Thursday, July 16, 2009

Breaking free

bismIllah...


Baru lepas berchatting ngan CM. Lame gak. Lega dapat cerita macam-macam benda yang terbuku di hati. Thanx la CM cos sudi dengan sabar menunggu reply yang lembab disebabkan intenet aku yang slow giler... huhu. Dah abis chat baru dapat nak update blog. Mueheheheh...

Ok.

I am currently bored to death!!
Gambar hari Sabtu lepas. Mase lepak Teluk Batik lepas farewell party.
Di'upload' atas permintaan seorang rakan yang rindu nak tengok gambar aku. Amik ko. tengokle puas-puas.


Panas punggung ar dok kat umah ni. Oh, and for those yang tak tau, aku dah quit degree. Yeah, I really did. Aku bukan dibuang atau di'dismiss' ok. Tapi aku yang memberhentikan diri aku sendiri. Maleh dah aku nak memikir and blajo benda yang aku tak pernah minat. Result sem lepas pun macam taik and macam tak berbaloi kalo aku teruskan.. so.. *shrugs*

Kebosanan tahap dewa. Bangun tidur, makan. Tengok tv. Lipat-lipat kain. Tido balik. Mandi. Gaduh berebut remote ngan Debab. Online. Pastu maki-maki laptop sebab internet macam siputbabi. Selongkar almari buku mak. Bosan takde citer best. Ape lah yang menariknya buku-buku dari Mills & Boons?? aku tengok RUPA buku pun tak selera nak baca. Nafsu nak membaca novel aku turun mendadak. Haihhhh.

Aku tak tau bile nak pergi Shah Alam untuk kutip harta benda yang masih ade di rumah sewa. Nak jumpa si Enny lagi. Dah pesan kat dia aku nak beli reben dia sepasang. Heheh... Bile lah aku nak jumpa ko wehhhh... Pakweku busy manjang... Kalo free pun, dia nak ajak aku balik kampung dia. Heeee... tak koserrr aku. Mak pesan, kalo belum ade ape-ape ikatan (tunang mahupun nikah), jangan ikut balik kampung. Tunjuk muka sekali udah le kan. Tu pun Nini ikut. So cukup. Heh.

Anywayyy...

I've been asked what my plans are, whether I'm going to study again or not bla bla bla...

Well, the answer is... aku tengah chill jer dulu. And yes, ade gak plan nak blaja lagi. Tengok ar camne. Tapi NO engineering course please. Huahuahua. Tak sior aku nak menyakitkan kepala aku dengan benda-benda tu. So... sambung blaja dalam ape? Mmm... degree in blogging ade tak eh? Dulu bukan uitm ade nak bukak course dalam blogging ke? hahaha... Abaikan.

Aku tak sabar nak memblahkan diri ke rumah Yong di Batu Gajah. Walaupun kehadiran aku tidak dipelawa, tapi aku nak pergi jugak umah dia. Cos kat sana ade hsdpa! Senang la aku nak online... hehehehe... Too bad kakak aku tak beranak lagi, kalo tak leh jugak jadi nanny ke, bukak daycare center ke... Hrmm takpelah. Buatlah ape-ape yang leh dapat duit kan Batu Gajah tu sementara waktu. Anggap jelah sekarang ni waktu cuti yang aku tak dapat rase cos aku kena berpraktikal sebelum ni. :)

Secara keseluruhan, aku rase gembira sekarang. No worries. Well, being unemployed and stripped out of my student status did make me frown a little...but... ahh seize the moments!! No regrets. Wahhh lame tak guna ayat motto aku nih ;)

So sekarang ni ade 3 orang anak dara di rumah yang single dan available untuk dihire. Nini baru abis blaja, Debab baru abis stpm, and aku? baru abis blaja gak... har har har. Mak aku walaupun macam agak rimas ramai sangat dok melepak kat umah ni, tapi dia macam hepi pun ade. heh... biaselah orang tua. Senang la dia nak merayap kat mana-mane. Ade je orang dia nak ajak. And ade je orang yang leh stay kat rumah untuk tengok-tengokkan Opah kalo dia merayap. Typical Mamito. :P

Actually... aku ingat nak update blog ni emo-emo ckit. Tapi tak jadilah. Since CM dah layan kebengongan aku malam ni, aku dah okey. Thanx ar CM. Dia je layan YM aku. Mentang-mentanglah intenet aku slow dan reply YM lembab, takde sape nak chat or balas buzz aku. Hampeh.

Aku jugak bengang sesangat cos tak dapat bertweet dengan galaknye di twitterville! Sedey ohhh. Twitterfox aku takleh berfungsi bile internet slow. Jenuh ar nak refresh kat web jer kan... huhuhu... So that explains my lack of activity on twitter. :'(

Leh follow twitter saya di sini yer. Ape-ape hal, mesti aku tweet dulu. heheh (sempat lagi iklan)

K lah, that's all for now. Masa untuk melayan tv plak... or maybe dvd? Dah khatam Sex and The City season two buat kali kedua sejak dok umah ni. Bapak bosannnn kehidupan aku sekarang.

Salam.

p/s: Lagi sebulan (satu hari?) aku akan menjadi 24 tahun. :P


alhamdulIllah...

12 comments:

Nur Fatehah said...

same le kite...
join TLDM sesame jom..
Tidur Lepak Dan Makan....

Ryehanna said...

itu mksd tldm eh?
ingtkan ape la... hehe

nur nabil said...

batu gajah area mne weh?
byk btul persamaan dgn ko ni
haha
umah parents aku kt batu gajah
hehe

yOnnA said...

actually,aku dah lama nak tanya pasal degree ko. heee tp taktau nk tny mcm mana hahha. mungkin aku terlepas banyak episod hidup ko kot :D sumpah terkejut ko quit degree. takpe lah, kalau jiwa dah takde tu, nk paksa tu mmg xleh la.

kalau lah ada degree dlm blogging!!!!! omggggggg! aku sanggup weh!!! HAHAHAHA tiada kahhh??

Cybernetics Mind said...

akhirnya.....
bgtau gak kat komuniti blog ni
yg Ana dah quit degree...
at least rasa relief gak kan..
lagi dok simpan...
tu yg rasa mengong tu kan...hehe

3 anak dara kat umah erkk...
tk der ker 3 abdul nk masuk minang??

yuppp...setuju sgt,
apa2 keputusan yg kita buat...
"NO REGRETS"

::DNaZ:: said...

Adeh..terkejutnya bila taw ana quit degree..tpi betul gak,xguna teruskan benda yang kita xminat.Iza tgk ana nie minat membaca buku BI.why not try TESL?one day u might become a lect,english lect..who noes???

Faizal@PeJAY said...

lor ko dah quit Uitm ke.napa wei.tak rasa rugi ke.ko dah gi sejauh nie ko nak quit.mgkin ko tak suasana praktikal tu kot.apa2 cabaran pun kena kuatkan smgat.dulu sblm smbung dgree aku pikir mcm tu gak tapi tgk masa aku keja mcm tak adil je yg bdak poli pun leh dpt gaji sama kita.mmg dgree tu sbgai sijil saja time keja yg betul2 kita dpt pngalaman keja tu tpi bila kita ada nilai yg tggi sbb kita ada dgree.even di japan pun ada dgree kejanya sapu smpah jer..

Ryehanna said...

To Nur Nabil: hahah.. byk beno la plak yg same nyer wehhh.. perakian betul. hihi...

Umah kakak aku kat area perumahan blakang petronas. metro pengkalan ke ape tah namanya.. aku pn xingt. :)


To Yonna: Yer.. aku paham. people tends to be serba salah nak tanya.huhu..thanx la cos sudi nk tau citer aku.. :)

wehh kalo la ade degree dlm blogging, aku lah org pertama nak mendaftar! huahuahuahua


To Cybernetics Mind: Well.. mmg nak kena bagitau jugak cos senang sikit nak cerita...cuma sebelum ni xtau nak bgtau cmne.. heheh

No regrets tu dah jadi motto sejak dulu-dulu lagi.

p/s: xde lg 3 abdul dtg meminang... :D


To Dnazz: Huhu.. dah apply tesl dulu tapi xdapat. entah ape2 tah..
So.. xtau la pasni nak apply ape ke benda plak... masuk tentera je kang... wakakaka


To Faizal@Pejay: Haaa... aku dah jawab dalam entry selepas ni. =)

Riezal said...

ohh for God Sake.. quitting ur degree.. is not the end of ur life.. heran aku mentaliti orang melayu.. dengar jer benda2 camni.. dah melatah.. tak semestinya takde degree tak boleh jadi sucessful.. degree tu ker tentukan hala tuju anda.. lupa kaa pemberi rezeki tu Allah Taala..

pokok pangkal.. usaha dan tawakal.Why need to waste on something that u don't like.. pursue something that you really like.. bak kata someone yang aku ingat sampai skang.. " Do what you like... the money will follow"

my mom was a teacher
i'm one of the dropout
earning more than what degree had
still a dip holder..
owning few properties..

Bak kata P Ramlee.. dalam 3 Abdul..
Kebafgiaan, kekayaan.. bukan datang dari bafak.. ia datang dari Allah :).

Do what you like rhye.. go find some other degree that you like to pursue.. the 2 years.. is not a waste.. life is a learning process..

you need to do something laa dgn GPRS tu. sedih.. aku tengok..

Ryehanna said...

Yeahh!! i love this comment! ini yang aku nak tulis dan luahkan tapi... maleh ar.. pikir sendiri la kan? it's not the end of the world kalo xde degree pun. muahahaha...

aaa... ttg gprs tu... xleh nak buat ape. celcom kena luaskan wilayah 3g diorang. aku lagi la sedih kat beruas ni xde 3g. xtaukah mereka ade blogger tegar seperti aku di beruas ni? huhuhu

thanx for comment, bro. really apreciate it ;)

yash aka yasha said...

yey!!! da quit!! tahniah! =.="

semoge berjaya dgn kehidupan baru..

bhakhakhakkk!

unwanted said...

belajar adalah satu peluang..
walaupun sudah berenti, tetapi proses pembelajaran masih berlaku.
mungkin secara tidak formal.
bukan merujuk kepada baca buku sahaja.
belajar bagaimana untuk teruskan hidup juga belajar.
samada berhenti atau tidak, yang penting kena berjaya dalam hidup..
tidak kira la bagaimana pun..