Wednesday, April 1, 2009

Kenangan call 3 saat. Remember When?

bismIllah...


Aku takleh tido. Maybe sebab pas Maghrib aku terus membongkang tak sedar diri sampai pukul 10.20 malam. Bangun tu pun sebab perut terasa lapar. Maka, lepas cuci muka, aku ajak Nini gi makan. Aku takdela lapar sangat, just haus gila. Tetiba teringin lak nak minum air epal Tropicana Twister tu. SEDAP GILA AIR NI. Yang oren pun sedap! Asyik habis je kat Shoppe In (kedai yg aku slalu pergi utk beli barang n makanan) tu. So, pergila 7Eleven belakang umah aku tu. Mahal ler... botol kecik RM2.60. Kalau kat Giant, RM1.99 je. Kat Shoppe In RM2.20 kalo tak silap. Menci aku. Tapi takpela. dah mengidam. bedal jelah. lagipun takkan la sebab benda nak makan pun berkira sangat kan... heh.


Tadi aku makan sate 8 cucuk dan juga hotdog sebijik beserta sebotol air epal Tropicana. Puas. Okla tu since aku makan bubur ayam je siang tadi... :P

Balik dari makan, aku membuang masa melayari internet. Konon-konon nak cari list lagu yang sedap sikit untuk tukar Call Me Tones pada henpon celcom aku. Aku pakai Call Me Tones lagu Siti...ermm... Diari Hatimu. Diam sudah. Tetiba arini lagu nya dah ditukar. Aku tau pun Abg Tapa yang kabo. Lagu iklan ape tah. So tak best la...tapi list dari laman web celcom macam taik je. Lagu tak best langsung. Benci aku.

Lastnye, aku subscribe caller ringtone maxis. Mueheheh. Sebelum ni aku pernah gak langgan tapi selalu tak berduit nak renew. So hilang camtu je. Tapi kali ni takpe kot. Cos ade orang sanggup bayarkan. Heee... Maka, aku telah membeli caller ringtone Our Last Summer (OST Mamma Mia!). Sukenya...

Pastu mulala menengok2 lagu2 lain yang ada sebagai caller ringtone. Gatal je tangan aku nak beli lagi satu lagu soundtrack. Tapi kali ni soundtrack filem Twilight. Lagu Decode oleh Paramore. Giler best lagu tu. huhu... tapi aku tak jadi beli. nanti ah. kredit tinggal RM16.50 ade hati nak beli lagi. Ngabihkan duit je. :P

Aku teringat masa mula-mula caller ringtone ni diperkenalkan. Aku tak tau sape dulu yang intro, tapi yang aku ingat maxis jela. Tahun 2004. Masa aku diploma kat uitm. 1st caller ringtone aku adalah lagu Toxic oleh Britney Spears. Yang kelakarnya, kalo kawan-kawan nak miscall mesti bengang sebab ingatkan termasuk voicemail. Abih le jatuh kredit kan.

Haa..dan masa aku diploma dulu masih boleh lagi main miscall2 or cakap 3 saat. Kalau korang pakai henpon dalam tahun 2004 ke bawah, mungkin korang tahu ape yang aku cakapkan nih.

Dulu, kalau pakai maxis, boleh call orang dengan free! Tapi dengan syarat. Jangan lebih 3 saat. Dan hanya dengan nombor maxis. Kalau pakai celcom, takleh buat call 3 saat ni cos celcom caj. So, bagi student-student yang bajet gila bab topup nih (dulu mane der topup RM10 atau RM5... paling minimum kena topup RM30!), mesti akan buat kaedah ni. Selalunya time nak tanya kelas katne, nak ajak makan or gi mana2 dan ape2 jela yang dialog pendek-pendek.

Almaklum, dulu kalau sms pun paling murah 15sen kalo tak silap. Tu kalau maxis ke maxis. Kalau ke nombor lain, kena caj double. Pastu caj kalau call pun punyelah mahal. Seminit 60sen ke berapa tah. aku pun tak ingat dah. tapi memang mahal la. So, baik wat call 3 saat. Free je.

Nak jawab call dan tanya soalan pun kena ada skill.

Kalau tanya soalan, orang tu angkat je, ko terus tanya soalan. Tak payah nak dengar dia kata ape. Soalan pun kena laju tapi jelas.

Kalau jawab panggilan lak, ko kena dengar je. Tak payah berhello2. Jimat masa.

"Katne??"
"Hello..." <--- xtau lagi kawan nak buat call 3 saat. Bila call kali kedua, terus tanya balik; "Ape dia??"
"Ko katne woi?"
"Umah"
"Aku dtg tau"
"Ok"
"Tunggu"
"Ok"

Tamat panggilan. Kredit tak jatuh sesen pun.

Best gila zaman tu. Save credit. Dan juga seronok bagi orang annoyed. Yang akan annoyed ni selalunya mak aku la. dia memang bengang kalo buat macam ni. Mesti dia terus call balik. Haa... taktik tu! jimat kredit~

Tapi benda ni dah stop dalam tahun seterusnya. Dah takleh buat call 3 saat lagi dah. Kalau call 1 saat pun jatuh kredit. hampeh. Sedih wo. Hilang satu perkara manis tentang telefon bimbit. Tapi semestinya sesiapa yang pernah buat benda ni anggap ianya satu kenangan terindah. Biase la kan... zaman ni la budak-budak baya aku baru nak belajar bercinta dan mengorat. huhuh. Lawak gila bila ingat balik.

Buat call 3 saat untuk wish Good Night.
Buat call 3 saat untuk wish Good Morning.

Sweet. Alahai kenangan... ngeh ngeh

eh...korang pernah ke buat call 3 saat nih? kalau sesapa tak cukup umur tu for sure la tak merasa benda alah ni... heheh.

Dahla, ngantok. Boleh plak pepagi buta ni aku reminisce tentang call 3 saat?

Nak tido ah. Salam.

p/s: Takde gambo cos aku tak jumpa wayar henpon yang nak di'connect' ke laptop.



alhamdulIllah...

33 comments:

Riezal said...

sama laa kita.. best kan Fresh oren tropicana tu.. kadang tu tengah malam.. terjaga dari tido boleh keluar gi 7Eleven beli air ni .. ni kira one of a reward instead of rokok :)

^arina^ said...

hahhahah kau telah mengembalikan memori silamku di matrix Melaka. mase mmuda2 dulu memg gile 3 seconds call :D jimat kredit. yelah time matrix dulu mane ade duit sgt nak topup (T_T) ye tak? konon2 mase cinta monyet tu call 3 saat macam romantik hohohohohohoho

^arina^ said...

btw, Our Last Summer is my faveret dlm Mamma Mia :D

meza said...

bukan stakat call 3seconds je.. zaman tu jugak gile miscal smpai tkde bunyi lansung. tup-tup je byk gile miscal.

;)

ChaiReeL AziZee said...

wooo..aku ingat tu..hahaha..kelakar je buat 3 saat..hahaaha...

Ryehana said...

To Riezal: YUP! Air ni sedap sangat2! huhu..xtau la yg bab rokok tu, tp kalau dpt air ni mmg nikmat.. :P

To Arina: Hahaha.. mmg kelakar kan zaman call 3 saat ni. ckp sekejap pun rasa romantic habis la... yela, cam... terharu cos xde kredit tp nak call jgk. heheheh...sygnye sekarang dh xleh dah buat 3 saat tu..

Oh, suka lagu Our Last Summer gak eh? same la kite... i think Colin Firth has a good voice! :D


To Meza: Eh? Ko pun ada buat mcm tu ek? miscall tapi xde bunyi? kire kena pandai bajet ar supaya ringtone org tu xbunyi tp ade mcal eh? hahahaha.. ntah ape2 je zaman diploma dulu...

To Chaireel Azizee: Hihihi... ko pon penah berada di zaman itu ya...mmg klaka bila ingt blk :D

Azam said...

hmm...aku plak dulu, pernah la dapat kredit free gile gile...dari singgit leh jadi 30...senangjer caranyer, aku ubah setting gprs...huhu....

hmmx2, pernah juga buat...mase tu pakai nokia series bape ntah...idup lagi kot nokia tu...hehe..

kenangan...semuanya indah walaupun ia pahit

Ryehana said...

eh aku pon pernah dpt kredit free bila ubah setting gprs! tp aku xdpt rm30. aku dpt rm10 je. huhu...

and best gila dulu free je masuk wap. boleh berchatting2..

yer... kenangan indah walaupun ada yg pahit. :)

Anonymous said...

hye.. <-- (komen 3 saat) hahah

-brad-

Anonymous said...

ryehana: YUP! Air ni sedap sangat2!
brad: lagi SEDAP kalo hana yang belanje..hoho

Ryehana said...

HAMPEHHH

Fizz said...

best².. dulu pun penah wat gak.. hehe.. berdating kat tepon pakai 3 saat jer.. hahaha..

"hai"
"tngh wat pe"
"da makan"

hehehe.. lama suda cite itu.. penuh tragis.. kekeke..

menteil said...

haha... tergelak aku baca post nie...
terkenang zaman sengkek time pakai tipon dulu..
ye la.. bak kata ko.. nak topup bkn main payah..
paling murah pon RM30..
memang ada jugak buat call 3 saat nie..
tapi lama2 penat plak..
cam orang gile jer.. hehe..

BTW, lama dah tak masuk blog nie.. hehe..

nabilah mangshor said...

hah..
3 saat ni zaman first2 pkai hp dulu
-.-
mmg save gile arr
snggup ulang call byk kali

Popeye said...

call 3 saat ni mm penah wat.. tp xbest.. ingat lagi tahun 2001.. mase wat OJT kat t'ganu.. mase tu celcom ngan maxis ade masalah... so sape yang pakai maxis leh tukar setting line ke celcom.. and yang best tu bile dah tukar boleh wat call free ke mana2 no hp.. so mase tu aku ojt 6 bulan.. so 6 bulan la xpayah topup... tp call sampai pedih telinga.... even nak ajak makan member sebelah opis pun call je... its free!!! haha... memang best.. time tu sape ade awek mmg gayut sakan (termasuk aku)

wana said...

call 3 saat..?? x penah pun. maybe sebab banyak nk ckp kot.. tu yg slalu terlebey 3 saat.. huhu

cybernetics mind said...

Air Epel tu..???
Ailaiikkkkkk :)

cybernetics mind said...

biasa laa...
bab2 kreatip ni
serah jer kat golongan student.

CM tk pernah lalui pasal call 3 saat ni pasalnya...bila dah kerja dan berduit, soal nk berjimat ni tk berapa amik pot sangat...tapi bila Ana citer2 pasal tepon ni, CM tingat gak masa jadi student dulu...kami pon tk kurang gak kreatifnya...sampai public phone pon boleh buat pakai free....macam2 stail, yg pakai coin laa...yg pakai card laaa...semua boleh....heheheh

Tapi yg tensionnya...jenuh nak tunggu...sampai ada yg soh cabut public phone boh kat bilik...wakakakaa

"Those Were The Days"

Ryehana said...

To Fizz: Standard la kalo student kan... hehehe.. aku pnh gak. dan dah berakhir dgn tragis jgk. huhu

To Menteil: Hahaha.. aku lupe ayat tu! "macam orang gila jer"

mmg pun! mak aku suka kata cmtu bila kitorg wat call 3 saat nih. heheh.. jimat tu...


To Nabilah Mangshor: Sanggup ulang call byk2 kali sbb nk jimat kredit. paling bengang kalo org yg ditepon tu xdpt2 ape kita ckp.. itu mmg stress! hahaha

To Popeye: Mmm.. gayut2 panas telinga ye??

Heh. Lari tajuk. muahahaha!


To Wana: U mmg mulut becok kan... hahahaha... tp i rs u xsempat kot rase zaman call 3 saat ni cos benda ni dh lame dh...
thn 2003 umur berapa thn? dh ade hp? huhu


To Cybernetics Mind: I like it too! :P

Ade pon CM! back to blogging i see?? heheh

Haaa..yg zaman pomen public phone pun pernah merasa jugak. sgt2 la kreatif kan... selalunya bdk laki la yg terer... skrg dh jarang gila guna public phone.

Anonymous said...

Zaman call 3 saat sgt byk kenangan...

rindunyer zaman dulu2...

take care, Hanna

S.R

13may said...

bila nak buat call 3 saat kat aku plak...

ngeh ngeh ngeh >:P

Ryehana said...

meh ar no phone! hik hik (laju je bls)

nabilah mangshor said...

tu laa..
possibilities utk maklumat x smpai mmg tinggi arr
penat je jerit2 3 saat tu
alih2, maklumat x smpai
haha

Mr. Azman @ Kreuger said...

call 3 second.. adoi ai. mase kat hostel.. member aku tuh kronik la dengan binik die.. adoi.. sanggup tuh. aku tengok pon macam meluat. cakap 3 saat lepas tuh dial balik..

jadi macam aku ni jer senang.. tadek kredit.. tak call or tak sms. hahaha... pasal tuh kot awek lari.. keh keh keh.. well.. biaser le tuh. cinta suka suki~ tapi skang ni tak bleh la... masalah plak nanti!

Ryehana said...

To Nabilah Mangshor: Penat menjerit je la kan... hahaha

To Mr.Azman@Kreuger: Hang memang sadis... mmg ptt pon awek lari. hahaha.. tapi skrg xleh la kan... mengamuk tunang kang.. :P

Mr PenyuBiru said...

ooo..ade ek call 3 saat tu.aku baru tahu weei. apsal masa masih top call 3 saat tu, ko tak bagitau aku.hehe

Kill-Vearn said...

huhu kamo ni mengimbau kenangan aku bersama maxis aje.. hehehe...

Ryehana said...

To Mr Penyubiru: sebab time tu aku xkenai hang... hehehe...no fon pun xdak!


To Kill-Vearn: Hehehe... ingat jgn x ingt.. :P

^arina^ said...

hahahha 3 saat dulu amat berharga.
rye, kite lagi suke Twister Orange :)

Lang Legar said...

haha skill maha hebat seorang student..sama macam aku jugak dedolu..
bile pikir2 lek,macam hape je kan call orang 3 saat dan cakap dengan kadar yang pantas lak tue..

Anonymous said...

yashygkacak

erkk?? napa aku x penah tau sal kol 3saat nie? adakah ini petanda aku memg muda lagi?? wakakkakkaka!! lol

Ryehana said...

To Arina: Hahaha.. mmg sgt berharga cos jimat kredit! XD

i love Orange Twister too! same je suka dgn yg Epal. hehe.. (dasar kuat mentekedarah)


To LangLegar: Skill maha hebat tapi xsemua org terer tau! ade yg xreti2 jgk ckp lelaju pehtu bengang kredit jatuh. wakaka...


To Yasha: ala... ko bkn muda. ko xcukup umur tau wehh!

mohdabdhalim said...

Miskol 3 saat. Yang aku ingat waktu aku, TMTOUCH tengah migrate ke CELCOM. Waktu tu, walaupun kredit sebanyak RM0.01. Bleh buat call free. Memula call, dapat borak 3 saat. Kendian second call, dapat call free trus.

Selagi bateri tak flet, selagi tu la gayut!