Thursday, August 6, 2009

Esei bahasa inggeris seorang pelajar tingkatan lima

bismIllah...


Amaran: Kesalahan grammar yang banyak. So sila bawak bertenang bila baca yer.

Muhammad Hanis
5 Akaun

Section B.


There are million people in this world. That million people will have an ability that they will be remembered. The normal person will make he will be remembered. Through it, he will find a friends, lovers or also he can be nicely for them so he will not be forgotten. As for me, the writer, I also want to be remembered. Writing this on the test pad for mid-year examination is one of my way to make me will not be forgotten. But, it's not me that I want to talk about. It is about a person that I cannot forget. I will not forget this person that is 'her' or 'she'.

She is a person that I have friend about 5 years. Yes, it not a long time, isn't it? But she has an ability that make me cannot forget her. She's beautiful, intelligent and seductive. The truth is, I cannot forget her. Am I admiring her? Is it called love? I just don't know my feeling. She is wonderful, I really enjoyed with her. Maybe her criteria and attitude that make me always remember her. The way she talk, walking, laugh and all of it really make her unforgettable for me.


Plus, she had a beautiful face. For me, a man, of course it will be on the list. Her brownies eyes, long hair, lips and her body too, very seductive. Make me more remembered her. The way she treat me also, she talk nicely at me, helping me, advising me and correct me when I'm wrong.

Maybe I was fall in love I think. There's no way to describe why she cannot be forget into my deep heart. Based on I have write before, obviously I cannot forgetting her. Hopefully she had a feeling same way as I am. Wondering who I talk about? To be continued in SPM examination or trial if it will be the same question... =)


-----------------
Ditulis oleh budak ni;
My youngest brother.
Tengok ler t-shirt dia tu. haih..


Aku rase nak belasah je adik aku bila baca ending dia tu. Hampeh! kalau tulis macam ni kat SPM aku tak tau dia leh score ape untuk English. Esei di atas aku copy sebijik-sejebon macam yang dia tulis kat kertas. Kesalahan grammar yang banyak gila dan sangat annoying bila bace. Sampaikan cikgu dia takde betulkan pun. Kalau betulkan, penuh dakwat merah kat page tu.

Tapi at the end of the essay, cikgu dia tulis camni;

"Do you know the meaning of seductive?"
Huahuahua...


Aku saje letak esei dia kat sini cos nak kongsi.. dan jugak dak Nabil ni kata nak bace. hehe.. Don't worry, dia tau and dia tak kisah. Yang aku takleh blah tu, dok cerita pasal awek! Soalan suh citer tentang kawan yang takleh dilupakan kalo tak silap. hrm.. Perkataan 'seductive' tu memang aku tergelak ah bila baca. Dan juga 'brownies eyes'? Adei!

Haihh.. camne nak ngajor dia bagi terer English? aku sangat tak reti...yer la, aku pun tak terer sangat. Actually kan, aku setuju jugak PPSMI dimansuhkan (ditangguhkan? dibatalkan?). Okey, kalau orang bandar maybe tahap English diorang okay.. tapi as budak kampung, area luar bandar, English sangat lemah. Nak salahkan cikgu? Nak salahkan silibus? ermm tahlah... camne nak blaja subjek lain dalam b.i kalau subjek b.i dia sendiri lemah?

Pastu ade ura-ura nak wajibkan lulus BI untuk SPM lak. Erk. Berlambak la budak fail SPM kalau cenggitu. Those yang dok area pekan memang takde masalah kot. Cos didedahkan dengan bahasa inggeris.. tapi orang yang dok kampung? area pendalaman? Kat Beruas ni (takdela pendalaman sangat tapi still kampung), ade jer budak-budak dah masuk sekolah menengah tapi still tak boleh membaca. diulang, TAK BOLEH MEMBACA. Be it in malay or english. Memang tak tau baca. Seriously ada ok. Haihh...

Well, it's just a thought. Aku rasa ape-ape hal pun kena mantapkan silibus dan pengajaran subjek bahasa inggeris di sekolah. Cikgu kena mainkan peranan. Aku salute ler cikgu b.i yang mengajar di area-area kampung di mana ramai students lemah b.i. Kesabaran kena tinggi wehh. Thank God aku dapat cikgu b.i yang best dan berdedikasi masa sekolah dulu. Susah wo nak dapat cikgu b.i camtu. =D

Tengah pening camne nak ngajo adik aku nih... -_-"


p/s: Dah masuk 6 Ogos kan... Happy birthday, Yasha! Semoga panjang umur dan murah rezeki! Ceria-ceria selalu k... *muahss* =P



alhamdulIllah...

18 comments:

Mr PenyuBiru said...

suh la adik ko menulis kat blog. tentu ramai secret admire nnt. cam aku, menulis diblog, dah ramai secret admire termasuk ko.muahahaha...

yash aka yasha said...

adeyh.. last sekali tuh besh.. bukan esei adik ko tapi nota berkaki ko.. hhahhaha! masyeh2..

aku pown tak berapa teror bi.. bace asei adik ko macam bace esei aku dulu je.. t.t hahhhahaha! hei nabil kite lebey kurang tapi aku x bercerita tentang pakwe oke! adudududu.. =_=

Indera said...

lebey kurang cam aku dlu masa skola okay.tapi seyesh tableh bla ngan "seductive?" hahaha motip???

adik aku lebey kurang jer camni.ada la sekali aku ajar dia pronounce satu word tu ngan betol.

dia gelak, ekk!

hampes punya budak!

♥.misz luna.™ said...

adeh..

seductive..
ayo!
aci!

nur nabil said...

salam
hahah tenkiu2...sonok aku baca pagi ni

dlm byk2 phrase, aku pling suka :

To be continued in SPM examination or trial if it will be the same question... =)



yg penggunaan seductive tu mmg lawak la.
ye la..kdg2 aku pun bedal je word yg x seswei dlm esei.
ko dah bgtau adik ko x mksud prkataan tu?
hehe

Suhazli said...

ni macam copy paste trus masuk dari kamus hehe. by the way cara terbaik utk improve english is to use it everyday. x perlu bercakap sepanjang hari just 3 new words per day is enough. imagine ya, 3 words x 7 day = 21 new words per week. one year = 56 week so 21 x 56 = 1176 words per year!. let say we do this from form 1-form 5 = 5 x 1176 = 5880 words! and that just 3 words per day..

sajer nk kongsi...

Anarm said...

adehh.. sakit perot aku baca..
hahahhaa.. ade plak mata brownies..
wakakakaka.. seductive 1 hal..
sakit perot den dok gelak.. adehh..

DilOt said...

glamer dah adik kat sini...ok ape...tetibe glamer...=)

Ryehana said...

To Mr Penyubiru: Dia xminat nak berblog2 lg. hehe.. admirer? aku?? cehh pasan! :P

To Yasha: Ala biase la kan, budak2...grammar berterabur... :P
aaa... aku ingt kat hang, so hepi besday!


To Indera: tula.. hampeh jer perkataan 'seductive' tu. aku gelak gile2 punyer. XP

dia terpengaruh dari movie The Covenant katanya.. hehehe


To Misz Luna: Hehehehe...

To Nur Nabil: dah bgtau dah.. kitorg adik-beradik bantai gelak kat dia.. Hehehe... aku kopipes ni pn sbb ko la request nak bace. hihihihihi:p

To Suhazli: Thanx cos kongsi! i'll pass it to him.. :)

To Anarm: haaa brownies tu yg hampeh tu. xnah aku dengar lg.. pttnye brown je lah.. hampeh... huhuhu

To Dilot: Glemer sikit2 jelah cos muka dia dh kena crop kat gmbr. tahu malu plak... ekekeke...

chokilala said...

nasib baik afnan bukan macam ni. bukan kan? hahaha

Mookies said...

biar benor hanis tulis macam nie...mak aih!....mmg kena diajar oleh kak ati nie....baru Bi ajdik power!!!

Lang Legar said...

haha so funny..sengal pun yer gak sebab selamber je die kerek2 tulis to be continued in the next trial haha..

pudding pie said...

hahhaha, comel jek bce esei dak nie!!
walaupun byk error..kihkihkih
siap bleh to be continued plak..

Nurulhuda|Adlie said...

funny nye.. sama la, my bro pun kalau english essay.. hampeh!!!

Cybernetics Mind said...

hehehe...
grammar hancoooss..
tp bab imaginative...
CM salute...hahaha

part..
To be continued in SPM examination or trial if it will be the same question...

...mmg tk bley blaaa

ni aphal yg dok seductive sgt tuhh
adik Ana tu jnis tk tahan digoda ker...hehehe

Ryehanna said...

To Chokilala: Ha ah. Nan tak mcm ni.. beza sgt diorg ni. huhu

To Mookies: Tau xper. aneh ni english dia teruk gile..

To Lang Legar: Dia mmg sengal.. :P

To Pudding Pie: Comel ke? rase nak cekik2 je dia masa bc esei dia nih. mcm hampeh!

To NurulHuda: oh.. yeke? heheh.. leh geng ar diorg ni.. :P

To CM: Memang hampeh! grammar mmg hancur ar.. xleh nk wat ape... huhu.. xtau la spm dia nnt dpt ape... :P

p/s: adik ana ni mmg gatal ckit.. huahuahua

senyuum Sokkkmoo!!! said...
This comment has been removed by the author.
senyuum Sokkkmoo!!! said...
This comment has been removed by the author.