Tuesday, April 28, 2009

The 225th entry.

bismIllah...


This is the 225th entry for this blog. Well, for the published ones anyway. Cos ade juga 4,5 entries yang aku biar dalam draft. Tak publish. Tak terasa mahu kongsi lagi...

Tadi usya blog kawan, entry tentang dah setahun lebih berblogging. Ermmm... the first entry for this blog was on 15th March 2008. Baru setahun lebih gak la aku di blogspot ni.

Tapi sebelum tu aku pernah berblog di friendster. Tarikh 1st entry adalah pada 18 Mei 2005. So, kalau ikutkan, dah nak hampir 4 tahun aku beblogging. Cepatnye masa berlalu...

Bila bace balik entry lama di blog Blooming Sakura tu, syahdu betul perasaan. Cara penulisan aku agak lain berbanding sekarang. Nampak sangat perbezaan dari penulisan macam budak-budak ke arah yang matang sikit. eheheh...

Umur aku akan meningkat ke 24 tahun pada Ogos tahun ni. Apa yang aku dah accomplished? Mm.. takde ape pun. Kalau ikut dari segi education, degree tak habis-habis lagi. Kalau ikut dari segi kewangan, lagi laaaaa takde ape. Hutang lagi banyak ade laa... (ptptn ler ape lagi...)

Tapi dari segi pengalaman, memang banyak sangat yang aku belajar. Especially tahun 2009 ni. Alhamdulillah... Betullah, untuk menghargai sesuatu dengan betul-betul efektif hanyalah bila kita pernah rasa kehilangan. You don't miss the water until it's gone, aite? So true. And in a sense, I accepted everything I got. I made my peace.

Kadang-kadang terasa tak sabar nak habis belajar. Nak mula bekerja dan ada duit sendiri. Tapi... kadang-kadang rasa takut pun ada jugak cos dunia pekerjaan sangat mencabar. Dah bersediakah aku? hrmm...

Kadang-kadang rasa tak sabar nak berkahwin. Nak ada family sendiri, ada someone yang sedia mendengar ape saje luahan. Tapi... kadang-kadang rasa takut sangat sebab diri sendiri pun tak berapa terurus sangat. Inikan pula nak menguruskan hal-hal rumahtangga. Eww.. geli sendiri bila bace. Shudders.

But then, what's a life without taking risks?
What's a life without problems?
No pain, no gain kata orang.

Bagaimana dengan pencapaian aku dalam hal kasih dan sayang ni? Hmm.. ntahlah. Aku sendiri tak reti nak berceloteh panjang tentang hal-hal begini. Tapi aku bersyukur sekarang ni ada orang yang sayangkan aku. Cukuplah. Dan aku sayang dia. Mungkin belum cukup kuat lagi untuk ditakrifkan sebagai cinta, tapi kami selesa begini. Dia terima aku walaupun tahu perasaan aku bagaimana. And I love him for that. Dewasa ini, aku juga belajar untuk biarlah orang sayangkan kita lebih dari kita sayangkan dia. Dah kahwin nanti bercinta la puas-puas kan... ;p

Aku dah lalui banyak rasa kecewa hingga kadang-kadang susah nak bagi hati aku sepenuhnya. Sometimes, aku rasa macam aku ada reserve sikit perasaan aku supaya andainya aku kecewa lagi, aku takdela sedih sangat.

But I hope... I hope he'll make me happy.

Salam.




alhamdulIllah...

23 comments:

Papa-Itam said...

24 tahun masih muda lagi dik,banyak lagi rencah hidup yang akan dikutip..tapi seingat P-i la kawin waktu umur sebaya dengan kau la dik..cepat atau lambat,nak atau tak nak bila dah ketentuan kawin la...

Zai said...

gmbire pn ade,sdih pn ade..
luahan dr hati yg ikhlas nih..

mmm..klu nk kawen ni xkire brsedia atau tdk bg sorng prmpuan..klu llaki tu da cukp syart..kawen aje ler(btul,bukn main2 nih)

p/s: dh 24 eh..kire ok lg ler..
tp jgn lame2 sgt..

samanosuke_04 said...

Woi Ryehanna!! Jgn kawen lg!! Tunggu akuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Haha, ko dah 24 thn rupenye, melepas....

Ko percaya tak pepatah,
"Cinta tak mengenal usia, age, umor, dan sebagainya?"

Sori aku mencarut kat blog ko...

a Q r a m said...

Bila nak kahwin ni?

ELeEa said...

Satu je...
Ske kat org jgn suka lelebey...
Cinta kat org jgn smpai mngatasi cinta pd Dia...
Bagi hnya sedikit...supaya tak merana...
Sedey itu kdg2 leh kurangkan sedikit tekanan...
Xsalah utk bsedey kan?....
=D

nabilah hana said...

wah
ni final sem ko la ye
anyway, doakan semoga ko berjaya tempuhi alam kerjaan
hehe =)

maymay said...

kawennn???!!!

hehhe hehhe

Anonymous said...

bab keja tu... believe me.. if I can x-pres it in a taste,it sound like this 'it taste like shit!' zaman belajar tu berjuta lagi best dari bekerja.. tp that was life seems to be.. abis belajar kena keja.. so layannn jer.. hehehe kalo idup semuanya mudah pun boring gak kan..
-dodi-

cybernetics mind said...
This comment has been removed by the author.
cybernetics mind said...

emmmm...entri kali ni agak dewasa, sincere, dtg dari hati bukan dari kepala otak semata2...kind of emotionally but dynamic in terms of future plan+love+long lasting relation gituuuu....

....I got married at the age of 24, and everything just came fine to me. So, jgn laa risau pasal umo tu...bila tiba masanya u'll be acchieving everything that u have planned....InsyaAllah. Yang penting nawaitu tu clear & clean

frankly...CM suka sgt tgok young couples yg kawin awal....kompemmmm tak bertimbun2 maksiat...heheheh

pasal tk sabar nak grad tu kan....pada CM laa, sekarang jer yg rasa cam ni...bila dah masuk dunia pekerjaan, for sure u'll be missing those days masa zaman study tu..trust me, sama gak dgn apa yg Dodi komen tu....zaman belajar berjuta kali best dari kehidupan bekerja :)

Tyra said...

cmtula kehidupan.
lepas blaja, kerja. ada rezeki, kahwin.
kahwin tu pakai duit yg bnyk. hutang ptptn pun x abis kdg2 fikir bila la nk kawin kalau cmni.

bf sy bitau, aritu dia gi bank,dia tgk kt bank tu statistik plg tinggi org wat personal loan adalah untuk kahwin. :|

tp untung kita pempuan sbb bleh suruh laki kuar blanje. huahuahua. :))

HuRuL_Aini said...

salam
what a sweet entry...
aku pun masuk 24 september nanti...dulu masa sekolah selalu fikir, nanti kalau umur dah 23,24 mesti best apa sume...slalu fikir apa akan jadi ngan idup aku....tapi skarang...mmg dh mula keja sume...tapi perangai & diri sendiri mcm masih sama je...hua3...
yup, umur2 mcm ni mmg rasa patut dh kawen dah...atau to be exact "aku nak kawen"...tapi fikir2 balik, diri sendiri x ready untuk urus org lain....uwaa...masa untuk mensediakan diri...

adol said...

lama tu dah berblog... mesti bestkan...

Izuan said...

Ryehana, 24 tahun masih muda lagi... just enjoy what you had right now before it's over..

Anonymous said...

yashygkacak

huhuhu.. napa makin lama makin slow je post2 yang ko wat nyah?? t.t makin kelam.. sososoob~ elek idop mesti hepi! wei! kawan aku da kawin tau! umo dia lom 20 pown lagi! tapi bulan4 ari tuh da masok.. ekkeke.. kawen jan x kawen anti jempot aku leh makan puas2! *makan no1*

Kimora said...

Long way to go sis ... do what you wanna do as long as you happy with what you do (^_^)

nazz said...

walawe... dah 24 yek.. agak2 bila nak sebarkan kad wangi yang ada map kat belakangnya tuh?

menteil said...

uih? 4 tahun?
dah bleh tahap otai tu.. huhu.. aku baru setaun lebey...

kalau aku dari dulu sampai skang sama je kot penulisan aku
1. merapu2
2. merosakkan bahasa

huhu.. jgn tiru saye..

Mr. Azman @ Kreuger said...

muahahaha... betoi la cakap CM tuh.. aku setuju sangat... aku terasa yang entri pada kali ni aku tak nampak sekor panda yang mengganggu pembacaan aku.

macam ni baru le penulisan seorang gadis.. baru le orang lelaki yang gentle dan macho bergaya macam aku ni boleh respek hang.. ngiahaha..

tapi series rase entri pada kali ni, hang ade campuran antara wanita + lady + gadis = matured la. ahaks.. walaupon sebenarnya aku rase nak tergelak.

erk.. mane panda tuh? dah tak ikut hang lagi ke? wooo dah teringin nak kawin ar ni? hehehe... ok ok pelan pelan.. seriesly memang perit or mase "kawin" itu nanti.. keh keh keh.. same same le menilainye....

semoga hang panjang umuq, murah rezeki, berjaya dalam pelajaran dan cepat mendirikan umah tangga. Kim salah kat abg navy hang~

Cakap kat die there was a P.O. said congratulate on him because got this panda.. hahaha... take care~

Note:- please ignore my grammer, bcoz i spoke in nigger.. well~ muahahah...

Ryehanna said...

Ryehana to ALL:

I really dont know what to reply with all the comments (kalo threaded senang ckit nk reply satu2)

Thanx guys...

love u all...

i'll remember the advices... :)

uShop said...

org bijak pandai kate, kawen ni jgn digesa2, tapi tak elok dielak2.sume org xkan tahu cmne nk menguruskan rumahtangga selagi x kawen. sbb alam perkahwinan ialah kehidupan, dan dalam kehidupan, setiap hari adalah proses pembelajaran.

jadi, silelah kawen! huhu

ko kalo nk kawen, yg penting pastikan AKu ade kat msia. leh ko upah Aku jadi maskot panda tok menyambut tetamu xD

Ryehanna said...

Aku tetiba tergelak terbahak-bahak bace perenggan last tu. Hahaha...

xdapat bayangkan ko jd maskot panda... HAHAHA!! comel siot! memang kenalah ngan body ko...:P

Insya Allah time tu ko dah ade kat Malaysia.. ;P

uShop said...
This comment has been removed by the author.