Wednesday, August 19, 2009

Setelah 3 hari bekerja

bismIllah...


Rase macam lame giler tak online. Semalam aku ingat nak update blog, tapi penat sangat. Semalam [Selasa], aku ade la blaja sikit-sikit guna sistem dalam komputer. Then, the most unsangkarable thing happened. Aku kena keluar pickup kereta! Waaaa...

*aku kerja kat company sewa kereta.

Cuak nak mampos! Dahla aku lame tak bawak kereta. Then nak bawak kereta tengah bandar KL lak tu! Masa branch officerku bagi task tu, jantung aku berdegup laju giler... takut! Aku takut kalau eksiden ke ape, tak pun ade scratch kalau bawak... then aku takut aku sesat! hehehe...

Nasib baik la mula-mula ni aku boleh follow rental assistant. Kalau aku sorang-sorang menonong bawak kete, memang hampeh ah...

So the task was to pick up a car from a German guy who was staying at Swiss Garden Hotel. Aku pergi ngan rental assistant, Abg Azhar naik Innova. Sampai kat hotel, sempat gak la aku sembang-sembang ngan Abg Azhar sementara tunggu orang jerman tu turun. Aku ajar sikit-sikit basic perkataan bahasa jerman kat Abg Azhar ni. Macam 'Danke', 'Bitte', 'Guten Tag', 'Auf Wiedersehen' etc. Aku pun dah lame tak study bahasa jerman.

Bila orang jerman tu datang, Abg Azhar introduce la aku ni... aku leh lak speechless! Wakaka... aku senyum jer! hahahampeh... tapi dah lame-lame aku try la speakang german yang dah berkarat tahap dewa ni. Belasah ar... cambest lak. hehe...

Orang jerman tu sewa Waja. So aku la kena bawak balik Waja tu ke tempat kerja semula. Macam nak gila aku meng'follow' Abg Azhar. Kena hon tu standard la kan... muahaha... yang takleh blah, bila Abg Azhar singgah nak isi minyak, aku pun parking la... tapi bila nak kuar, aku tak reti cos I was sort of blocked by another car.

Ala kalau orang terer and biase bawa keta, mesti leh kuar nyer... aku terhegeh-hegeh nak kuar sampai Abg Azhar tu kuar dari Innova dia and tolong aku kuarkan keta. Malu siot!! Wahahaha... aku memang fail sikit bab parking ni. Selalu bawak kancil, keta kecik so senang nak bajet. Bila bawa keta besar sikit, menggelabah aku. Dahla signal Waja belah kiri. Cam cirit. 2x gak la aku ter'on' wiper instead of bagi signal. So pepaham jelah tahap kemaluan aku tu sampai macam mane.. -_-"

Me following Abg Azhar. Dia naik Innova depan tu.
Dahle jalan jem cos dah pukul lima lebih... Adehhh...


Aku taknak la jadi macam another rental representative yang ade lesen tapi takleh drive. Dahla kereta semua auto [except for the 4-wheels-drive], so senang je nak bawak kan... antara konfiden ngan tak je. Aku gelabah cos tak tau jalan. Kalau tau jalan, ok ler... ni aku kena pastikan Innova Abg Azhar tu tak lepas dari pandangan. Dia cilok, aku pun cilok. Hehe.

Kerja aku patutnya takde kena hantar or pick up kereta ni. Tapi kalau dah takde orang, terpaksa gak la kan. Sebab tu aku kena tahu jalan and bawa kereta. Masalah aku sekarang nak ingat jalan la... aku ni memang teruk sikit bab nak ingat jalan.

Sebenarnya best gak kalau dapat keluar... dapat mencuba bawak macam-macam jenis kereta. Setakat ni just merasa naik je dan bukan drive [kecuali semalam dah drive Waja]. Abg Tapa jeles jer bila aku mms gambar aku dalam Ford Focus. Itu antara kereta yang dia minat tapi dia pun taknah naik lagi. tu yang jeles tu. haha. Bila la aku leh bawak BMW nih! dapat Waja jer... cis!

Masa aku ikut Abg Ama hantar Ford Focus untuk dicuci before deliver kat customer.
:pandacloud_07::pandacloud_07::pandacloud_07:


Masa naik Hyundai Sonata. Cuh giler ah Sonata warna putih!
lovelovelove

Setakat ni, seronok gak la kerja di sini. Banyak benda aku belajar. Cumanya aku tak dibenarkan angkat phone lagi la... tak tau nak cakap ape kat customer. Setakat ni aku usya jela diorang speakang-speakang... phew... kena asah speaking skills ni. Dahle most customers semuanya foreigners. Nama pelik-pelik [especially yang dari Netherlands]. Ade yang cakap English pun berterabur gak... ahh cuak...

Orang perancis mai datang nak amik kereta and tanya jalan nak ke Lanchang, Pahang.
Nak tengok gajah tempat aku pergi dulu kot.
Aku dok front desk ni just memerhati orang kerja je dulu.. hehe


Yang tak bestnya, sekarang ni aku tak tempah-tempah uniform lagi. Takde sape nak bawak kan lagi. Medical check up pun tak buat, bukak akaun maybank pun belum [yer, aku takde akaun maybank]. Aku dah takde baju nak pakai sangat. Dahle kena pakai blaus/kemeja putih je sementara waktu ni. Putih buat aku nampak gemuk! Aku memang takde sangat baju putih. Tu pun aku ade la beli sikit...

Uniform yang aku takde lagi...

Okeylah, that's all for now. Salam.babai


alhamdulIllah...

21 comments:

Rjuna said...

First!

Ohh kerja angkut kereta sewa, best la leh test naik macam2 kereta, siap ada ford focus tu, tapi lagi syok dapat naik BMW yg baru tu kot hehe

sime darby pon ada sewa kereta yek

alang said...

haha. Aku klau balik kg je. Mesti malu. Mcm ko ckp ler. Nak bagi signal ter`on` wiper. hehe.

Ryehanna said...

To Rjuna: best gak la..tp diorg pn takut nk bg aku drive bmw kot.. haha..
sime darby ade mcm2.. :)

To Alang: Tu aku menyampah bawak waja... malu jer... huhu

Tyra said...

saya ada pengalaman yang sama bila bawak waja... ter'on' wiper dia padahal nak on signal.

Rasa macam bangang sebab tengahhari buta duk pasang wiper tengah-tengah driving. hehe.

HuRuL_AiNi said...

hohoho....all the best in your work :)

semy said...

simedarby wat rental car...aku nak sewa ketapi ade x?hahah

Lang Legar said...

nanti pasni lau ade nampak muka cam kamu bawak keta kat kl, mmg kompem kamulah tu haha..

prettyrain said...

hepi belated beday.

dan selamat bkeje.

aritu bwk gen2, signal pun sebelah kiri jugak. bila dh bwk kete yg signal kanan tu plak, asyik nk bg signal sebelah kiri....

erk.. mcm pening je...

Noor Ashraaf said...

weh aku nak jugak keje cam ko, dapat jumpe foreigner yang best2 :D

Anarm said...

err.. xtau nk komen ape.. gud luck for your new job.. lenkali jgn tahan2 beyak lg ek.. wakakakaka..

::Dnaz:: said...

Persona pon signal kiri taw..mjur i left handed..so, xda masalah..i like..huhu

sickchild said...

perghhh keje kat sime darbyy.
hahaha betuah gila bukan senang nak dpaat keje sane.

aku jalan kl pun failed gak.
agi2 aku tade lesen ni jangan arap aku nak gi kl.
ahaha

=D

weh best ah cite kau. hihi rajin2 la update.
heee.

Ryehanna said...

To Tyra: haha.. same la.. malu! huhu

To Hurul Aini: Thanx!

To Semy: kalau ketapi aku xpasti la plak.. gile ko! itu ktm nyer.. hehe

To Lang Legar: *dalam hati berdoa moga xde sape cam* hahaha

To Prettyrain: mmg menyusahkan la kalo signal belah lain2 ni.. huhu.. thanx!

To Ashraf: Ade lagi keje kosong area PJ. pergi mintak keje...mmg best gak la keje ni..Tp gaji xdela byk beno. hehe

To Anarm: Kalau takde air, terpksa gak tahan. nasibaik la rase nk beyak tu sikit2 jer.. hampeh ar korg. dok bahan aku kat twitter... huh!

To Dnaz: Cehh.. lefhanded xpe arrrr :P

To Sickchild: Ala tp aku keje biase je.. gaji sikit jer.. tp okla utk pengalaman and sara hidup sikit2. hehe..

ok.. nnt2 ku update lg.. :p

unwanted said...

nnt dah dapat uniform post la gambar banyak² kat sini ek.
leh kitaorang jadi juri ko pakai sesuai tak..:)

Ryehanna said...

oh..
tgk la..
uniform pun ntah biler dapat!

T___T

Ahmad Suhazli said...

Wah..best giler! boleh bawak macam-macam jenis keter la yer!

Anonymous said...

yashygsempoi

heh!

tatau nak komen ape.. hehhehehhe
tapi sonok tgk org bekerja..
bagus2.. semoga sukses.. hohohoh!

Ryehanna said...

To Ahmad Suhazli: hehe.. xtentu juga.. ikut keadaan jugak.. :P

To Yasha: Thanx! ahad ni deting yer... hehehe

Faizal@PeJAY said...

ko keja sebagai apa ek??

Cybernetics Mind said...

hehehe...
bukan stkt Abg Tapa yg jeles..
CM pon jeles giler...
tgok Ana boleh rasa mcm2 jenis kete..
mmg CM suka try mcm2 jnis keter..

mmg citer kali ni besttt sgt...
smpai CM terimagine situasi tu..
dgn xcitednya...dgn gabranya....
pakej beb...hahahaa

bab bwk Waja tu....
kira dia punya xperience...
lebih krng mcm keter continental..
kalo bwk Merc pon cam tu gak.....
CM selalu confuse sgnal & wiper..

per2 pon...
kejer baik2 yerrrr

Ryehanna said...

To Faizal@Pejay: Rental representative.

To CM: Hehehe.. CM jeles jugak ek? well.. most guys memang suke la kan kalau dapat bawa keta macam2 ni... boleh ar.. mmg best [walaupn dpt naik je dan bukan bawak! dpt bawa waja je.. teringin nak keta buatan german. heheh]

ana mmg gabra. lagi2 kalau xtau jalan. tu yang problem.. huhuhu

thanx yer. insya Allah akan cube belajar lagi cos kerja kat sini byk belajar benda2 baru