Monday, June 8, 2009

Buah-buahan tempatan yang kurang popular

bismIlah...




Buah tunjuk langit yang banyak khasiat. Pernah tanam pokok ni kat Taman Herba kat sekolah dulu... Tapi taknah ler pulak makan... ini ubat nih...



Buah putat. Buat ulam. Pahit gila. Aaa ade belakang umah aku dan aku pernah bawak ke sekolah masa kecik-kecik dulu untuk kelas Pendidikan Seni (lukis buah-buahan tempatan).




Buah binjai. First time tengok bila google. Serius aku tak nah jumpa. Tak tau rasa apa.



Buah asam jawa. Sedap! hahaha..




Buah di atas bernama buah kundang. Ataupun orang utara panggil 'buah staq' (buah star). Masam. Bijinya berwarna ungu... pernah dengar 'warna ungu bijik kundang'? Inilah asal usulnya.. (cehh pepandai je aku... eh betullah!)



Haaa... korang kenal tak buah ni?
Pernah makan?

Ini buah nanam. Aku suka makan! sedap... ade kat belakang rumah... rasanya masam-masam berlemak. Aaa lebih kurang gitu ar... ada orang panggil buah puru jugak. Maybe sebab rupa mcm katak? Tapi buah nanam belakang rumah aku xdelah rupa berkedut macam dalam gambar ni. :P




Ini buah keranji dalam perahu namanya. Berwarna hitam, isinya warna oren. First time aku makan masa tahun 1995, time darjah 4 ketika ikut rombongan sekolah Mak pergi Kelantan. Aku rasa buah keranji ni jumpa kat Pantai Timur jer.. Kat tempat lain taknah nampak lak. huhu. Aku suka makan buah ni sebab isinya gebu (dan juga masam). Teringat masa diploma dulu ada kawanku dak Kelate bawakkan untuk aku cos dia tau aku suke... :)


Note: All the pictures in this entry aren't mine. Kebanyakan dari flickr dan google images.

Aaa.. tu jer yang sempat berupload. Banyak lagi buah-buahan yang aku rasa budak-budak bandar taknah tengok. Apetah lagi menengok pokoknya. Saje je share kat sini. (Padahal satu ofis baru pas gila menggoogle nama-nama buah yang pelik-pelik sambil jakun tengok buah yang tak pernah tengok. Haha)




alhamdulIllah...

24 comments:

Anonymous said...

buah petai xde ke?buah jering ke..hahah..apsal entry buah lak kali nie?di sponsor oleh FAMA ke?hak3
-brad-

Ryehanna said...

xde ar buah petai ngan jering... tu dah common.. ramai je tau kan.. huhu

aaa... saje je entry ttg buah. :P

balqis said...

he.
byk juga yg taktahu ni =P
oh.
ni baru je buah, belum lg sayur-mayur tu.

Anonymous said...

yashygkacak

pewhhh!! sumpah aku penah tgk dua buah nie je.. asam jawa dgn tunjuk langit! yang lain sket x penah tgk mahu pown dgr nama! adudududu...t.t

Anonymous said...

yashygkacak

ayat aku kat ats nie macam tunggang langgang je.. hahhaahha! ulang balik..lol

pewhhh!! sumpah buah yang lain2 tu aku x penah tgk.. 2buah nie je penah asm jawa dgn tunjuk langit.. lain2 sket x penah tgk mahu pown dgr nama.. ngaaaaaaa~ t.t

Ryehanna said...

To Balqis: Tula kan... sayur tu ok la lagi cos kenal... yg saya susah nak kenal adalah jenis-jenis ikan... huhu

To Yasha: Ape la komen ko ni... ayat macam keling... wakaka..
weh rugi ar ko xnah makan buah nanam ngan buah kundang... sedap wo! ermm biase la org bandar kan... huhu

Cybernetics Mind said...

alaaaa....
ingatkan latest entry
citer pasal journey ari tu...
mana laa tau kot2 ada kngn2
suka duka..pahit manis...kelat masam
....citer jgn tak citer taw =P

ni apsal tk semena2 wat entri psl buah ni...kompiuss jap

nway...buah putat tu mn ada pahit gila...rasa dia lemak2 gitu+kelat skit..CM suka mkn wat ulam...
sedap ooowww.mebi yg Ana kata pahit tu..buah yg dah tua kot..terlebih kelat

pasal but nanam ni (CM panggey buah ni buah namnam)....kompemmm ramai yg tak penah tgok. abah CM soh panggil buah ni buah dua belas sebab dia kata 6+6 kan 12...heheheh...punya laa matematik abahku tu....hehehhe

buah binjai tu...emmm ingt2 lupa...rasanya ada org buat keropok kot dgn buah ni...keropok binjai....correct me if I'm wrong yerr

Cybernetics Mind said...
This comment has been removed by the author.
Ryehanna said...

Maleh lagi nak nulih tentang journey aritu...nanti2 ar... entry ttg buah ni mmg dh lame ade draft...

buah putat tu makan mase kecik2 dulu.. ntahla.. ingt rase dia cam pahit jer. huhu...

buah nanam ni baru jugak ana makan cos baru berbuah... masa mula2 dulu konfius gak nak makan. hihi..akak kat ofis ni panggil buah puru... pelik je...

Buah binjai ni mmg ana xtau sgt.. aaa br peh tanya supervisor kat ofis, dia kata ade keropok binjai... xtau la... den xpenah mamam.. hihihi

Anonymous said...

errr..blh x tlg uplod kan buah pikiran?xpnh tgk lagi la..tlg cari+uplodkan yer..hak3

-brad-

Ryehanna said...

meh sini saya katuk kepala awak.. baru nampak buah pikiran kot...

uShop said...

buah tunjuk langit tu, mane die sorok jari die? heheh

banyak betol buah2 x popular ni kat umah ko. nnti leh aku buat rombongan ke rumah ko, sesi pengenalan buah x popular.

entry yg bagus, berkumpol2 membe2 Aku melihat sesi pengenalan buah2 ni.

zool ligakampung said...

Buah kundang tu baru nak tulis dalam blog.. Baru lepas makan semalam.. buah keranji, buah nanam , buah putat n buah tunjuk langit tak penah tau..

Ryehanna said...

To Ushop: Haha.. mmg entry ni mengeratkan hubungan bersama kwn2 cos entry ni pun tercipta sbb geng2 ofis aku (supervisor aku pn sama) berkumpul dpn komp nak kenal buah2 yang x popular ni. ade lg buah yg kami xjmpa gmbrnya... hehe.. tp siyes mmg generasi kita xramai tahu nama buah2 kayu ni sume..


To Zool Ligakampung: Laa.. tau buah kundang je ke? xpe xpe.. nanti balik kampung cuba cari buah nanam.. sedap gak buah ni. masam.. hehe..
buah keranji byk kat kelantan. buah putat n buah tunjuk langit tu org tua2 je makan selalunya (ulam dan ubat)

adol said...

bagus post nie, menaikan nama buah2 yang x terkenal, x terkenal pun tapi byk khasiat... buah tunujuk langit tu, pahit dol.. aku penah rasa...

Ryehanna said...

yeke? penah rasa eh buah tu??
eww... pahit? xmakan la den... tp standed ar kalo buah yg byk khasiat ni mmg pahit

shide said...

ish,tak pernah jumpa buah2 ni?pelik la..bese jumpa buah hati je..hehe

Ryehanna said...

hamboi hamboi...
buah hati jer yg dia kenal yer...

:P

Cik Qemm said...

ehehe,baru je buat entry buah nanam tu.tp kitorg panggil buah katak puru :)

Ryehanna said...

tu ar... org kelantan panggil buah katak puru kan... (cos ade akak ofis ni yg panggil gitu... kitorg panggil buah nanam jer)

Anonymous said...

ada lg ke buah nanam nie? teringin nak makan lama tak makan...
(adyz@consultant.com)

Anonymous said...

Salam adik.. Rasa gambar buah kundang tu dari album Flicker Pudin2008.... x pa saya tak kisah..semua hak Allah belaka..

Ryehanna said...

oh yeke.. kalo xbg, gtau.. sy delete n tempek gmbo lain je hehe.. masa tls entry ni bykkkkk sgt gmbr yg amik dr google.. xsempat la nk list down satu2 setiap sumber nya...

pinjam ye :)

Anonymous said...

Nak komen pasal buah binjai... aku org Johor panggil buah kemang.. ade 2 jenis.. 1 yg masam n 1 lagi yg manis.. yg msam klau buat jeruk, peh!!,,mleleh air liur..mkan ngn nasi pnas n kuah asam pdas...!!
Struktur isi dia mcm buah mangga @ pauh... tp wne putih...
Buah kundang 2, nk manis mkan yg kundang siam.. dri Thailand..Kundang kmpung mmg msam...