Thursday, July 2, 2009

Kekadang aku memang innocent bab-bab itu...

bismIllah...


Aku tak tahu la ape yang aku buat sampai rase letih beno nih... Even pagi tadi kat ofis, aku duduk lama-lama sambil mengecop invois etc pun aku leh rasa letih. Well, takdelah letih sangat-sangat (ek eleh, pagi-pagi dah letih ape jadahnye kan?)... tapi kaki aku dan lutut aku lenguh ler jugak. Haihh... dah tua ke aku ni? -_-"

Then today, Kak Yantee ajar aku pakai eyeliner. Yer, aku takde eyeliner. Dulu ade, time diploma ke... tapi dah ke mane aku humban tah. So, aku memang tak pakai. Tak pakai cos tak reti nak pakai serta tak berapa berkenan mata aku bercelak. Nampak gothic siot. huhuhu (jakun)

So petang tadi time dah takde kerja sangat dan aku mengusya Kak Yantee men'touch-up' muka, aku pun tanya ar camne dia pakai. Oh, aku memang tak dikelilingi oleh kawan-kawan yang pakai mekap yer... so memang aku tak reti.

Then Kak Yantee pakaikan eyeliner kat mata kiri aku. Suruh aku dongak atas and jangan kelip-kelip mata. Dia letak eyeliner betul-betul kat atas line yang... errr... ala, memang nak kena bijik mata ar... Berair dan merah bijik mata aku dibuatnyer! Huhuhu... Perak sikit (baca: peghak-->jakun)

Pastu aku blaja la letak sendiri... pakai eyeliner Kak Yantee ar. Maybelline rasenya. Bila aku cakap aku tak reti bab-bab solek ni semua, abis kena syarahan dengan dia. Serius weh, aku tau pakai lipstick ngan buh bedak kat muka jer. Semua gambar-gambar aku yang ade aku amik memang bare dari eyeliner, mascara dan blusher. Eyeshadow pun tahu guna satu warna jer.. warna tanah. Brown. Pakai ke tak pakai tak nampak sangat pun. Tak reti la aku nak bereksperimen ngan warna nih. Kang jadi rupa burung jampuk, buat kena gelak je.

Mascara pun takde. Dulu ade and memang aku suka main calit-calit kat bulu mata. Tapi dulu la... ade 2 maskara tak pakai lame sangat so aku dah buang.

Blusher pun takde. dulu ade... tapi since aku masuk uitm shah alam dulu, semua dah campak ke mane. Malasssssss... and tak reti. Leceh pun ada.

So... ape lagi... aku kena ceramah ngan Kak Yantee. Isteri orang yang ada anak 2 tu... (umur dia 28 tahun)

"Tak reti blaja laaa... ko nak Abg Tapa ko cari lain ke?"

Aku diam. Kerut-kerut dahi.

"Kenala bergaya sikit kadang-kadang... belajar la mekap. Kita bukan selamanya muda wehh"

Angguk-angguk.

"Nanti kan Ana, takut nanti bebila Kak Yantee ngan Kak N jenjalan... tetiba nampak la ade pompuan ni selekeh jer... isy isy isy... bila dekat, rupanya kamu! Kamu nak macam tu??"

Aku bantai gelak.

Adehhhh. Hampeh betul. tapi betul jugak kan? Bukan selamanya muda... ermmm... selama ni aku malas nak mekap-mekap ni semua cos nampak macam dah dewasa sangat. Oh... sangatlah tak sedar diri yang aku ni dah 24 tahun 17 Ogos nanti. Okeylah, nanti aku belajar lah.

Hmmm aku suka kawan ngan Kak Yantee... macam-macam benda aku belajar dari dia. Dah macam kakak sendiri. Ilmu tentang rumahtangga, petua nak jaga kesihatan, petua itu, petua ini... hehehehehehe... Aku sengih dan dengar je kalo masuk bab-bab orang dah kahwin ni. Stended ar kan... gelak je manjang.... mueheheheh

Klah, mau tido. Daaaa...

Salam.

p/s: Entry takde gambar cos takde gambar baru yang diambil. Lagipun dah bersepah sangat muka aku kat blog ni. Hehehe

p/p/s: Dah usya penulisan kreatif aku menggodam blog Chokilala di entry ini? XP



alhamdulIllah...

17 comments:

MuNsYi^SaMa said...

yang penting perangai pun kna lawa. kalau make up sakan tp peribadi xlawa, laki mane pon xsuke. haha

mane gamba lepas make up nye? hehe

Ryehanna said...

ala... just pakai eyeliner je pn... nnt ar letak. tapi letak kat blog gambar laa.. :)

encem said...

x nak komen lar..x der gamabr ko..x best...

xamadx said...

haha,,,dah kena brainwash dgn kak yantee. tp betul jugak kot ape yg dia kata tu.

Portgas .D. Ace said...

hahahaha~
free2 jerk kne bebel..

Ryehanna said...

To Encem (bluwekkk): NI bukan komen ke weh??

To xAmadx: ha ah... mmg betul pn... :D

To Portgas: Tu ah. xpasal jer..

Riezal said...

xpaa.. hang pakai kontek lens jaa dah terserlah awet muda hang tu... :)

izzat aziz said...

faizal tahir reti pkai eyeliner..haha tnya dia je.. lawa pe klau pkai..

@deyLL@ said...

gambar kak yanti xde ke..?

Ryehanna said...

To Riezal: Ooo dgn pakai lens pon nmpk mude eh? hehehe.. maseh sbb bgtau

To Izzat Aziz: Hahaha..btl jgk kan... faizal tahir pn pakai eyeliner.. muehehehe.. cantik ke? aku rs mcm lg gedabak jer mata jdnye.. huhu

To @deyll@: Ade gmbr kat Kak Yantee kat link pada nama dia tu

Mr PenyuBiru said...

"Tak reti blaja laaa... ko nak Abg Tapa ko cari lain ke?"

aku syak kak yantee minat kat abg Tapa ko la.haha..

Ryehanna said...

weh dia dah ade suami la.. paskal lagi. Lebih gagah perkasa.. muahahaha..

pepandai je ko -_-"

Nur Fatehah said...

pakai eye liner ade rupa tare panda x?hihihi...*wink

♥.misz luna.™ said...

huhu....

huda dr umo 13thn pkai celak..
hohoho

shee said...

tutorial make up byk. hehe i dulu tak reti jugak. tp kna berani la experiment. tapiiiii dalam bilik jer. ahaha agak2 confident baru keluar :p

u cerah so ape2 kaler eyeshadow pun kena ;) jgn risau. tmbh plak contact lens. mesti cun!

HuRuL_AiNi said...

kekeke...aku pun x reti benda2 ni...hahaha

yash aka yasha said...

weyh aku pown sama!!
celak ke ape ke... bedak sekali pown aku x pakai tau! huhuhuh..

aku jenis sempoi x suke mende2 nie..
dan satu lagi aku penah dulu cube pakai bedak kompek tuh kan sekali kan muka aku kan naik kan jerawat manyak2 kan.. tu psal la kan.. aku kan malas kan nak pakai kan mende2 nie kan.. haggaggga~ lol