Friday, July 17, 2009

No regrets really...

bismIllah...


Okay, I've told you that I quit my degree in my previous entry. And bila bace komen dari seorang rakan seuitm (u know who la kan), aku rase tak best. Tak best bila bace perkataan 'sayangnyer...' or 'ruginyerrrrrr' dan yang sewaktu dengannya. Paham sendiri la kan? Aku nak balas komen tu tapi internet slow giler... Buktinya di bawah. Tengok gambar bawah ni;



GPRS je wehhh!
So, dari asyik refresh utk balas komen, baik aku wat entry terus. hehe...



From the bottom of my heart, I don't think it's a waste. Dalam 2 tahun aku pursue degree ni, aku ade juga kutip ilmu dan pengalaman-pengalaman berguna. Alhamdulillah habis 3 level Bahasa Jerman dan semua level dapat A. Jawohl! Hehe... And other stuff... the design class yang sangat mengajar aku etc. Ya, aku tak habiskan degree. Tapi tak bermakna semuanya sia-sia. Aku tak rasa macam tu. Sebab... things happened for a reason, right?

I realized and I know actually that I shouldn't have further my degree in mechanical engineering. God knows I have suffered enough to get a diploma in that field. But... seeing how my application to study TESL was rejected and I didn't get any offer because I put a degree in mechanical engineering as the last option, well... I applied again. And the 2nd time, I put degree in mechanical engineering as the first option. And yes, barulah dapat offer. Biaselah uitm kan, kalo tak buat first choice susah sikit nak dapat. So... macam jodoh aku tetap gak ngan engineering field.

Aku memang tak nak sambung degree dalam engineering pada mulanya. Tapi bila apply lain which was TESL, aku tetap tak dapat ape-ape walaupun abis diploma ngan 3 pointer dan muet band 5. Maybe macam pelik la kot budak engine apply tesl... So, walaupun aku layak dapat degree mechanical, aku tak dapat ape-ape offer cos aku tak buat itu pilihan pertama. That's why lepas abis diploma dulu aku rehat satu semester jadi cikgu sementara. Sebab salah pilih course untuk sambung degree? Ntahlah. Malas dah aku nak ingat balik. Bila apply lagi sekali and buat degree mech. eng. sebagai pilihan pertama, barulah aku dapat offer. Macam hape jer. Macam jodoh aku tetap ngan engineering... Haihhh.

**Perenggan ke-3 dan ke-4 ni same jer isinya. Tapi pengolahan lain sikit. Haha... tulis dan macam hape lagi. Paham ke bace? Aaaa tak paham pun buat-buat paham jelah

Dah terbukti minat aku memang kureng sikit ngan bidang engineering nih. Masa dapat diploma dulu pun, aku TAK APPLY pun dalam borang UPU untuk diploma kejuruteraan mekanikal. Instead, aku applied diploma dalam elektrik elektronik. Tupun pilihan ke-8 or ke-7. Yakni, yang last-last. Dapat mekanikal. Tak ke pelik... Tapi alhamdulillah, abis gak diploma walaupun extend satu sem dan ade satu sem kena tahan loan ptptn. Mueheheheheh...

Anyway...

Dah sambung wat degree dalam mechanical engineering kan, result macam hampeh. Well, kalau fail subjek tu dah takde benda sangat dah. Pointer aku pun standard 2 point something je. Biaselah tu... Tapi tu lah, kalau dah tak minat, macam mane nak score. Lagi plak, semester lepas adelah kemuncaknye. Aku ade problem sikit dan memang study week tu aku macam tak study. Hilang semangat. Hilang fokus. Hilang segala-galanya. Tujuan kita belajar pun memainkan peranan penting... When someone who you depended and relied on has turned his back to you, your world crumbled. When years of friendship and trust is betrayed, you couldn't help but feel human. You're hurt. Badly. And you can't study!

Oh well...

Panjanglah pulak entry ni...

Ape-ape pun, what I want to clear is... I don't think quitting my degree is a waste. No. Bukan takleh sambung lagi kan? Tapi surely bukan sambung degree engineering la kot. Aku memang dah takleh go. Aku lebih kenal diri aku. So... stop la nak kata sayang ke ape ke... Plus, what do you want me to do? Pick up where I left off? It's not as simple as that. I've made up my mind. Yeah, the road to success is not easy. But it also doesn't mean you must suffer. Especially something I have no interest in. Right? I've had it... So cukuplah.

Don't get me wrong, I know a degree is important. Furthering your study is important. Come on, my mom's a teacher. Of course ler dah kena ceramah tentang education ni sejak kecik. Insya Allah, ade rezeki aku sambung...

Ilmu Allah itu luas.

Have you heard of the old proverb 'experience is the best teacher'?

=)


alhamdulIllah...

17 comments:

alang said...

haha. Marah nampak. Ala, buat derk je ngn ayat2 mcm tu. Klau dah ko tak nak @ rasa tak best buat pe nak paksa. Lagipun ko dah besar panjang utk tentukan perjalanan hidup sendiri kan. p/s aku suka buat apa yg aku suka. G mampus dengan org lain punya hal. hehe.

MuNsYi^SaMa said...

owh. ak masih blur sbb xbce entri sblm ni & dh lme xbace blog ni sbb bz..tp phm sikit sbyk.

bgus la kalo dh decide btul2. ko pon mesti dh pikir masak2 kan? ape2 pon, we support ur decision.

And when the times come, when u r ready to take the challenge back, when things have settled down, choose wisely your degree and starts again. ak amik mechanical Engin sbb ak suke & ko pon kna pilih degree yg ko minat.

ape2 pon, all d best.

Ryehanna said...

To Alang: Aku tak marah lah. kenapa lak aku nak marah.. hehehe... just nak jelaskan jer... cos people makes assumption cos they dont know =)


To Munsyi: Well... thanx for ur support then. Insya Allah when the time is right, I'll be back nose deep into books (studying, i mean)

Hehe

nur nabil said...

go for TESL
hehe
dulu aku pon mintak TESL
siap gi interview kt intec tu
tp, xdpt pon..
insyallah, rejeki ade kt mana2
=)
wish u all the best

Ummu Auni Afif said...

dear, you're the one who know your limit! if you think something is worth pursuing for, go for it! bagi akak, kalau awak tahu minat TESL, usaha usaha!

what career options do u consider gak?

i'm an accountant :)

- from ur silent reader

yOnnA said...

babe, aku tak pernah rasa keputusan ko ni adalah salah! bukan ayat rugi atau sayangnyee yang patut keluar dr kawan2 ko. patutnya diorang support ko.

kita tahu sejauh mana diri kita boleh pegi. aku takkan terkejut kalau ko dah final year in degree and ko berhenti! bila hati dah kosong, dah tak mampu nak tanggung, mmg gini lah jadinya. its ok weh. ada rezeki lain, i'allah. things happened for reaosn kan??? :) aku pun, ramai yang suruh aku sambung degree. diorg tatau aku dah x minat nak sambung degree in sc comp. dip tu aku semput nak habiskan. bertabah hati dah tu

soo,sebab ni ke dulu selalu ko emo? dulu kan aku tgk entry2 ko lagi banyak menjurus ke emo-emo an sikit. hehehe.

buat apa yang ko suke, baru kerja tu akan cintakan kita :) mmg susah nak tesl. if still x dpt lagi, ko kene move ke benda lain la.

good luck,babe. aku sentiasa doakan ko :)

HuRuL_AiNi said...

mesti ke ada degree?hahaha

for me la kan....i respect ur decision...hidup kita ni takkan selamanya ikut arus yang dibentuk oleh masyarakat sekeliling....
zaman kecik sampai remaja pergi sekolah, then sambung belajr balik sampai tahap tinggi menggunung...then kena cari kerja mesti yang baik2...& we keep on trapping in this materialistic world..

apapun, for you...as long as you have plan or can make sure that you can live well without depending on other...that good enough...x kisah la jd tukang jahit baju ke...buka bakery ke...jd penulis novel ke...or even just cleaner ke... as long as you can make your own living...that cool....peduli la apa orang nak kata...bukan kita minta duit diorang untuk sara hidup kita kan...hehe

take your time to sort your mind... you need to start afresh & that journey will not be that easy too :)

salam sayang from someone yg still trapped in this materialistic world :)

Jaws said...

haha..
dah lama tak komen kat sini?
nape ko nak stop?
nak kawin cepat erk?
haha..
papepun, bg aku pointer dan ijazah tu bukan kunci kepada kejayaan dalam hidup..
yg penting bagaimana kita menguruskan hidup dan berusaha mencapai apa yg kita inginkan..
hampir 78% jutawan kat dunia ni tak pernah dan takde degree..
dan sangat banyak kita dengar graduan yang ade ijazah dan sijil tapi mengganggur...
so, fikir fikirkan dan renung renungkan dan selamat beramal...
yiiihaaa!!!!

Anonymous said...

xde rezeki nk dapat degree lagi kot,huhu.

rezeki,jalan ada di mana2....
gagal jalan A,
Kita cuba jalan B...

tak gitu? :D semoga sentiasa sukses oke,hahaha.

Ryehanna said...

To Nur Nabil: Ko pun pernah pg intebiu kat intec gak? Aku pun! tapi xdpt gak. masa tu aku tgh blaja diploma. tp gatal tgn apply lg. hahaha.. same la kite! apsal byk sgt same ni wehhhh? -_-"


To Ummu Auni Afif: Wah, akhirnya dikomen silent reader! ^__^
errr.. what other career options? ermm.. bussinesswoman? hik hik.. tapi definitely bukan accountant lah. sangat xminat and lembab bab nombor2.. salute org yg blaja n jd akauntan!! Heeee

p/s: thanx for ur comment ;)


To YONNA AND HURUL AINI:
Thanx for ur comment... i really appreciate what u guys wrote. been thinking about it for some time... ur comments bright up my morning!!
YOU GUYS ARE AWESOME :D


To Jaws: I know and totally agree yg pointer or degree tu bukanlah satu2nya kunci kejayaan. there are other ways to succeed. saje xtulis kat entry ttg contoh2 org berjaya tnpa degree, nanti nmpk mcm aku saje cr alasan utk bela diri. i want the readers to think too... hehehe...
thanx for ur comment, Jaws. And no... I'm not getting married ler (bkn benti blaja sbb nk kawen!)... well, not now anyway. so aku still single and available. haha.. ;P


To Anonymous: Sape Anon ni ek? I really like it if u leave some clue... huhu
well.. thanx for ur comment. If there's a will, there's a way, rite?
Be it jalan A or jalan B, as long as u're in the right path... :)

spedo said...

asal x apply tesl course kt u len je...x dpt ipta,y shouldnt try ipts like unisel...x mhal sgt acctualy,but kalo dh minat,die ble atasi dr ape pun..unisel bukan la ipts overall..half2..

Cybernetics Mind said...

huhuhu...
tingat balik masa amik MUET...
lupa nk jwb satu soklan...
pehtu bila kuar result...
kurang 3 nk dpt band 5...
meroyan jap....muahahaha

hehehe...
ingt tak masa memula Ana bgtaw CM..
CM cam...geee...naper erkk???
and I tried to stop u frm quitting..

tp kan lepas seari 2 tu...
then only I realised...
there must be a good dammned reason
bukan suka2 jer...kptusan Ana tu

afterall...bnyk masa lagi...
jgn cam CM sudaaa...
lama sgt tangguh nk proceed degree

yash aka yasha said...

sian.. gprs jew..

aku oke jew tak on9..

bhakhakhak... =.="

Ryehanna said...

To Spedo: Owh..xpernah terfkir langsung nak sambung di ipts... saya bkn anak org kaya.. :)
xpelah.. thanx 4 the suggestion.
tgk la cmne...


To CM: Ooo... ermm... ntahla... tgk la camne dulu CM. tgh fikir n consider byk benda skrg ni. huhu


To Yasha: Ko dok cc. senang ar.. ape nak susah kalo x online.. huhuhu... sedey ar ade gprs je. bile la celcom nak luaskan wilayah berokband dia... :(

Anonymous said...

ohh RUGINYERRRRRR...SAYANGNYERRRR!!
sbb xdpt mkn durian..huk3 (saje nk balas pasal durian kat entry nie..haha)skg dok key erL la..dulu mmg lahir kt LA ler..then transfer ke sini,ahaks

-brad-

Anonymous said...

eventhough you seemed happy here,but deep inside i know how you felt about this..i've been through a situation like this before..and you're right, 'experience is the best teacher'..but please forgive me as i can't help saying 'ruginyerr..' too when i knew it.. just don't stop trying in anything you do after this..may Allah bless you...

Ryehanna said...

i agree if the context of 'ruginya' tu apply utk MASA dan DUIT.

as for other reasons, i'm relieved really... i dont know what makes u think otherwise. do we know each other, anonymous? cos i must say, even ppl closer to me dont really know how my mind works.

yes, rase sedih tu ade sbb pressure...cos ppl talks and they judge. but it's my life. i believe things happened for a reason. no regrets, really...