Wednesday, August 26, 2009

Kira-kira bajet

bismIllah...


Setakat ni dah 3 hari aku berulang pergi kerja naik train. Minggu ni aku shift pukul 0800-1700, so kena bangun awal untuk tunggu train. Aku bangun pukul 5 pagi untuk bersahur, then terus mandi, solat Subuh dan siap pergi kerja. Pukul 6 suku dah kuar umah ke stesen komuter Sungai Buluh. Komuter ke KL Sentral pukul 6.35 pagi. Then, naik monorel lak... Adala dalam pukul 7.35 aku sampai ofis. Kos tambang pergi balik setiap hari adalah lebih kurang RM9. SETIAP HARI.

Sekarang aku guna kad touch and go yang Abg Tapa bagi, so tak terasa la duit kuar cos aritu Abg Tapa topupkan RM100. But now, dah tinggal RM50. Baru 3 hari kerja... and before that ade pakai kad tu untuk tol cos naik kereta. Haihhh.. bengkrap.

Ada orang cadangkan aku cari bilik sewa berhampiran KL. Aku pun mulanya ingat nak cari juga.. Tapi kan, ade pro dan contra laa... Dan bila aku timbang-timbang balik, aku rasa macam malas lak nak sewa bilik kat KL.


A. Kalau menyewa di KL;

Kekurangan
- sewa mahal. Above RM2OO tak campur bil api+air
- aku tetap kena naik monorel gak.
- perabot kena angkut cos takde tilam, takde wardrobe, takde mesin basuh, takde peti ais... benda ni menyusahkan.
- duit tetap akan banyak habis jugak. Habis beli benda makan yang mahal-mahal dan merapu-rapu... [aku kalau sorang-sorang, suke la mereka nak makan itu ini]
- Takde kawan.
- Takde saudara terdekat untuk mintak tolong kalau jadi apa-apa

Kelebihan
- jimat masa
- kurang letih cos perjalanan tak jauh sangat
- ada privacy


B. Kalau menumpang di rumah saudaraku di area Sg. Buluh [tempat dirahsiakan];

Kekurangan
- Jauh giler... Penat commute.
- Banyak buang masa tunggu train dan naik train.
- Cost yang mahal. Sehari almost RM9 pergi balik. Sebulan dah RM300.
- Kena bangun tido awal.
- Takde masa sangat nak berblogging.
- Hidup macam banyak habis dalam train je

Kelebihan
- Ada orang jaga makan minum. Balik-balik je dah ada makanan anak saudara aku masak
- Bilik yang selesa walaupun berkongsi dengan sorang anak saudara. Ada wardrobe, vanity table, mattress.. kira ok sangat la
- Rumah ni ada mesin basuh! Tu yang paling penting... Sejak aku diploma pada tahun 2003 sampaila sekarang ni, kalau aku dok umah lain [sewa atau tumpang], mesti aku kena basuh dengan tangan. Huhu
- Ada orang amik berat
- Apa-apa hal leh mintak tolong budak-budak ni...
- Belajar bangun awal
- Exercise jalan pagi-pagi


C.Kalau ulang-alik dengan motor;

Kekurangan
- Naik motor adalah sangat berbahaya. Especially di KL yang sesak
- Kalau hujan, basah... still kena balik lambat kalau hujan... takkan nak redah kot.
- Maintenance motor
- Rosak tudung. hehehe

Kelebihan
- Senang
- Cepat gak la
- Jimat masa dan kos


So, apa kata anda?

Ryehanna

Saje nak tau pendapat pembaca

Patut just stay menumpang, sewa bilik lain di KL atau ulang-alik ngan motor?
Stay. Tumpang je. Tapi bagi la duit gak
Sewa bilik lain di KL. Privacy
Bawak je motor. Jimat masa

View Results







alhamdulIllah...

16 comments:

Azam said...

takde option untuk lain - lain. For me...u shud star for a while di sugai buloh..ko kasi paham dulu area kl n selangor ni..bukan stakat dari segi trapik, dari segi ragam manusia gak... bukan aper, takut nanti terkejut lak perangai orang - orang bandar besar ni...

senapang said...

aku rasa la..
better ada transport...senang nak gerak..
ko naik moto...
tapi bahaya yek...
tp bahaya ada je dimana2..ko naik komuter ke, monorel ke bile kne ragut ke hape..same jgk...
yg penting, kat mana2 pon kne berhati2...
klu aku, aku akan naik moto..tp xtau pemikiran para wanita..huhu..aku laki..so aku rasa transport tu adalah sgt penting2

Riezal aka Rezdrake said...

its better to stay with your relative for the time being.. mula2 memang memenatkan.. tapi kalau cuba fikir bila dah duk sendiri.. to many things to consider.. tu yang nama.. in terms of security.. lagi.. to me kalau perempuan tu aku suggest duk laa dgn relative.. apa2 hal pun dorang ada.. jauh tu adat laa.. tapi once dah biasa familiar.. then go ahead.. proceed looking for another shelter :)..

just my 2 sen

Anarm said...

aku sokong mcm senapang ckp..
bawak moto..
kalo ujan leh pkai baju ujan kn..
lgpon bawak moto bleh cilok2.. huhu..
drive memang seksa bdn, nk kene kuar awal, bangun awal.. pastu jemm lg..
kesimpulan.. bawak je moto..

zubair.. said...

kak..sng2 blik kmpg,jual kuih kt pkan rbu..jimat sume..wakakakakka...

Cybernetics Mind said...

ayat yg paling tk bley blaa...

...di rumah saudaraku di area Sg. Buluh [tempat dirahsiakan]

Takde masa sangat nak berblogging

neway...
for time being dok laa rumah sedara tu...bnyk pro dari kontranya...trust me :)

Ryehanna said...

TO Azam: Xde option lain2 cos 3 ni je yang aku nk tau pendapat.. so ko rase better aku stay je dulu eh?

To Senapang: Hmm.. masa kat Shah Alam dulu mmg ade bawak moto. tu pn xde jem sgt kat sana.. tp kat KL jem teruk. takut ah :P

To Riezal: Yes. aku pun rasa aku nak stay kat rumah saudara je.. cuma just stress byk buang masa... :(

To Anarm: Aku xkan drive, keta pun xde. just nek komuter je la.. tp kena bgn awal.. tu la, time consuming.. huhu
tp naik moto siyes bahaya dowh. lagi2 time hujan!

To Zubair: Hek eleh.. hampeh! hahahha

To Cybernetics Mind: Hmm.. yes, i trust u. tp belanja tambang sehari seploh hengget. mahal tu!! huhuhuhu

ezany said...

naik moto jer.. tak lama lg reda la musim ujan tu.. kalau fikir bahaya kat mane2 pun leh eksiden kot..

dah vote.. hehe..

ai@reel said...

salam

pendapat saya:stay dulu kat rumah sedara tu,kumpul duit.Cuba dapat kan motor(stanby) takut emergency boleh guna.

susah dulu senang kemudian.....

Mawar_berduri said...

Cik Ana...pada pandangan aku la..ko Jangan bawak moto!!...Bukan sebab ape..

1. sebab Jauh tau sungai buloh tu nak ke KL...

2. aku yang hari2 naik moto pegi kerja ni ( bukan aku yang bawak o.k..aku dok kat belakang je) still rase takot..Orang kat KL ni bukan peduli orang ..Bawak keta macam jalan bapak dia..Serius bahaya

aku rase buat sementara waktu ni ko naik la tren..lpas dapat gaji ko cari umah sewa kat KL ...ade yang murah o.k..aku pun bayar sewa tiap bulan termasuk bil baru 150

ahax..panjang lebar plak aku komen ari ni ... :)

prettyrain said...

ofis kt area mne? sewa dekat2 tpt yg ade pngangkutan awam. mcm kt area kenanga ke, melati ke, maluri ke. sewa mmg bole dpt bwh rm200. cuma deposit tu la berat sket.

cuma skrg ni better stay kt umah sedara. dh knpiden sket, br pindah.

sickchild said...

weh ko baru je an keje kat sane. aku rase bahaya ah naik moto kita ni pompuan bukan laki kalau laki tak pela. kang ape ape jadi kang susah.

Ryehanna said...

To Ezany: Erm.. maybe aku akan naik motor gak kot. tgk la, kalau boyfren bagi motor dia. motor aku dh lepas ke tenganu.. huhu


To Ai@reel: ok gak idea awak.. mm nk standby moto tu yang xtau bile.. huhu


To Mawar Berduri: Nak sewa jugak ke? ala..camne kalau nak makan.. nk basuh baju.. susah ar.. xbest.. heheh
Bawak motor pun bahaya.. haih.. pening..


To Prettyrain: Ofis kat jalan sultan ismail, KL. ermm tgk la camne.. kena bincang2 ngan pakwe dulu..


To Sickchild: Tula.. aku pn pk cantu.. tp mahal dowh naik tren. penat lak tu.. :(

yash aka yasha said...

ko naik moto je nyah..
bahya tuh belakang kira asl kita berhati2 lah.. insyaAllah selamat..
beli baju hujan leh pakai kalo hujan.. tapi takat renyai2 yang bukan ribut taufan ape sume ya..
kalo ribut ko tggu la.. x pe janji ade transpot.. =)

nur nabil said...

salam
weh, yg bwk moto tu mmg aku x setuju
ye la, bahaya tu lg byk dari selamat
kalau kt uitm dulu leh le rempit dari sek7 ke school engine heh~~
cuma, dari masa n kewangan mungkin lebih untung kan.
erm..stay je umah yg alamatnya di rahsiakan tu hehe

mahal yer..rm9 sehari
fuhhhhh ~~

Cik Qemm said...

kalau nak cari rumah sewa,cari yang ada kenalan so that nanti tak bosan sangat dan boleh kompromi.

at the moment,duk umah sdare pun oke gak.try tgk budget sebulan berapa.tapi rasanya rm9 sehari untuk tambang adalah perkara biasa di kl.. :)