Saturday, March 21, 2009

Kawan yang kenal melalui kawan yang lain

bismIllah...

Majin, Padi and Ana


Tetiba aku dapat idea nak menulis tentang cerita kawan-kawan. heh. Sebabnya beberapa malam lepas aku makan malam ngan kawan-kawan yang aku kenal melalui kawan-kawan yang lain. heee... bila tengok-tengo balik gambar, tersenyum aku sendiri. Mulalah mengimbau kenangan macam mana leh kenal ngan 2 orang kawanku ini. Gambar di atas dicetak semula dari entry ini.

Saja nak cerita untuk renungan dan catatan. Kot-kot tua nanti lupa la plak. heheh..


Alkisah, aku ada kawan bernama Mas masa sekolah rendah dulu. Kawan baik aku. Selalu bergaduh ngan dia. Tapi kami tetap geng. Pas habis UPSR, dia pindah sekolah cos result dia elok dari aku..(aku pun dah tak ingat dia dpt berapa. tapi aku dpt 3A je..)

Dia pindah ke SMKRPBainun, Ipoh. Aku ni plak jenis sentimental dan selalu rindu kat kawan-kawan. Maka, aku rajin menulis surat kat Mas dan sorang lagi kawanku, Umi yang belajar di Sek. Raja Perempuan, Ipoh. Tanpa aku ketahui, rupa-rupanya ade satu insiden yang membuatkan surat aku pada Mas dibaca oleh kawannya, Niza. Niza ni budak lelaki tau! Dan entah kenapa, si Niza ni selalulah telefon rumah aku time dia free. Kenal dari situ la..

Dari Form 1 ke Form 2 (aku pun dah lupa) kot bermulalah persahabatan aku dengan Niza ni. Kami just berhubung melalui telefon je. Dan kami hanya bersahabat oke. Kongsi-kongsi cerita tentang awek/pakwe... heheh. Aku dah nak masuk Form 5 baru gatal ada pakwe. Si Niza ni lak sejak bila eh... mcm lebih lame je dari aku. hoho... tak kisahla yang tu.. Kami kawan dalam telefon sampailah aku masuk Uitm Pinang buat diploma.

Nak dijadikan cerita, masa semester 2 diploma, aku kenal Padi melalui Kelab Fotografi yang kami join. Nyda pun join. Ini ko-kurikulum yang wajib pas amik Kesatria. Cumanya, kami tak hengen la nak amik Kesatria lagi kan. So, pilih Fotografi cos tergoda ngan cerita akak senior yang kata kelab ni banyak jalan-jalan.

Gambar di bawah adalah gambar sesetengah ahli kelab masa dalam bas. Berjalanlah sangat kan.. heh. Gambar yang sama boleh didapati di entry ini juga.



Padi adalah lelaki yang mengangakan mulut itu. Sangatlah tidak sopan, bukan? Habis.. hilang macho ko, Padi! ngeh ngeh

Anyway, masa kenal Padi ni aku dapat tahu dia dari sekolah yang sama dengan Mas dan Niza. Budak Bainun gak. Plus, dia kawan rapat ngan Niza! Aku pun macam teringin gak nak jumpa si Niza tu. Kenal dalam phone dah bertahun kan...

So, aku tak berapa ingat dah bila, tapi masa aku semester 2 (tahun 2004) aku plan nak jumpa diorang. Diorang lak ada program ape tah yang buatkan diorang nak ke Lumut. Reunion kat Teluk Batik ke? Lupe dah aku...

Akhirnya aku berjumpalah jugak dengan Niza. Aku pergi dengan Nini sebagai peneman. Lagipun Nini kenal (cam muka) Padi dan Niza. Dia pernah sekolah kat Bainun gak. Tapi sekejap je. hahaha. Aku rasa dalam 2 minggu je kot? Cos tak tahan dan tak suka dok sana. :P

Back to the story. Di KFC Lumut itulah tempat kami berjumpa. Diiringi bayu laut yang mendamaikan serta deruan ombak yang mengkhayalkan. ececeh.. lebih suda!

Niza dan Padi turut mengangkut 2 orang lagi kawan mereka iaitu Majin dan.. dan... er... aku tak ingat namanya! Takpelah. Pointnyer di sini, itulah first time kenal Majin.

First time jumpa, dia wat dek je kat aku cos tak kenal kan. Nampak kerek gak ler...heh

Pas abis jumpa, sembang2 dan melantak Zinger Burger yang Niza blanja (giler jahat nak tengok mulut orang menganga makan burger!), kitorang pun blah.

Dipendekkan cerita (pendek ke? mcm dh panjang sgt je ni), selepas pertemuan itu, aku macam suka la plak kat Majin ni. wakaka... Gatal kan... ala... sebab masa tu dah takde boifren. Break up la plak kan... so... dengan Majin la plak aku menggila bersms dan bercalling2. =P

Adalah jugak couple sekejap (3 bulan?) ngan Majin tapi pastu break. Maybe, just maybe. We're not meant to be lovers or bf/gf. Sesuai jadi kawan je. But it's great. No hard feelings on both sides. Right, Majin? Walaupun aku sedih mcm nak gila time putus tu (xyah tau la sbb apa), tapi it's okay. Leh je kawan cam biasa sampai sekarang.

Dating adela sekali. Kat Prangin Mall. Double date ngan Ayu (yang jugak date ngan bf dia...dah kawen dah deme sekarang). Padi tak ikut. Kena tinggal kat uitm. hahaha.

Eh..penah je kuar ke Ipoh ngan Majin and Padi nih. Masa ni just berkawan-kawan lagi. Saje jenjalan release tension tentang ex-bf yang nak fly... huhuh..

Eventhough kitorang just kawan je, tapi still keep in touch. Datang time raya... blanje2 minum (minum je!)...

Macam sekarang ni, Majin wat praktikal kat Shah Alam dan dok kat umah Padi yang sekangkang kera dengan umah aku di Sek.7 ni. Bila lagi nak pau dan hang out sambil mengisi perut kan?

hehehe..

Ironinya, ngan Mas aku dah lost contact (tapi xpe, umah xdelah jauh sgt) dan dengan Niza dah agak lama menyepi. Masing2 sibuk dan tak dok dekat macam Padi kot?

Anyway, thanx Majin cos blanje aritu. ;)

Korang ada kawan macam nih? kenal dari kawan yang lain?



alhamdulIllah...

18 comments:

13may said...

kawan takde...gefren ada laa...

hehhe hehhe :P

Ryehanna said...

cess..
hampeh.. hahaha

padi said...

err..apasal part paling genting skali d mane aku bertanggungjawab meng'deliver berita majinn nak break n ko berendam air mate selama seminggu tak diceritekan??err..hehe..btw aku dgr mas da jd misi.mas=misi??huhu alamat bertambah sakit kang la patient tu.huhu

Ryehanna said...

HAH? Berendam air mata seminggu?? Mana ada!

Ahhh!

Tidak!!

Suhaila said...

ha'ah...
kiter pom sama.
kawan takder...
bf ader,
lalala...
=,="v...

best gak citer macam nie.

suhaila da dapat idea.
errr...
nie dikira plagiat ker???

hahaha...

seronok kan berkawan.

kenangan paling indah yang penah kiter lalui...

suhaila pom da part6,
so maybe da ader yang tak jumpa nanti.

sedehlahhh...

takder lagi gelak ketawa...

=,="...

Ryehanna said...

bf jugak ek? hehehe..
bagusla kalau ni bg idea. bolehla buat entry kan?
(eh..tag bila mau buat daaa?)

bukan plagiat cos xtiru sebijik sejebon. xpe..

yup. berkawan mmg best. kenangan... ^_^

Suhaila said...

hehehe...

on da way...

nak wat nieh...

aiyaaa...

hahaha...

Mr PenyuBiru said...

wah! kuar dating nampak.hehe

ELeEa said...

Kawan penyeri hidup...
Kalo xde kawan...
Hmmmm...happy2 pun xley nak share
Apetah lg time sesedey...
Kwn bfku kwnku jua...
hehehehe

Anonymous said...

itu ker majin nyer? yg xnmpk muka tu?

ViNN said...

apakah perlu aku menumbok padi setelah membace entri neh..

::DNaZ:: said...

haha..ngis seminggu tu?kantaoiii..padi dah bgtaw..haha..(macam aku kenal jer sape tu-belasah jer..haha)

Ryehanna said...

To Suhaila: Thanx buat tag!

To Mr Penyubiru: Mane der dating ler. makan je. adik pon ada la..:P

To EleEa: Yup! betul tu!

To Ano: Ni sape? ha ah. yg xnmpk muka tu

To Vinn aka Majin: Hahaha..cian padi dow. kang awek dia blasah ko blk cos blasah balak dia.. kehkeh

To Dnazz: Ahh..mane der! dia temberang je tu. I'm tough. ekeke...
ha ah..Vinn tu majin lah

^arina^ said...

klaka lak tgk gmbr nyda time nih hehhehehe

Ryehanna said...

klaka sebab??

hehehe... comel per... ;p

ViNN said...

klaka lak tgk gmbr nyda time nih hehhehehe

March 25, 2009 9:09 AM


nyda??sape nyda??

ebeniza said...

aku rase cite ko nih mcm ade salah sikit la..mase ble plak aku bace surat yg ko bg kat mas..huhu..aku rase mas ngan azwa yg knalkan ko kat aku time kat bainun..ko igt azwa x?aku xpnh kapel la,hehehe..lg satu ko ade janji nk blanje aku kfc plak lpas aku blanje ko tp smpai skang xde..ko mmg sama la dgn majin,hahaha..satu bnda aku xley blah ko slalu pos surat kat bainun tp aku xpnh balas satu pun..hahaha..sori la erk..tulisan aku buruk gler..dokter pun xpaham..haaha

Ryehana said...

Ade lahhh. lepas ko bace surat mas tu ko call aku. ko kata saje nak kenal cos surat yg aku bg mas tu mcm kelakar bg ko. dat's y ko mcm nk kenal aku... aku xingt sgt hal azwa cos aku xsame skool ngan dia masa skolah rendah. heheh.

ttg surat, mmg ko hampeh. aku bg byk gile surat tp 1 je ko bls. tapi aku paham la cos tulisan ko mmg huduh. hahahah... ko bg kad raya pun yg bertaip komputer. hahaha...

alahai... kenangan...