Sunday, August 23, 2009

Penambahan koleksi buku!

bismIllah...


Hari ni Ahad. Baru je pas midnite. Plan arini takde pergi mana pun. Tak jadi kuar. Bed ada hal. Nama aku nak kuar sorang-sorang, memang boleh blah laa.. malas aku... So, Ahad ni just rehat-rehat sambil menghabiskan baca novel.

Kelmarin Mr Chubby Cheeks@Abg Tapa dah hantar buku-buku yang aku dapat hadiah/beli yang dipos ke rumah di Beruas. Abg Tapa datang ke KL petang Jumaat cos nak berbuka ngan family dia kat KL. So, singgah jumpa aku bagi barang jap. Seronok giler! Ada enam buah buku semuanya. 3 beli, 3 lagi hadiah dari kawan blogger.

3 buku yang lebih kurang sama bungkusan tu aku beli dari Bangibookseller.
Bungkusan atas tu berisi 2 buah buku dari Hurul Aini.
Yang pos laju tu buku dari Cybernetics Mind.

Alhamdulillah...
:pandaGeli_07::pandaGeli_07::pandaGeli_07:


So, aku pun ape lagi... Mulalah gile nak membaca. Aku pilih buku yang ringan-ringan dan tak tebal sangat dulu... which was Rooftop Rant by Hlovate pemberian Hurul Aini. Itu yang dia kata best aritu... Yang lagi satu tu nanti-nanti bila free... Bagi sampai 2 buku lak tu. Terharu aku... susah-susah jer... hehe... Masehh weh!

Dah habis baca Rooftop Rant. Memang best laa.. Ada Islamic approach dan penulisan yang sempoi. Trimas kerana kenalkan aku dengan buku dari author ni. Aku memang jarang beli novel melayu cos takut tak best. Yang ku pernah beli pun dari penulis Indonesia, Habiburrahman El Shirazy. Dari Ayat-Ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih sampai la Dalam Mihrab Cinta. And ape tah lagi... buku-buku dia memang best!



Ni plak hadiah buku dari Cybernetics Mind.
Quran Saintifik tu tajuknya... Seriously, lame giler aku tak baca buku-buku begini. Aku lebih cenderung kepada buku cerita je. hehehe... Kalau buku ilmiah camni, memang aku jarang baca. Bukanla tak baca langsung, tapi lame dah tak belek. So bagus sangat la dapat buku camni sebagai hadiah birthday. Kepelbagaian dalam membaca tu perlu juga kan.. Ilmu tu weh! Aaa buku ni tak baca lagi. huhu



Next, 3 buah buku di bawah ni aku beli secara online di Bangibookseller guna Maybank2U cik abangku. ehek ehek.. kira cam hadiah birthday dari dia la lebih kurang kot? Belasah ar.. asalkan aku dapat buku yang aku nak dengan harga murah. heeee..

Buku-buku ni USED tapi still dalam good condition. Luaran bersih. Macam baru. Warna kertas dia jela kot nampak lama cos kekuningan. Tapi still okay, takde koyak, no dog-eared pages.. Bagus la kan. Maybe yang macam risky tu adalah part antara helaian muka surat tu dengan binding dia. Cam fragile sikit ku tengok.. tapi satu buku je camtu which is Dan Brown's Digital Fortress. The other two okay je. Maybe orang yang baca buku tu tak pakai bookmark kot. Letak menelungkup sambil page yang tengah dibaca dibiar terkangkang [aku tergelak bila baca balik ayat ni.. tapi serius tak tau nak describe camne dah. Kalau paham tu paham le.. tak paham udah.] Tu yang jadi camtu tu kot.

Dan buku-buku ni dibalut dengan plastic wrapper yang agak tebal juga la.. bagus tol. Protection. hehehe.. Jenuh gak ar aku nak membukanya...


Overall, aku puas hati la...3 buah buku di atas aku beli dengan harga RM42. Harga lepas diskaun dan tak kena bayar bayaran pos. Kira murah ar kan. Buku Dan Brown tu kalo yang baru, dalam RM3O lebih. Yang Jodi Picoult tu, aku beli cos tak penah baca buku dari author tu. Ramai orang kata author tu best. So aku beli la.. nak beli buku baru yang mahal, takut citer tak best lak. Kang nyesal.. haha... So aku belila used book dari blog tu. Tak tau lagi citernya best ke tak cos tak baca lagi... So, aku recommend kat korang la kedai buku terpakai BangiBookSeller ni kalau nak beli english novels dengan harga murah. Condition buku memang okay.

**Psst.. nanti leh la bagi i discount ya, BBS? :P


So pasni kerja aku membaca jela bila ade free time. Tak sabar nak habiskan membaca semua buku-buku ni! Pas update ni aku nak bace Jodi Picoult's nyer book sampai time sahur kot. Semangat ni... hehe...

Lepas habis baca buku-buku ni, aku akan beli lagi buku... Korang ada cadangan buku ape best? I'm all ears/eyes [cos kena bace kan]. Drop comments/suggestions tajuk buku serta nama penulis buku yang korang rasa best dan banyak inspire uols. Nak survey sekarang ni orang baca buku camne... dan juga nak survey pembaca blog ni suka baca buku apa... Share k. :D

K lah, salam y'all.



alhamdulIllah...

25 comments:

yashygsempoi said...

cerita ape ekk..
novel ape lagi.. alaf21 je la..
ekkekekke!

Ryehanna said...

specific la sikit.. author mane? tajuk novel ape? xkan semua best?aku bace buku2 alaf21 ade je xbest... stereotype.. huhuhu

nur nabil said...

aku suka john grisham
first time tgk movie dia tjuk The Client, form1 masa tu
trus aku beli 2nd hand novel tu
mmg best ~~ jenuh nk bce buku english
hehe
A time to kill , the pelican brief pun sgt best :D

HuRuL_AiNi said...

aku biasa pilih buku by author....mana yg aku yakini ada ilmu dlm pembacaan (or at least buat kajian atas apa yg diorang tulis)...so aku minat hlovate, ramlee awang murshid, faisal tehrani.....
buku english mmg aku x sanggup nak baca...buku bm pun payah nak habiskan...hahaha

ika said...

thanks coz sertakan almt blog tu...
sy mmg tercari2 on9 book seller yg jual murah mcm tu. maklumlah,duk kt jngka. na bli novel kna trun k.l o kntn... sush ya amat... n now sy da jmpe. thanks too awk.... n sy minat sophie kinsella.... =)

13may said...

wah! byknya resit buku...eh! byknya buka :D

MK said...

Wow, books! Bestnye bestnye bestnye. Nak try gak la novel2 dari Hlovate tu, sebab siyes aku jarang baca novel Melayu. Kalau pernah pun yang Hatiku di Harajuku (best, tapi meleret sangat)

Recommendation? Hmm. Aku suka baca buku yang berdasarkan cerita benar. Macam Kite Runner (ada kat BBS) tu best gak, sedih dan ironi. Tuesdays with Morrie, sangat memberi inspirasi. My Life - By David Pelzer, dan Don't Ever Tell, dua2 novel pasal penderaan, sangat sedih, buat kita syukur dengan hidup kita. Fiksyen? The Curious Incident Of the Dog in the Night Time, pasal sorang budak autisma, sangat comel :)

Ryehanna said...

To Nur Nabil: John Grisham eh? tak pernah bace lg.. Pelican Brief tu cam pernah tgk kat tv jer.. heheh

To Hurul Aini: Oh.. ko lebih suke malay novels eh.. Aku penah bace 1 buku Ramlee Awang Murshid. Ok la.. yg faisal tehrani tu just short story dalam komsas rsnye.. huahua.. Hlovate ni pn bc cos ko bagi.. Okey la.. :D

To Ika: Pasni baru nak beli buku Sophie Kinsella. heheh... well, blogshop tu oke..hehe

To 13may: Tak dapat resit la abg maymay.. huhu..

To MK: Same la.. jarang bc novel melayu.. tp ok juga bila bace.. :P
Tuesday with morrie tu ade kat tv kan? i remember i cried watching it.. huhu... thanx for sharing. :D

[:: nisa ::] said...

jodi picoult -change of heart, the pact..best gk la..
cecelia ahern pn best..hee..

Ahmad Suhazli said...

Buku Michio Kaku pernah baca? The physic of impossible? Robert Kiyosaki?

Ryehanna said...

To Nisa: yes, that's on my list. heheh

To Ahmad Suhazli: Tak pernah bace..tak pernah jumpa pun... best eh?

Mr. Azman @ Kreuger said...

ya ampon.. banda ni hobinye bace
novel.. wah tak bleh blah... pening.

tadi kate nak mintak survey..
apa yang nak di servenye? tak jmpe
pon?

nak carik buku best? oh tidak..
aku sekarang ni nak carik buku PHP
dengan CSS untuk pembelajaran
masa lapang sebelum menunggu waktu
berbuka.. tapi sapa nak kasik
hadiah kat aku eh?

blowie said...

haha,dah bole bukak library sendirik :P

Ryehanna said...

To Mr Azman: Survey buku pilihan korang la.. hehehh...

Err.. kalo buku PHP ngan CSS tu mmg xkan masuk rumah aku kot. Tak paham aku.. huhu


To Blowie: Memang nak bukak mini-library pun! :D

n i e z a said...

if u're a hopeless romantic like me, u'll love A Walk To Remember by Nicholas Sparks. i nangis2 baca, far better than the movie.

Ryehanna said...

oh yes.. i've read that. cerita buku lain sikit dari movie. Memang best. Dan juga dah bace other Nicholas Sparks' books too namely The Wedding, The Notebook.. buku2 dia mmg touching. Looking forward to read his other books.. :]

Anonymous said...

kalu mnt genre thriller,y not u try books from harlan coben..certain titles like 'the woods','the innocent','hold thights'.

Lang Legar said...

aku tengah nak abeskan Rooftop Rant..aku rasa karya Hlovate tu besh la..pasni nak baca buku yang lain plak..

farhana said...

hai, saje je drop sini, hope u dun mind.uz nak tanye, besh ker buku2 english yg u beli tue?if u dah abis bace, reply oke?kalo besh, i nak beli gak, btw, hv u read judith mcnaught's? sumer buku2 dia besh for me

Ryehanna said...

To Anon: Thanx for the suggestion! xpernah bace lg buku2 tu

To LangLegar: Okey la jugak kan Rooftop Rant? :D
aku ade lg satu buku xbace

To Farhan: Hai farhana.. welcome!
i have read/bought most of judith mcnaught's.. buku2 dia mmg best to me(and my sis).
Tak abis bace lg buku2 tu.. stat keje ni ssh nk curi masa utk bace.. huhu

Cik Qemm said...

ryehanna,
nanti review jodi picoult tu ley? :)

btw,dah bace my sister's keeper?
saye ade review aritu..
http://purplechoc85.blogspot.com/2009/08/buku-oh-buku.html

and erm..most of my collection are from Danielle Steel.buku2 die best!

fndrocka said...

bangi bookseller tu mcm best ja..rasa nak beli gak kat situ.buku digital fortress agak mkn ms lama gak utk aku bc dulu..tp overall tak rugi la..suspenn.

aku cadangkan bc buku ThE dOOmsDay ConsPiracy by sidney sheldon..

kalau kau suka digital fortress..kau lagi suka ThE dOOmsDay ConsPiracy.

Anonymous said...

Hi !.
You re, I guess , perhaps very interested to know how one can reach 2000 per day of income .
There is no need to invest much at first. You may start to receive yields with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you thought of all the time
The firm represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with structures around the world.
Do you want to become a happy investor?
That`s your choice That`s what you really need!

I feel good, I began to take up real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to select a proper partner utilizes your savings in a right way - that`s the AimTrust!.
I make 2G daily, and my first investment was 500 dollars only!
It`s easy to start , just click this link http://dubopureq.1accesshost.com/isilus.html
and go! Let`s take our chance together to feel the smell of real money

Anonymous said...

Good day !.
You may , perhaps very interested to know how one can collect a huge starting capital .
There is no need to invest much at first. You may commense to receive yields with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you haven`t ever dreamt of such a chance to become rich
AimTrust represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with offices around the world.
Do you want to become an affluent person?
That`s your chance That`s what you really need!

I feel good, I started to take up income with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to choose a correct partner utilizes your savings in a right way - that`s it!.
I make 2G daily, and what I started with was a funny sum of 500 bucks!
It`s easy to join , just click this link http://itoqigafu.lookseekpages.com/jiwinu.html
and lucky you`re! Let`s take this option together to feel the smell of real money

Anonymous said...

Good day, sun shines!
There have been times of troubles when I felt unhappy missing knowledge about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright pessimistic person.
I have never thought that there weren't any need in large starting capital.
Now, I'm happy and lucky , I begin take up real money.
It's all about how to select a correct companion who uses your funds in a right way - that is incorporate it in real deals, and shares the income with me.

You may get interested, if there are such firms? I'm obliged to answer the truth, YES, there are. Please be informed of one of them:
http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]