Saturday, May 9, 2009

BASIC tips for new blogger friends

bismIllah...

Entry ini didedikasikan kepada kawan-kawan yang baru mula berblogging.


APA YANG PERLU ADA PADA BLOG

Basically, aku rase setiap blog kena ada benda-benda berikut;

1. Chatbox atau shoutbox supaya orang yang melawat boleh tinggalkan jejak. (sila pilih Shoutmix)

2. Widget Feedjit. Supaya leh tengok orang datang dari mana.

Dah. Cukup. Seperti yang aku tulis, ni basic jer. Pastu suka hati ar nak tambah ape lagi. Tapi aku rasa 2 benda ni memang kena ada. heheh.

Widget-widget lain yang boleh ditambah adalah BlogList, Berapa orang tengah online kat blog, Dah berapa kali blog kena view, statcounter dan macam-macam lagi. Usya jela blog-blog yang ade sekarang...



APA YANG PERLU DIBUAT UNTUK MENDAPATKAN PELAWAT KE BLOG ANDA?

Sebagai newbie atau orang yang baru hendak berjinak-jinak dengan dunia blog, tips ini sangat berguna untuk dipraktikkan. Selain dari kandungan blog yang bagus dan menarik, anda boleh berbuat seperti yang berikut:

1. Rajin-rajinkan diri membaca tips dan tutorial memantapkan blog.

Ada banyak sangat blog yang bagi tips dan tutorial tentang blog. Aku sendiri banyak belajar dari satu blog yang cukup gah suatu ketika dulu iaitu BlogMenjerit. Tapi setelah berkuburnya blog itu, perhatian dialihkan kepada skandal awek cun lagi meletop iaitu Cik Chokilala.

Di sini aku bagi link untuk blog yang ada bagi tips dan tutorial tentang mencantikkan blog:

a) Blogging2U
b) BloggerBuster
c) Blogmenjerit (korang akan di'redirect' ke blog pengasasnya sekarang, a.k.a DilarangMelarang)

Ade banyak lagi tapi aku malas nak cari. Google jelah sendiri. heheh.. nama pun basic tips kan... :P


2. Tinggal jejak pada blog yang dilawati.

a) Tinggalkan jejak pada shoutbox/chatbox yang ada pada blog itu.

b) Kalo xde shoutbox/chatbox, anda boleh komen pada entry. Tinggalkan komen pada entry di blog yang anda lawati.


Sila tinggalkan link anda di bahagian Website/Email pada shoutbox/chatbox.


Yang bulat-bulat merah tu, beza antara pengunjung yang tinggalkan link dan yang TAK tinggalkan link.



Yang ni kalau guna Cbox. (aku kurang suka dengan Cbox!)


Untuk sesi mengomen di blog orang pula, pastikan anda mendaftar di Gravatar dengan mengupload imej anda yang paling menarik (atau hot!) di situ. Ini penting supaya 'kemenarikan' imej itu boleh membuatkan orang lain mahu mengusya blog anda. hehehe...


Selain itu, komen-komen yang unik dan kelakar juga akan membuatkan orang lain yang membaca terasa mahu mengenali anda. Curious gitu. So janganlah kedekut nak memberi komen. Kadang-kadang aku tak faham kenapa ada sikap "dah dia xkomen blog aku, aku malas la nak komen blog dia". Komen pun boleh promote blog ape...


3. Exchange link dengan blogger-blogger yang lain. Ini boleh buat ramai orang ke blog anda. Tapi janganlah sampai meminta-minta. Kalau anda baru sekali dua datang melawat dah nak mintak exchange link, agak susah gak la kalau anda tu tidak dikenali serta blog anda pula masih baru dan tak menarik.

So, amalkan tips di atas dahulu sebelum nak minta exchange link. ;)



APA YANG ANDA PERLU ELAKKAN DALAM BERBLOGGING.

Ada banyak sangat blogger-blogger otai dah post entry tentang blog-blog yang mereka kurang gemar kunjungi. Korang leh rujuk di sini, di sini dan di... (aaa sape lagi penah buat entry mcm tu ekk... lupe dah)

Sila bace link-link di atas cos ape yang diorang tak gemar tu, memang ramai je orang len setuju (termasuk aku la). Tapi kali ni, pendapat aku pulak. Ringkas jer. Tak banyak sangat cos aku bukan cerewet mana. Kalau dah tak suka, tak payah bace jela. Kalau dah suka, aku tetap bace jugak! Hohohoh...

1. Blog yang letak lagu yang terpasang secara automatik tapi takde image utk Pause atau Stop lagu itu. Tak pun, playernyer tersorok dan memang kena cari. Sangat menyusahkan. Bukan ape, aku ni selalu pasang lagu dalam laptop. So, bila 2 lagu terpasang serentak, memang pening ar kepala... huhuhu

2. Blog yang ade buat letak Word Verification kat bahagian Comments. Kadang-kadang terus terbantut niat aku nak mengomen cos aku salah masukkan Word yang aku nampak. Leceh arr... tapi aku paham jugak benda tu dibuat sebab nak elak spam. ermmm...

3. Blog yang disable right-click. Kalau anda masih baru berblogging, tak payah la nak letak benda alah ni. Rasenya takde sape nak tiru and copy posts anda kot. Leceh sbb aku ni jenis suka right click untuk Open in New Tab. Nak usya gambo ke.. nak pergi link lain ke.. Bukan nak copy! adehhh... So, elakkan kalau boleh. Please.. aku merayu.. uhuk uhuk. Tapi kalau nak buat jugak, takpela. Aku redhooooo. *winks*

4. Penulisan yang banyak sangat short forms. Seriously aku rasa tension sangat bila melawat blog sebegini. Bukan aku marah kat owner blog, tapi lebih ke arah diri sendiri sebab aku tak faham ape dia tulis. Aku nak bace! aku nak paham! tapi aku terasa sangat susah nak paham. aiyoyo.. dah tua sangat ke aku ni sampai xleh paham short forms terkini?

contoh;
ak/aq -------------------> AKU
dye/dy/ye/die/dier -----> DIA
mke ---------------------> MEREKA
aye/ayer/cayer ----------> SAYA
n ------------------------> NI. (ape kah???) *Nape dye xsmpi lg n??*

And banyak lagi... Macam tulis sms jer. Ni bukan sms dek non.. byk je ruang untuk menulis. tak kena bayar lebih pun kalo lebih 160 characters... har har har

I mean, kalau sedikit takpelah lagi...(aku pun ade gak tulis short forms). Budak ni pun ade je tulis gitu. Tapi TAK BANYAK! Leh je aku bace and paham. Ni tak... kalau dah setiap entry pun byk sgt short forms yang pelik2, berpinar gak mata nih...

Dahla tu, entry pendek2 pun nak short forms gak ke?? T____T

Mereka ini membuatkan aku merasa tertanya-tanya dengan tujuan mereka berblogging. Bukan untuk menulis ke? Kalau nak menulis/menaip pun malas, abis... buat ape berblogging?


5. Blog yang serabut. Enough said.

Okey. tu jer kot.
---

Walau bagaimana pun, sila abaikan SEMUA tips di atas (sikit jer pun kan, cos ni untuk basic jer) sekiranya isi kandungan blog anda sangat best gila. Cos kalau best gila, memang orang akan tetap bace despite the layouts, widgets, music etc. Sila abaikan juga kalau anda memang nak low profile, tak nak blog anda dikenali ramai... (tp kalau blog anda glemer dan ramai pelawat, leh buat duit wehhh)

:)
Sekian, terima kasih.

---


alhamdulIllah...

40 comments:

Azam said...

tips yang menarik tertarik kau memang debom... (or debab? chubby?)

Faizal said...

Good tips..

p/s: tinggalkan jejak ni

MuNsYi^SaMa said...

nice entry..pasal short form tu mmg ak slalu jumpe..rase bengang gak nk bace..slalunye blog peribadi yg tulih pendek2 cmni..

kesimpulannye, dh bape byk duit dpt??hehe

Mr PenyuBiru said...

oo..patutlah ko tak suka masuk blog aku, blog aku ade ciri no 2 dan 4. tak suka tak apa (sambil dengar lagu scoin eh! screen kot. ntah! dah lupe) hehe..

Mr PenyuBiru said...

nnt bila blogger newbie buat blog, tentu blog ko akan sebaris ngan blogging2u & bloggerbuster. hehe..

ps:rajin plak ko malam ni ek. dapat ilham masa tido tadi ke? hehe

Renzo said...

Memang menarik, auto play mmg plg tak suka, nak buat menarik pun jgn la yg lebih2 smpai tak blh stop kan.

ttg Blog yang disable right-click plak sesiapa yg guna firefox tekan butang "ctrl" (jgn lepas) then tekan link yg nak buka tab baru utk ke link tersebut.
(leh guna bila2 masa ja ni) ^^,

Ryehanna said...

To Azam: Chubby.. sdp sikit dengar. haha

To Faizal: haha.. laju je tgl jejak eh.. thanx mengomen

To Munsyi: Duit? aaa... br je kumpul2.. xleh cash lagi... huhu


To Mr Penyubiru: Ada ciri no.2 dan 4?? no.. i dont think so. ur blog is one of my favorites!! hehehe..

ttg sebaris ngan blogging2u and bloggerbuster tu, uish... jauh panggang dr api. den manolah reti bnda2 nih.. :P

p/s: ilham dh lame.. br nk publish.


To Renzo: Oh?? kalo disable right click, leh jgk bukak eh?? xtau pn.. thanx for the tip!! dpt ilmu br dari komen2 hari ni.. ^__^

Mr PenyuBiru said...

owh ye ke?? terharunya. tetiba rasa cam nak blanje panda² kat blog ni makan buluh. hehe..

cybernetics mind said...

kompiuss japp...
tetiber blog ni
jadik cam blog
tutorial plak....

tahu laa...
dah nk balik Berueh...
ni kira kes cam
lepas geram ler ni

neway...gud job
& nice tutorial
utk newbies....
lengkap,padat & mudah gituuuuu

kpd para newbies...
pengeraihhh tk susaaaah
bagi jer ayaq epel twister
kat penternak panda ni..
opppss tuan pnya blog ni...heheheh

*selamat b'pektikel =)

Ryehanna said...

To Mr Penyubiru: Panda2 kat blog ni special skit. makan kek secret recipe. kehkehkeh


To Cybernetics Mind: Hahaha.. tula pasal kan.. ana xnah buat entry mcm ni. udah mcm ngan otai beno la konon..tp buat entry ni sbb ramai kwn2/classmates br buat blog. and diorg mcm lost xtau cmne nk promote blog. so.. sj share ckit2. simple je pn tips nih...

Pengeras air epal tu mmg masyuk sgt dah laa... huhuhu... (br pas bantai 1 botol besar air oren twister)

hehehe...

thanx!

ikramhakimi said...

oit panda! aku pun nak tinggalkan jejak, pijak sikit komen ni, bagi jejak dalam2, wahahaa

nikillas said...

pergh..!! siap wat tutorial dah ni.. mantap seeehh..

Renzo said...

"ctrl" click mmg cara malas sy klau taknak righ-click ^^,

Ryehanna said...

To Ikramhakimi: Pijak la.. komen la... xkisah... hehehe

To Nikillas: Hahaha... tips jer la.. bkn tutorial. malu ai tls cenggitu... Heee :P

To Renzo: daku tidak pernah tahu pn. hohoh...
thanx again!

balqis said...

ho. dulu slalu gak ltak song yg takleh nk pause; hide in bground. pstu ltak no right click la. tp lama2 da insaf =P

good tutos~ totally agreed!

samanosuke_04 said...

huhu, tips mantap.. hehe aku pun tgh mengamalkan sket2 tips yang ader kat sini.. ko tambah lagi tips, kena keje byk lagi laa aku... huhu...

tinggalkan jejak...

shee said...

hehe rajin betol die. bagos bagos!

uShop said...

"ngah wat apew tew?"

haha Aku n membe2 baru je cakap pasal ni semalam. siap kitorang cube nk bercakap gune ayat2 yg atas tu selama sehari. naik meluat Aku.

kite dulu2 menaip nk bg singkat n pantas, tapi skang diorang suke memanjangkan lagi perkataan. duh duh.

duh=b*doh

Ryehanna said...

To Balqis: Hahaha.. ayat insaf tu xleh blah... :P
bagus bagus..

To Samanosuke: Sebab tu aku bagi tips simple-simple jer.. heheh

To Shee: Rajin ke? huahua.. saje suke2 nak share something..cos rasa mcm ramai gila org baru nak berblogging.. and selalu kena tny. tu yg buat entry terus. :)

To Ushop: aku xdapat bayangkan korg cakap cmtu.. hahaha. comel gila.. lol.

aku slalu jer bengang cos xphm bila bc mesej2 dlm phone adik bongsu aku yg form 5. hehehe.. (jahat gila aku nih)

Nurul Farhana said...

hoh! slama ari ni, jadi silent reader je, skali dah baca yg ini, terus sentap. pfft!

topo said...

hohoho giler argh dah start bg tips pada newbie.. hohoho bagus2.. ni ko bila nak tuko komen form jd yg lebih kacak dan mudah lg ni?

Ryehanna said...

To Nurul Farhana: Aaaa... (smbil ternganga)...

Sentap sebab?? huhuhu


To Topo: Haku tak reti nak bagi lawo atau upgrade comment form ni. Pop up jelah yg aku tau. xreti le tkr jd threaded. nak tolong ke? :D

uShop said...

ade ke pulak comel. kalo ko denga pasti ko meluat gile. yang becakap ni lidah nk dislocated dibuatnye. hohoho

Ryehanna said...

(gelak kuat2 before taip)
Hahaha.. amboi! smpai dislocated lidah??? hampeh.
xdela, aku kata cute cos dh mmg xckp cmtu tp tetiba ckp mcm dak2 generasi baru. msti ar kelakar+cute. XP

uShop said...

yup2. diorunk buwat kami terasew tue okey!

hohoho. xbleh blah xP

Mr. Azman @ Kreuger said...

wahaaa... sipanda ni dah semakin best
la blog hang semenjak aku tinggal
sehari dua ni.. dah banyak
improvement.

i've miss lot here.. huhuhuhu~

shafiedotbiz said...

~~eh~~
Sesapa leh tolong aku tnjkkn jalan yang benar..aku nak msk blog ryahanna a.k.a panda tembam tp asal aku cam msk blog tutorial blogger ni..halo tolong lah..sy dah sesat ni..huhuhu..

Thumb's up..tahniah..satu tips dan info yg menarik dan ptt diikuti oleh sumer blogger termasuk otai2...kalo newbie lagi-lagi ler..cumer der satu jer lagi ko ttggl..septtnya pd setiap blog kene adaer gambar aku..wakakakaka...

HuRuL_AiNi said...

salam....
***beware, mcm mood nak tulis pjg2 je ni...hehe***
ok, apa yg ko tulis ni mmg bagus terutama utk blogger baru & juga blogger2 lama yg x reti2 nak improve blog sendiri
aku ni pun baru gak ngan dunia blog ni, tapi atas keaktifan aku dulu di kala keboringan kat opis hingga blogging je kerja spjg hari, bagi aku sedikit input pasal blog2 ni..
ok, back to topic:

1) shoutbox & chatbox mmg perlu utk satu2 blog spy blogger lain boleh tinggal jejak, atau just nak kata blog diorang ni best etc...lgpun x best la kalau bhgn komen disemakkan utk just nak kata 'blog ni best la @ saya dtg melawat ni'...& x komen pun pasal entri...sepam sungguh...
oh ya, saya sarankan JANGAN guna chatbox sebab kebiasaannya bila buka blog yg guna chatbox, akan ada pop-up advertisement window yg akan terbuka sekali2)berkenaan meninggalkan komen di blog orang lain & minta exchange link tu, aku tulis panjang kat entry aku: Keikhlasan di alam cyber..(maaf ana, bukan nak tumpang promo blog sendiri), tapi baik dibaca terutama utk blogger baru supaya diorang ni x termasuk blog yg takkan aku kunjungi lagi...(kalau rajin baca skali entry: Aku nak komplin, good for new blogger)

3) yg lain mcm feedjit tu bg aku optional...kalau nak lagu, betul...make sure pengunjung boleh pause...kalau x either aku MUTE speaker laptop aku atau aku tutup terus blog tu...right-click disable tu mmg hampeh....x guna buat pun, kalau org lain nak copy content tu bukan xde cara lain...hampeh tul...

4)tambahan...biasa blogger blogspot yg rasa diri diorang tarer ngan HTML, pasang segala benda mcm pop-up welcoming window sblm load page diorang, tu juga menyusahkan, sbb org terpaksa klik ntah brapa kali utk masuk blog diorang...baik buang benda tu..
1 lagi, kalau boleh kurangkan widget yg nak dipasang kat blog terutama widget berunsur Flash, animated image gif, playlist (lagu), sebab itu akan melambatkan loading org nak buka blog..

**sekadar perkongsian :)

Ryehanna said...

To Ushop: Hahaha... mmg xleh blah...

To Mr Azman: Makin best ke?? ihik.. sonoknyer kna puji. wakaka..
well.. abis la pasni aku xleh nk spam ko dah..


To Shafiedotbiz: Kuang asam.. tunjukkan ko jalan yg benar eh?? hampeh!

btw, kalo ltk gambo ko abis la blog aku xde pengunjung dah... wakakaka..


To Hurul Aini: Hohoho.. panjang giler ko komen weh..

i. aku xkisah pn kalo ko promote entry. heheh.. aku jgk xkisah kalo visitors sekadar nk spam shoutbox/xkomen entry. siyes xkisah pn. biasa la, blog aku mmg jns xkisah. hehe...sbb mengumpul bilangan komen bukanlah tujuan utama blog ni. :)

tp mmg entry ttg 'keikhlasan di alam cyber' ko tu. heheh..

ii. feedjit tu kegemaran aku. heheheh...

iii. Haaa.. popup welcoming window tu pn satu hal gak. aku cukup meluat! lupa lak nk tulis kat entry. hehe...

thanx for sharing!

zai said...

mmm..ok tips ni..
tp da biase dgr,
cume org kurng amalkn jer..

Wana said...

Wah.. bagusnya n3 ni... saya selaku bloggers baru sanga teruja. hehehehehe.... Maklumla, saya kan baru, so, tak tau apa2 pasal blog. ihik...

saffa said...

Hehehehe.. Saffa rasa ada satu lagi! Untuk blogger kan..... apa kata kalau bahagian komen ni kan.. pakai yang cam wordpress tuh.

Kadang-kadang Saffa rasa cam malas nak komen bila blog blogspot punya bahagian komen ni 'Post a Comment'.. Pop out untuk komen. =_=

13may said...

waaa...tak lama lagi mesti jadi otai blogger nih :D

Anonymous said...

niapebendalabyksgttipsniesmpaiguaponxphm.mcmbacebukunotadlmsubjekengineeringjeadoiiitpmykomenniexdeshortformnyehohohokanpjgjeperkataanygitulisniewakaka
-brad_pitt-

Ryehanna said...

To Zai: Mm.. they're just tips. terpulang la nk amalkan ke x


To Wana: Ye ker ko baru berblog?? (musykil jap)


To Saffa: Oh.. saya pula suka popup comment camni.. hehehe...


To 13may: HIsy... xdela smpai otai.. sy budak br blajr la encik maymay :P


To Brad: Ko tak tergolong yer..cos ko cde blog! :D

Ynn. said...

yapp2 bagus i like it :P kah kah.

tp serius ni, belog aku bosan ke? :(

asrafsani said...

Very nice entry..
belum habis baca lagi.. tp banyak useful tips..
I dah start blogging (not really blogging cuma posting gambar je) tahun lepas, tp masih terkial-kial nak update sebenarnya..

Sya Isya said...

tips yang diberikan secara sempoi, tapi banyak maksud yang hendak disampaikan..thanks for the useful tips. ^_^.

tentang saya.... said...

hi..ana, tips yg ana bagi memang amat berguna bg newbies, mcm sy..thanks a lot to u..dan sy agak terkial-kial nk update blog sy ni..

Ryehanna said...

No problem!

entry ni dh lame... xsangka ada yg bace lg... hehehe