Sunday, July 5, 2009

Takut darah?

bismIllah...


Korang takut tengok darah? Feeling nauseated or nak muntah bila tengok darah? Are you one of those people yang macam tu?

Okey, kalau orang lelaki yang macam tu aku tak kisah sangat... (sangatlah tak macho okey)
Yang aku pelik ialah bila orang perempuan takut and fobia tengok darah. Yer, aku sangat pelik dan tak paham kenapa boleh geli dan nak muntah bila nampak darah.

Nak tahu kenapa??

Sebab...

Hello!! Jika anda seorang perempuan, seharusnya lah anda akan 'berdarah' setiap bulan kan??

So... aku nak tanya, anda muntah ke setiap kali cuci pad? Pengsan ke setiap kali tengok pad berdarah? Or ko memang jenis tak cuci pad and main lempar je pad ko dalam tong sampah?? Or worse, flush je dalam toilet?!! (tak baik woi! sila bace buku bertajuk 'Wanita dan Darah' di perpustakaan berhampiran)

Sorry for being too blunt. Tapi aku memang dah meluat tahap maksima dengan ke'drama queen'an sesetengah wanita bila berdepan dengan situasi 'berdarah'. Meluat giler sampai kena tulis entry. Muahahahah...

Seriously...

Kononnya habis sensitif dan delicate la ko ni kan? Tengok darah pun takleh. Macamlah ko tak berdarah. Habis setiap bulan ko berdarah tu, ko tak tengok pad ke? Tak cuci pad ke? Orang lain plak cuci pad ko? huh? huh?

Kalau nak termuntah tengok darah yang berlambak macam darah orang accident or mati dibunuh tu understandable la kot to be a bit nauseated... (walaupun aku still tak paham tapi takpela kot cos selalu tengok kat tv ramai je orang fobia tengok darah banyak-banyak). Cos darahnya dalam volume yang banyak.

Ni tak... Kena splinter kat jari, terkena pisau and ade kuar darah sikit pun bising nak termuntah. Tapi tak muntah pun.

Kalau ade lelaki, lagilah menggeletis bising kata nak pitam la ape la. Blah la ko. Menyampah aku.



Aku: Tak fobia tengok darah. Fobia kena cucuk dengan jarum je :)




p/s: Dah abis bace entry ni baru aku perasan aku macam emo sangat. Abaikan. Just nak lepas geram jer. Menyampah dengan seseorang...



alhamdulIllah...

31 comments:

Portgas .D. Ace said...

ak xske pe2 y mgeli kn..

HuRuL_AiNi said...

kawan aku sama skolah menengah dulu...dia cakap dia memang muntah everytime bila period sbb tengok darah...dah la sakit peroid...tambah lagi muntah bila nampak darah..double the illness..sian gak ngan dia...huhu...kalau sikit2 dia boleh tahan katanya....ntah apa la brita dia sekarang...(oh ya...rahsia itu aku cungkil waktu eksperimen bio siang ikan...dia tengah tahan nak muntah....)

tapi kalau luka sikit kecoh memang la bengang....hahaha

Milsum said...

ish ish ish...
marah sgguh nmpaknya tuan hamba!
tp ade gak lawak dlm entri nih..
haha..gelak je ler..

anway, ko adlah seorg penulis yg jujur!fuf fuf fuf...

Rjuna said...

Siapa yg ko emo ni?, tapi tak mungkin la lelaki kan? fuh nasib aku lelaki maskulin

selalu gak nyakat adik pompuan aku bila iklan pad keluar kat tv

ko pon bulan mengambang kan Ryehanna oh patutla emo,

tangan luka pon nak muntah, gediks la pompuan itu

Mr. Azman @ Kreuger said...

ya ampon.. ape la si panda marah
marah ni.. sape plak laa tuh.

is takkan depa geli tengok darah
sendiri kot? tak seswai ar...
betoi gak cakap nko.. tetiap bulan
kan mesti kene jugak tengok darah.
hadoi ai.. darah kat jari rase macam
nak pitam.. tapi darah kat situ..
kompom nak kene cuci..

P/S:- kalau cine tuh lantak ar..
takkan ade gak orang kite yang main
pakai lempar jer.. huhuhu ngeri
plak. suruh laa depa basuh dulu
weh. keji sungguh perbuatan
melempar pad ditempat terbuka.

sickchild72 said...

haha.
thanks menyuarakan bagi pihak aku (perasan)

aku nak gak tulis pasal mende ni.
cam menggelabah an.
kawan aku amek nursing tapi takut darah.
lagi cam tapir.

hanc said...

hahahaha sabar2 panda cute~~ kekek nnti x cute~~ darah?? perh x nyeri sangat~~

sickchild72~ cam ner la dia jadi nurse kalau takut darah??? haizzz..

ezany said...

nak wat camne.. ade la sbb tu dia takut darah..

mane tau dr kecik dia dah takut darah ker.. ekeke..

alang said...

Betul2. Pompuan apa daaa yg takut tgk darah. hehe. Aku tak takut tgk darah. Even sebaldi pun tak kisah. Cuma 'seram' tgk mayat yg berdarah. Woooo. Boleh bawak masuk mimpi tu. :P

@deyLL@ said...

ngada-ngada gediks tu namanya..!!

nkecik said...

ada membe aku mmg takut ngan darah,terpotong jari pon bleh pucat nak muntah.

aku tanya cne dia basuh pad, dia cakap dia x tgk pon, basuh je.

ada org mmg camtuh kot

Ryehanna said...

Mmmm maybe ade orang yang mmg mcm tu kot...

xpelah. tuan tanah dh ok. kalau ade orang yang geli n nk muntah tgk darah menggeletis dpn dia pun dia dah xmarah.

Saya redha. :P

uShop said...

wahaha. seronok betol bile bace entry ko time emo. segale isu yg keluar adalah manarik, dengan gaya penyampaian yg bernas!!

pmpuan takot darah, mampos laki n family diorang makan daging beku je. nk beli daging fresh kat pasa sure ade darah2 xD

topo said...

takut darah disebut Hemophobia hohoho
takut jarum disebut Belonephobia hohoho

yash aka yasha said...

hhahhahaha!

n3 yang sgt bagus.. aku suke dgn n3 nie! toink3!

aku kan dulu kan belajar kan nursing kan so aku kan x takot kan darah kan.. hehhehehe!

aku time masok praktikal tgk owg xcident darah sana cnie elek je.. wekekkekke! tgk doc wat ops dia kat pesakit2.. aku tgk je.. x wat pape la.. hahhahah!

lagi pown pak aku saket so melampau la kalo aku pown geli2 n muntah2 bile nak cuci luka pak aku kan.. siot je!! t.t

Anak Lipas said...

Jom, kita cucuk2 dia. haha

Ryehanna said...

Rata2 ramai yang mcm xsuke perempuan gediks begitu ya?

so i'm not alone... huhuhuh!

nabilah hana said...

aku x pernah lg jmpe org yg berDramaQueen konon takot darah smpai cmtu
tapi, kalau ade
mmg arrr...

k.e.r.i. said...

itu yang aku tak paham.
macam mana perasaan pompuan yang berdarah tiap2 bulan.

sharamli said...

saya adalah takut dgn darah..
sekian..

benci dgn 0rg yg takut dgn jarum..xpenah menjahit ke?hik3..xde la..gurau je..

Ryehanna said...

kalo jarum tu xkena masuk kat bontot mahupun lengan, bukan saja suke jarum, tp chenta! haha

Cik Qemm said...

emonye :)

ayien ; iena said...

tul tu.
mmg gewdiks kowt pmpuan yg takut darah.
kte takut darah gak tp yg cm xcdnt tu laa.
yg bese2 ta laa.
ok je.
hehehe.

Ryehanna said...

To Cik Qemm: Tgh period. mmg emo ckit :)

To Ayien: Haaa kalo cmtu xpela lg.. hihi

yOnnA said...

jujurnya,sumpah la aku pelik gila dengan org yang tgk darah ni sampai termuntah2, nak terkeluar bijik mata. betul gak ckp ko. kalau period dtg tu cmne? tu bukan darah? darah kotor lagi? hee

tapi, perasaan tu tak boleh nak disangkal sebab bukan kita yang rasa. tapi kalau laki pon rasa nak mual2 tgk darah mmg kasi penyepak je ah! hahahha.

ape yang mual eh tgk darah? err geli sebab merah kah? ke sebab dia likat? aish tak phm.

mungkin sama perasaan kalau kita gelikan sesuatu (aku geli kat ular). mungkin laa

Ryehanna said...

aku xtau n xpaham knp org fobia ngan darah yang cenonet. i mean, yang sikittttt. ape yang nk muntahnyer?

tp kalo darah yang banyak mcm org eksiden or pada mayat tu aku paham la cos darah ni berbau hanyir. sbb tu la kot nk tmuntah.

tp darah yang ckit?? camane tu?

actually entry ni ditujukan khas kpd wanita2 yang BISING nak termuntah, nak terpengsan atau ape2 jela musibah bila nampak darah yang SIKIT. Tapi tak muntah pun!! kalo muntah betul2 aku leh consider lagi... muahahaha

Anonymous said...

cube la uplod2 gmbr hana yg seksi2 knfem berdarah idunk i..hak3 (ala..mcm anime jpon la)

-brad-

Rara said...

haha . aku pun bengang jugak kalau orang takut dengan darah . eh hellooooo , nanti kau beranak keluar darah lagi belubur2 ! aku ada kawan macamni , hujung jari terluka masa lepak dekat titiwangsa ramai2 , bf dia ada , punyalah beriya2 menangis, menitik2 airmata, kononnya dia tu fobia sangat dengan darah . aku nak je selak kain dia lepastu cakap "kau punya p**** tak pernah berdarah ke???" hahahhahah

Nurulhuda Abu Bakar said...

kalau kita la kan, mmg la sah perempuan, kita ok dengan darah sendiri cos it belongs to me,

tapi tak boleh tgk darah org lain, darah yg tersangat banyak, rasa sakit, rasa pening, rasa nak pengsan

tapiii kalau darah sikit cenonet tu agak pelik lah kalau takut sangat.. =)

Ryehanna said...

To Brad: Ko memang ngengada...

To Rara: Wakaka... tergelak aku bace komen ko. selambe siot.. :P
HAHAHAHAHAHA... (tapi betul la kan?)

;)


To Nabilah Huda: Well... sbb darah tu ckit la... then dramatic gile fobia nyer.. meluat siot. hehehe

unwanted said...

memandangkan aku dah lepas 18tahun, so aku boleh baca habis..ha3..
ala, kalau perempuan yang gedik teramat pasal darah ni,
kalau dia berdarah ko amik je pad, suruh dia ttp hidung dgn pad tu..ha3..