Wednesday, April 8, 2009

Tak Tahu nak letak tajuk ape... kenangan? ke'tension'an? ermm..

bismIllah...

Hari ni hari Rabu. Aku nak pergi tengok wayang tapi Nini tidur... aku taknak tidur sebab aku sekarang tengah mengalami masalah takleh tido malam yang kronik. Macam hari ni, aku tidur pukul 5.30 pagi walaupun dah membaringkan badan di tempat tidur sejak pukul 4 pagi.

Ape yang buatkan aku takleh tido?

Salah satunya adalah kerana aku tido siang kot. Dah macam Nobita plak. Siang kena tidur. Tapi aku dah cuba tak tidur siang 2 hari lepas. Masalahnya, aku tido awal pada waktu malam. Dalam pukul 8 malam dah tidur... Pastu mulalah terjaga selepas 2 jam. Maka, aku pun tak boleh tidur sampai subuh..

Bila dah subuh, baru nak mengantok balik... maka aku tidur... sampai kelas pun tak pergi...

Aku malu nak mengaku di sini iaitu sudah 3 hari aku tak ke kelas... Maknanya dah 5 kelas aku ponteng. Haih. AKu pun tak nak benda ni jadi... especially dah nak final bebeno dah ni... tapi tulah...

Dahlah tu, aku tak tidur pun bukannya aku study sangat... aku banyak melepak tengok movies dan membaca novel (dah habis bace Eclipse) jer... ape nak jadilah...

Selain dari faktor jadual tidur yang merapu, aku juga sebenarnya bermasalah untuk tidur. Setiap kali aku nak tidur je, aku mesti menangis mengingatkan kenangan lepas... Teringat jer... asyik2 teringat... sampai aku macam nak cuba elak dari tidur... (Sapa yang amik tahu hal aku tahu la apa yang aku kenangkan..)

Sudah 4 malam bermimpikan orang yang dah tak pedulikan aku...
Kenapalah jadi macam ni...
aku tak nak pun teringatkan dia... buat apa... buat sakit hati jer...
tapi tu lah.. setiap kali nak tidur, bila teringat hal orang itu, aku mesti menangis... tak pernah tak nangis...

aku salahkan hormon.
ya, aku sedang coming moon. Aku harap kesyahduan dan kesedihan melampau ni hilang sebaik saja aku habis 'cuti'.

Aku tahu aku bukannya jenis lembut dan suka lemah2 macam ni. Ni semestinya tindak balas hormon dalam badan.. buat aku emosional melampau, asyik menangis macam orang gila dan moody sesangat. Haih.

Aku tension. Rasa nak lari jer...

Aku harap selesai jer 'cuti' ni aku akan kembali pada diri aku yang lama. Rindu nak solat...


Gambar raya zaman kanak-kanak courtesy to my cousin, Muaz (upload kat Fb). I'm the one in pink..(obviously)

I wonder what was on my mind back then?




alhamdulIllah...

28 comments:

cybernetics mind said...
This comment has been removed by the author.
cybernetics mind said...

Hahahaha...
Bila baca entri ni...nostalgik betul, CM pon biasa alami mender2 cam ni masa study dulu....cuma bab nangis ngan coming moon tu tk der laaa....ahaks

So...cam CM ckp masa kita YM tadi...I know this is realllll hard tp try to put aside mender2 cam ni buat sementara waktu & focus on ur exam...

Nnti dah "sehattttttttt" dok ats sejadah lama2 kay ;)

p/s: sterika tu dah panas tu...bila lagi...ekekekek

uShop said...

aik. time tdo ko dh same ngan time tdo org odessa la! haha

patot la time ko online pon same cm Aku kat cn.

Ryehanna said...

thanx,CM...
yup...tgh tunggu 'sehatttt' ler nih...

moody memanjang memang takleh buat ape.. xmo n xsuke pn nak moody2 cmni...tp dah jd cmni jgk redha jela.. :P

Ryehanna said...

To Ushop: hek hek.. sbb tu aku slalu terkantoi ngan ko bila bertwitter benda2 merapu... hahaha

aku patut gi sana kot? ahaks

@deyLL@ said...

haish..aku plg menci klo takley titow malam..nk2 klo roomate sebelah asik ngingau jerh..!try r lompat2..ke lari setempat dulu ke sblom titow..mana taw kot2 terus dapat titiow...ehehe!aku pernah buat gak dulu2.

Jaws said...

syahdu plak aku baca..
erm..
saper org tuh?
hehe..
erm..aku pun alami msalah takleh tdo malam..
so, jam biologi aku terbalik..
2 3 hari aku berjaya betulkan..
caranya, adalah penatkan or sibukkan diri waktu siang..
bile dah penat malam mesti tak larat..
hehe..
harap dapat membantu ler kaedah ni..
pg bertinu ker..berlatih silat ke, main bola ker, joging satu uitm ker..haha..
buat laa ape2 yg patut..

Ryehanna said...

To @deyll@: Hoh? kalau teman sebilik ngigau, 'PANG' jer. hahaha.
nka lari setempat tu sgtlah ssh..kang bergegar umah sape nk jwb.. :P


To Jaws: org itu adalah 'ex-bf'. huhu
arini aku xtdo siang tp aku dah ngantok gila dah ni.. huahua... br nk maghrib... adei la..

bab exercise2 tu toksah la cdgkan cos aku ni pemalu orgnyer. hik hik

Lang Legar said...

aish dah nak dekat dengan final macam2 emosi lak yer..
dah r takley tido dgn tenang,nak tido pn ssh nie..
hati yang gundah gulana memang begini kan..

sickchild said...

hihihi. aku tiap tiap pagi gaduh ngan mak aku.
mak aku kejut awal sangat.
aku dah la tido lambat.
pastu selagi aku tak bangun selagi tu mak aku menjerit.

haih.

aku drop add math time skola dulu.
act aku sc account then aku drop n drop n drop sampai la jadi merepek2 subject yang aku amek.
hahahaha.

account sucks.

tapi tu la math aku ni camneee.
mati mati mati.

Ryehanna said...

To LangLegar: How true..hati yang gundah gulana mmg begini gamaknyer... Waaaaa

To SickChild: Adoila..aku nak ngajo pun xreti..my great teacher dah meninggalkan daku terkapai2 seorg diri..huhu

tapi ko ramai kwn..pandai2 la ajak study sesama... sure ok,insya Allah..

aku pn kaki tidur gak..haha..same jelah kita...

Azam said...

bahaya la kamu tak pergi kelas...nanti dapat surat cinta macam mana? dari lembaga pulak tu? yang kamu tak dapat tido sebab teringat kisah silam ker? biasa la tu kalau teringat kisah silam...jadikanlah kisah silam tu satu kekuatan untuk u jadi lebih hebat dari orang yang ingat tu.. cakap kat diri sendiri "Aku lebih hebat dari dia!!..aku boleh berjaya tanpa dia"..

yang penting bila time sedey - sdey macam ini, lagu-cerita-buku- pasal putus cinta janganlah dibaca...

apa kata baca buku asal usul panda... ataupun baca buku bagaimana DR M boleh memacu malaysia sehingga ke kejayaan sekarang, bagaimana LIm Goh Tong berjaya wujudkan Genting, bagaimana petronas boleh jadi multinasional company yang disegani..

jangan dilayan sangat emosi kamu, takut nanti badan kamu yang merana... tak kesian kat badan kamu kah?

p/s: adakah komen ini bertepatan dengan masalah kamu?

uShop said...

haa tau xpe. memang la kantoi. Aku skang ni pulak mase tdo dh betuka cm timing Malaysia.

nnti aku balik Malaysia xde la jet lag teruk sgt :P

kt patut tuka tempat la. Aku memang nk balik ni

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ryehanna said...

To Azam:
Setakat ni alhamdulillah aku tak pernah lagi dapat surat cinta...aku bukanlah selalu sgt ponteng.. heheh...

ttg kisah silam tu, mmg xleh buat apa..org kata senang la tp yang menanggungnya? faktanya, dia mmg lebih baik dari aku academically, financially etc. the only thing yang i'm better than him is the way i handle my feelings.. at least aku xmerayu2 dan ugut mcm2..that's what he did..mmm...

anyway, thanx ya.
komen ni bertepatan ngan masalah aku. :P


To Ushop: Jom tukar tempat. ko bayar semua perbelanjaan ek.. haha..

btw, thanx for ur email... ade masa nnt aku kongsi di blog. :P

uShop said...

wahaha ade ke patut Aku kene bayar. kalau pergi ngan Aku boleh tahan la jugak Aku bayar. ni nk tuka tempat :P

thanks je? xde niat nk blanje maple ke.. kah x3 <--kiddin je

ELeEa said...

Xmo sedey2 k...
Harap ana okay
=D

Mr. Azman @ Kreuger said...

dalam dok pesan suruh study...
upenye dah 3 hari tak pegi ke kelas.
adoi ai.. jangan kasik mak ayah
hang buat satu pelaburan yang sia
sia untuk hang...

belajaq rajin rajin... dah bangunn..
jangan dok tengok blog jer.. p amik
buku bacer~

Ryehanna said...

To Ushop: heheh... belanjer ler.. ape salahnye... haha!

ada niat nak blanje mapley tp ntah bila la aku br dpt jmpa ko.. :(

To EleEa: Thanx.. hopefully pasni xsedey2 dah..


To Mr Azman Ishak: ala...kena bebel lak... yela yela.. pasni aku study ler... huhu

uShop said...

banyak salahnye tuh!!
baik la Aku simpan duit buat blanje kawen ke. kah kah kah xD

yes ade org nk blanja! <--dengan semangat membara2 hahaha

z4nvi said...

i ade tips cmne nk tdo ikut time...
pada pukul 12 mlm bace buku yg subjeknye paling bosan sure ngantuk then leh tdo :p

13may said...

beb...mintak resit buku :D

Ryehanna said...

To Ushop: Lorrr..ape lak byk salah? hahaha... yela yela.. simpan la duit nak kawen lg baguih kan... :P majuk ahh


To Z4nvi: Dah buat dah. tak jalan... cos bila boring, i humban je buku tu.. buat benda lain lak... huhu


To Encik 13may: Uikss.. nak tolak income tax ker? mane leh! blanje buku citer br leh bg

Pujangga Asmara said...

Fulemak.. Gangster Betul Yang Pakai Ketayap Tu.. Ahaha.. Sape Tu?

Pakai Suar Pendek Plak Tuh.. Keh Keh Keh.. Kenangan2..

Pujangga Asmara

paan said...

panjang-panjang komen...tido awal..bangun awal...beribadat.hehehe.

Ryehanna said...

To Pujangga Asmara: Itu adik bongsu saya.. mmg manja gila! haha


To Paan: Yup... thanx!

uShop said...

alahai cik kak ni nk majuk ke?

bahaye ni. kang telepas peluang dibelanje. lol

Ryehanna said...

mengada! main2 jela... xkoserr ai nak majuk2... heeeee...