehehe...

2nd lak aku dah slalu sgt menghadapi wanita2 yg lampu merah ni... fuh mmg mengancam keselamatan perhubungan bila awek sendiri menghadapinya... tapi aku dah biasa... tgk aje tarikh lampu merah nak dekat, so aku siapkan benteng bagi membasmi segala kemarahan beliau..hahahaha...

so kepada yg ada awekz, ingat2 la tarikh lampu merah mereka ek...hahahaha....

nak lebih best jom usha lampu merah yg ni:
http://tinyurl.com/d2bymh

Mr. Azman @ Kreuger said...

erm.. macam mane dengan situasi
ni eh... xceli pada pengalaman
aku.. haha, dah la aku panas baran
kan.

so kalau cik akak aku mengalami
keadaan macam ni... memang aku
dah paham sangat le. so aku tak
berapa nak ambik kesah. memang
kekadang tuh terjadi pergaduhan
kecik... then aku ingat le balik
pasal perkara ni... hehe

mungkin tak berapa sesuai nak di
bincangkan secara terbuka, tapi
untuk lelaki yang ade teman yang
macam ni sepatutnye kene paham
ar... kalau tak mau nak paham..
bermakne die blom bersedia nak
terima wanita tu sebagai pasangan
die.. i means he's not matured
enough.

wanita yang bad mood pasal perkara
ni aku anggap itu adalah rutin
bulanan die... kekadang tak semua
mengalami perkara macam ni. ade
jugak since kalau die nak menjelang
waktu tersebut... die jadi manje
yang bukan main... ade jugak.
tapi tak semua macam tuh.. huhu~

adeh.. rasenye macam tak berapa
nak sesuai aku cakap perkara ni.
aku rase still blushing over my
face... even muke aku ni tadek
la putih melepak..

sabor jer la... *awatnye?
pakwe hang marah-marah ker?
huhuhuhu... suh die jumpe aku!

Ryehanna said...

To Anonymous: Sukati arr! =P

To Merah dan Hitam: xleh ngurat. heheh.

Ooo.. amik tahu hal tarikh ek. well, bagus tu. bersedia sebelum kena. :P


To Kreuger: Aku suka gila ngan komen hang! hahaha..

aku suka ayat ni "lelaki yang ade teman yang
macam ni sepatutnye kene paham
ar... kalau tak mau nak paham..
bermakne die blom bersedia nak
terima wanita tu sebagai pasangan
die.. i means he's not matured
enough."
.

Yeay! aku sokong!

tapi aku pun nak tergelak gile bila bace yg ni: "adeh.. rasenye macam tak berapa
nak sesuai aku cakap perkara ni.
aku rase still blushing over my
face... even muke aku ni tadek
la putih melepak.."
kehkehkeh. rilek la bro. kita berkongsi maklumat ni. ade sesetgh guys yg xpaham2 bahasa or sengaja buat xpaham.

this way, semoga mereka lbh phm. :D

uShop said...

cm bro ateh tu cakap, lelaki kene sedia maklum dengan kehadiran tarikh ni. bukan tu je, yang lebih penting, patot kene la paham si die tu kalo nak lampu merah cmne reaksinye. bukan untuk sesaje je. tetapi supaye boleh berjage2.

ade org cepat naik angin, ade org moody gile, ade yg merajok x tentu pasal, ade yg x menyabo2..

maknenye kalo biase si dia time2 gini xleh saba tunggu kt reply sms, kt ni paham2 la jgn nk lambat. kalo dh tau die tgh pms, jgn la nk carik pasal kan.

pengalaman diri Aku, biasenye time2 cmni byk pulak sms yg datang. tapi xpe, layan je. hehe

bagi Aku, Aku rase sikit lega kalo si die ade reaksi2 ni. sebabnye untong la si die tu buat lagu tu time lampu merah, maknenye kitar n reaksi hormon badan die adalah normal. untung Aku blaja perempuan ni. tau la sikit2. ade la kesedaran pasal hal2 cmni.

emm tu je yg leh cakap. pengalaman x banyak [Aku pernah ade satu je si dia].

ok. seterusnye pulak, nk story sikit pasal pms, boleh? hehe

tok ko. jgn minum bende bercaffeine time sihat. ramai org yg elak kopi time pms, tapi senanye kene elak seluruh cycle kalo dh tau diri tu pms serius.

ko cakap pasal time n lepas period kn, itu bukan pms. pms ni sebelom menses. itu ialah dysmenorrhoea. maknenye painful menses. bile sakit, tu yg datang moody n baran tu. tapi ciri2nye same je sepanjang2.

cume painful menses ni, biase lepas 1st labour akan hilang. tetapi pms pulak, akan terus ade. biase paling kuat kat wanita 30-45 tahun.

cume, pms ni memang hormon regulation, jadi hormon pulak byk bergantung pada life event. org yang tengah tensi, pms serius la. tgh exam ke. kan kan? x pelik la kalo org pas kawen, pms berkurang, sbb hati tengah hepi beb xDD

adoi. banyak sangat fakta ni. penoh page komen ko. nnti Aku buat for real ar satu entry pasal ni. dulu penah plan nk buat, x buat2 pon. doakan kesibukan Aku berkurang ok.

BPS said...

since dah ramai dah komen, so aku tak payah komen la

Ryehanna said...

To Ushop: Wahhh berinformasi betul komen ko nih. Yup, aku pn rase kalo sakit time tgh period n after period bukanlah pms (hence the pre?).

Hmm... thanx a lot for the comment! bakal doctor le katakan... sudi jgk dtg komen. hehe


To BPS: Cess... kedekut~

Aidil TipsGoda said...

time time macam ni memang agak susah nak predict girls punye reaction..sometimes ok,tetiba tak ok..pastu 5 min ok balik..

guys kene berhati2.masa2 macam ni bukanlah time untuk cari pasal.hehe

Anonymous said...

kalo laki yg panas baran tu kire die salu senggugut ke cik hana?hak3

-brad-

Ryehanna said...

To Tipsgoda: Hahaha.. yup. setuju sgt. jangan cari pasal!

To Brad: Yer la kot. lelaki pun senggugut gak. tapi selalunye sebab dia xdapat rokok. kan? kan? kan? =D

Anonymous said...

yashygkacak

weyh! aku da lama x mengutuk kat cnie... lol

ciyes aku jarang badmud kalo piyet.. nak marah lagi la jauh! kalo segugut tuh kadang2 je x teruk mana.. kalo saket wat slumber.. itut aku la..

tapi kan aku ade mushkil nie.. erkk? erkk?? aku taip nie jan padam tau.. eekekeke.. =p

KAU BUKAN PANDA KE?? LEH LAK NAK PIYET?? wakkakakkaka!!! lol

hampown2..... pis3x~ d[^_~]b

Anonymous said...

To Ryehanna:Laki senggugut kalo keje tp x dbayar gaji jek..hok3

-brad-

Ryehanna said...

To Yasha: Ko memang nak kena! Lame giler ko xngutuk cni, ingtkan dah insaf. rupanya hampeh. har har har

eh, tp ko jrg bad mud? bagus ar. aku pun jrg bad mud gak. tp bukan sbb aku panda yer, makcek!!


To Brad: Pernah la tu... hihi

Anonymous said...

yashygkacak

muwahhahhaa! aku x leh insap la..t.t
tetap nak ngutuk lagi lebey2 dan lebey2 dan lebey dan lebey wape byk lebey daaa... dan lebey2 lagi kat blog ko! wakakkakak! jahat nie! mao sabotaj! kahkahkahhh! *kuar tnduk da nie* lol

SyaFia said...

ermm..kalo lili mende 2 dtg dan peg..lili jrg kne senggugut mase menstruate,kalo kne pun juz guling2 ats katel smpai tdo,haha..tp betulla,bile nk dekat tym menstruate 2 mmg cepat je nk majuk dgn my boy..ahakz,die pun da xkesah coz besenye lili akn ok sendiri,last2 lili yg mintk maaf sbb cpt sgt majuk,huhu..ekcely diz thing ley dikawal..xsuke la jdkan menstruate 2 sbg alasan nk moody..nnt org ckp.."erm,mcm la die sowang yg dtg bulan"..heeeeee

ELeEa said...

Huuu...
PMS..
Kekadang je alami...
Mmg eleea pun xpaham dgn kadaan diri ms 2...
mood brubah2...
=p
tp yg teruk 'si dia' yg terapat dgn kita...
kena telan sumer2...
tp bila da ok mtk maaf je la...

llki pun kekadang je dia paham
kdg2 tak
stiap org pun ada mslhnya sndiri
tp rsnya...time 2 kalo si wanita / prmpuan ni perlu ssorg...
wajarla rsnya 'si dia' yg terapat 2 luang masa...
alaaa...bkn luak pun...
skali sbln je...

sbb ms ni hormon da brubah2...
tahan je la..
2 lom cite bab2 morning sickness...
lagi sakit...

=)
blajar2 la ye cik abang sumer...
=)

Tertarik dgn entry nih...
ramai llaki yg bg pndapat bernas...
TANIAH!

Ryehanna said...

To Yasha: Kuar tanduk?? meh aku ketuk2 biar masuk dalam tengkorak balik! HIYAHHHH!

To SyaFia: hehehe.. mmgle bukan kita sorg je dtg bulan, tp kdg2 kalo dh moody, nk wat cmner... huhu.. ade boy nk pujuk xper ar.. ;)

To Eleea: Hehehe... thanx juga cos bagi pendapat. biase ar kan.. bnda cam emosi ni xdpt nk kontrol sgt.

dengar ye lelaki2... bersabar jelah... ;)

Mr PenyuBiru said...

aku wat bodoh jer.hehe.. biasanya ku buat cam biasa dan tak ambik hati sangat.

13may said...

saya ok ajer :D

Ryehanna said...

To Mr Penyubiru: buat mcm bodoh jer? ermm... most guys mmg cmni..

To Encik 13May: Iyer ker... hehe. baguslah. :D

alang said...

Uik. Tungku moden eh pakai seterika. Menarik.hehe.
Nway nak letak link letak le. Tapi blog aku merapu je la.

etomyam said...

yang dah kawin pun ada gak masih x paham2, ni kan pulak yg belum he ehe...laki kena rajin tengok kalendar lepas kawin

illiani said...

suke blog nie.............byk pandaaaa............

Ryehanna said...

To Alang: Heheh. menarik dan sesuai utk org pemalas mcm aku. aku dh letak link ko dh pun. stended la blog merapu. byk je blog cmtu. :D

To Etomyam: Yeke?? dh kawin pun xpaham2? saje buat xpaham kot. hehehe..

To Illiani: Thanx!! sbb owner blog pun suka panda jugak. :D

Suhaila said...

wahhh...
agak terlambat maybe suhaila kat entry nie.
aper pom suhaila sokong...

kadang lelaki susah nak faham situasi kiter...
bila kiter senyum,
dier ingat kiter okey.
padahal lam ati,
membuak buak...
geram tak leh nak kira.

tapi bila kiter meletus,
baru nak terkejut,
dalah wat wat tak tau,
aisey...

maybe situasi bf-gf nie susah skit...
lau da terikat pada mahligai yang sama,
baru masing masing faham.

aper pom sebagai bf,
kiter bersama bukan untuk suker suker,
bak kata "HABIS MADU SEPAH DIBUANG"...

so, ner lah belajar dari sekarang cara cara nak menangani situasi yang macam nie.

***naseb incik marjuki da mula faham keadaan diriku yang tak sempurna nie, chewahhh...

Marzuki Jalil said...

kenapa buat entri ni? ahaha, kan gf aku da baca.

lpas ni kna layan bek2 la cam tuan puteri, hekhek.

Ryehanna said...

To Suhaila: Hahaha.. takdela terlambat. boleh jer komen. pasti dibalas. hehe.

yer, org lelaki suka buat2 xtau. menyampah oo..

tapi kalau org cantik mcm suhaila ni, mane leh biar marah lama2.. mesti mr boyfriend pujuk gak nnt. kan? kan? heheh


To Marzuki: aku buat entry ni sbb aku tgh PMSing. hahah..
lagipun utk pemberitahuan dan panduan lelaki.di samping berkongsi cerita. :D

OnePolar said...

errmm.. aku terpanggil untuk mencoret secebis penulisan dalam blog panda ni, walaupun aku tak suke sebab die lebih comel dari aku tapi aku terpaksa untuk mengutarakan beberapa pendapat.. :-p
PMS bagi aku normal kalau wanita tu "wat hal" sebab aku dah banyak kali kene situasi macam ni..
kadang kala aku jadi malu beb bila nak citer bab bab macam ni, bagi aku sebagai LELAKI atau BOYFRIENDS somebody kene faham dan kene tau how to take care situation like this, how to pampered them, how to PUJUK and kawal emosi dorang supaya jgn ada yg terlebih WORST..

macam aku bila aku ada komitmen dgn 'Sumone' so aku amik faktor pengiraan hari, dan pentelitian reaksi serta perbuatan, agar aku lebih BERHATI-HATI.. kot aku men gurau je tak pasal-pasal BODY GLOVE singgah kat pipi betul tak?

Pendek kata sebagai lelaki kite kene faham situasi mereka ini, dan sedikit pesanan kepada KAUM HAWA ni, kot kot PMS tu try try le kontrol emosi ea? marah sangat sekali pun tiru macam mana aku buat bila aku marah maka patung polar bear kat rumah jadi mangsa tumbuk perut... huhuhu so CIK PANDA buleh praktikkan ea.. hahahah

Ryehanna said...

panjang giler komen! haha..
bagus! bagus! keep up the good work! bertuah la sapa dapat jadi mrs polar bear... hik hik

OnePolar said...

bertuah?? hahaha kot ada yg tak sanggup jer... wierdo+freaky aku ni wehhh.. tak ramai yg tahan nnti.. hahah

xun said...

aku, hari-hari kene marah ngn budak perempuan. so, bile kne bebel or marah, dah biase

and, kawan2 semua jarang emosi marah2, usually emosi down je.. so, bgi la diorang hai, or tanya kabar.. tak buat lawak songeh yg selalu bagi diorang irritated. hehe.

and, usually, marker dia, kalu girl tu lepak je luar surau, or org lain pegi solat, dia pegi mana2 ntah, then jumpe balik kat lecture, haha. teeeet~

Lalala~

p.s: mostly, diorang akan ckap kat aku, yg diorang xleh solat. so, senyum je :)

Pert Alpah said...

best2 entry ni..hehe arap2 banyk lagi lelaki baca kat luar sana tu
akhir kata hidup PANDA! haha

liyana said...

cik teddy pink itu pelakon yg b'bakat.. sbb sy pon penah try buat begitu..huhu

Ryehanna said...

To Onepolar: Ala...kalau ada jodoh, xkemana laa... xkiranya weirdo ke hape.. bkn semua org perfect


To Xun: Alahai ciannyer hari2 kena marah ngan org perempuan.. hehe.. kena ar tegas ckit brother... :P


To Pert Alpah: Wahh thanx! hehehe... Yer, ade je yg bace. ramai dh komen tu.. :P


To Liyana: Same lah kiter! hihi