Thursday, July 23, 2009

Disappointed with Harry Potter The Half Blood Prince movie!

bismIllah...

I just watched Harry Potter The Half Blood Prince yesterday. Being a fan of JK Rowling's books, I really looked forward to watch all Harry Potter's movies. However, my boyfriend was busy with work so I had to wait till he's free... which was yesterday evening. Lambat tengok citer Harry Potter kali ni. huhu

Ade juga terbace tajuk-tajuk entry yang macam bagi review negatif tentang movie ni, so aku tak bace la blog-blog yang ade tulis tentang movie Harry Potter. Kena tengok dulu... hehe...

Okay, about the movie. Aku copy paste sikit-sikit synopsis/review movie ni:


"...Picking up from the intense conclusion of Harry Potter and the Order of the Phoenix, the story finds Harry still being pursued by Death Eaters and Voldemort’s forces growing more powerful. Dumbledore convinces retired teacher Horace Slughorn to return to Hogwarts, but with an ulterior motive: he previously taught a student named Tom Riddle, aka a young Voldemort. Dumbledore is trying to collect memories related to the big V so as to figure out how he attained immortality. Meanwhile Professor Snape makes a vow to help Draco Malfoy perform a task for the dark lord, and as for Ron and Hermione… well, they’re just experiencing the joys of adolescence."

"... Aside from a confrontation with the Death Eaters at the Weasley residence, there isn’t a lot of action in this movie up until the finale — and even the finale feels a little bit underwhelming. From what I understand they omitted a big battle scene because (big surprise) a similar battle also happens in the next book. Go figure."



Aku rasa cerita dia okey jela. CGI and segala mak nenek efek semua best tahap dewa. Memang aku kagum. Tapi... tengah sedap-sedap tengok, tetiba... dah habis? Aku punyerla menyumpah... Kenapa tak best sangat nihhh?? Waaaa...

Aku rase kemuncaknya patut masa budak-budak kat Hogwarts (beserta Hagrid, the professors, the Aurors etc) berperang dengan Death Eaters dan juga time Dumbledore mati. But the movie just focus on Dumbledore being murdered by Snape. What about the battle??? What happen to the battle between Death Eaters and the good guys?

Kan lagi best kalau ade scene perang-perang macam dalam buku... Patutnyer the Death Eaters ni pergi huru-harakan kawasan sekolah... ada lawan-lawan... Ni tak. Ade ke Death Eaters ni semua berkumpul je kat Tower time Snape + Malfoy nak bunuh Dumbledore? Pastu leh plak semua Death Eaters ni pergi ke rumah Hagrid kat tepi sekolah tu untuk main bakar-bakar rumah. Wtf??

Pas Dumbledore gol, habis citer... and I was like, eh? dah habis? Takde funeral ke? huhu... tak feeling siot. Padahal mase aku baca buku nombor enam tu, I cried my eyes out at the last chapter which was 'The White Tomb'. See? I still remember the title. Tapi movie nyer takde elemen sedih-sedih time Dumbledore mati.

Macam taikkkk...

Banyak lagi aku tak pueh hati ngan movie nih.

Antaranya ialah:

Hermione wasn't supposed to be crying in front of Ron! She looked so weak! That's just not right! From the book, she didn't cry laa.. Adela Harry dengar dia sob masa dia blah pas attack Ron dengan little birds that she conjured up. Ni same jer kes mase movie keempat, Goblet of Fire. Hermione shouldn't be crying la mase kat Yule Ball tu... ade ke dia nangis-nangis masa gaduh ngan Ron cos Ron jeles dia berkepit ngan Viktor Krum. Aku tak suke tol dia nangis-nangis dan nampak lemah ni. Huh.


Mmm... Mr Chubby Cheeks komen citer ni banyak cakap-cakap dari action. well, memang la kan... kalo takde cakap-cakap, nanti orang yang tak baca bukunya tak paham lak jalan cerita.

Agaknya memang susah la kot nak direct movie berdasarkan sebuah buku bersiri yang tebal. 607 pages! Citer ni pun dah 2 jam lebih. 152 minutes to be exact. Tapi aku yang die-hard-fan HP ni takdelah terasa sangat masa berlalu... Malah, aku rasa tak cukup. Kalau sampai 3 jam pun aku leh tengok lagi. Hehehe... tapi dengan syarat kena ade tambah scene battle ngan orang jahat tu la.

Time limit ni masalah gak. Buat citer jadi tak best.

Ketebalan buku di atas adalah 607 muka surat.


Honestly, I love the first and second movies only. Those films were directed by Chris Columbus. And those movies made me want to watch the sequel. Tapi ade je orang tak suke filem-filem arahan Chris Columbus tu. Lain orang lain selera kan...

Bolehlah aku simpulkan di sini, movie ni tak best sebab 2 perkara. Satu, sebab beberapa part yang best dan penting dalam buku takde dalam movie ni. Iaitu battle antara yang baik dan yang jahat, kesan dari battle tu etc. Kedua, movie ni tak best cos Hermione nampak lemah! hahaha... aku memang peminat setia Emma Watson okey... However, I think Ballet Shoes sucks. =P


"I think that if you were a HUGE fan, you might become really disappointed with seeing only half the story, and if you’ve never read a book or know only the basic elements of it, you might find yourself becoming confused as to what exactly is going on." G

Couldn't agree more!!

Read the book. It sure as hell a lot better!


p/s: Wallpaper laptopku (blakang buku tu) adalah poster movie Bandslam starring Vanessa Hudgens and Aly Michalka. Can't wait to see it!


Updated* (cos baru teringat bila dah abce balik buku ni)

Do u know there's an error in Harry Potter's Half Blood Prince book? see page 454. JK Rowling typed 'Rupert' (as in Rupert Grint) instead of Ron. hihihi ^_^

Go check it. It could be on purpose cos Slughorn called Ron with other wrong names. But I couldn't help jotting it down cos the name was 'Rupert'. Like Rupert Grint who played Ron Weasley in HP movies. hehe



alhamdulIllah...

22 comments:

Renzo said...

2jam lbh ke? cam kejap je sy tgk tu hehehe

mmg ndak best lebih kepada menyiasat yg tahap pg beberapa tmpt je, aksi pun kureng sgt, klau blajar magic br ke, ada competition ke okie jg, ni lawan bangkai then penjahat msk gi bunuh, bakar then hbs trus crita....

hm.... nak luah apa lg ye ??? hehehe

Jezze said...

Told ya!

:(

Ryehanna said...

To Renzo: Ha ah. 2 jam lbh. tu pn tgk kat website wayang... cos mmg xterasa pn 2 jam... rase kejap je. huhu...

kesimpulannye leh la kita katakan, movie ni ptt dipanjangkan lagi.. :)


To Jezze: yeah i know u told me so :(

Indera said...

agreed. filem kali ni ntah apa2 ntah. seyesh sgt lain ngn the book version. 1st scene dah mgarut. haih!

nikillas said...

agreed to the max..!! kalau nak wat filem dari buku elemen penting dalam citer tu jangan plak tinggalkan.. ni lari giler2 dari buku.. haish.. nanti org lain yg tak baca buku mmg akan pening la kalo baca buku..

satu lagi.. citer ni pasal the half-blood prince tapi dia tak de pun nak wat elemen2 buat org tertanya2 sape tu half-blood prince.. last2.. tak de pun bunyi "ooo0o0o0o.. prof snape.." tapi.. "oh.. ok.. snape.."

ezany said...

tak bleh baca lebih2 entry ni.. nnt spoil lak aku nak tgk.. haha..

btw.. aku pun tgk wayang smalam.. tp cite transforemers jer.. ketinggalan zaman sungguh.. :p

pudding pie said...

I agree with you..
ske direktor 1 & 2 HP movie, Chris Columbus..
ble tgk HP movie, mesti akn compare between those directors

totaly rites!!
Books are 1000x better from movies

Ryehanna said...

To Indera: 1st scene ape eh? Ooo yang jambatan kena serang tu eh... ha ah. mengarut gak la cos xde pun dlm buku. tp itu xkisah sgt..tunjuk gak la ade huru-hara dalam muggle world.. tp bab xde battle yg xpuas hati sgt tu


To Nikillas: Yup! setuju sgt kat part masa Snape mengaku yang dia la the half blood prince tu, macam tak thrill... hahaha...


To Ezany: Isy bahaya tu.. xtgk movie lagi so jgn bace entry ni. byk spoilers! hehehehe


To Pudding Pie: Suka no.1 dan 2 punye movie gak eh? good to know! cos ramai je orang tak suke the first twos... they like the 3rd one better. but i really dont like the the sequels after the first twos... :)

hanc said...

wawawa... hanc x nengok ag~~~....

Rjuna said...

kenapa tak tengok The Proposal, kah kah sure boring abg Tapa ko tengok Harry Potter, entah dia baca ke tak tu

aku tgk filem 1st nd 2nd dia pon selalau tertidor

Ryehanna said...

To Hanc: Lorr kalo xtgk lg patutnye elak bace review org ttg movie ni. confirm ade spoilers punye. hehe

To Rjuna: Memang dia boring pun.. tapi aku nak tgk so bear with it la kan. hehehe

The Proposal tu citer ape? aku xtau lak citer baru nih..

Amirez said...

entahlah..ramai kwn ajak tgk harry potter tapi diri ini tak pernah minat dgr filem tu apatah lg membaca novelnya. tapi kalau ada org mau blanja wayang boleh juga haha.

tapi..kalau tak sedap bagai dikata.. pegi panggung pun tak guna kot ???

Azam said...

aku tak baca buku, so aku tak leh nak komen banyak2. satu yang aku dok puas hati...the tajuk cerita HALF BLOOD PRINCE... so aku expect mesti la berkisar half blood....

tapi alih alih, just ngaku cam tu jer dia half blood prince...dari awal filem sampai la ke pengakuan tu, aku dok mencari kaitan ngan half blood...satu pun takde...siot tol...buku tu je la half blood...

shazclan said...

nie yang buat tak jadik nak tgk nie..huhuhu

Ryehanna said...

To Amirez: Kalau xminat dan xpernah bace buku dia, xpayah la pg tgk kot. Kang mesti confused and xpuas hati. huhu


To Azam: Well, mmg ko xkan puas hati cos filem tu xbyk citer ttg half blood prince. patutnye ade byk part di mane diorg cari sape half blood prince ni.. tu la.. kalo xbace buku, lg la agk konfius kalo tgk movie ni..

Buku tu mmg milik Half Blood Prince. Kenapa nama Half Blood Prince? sebab Snape adelah half blood. mak dia witch dan bapa dia muggle born. Kenapa Prince? sebab surname mak dia adalah Prince. Mak Snape bernama Eileen Snape.

Obviously dlm buku xciter ttg diorg cari sape Half Blood Prince tu. antara sbb kenape movie ni xbest.



To Shazclan: Peminat setia ke x? kalo peminat setia, kena la tgk gak kan.. xkirala best ke x.. hehehehe

yash aka yasha said...

tak minat harry potter..

Tyra said...

aisey... movie harry potter bnyk yang 'bummer'. rsenye yg best pun first movie je (bg pendpt sy la). sebab buku tu nipis dan dia boleh masukkan adegan2 yg best dlm movie.

kalau diikutkan buku2 yg lain, terlalu tebal dan banyak adegan best2 kena cut.

unwanted said...

aku tak minat lak harry porter ni..
mmg x pernah tgk pun kat wayang.
klu tgk yg member download pun x abis..:)

zool said...

tak best ke.. ala kalau best pun lum tentu aku tgk..

Ryehanna said...

To Yash: Heh.. tau dah..

To Tyra: Yup. sbb buku HP makin lama makin tebal... hahaha... ssh ar nak masukkan sumer part dlm movie kan... sbb tu jd xbest

To Unwanted: sebab tak bace buku dia kot? :)

To Zool: Haha... biase la kan... not many ppl share the same interest. :P

cik kedondong said...

mmg tak best..2 jam lebih i tahan nak tekucil in case termiss anything yg syok..skali ending ntah pape..no climax at all.

frust nye hanye tuhan yg tahu..da la early bird..tgk mse 1st day kua..haih

Ryehanna said...

huhuhu... well let's pray the last movie would be worth watching!

cos i heard they saved the battle for the last movie... >__<