Wednesday, August 5, 2009

When the stories are really good

bismIllah...


Aku baru selesai membaca blog posts yang aku copy-paste ke dalam Microsoft Word. Aku buat kerja meng'kopipes' tu semalam sebab aku tak sempat nak bace semua karangan, so saje la save. Bebila free aku bace. Tak perlu nak online cos internet di rumahku slow.

Aku tak pernah terasa sampai mahu 'kopipes' entry/penulisan orang di blog dan print untuk simpanan. Tak pernah. Tapi kali ni aku terjumpa blog seorang penulis... dan aku sangat suka bace penulisannya. Yang buat aku kagum adalah kerana dia menulis dalam bahasa Inggeris. Dan dia sangat pandai bercerita (in my opinion lah.. selera orang tak sama kan. tapi dia memang penulis!) sampaikan aku rase nak print semua cerita dia dan buat macam buku. hoho..

And about the controversial blog that I read the other day, aku dah sampai part-part di mane aku dapat tahu dia memang penulis yang bagus. Dia diterima menjadi penulis untuk majalah universiti dia ar lebih kurang.. dan profesor dia pun suka dengan penulisan dia. So, no wonder ar aku terikat giler ngan blog dia. Dia memang sangat berbakat. Aku lak memang suke bace cerita-cerita.. especially bila the writer tu bijak guna ayat untuk describe segala mak nenek benda dia citer.

How I envy those who can write brilliantly... suka sangat bila baca ayat-ayat bombastic. Bombastic yang kena gayanya la. Aku rase (pendapat aku ler) gaya penulisan mereka sangat berkualiti dan kreatif. I wish I can write like them. huhu.. Oh well... for now biarlah aku menjadi pembaca yang setia jer.

I love to read. Dan aku tahu minat membaca ni aku warisi dari Mak. Mak selalu cerita masa dia sekolah dulu dia memang kaki novel. Masa dok boarding school, Mak tetap membaca novel mengharapkan lampu koridor cos lampu dorm dah ditutup. Hmm.. sampai sekarang Mak suka membaca. Minatnya tak pernah padam. Yang mewarisi minat mak ni dalam family aku adalah Nini, Yong dan aku sendiri. Oh, dan Diyana juga. Tapi Debab (Diyana la tu) bace novel Melayu jer. Novel omputeh langsung tak sentuh. Yang lelaki... ermm... aaa... takde sorang pun suka baca novel. Usah harap. Harap komik jelah. huhuhu

Great stories and good books NEVER fail to make me happy and occupied. Bila dapat buku yang diingini, mata aku jadi shining-shining gitu. haha ^__^


Cuma peliknya Mak aku, dia tak baca novel Melayu... jarang sangat la. Kalau ada pun, novel dari Norhayati Berahim yang kawan sekolah dia rekemen. Antara aku dan Nini lak, aku prefer english novels. Nini lak b.i boleh, b.m pun boleh. So, bila kawan ngan Nini yang aku jadi baca novel b.m. Dia yang rajin beli. Aku hanya beli novel b.m kalau authornye ialah author Ayat2 Cinta tu. hehe...

Sangat seronok bila minat sama nih. Aku dan Nini lak suka bincangkan buku-buku yang kami baca. Bincang tentang cerita dan benda-benda saspen dalam buku. Heheh. Tempat yang aku sangat enjoy pergi ialah kedai buku. Tapi aku PALING enjoy kalau ke Novelhut (ada kat Perak jer;di Ipoh Parade dan di belakang Jusco Kinta City kalo tak silap). Banyak giler buku dan semuanya murah-murah cos 2ndhand. :P

Masih ingat lagi pengalaman pertama ke kedai buku yang ade sewa dan beli buku(mak aku suka sewa buku).. Masa tu samada aku masih sekolah rendah or baru masuk Form 1.. Tak berapa ingat sangat. Kedai tu kat Sitiawan.. area belakang Fajar (sekarang The Store). Mak benarkan aku pilih buku-buku tapi harga mesti takleh lebih RM10. hampeh jer kan... So aku pilih buku-buku dari Enid Blyton. Ala, siri penyiasatan yang glemer giler di kalangan budak-budak dulu. heheh..

I remember thinking 'betapa bestnya kalau ada kedai buku sendiri. Boleh baca buku sepanjang masa dan ada banyak koleksi'. Giler bahagia. huahuahua

A few of my darlings...


Tak sabar nak ada rumah sendiri (or kahwin dan dok rumah suami aku) supaya leh simpan semua koleksi buku-buku yang aku beli dan dapat hadiah dengan baik. Buat mini-library ker... wahh best! sukanya berangan macam ni... Mr Chubby Cheeks, sila take note yer. =P

Hmmm.. k lah, dah nak Subuh. Nak kejut orang bangun. Lame gile aku menaip and edit+upload pictures.. mula menaip dari 4 suku pagi tadi. Hoho.

Salam.



alhamdulIllah...

16 comments:

Tyra said...

dah bace Jodi Picoult tajuk my sister's keeper? best tau.

sy suke bace genre yang inspirational dan true stories... kalau pergi MPH, buku2 tu bukan kat section yang jual novel biasa2 macam Nora Roberts/Dan Brown dan lain2 tuh.. tp kat tmpat yg jual buku autobiografi.

kalau baca buku2 tu.. sebak hati. ade psl kena dera, mangsa rape, ade yg ade masalah kegemukkan dan dipinggirkan.. mcam2 la.. menarik sgt2 sbb citer betul.

Aidil Sharizaq said...

Hey,u punye writing pun menarik ape.kalau tak kan orang datang baca?kan?

cahayachenta said...

aku pulak masih cuba pupuk minat mmbaca novel omputih skrg.. hari tu aku beli novel PS, I LOVE YOU.. citer best, tapi nak mula mmbaca tu susah.. rasany dah 2 bln baru sampai chapter 2.. haha..

pjan said...

rajin ko baca novel..aku novel stephen king je yang aku pandai baca..sebab aku suka cita seram misteri hantu
:P

novel melayu yang aku suka siri bercakap dengan jin

Ryehanna said...
This comment has been removed by the author.
Ryehanna said...

To Tyra: Belom bace lg buku2 Jodi Picoult! sedih kan... waaaa... tp mmg nak beli buku2 dia pasni cos ramai kata best. hehehe...

sy selalu beli buku2 dari author yang popular je. kalo true stories ni pinjam kat library. tp sbb dh lame xpg library, tu yg xde bace sgt. :P

ahh ape2 buku pun kalau ditulis dengan indah adalah best!kan? kan? :D


To Aidil: Ermm.. thanx!(if u think so. haha...) tp xcukup menarik by my standards. huhu.. well xkisah la cos ni pun blog je.. but how i wish i can great stories.. i wanna be a good writer but obviously i dont have the talent. kalo time mengarang esei time skool (english class) dulu asyik dpt markah sikit jer. x cemerlang.. T__T


To Cahayachenta: hahaha... lame tu.. 2 bulan baru 2 chapter? :P
tp kan, masa baca buku p/s I love u tu saya pun lambat habiskan. maybe sbb dh tgk movie so rase buku dia cam boring pun ada... huhu


To Pjan: Ooo.. lame tak baca buku Stephen King. paling suka buku Firestarter ke ape tah tajuknya. Sekarang dah kurang minat ngan buku dia.. xtau kenapa.. :P

ika said...

minat x bc karya2 sophie kinsella?

HuHo said...

salam...share la jugak blog tu...DM url dia please...hehe

buku....aku rekemen ko baca hlovate punya buku...mula la dgn cari 'rooftop rant' ke...kebarangkalian ko akan addict ngan buku dia akan sangat tinggi....hehehe...x pun try baca e-novel kat blog dia...:))

Anonymous said...

cadangan: sile buat entry psl masuk tido pkl bape plak yer cik rye..ahaks

-brad-

Anonymous said...

err...xsuke ke bace buku thermodynamics ke...besh pe buku tu..i ade kalo nak bace..bg free je..hohoh

-brad-

Ryehanna said...

To Ika: minat! tp x ade buku dia. setakat bace kat kedai buku jer.. sian kan? xsempat nk bace abis pun. huahuahua


To Huho: Hoho.. nnt kalau ingt, insya Allah i DM yer.. mm ttg buku hlovate tu, xberkesempatan lg nk bace. 1 buku pun xbc lg dr author tu. huhu:(


To Brad: Kalau buku thermo tu, bagi free pun i taknak. kehkehkeh

Suhazli said...

assalamualaikum..

today is the first time i stumble upon ur blog. hmm..interesting.

ok..straight to the point, i tgk u punya koleksi dan brown do u understand the stories and thing yg dia nk sampaikan? because dan brown ni memang genius sbb dia berjaya mengabungkan sejarah+fiksyen+action+suspen.

by the way i am a heavy reader n i read all books.

thats all...

yash aka yasha said...

aku suke bace novel jugak..
tapi novel bm jek..
salu alaf 21 nya keluaran..
omputeh nya novel ade gak nak baca..
tapi akk aku nye.. dia x bagi..
dia kata owg dewasa jek bleh baca..
jadik aku jadik malas nak bace novel omputeh.. lagi pown aku x teror bi..
weeeeeeeee~

bangibookseller said...

I have heard of a few places in M'sia that sell second hand books... But they mostly sell romance novels, and the prices are a bit hard to swallow... Have you been into one lately? If you have, do tell me if my prices are okay... I want to make sure I'm not making life difficult for people, while making a few quids on the side for myself... I welcome your comment and info... You can write in Malay if you wish, but I'm more comfortable in English... Thanks..

DilOt said...

dilot dulu2 jela suke bace novel..skang ni dah kurg..sbb kalu dah mula bace balik..nnt susah nak stop..

Ryehana said...

To Suhazli: Oh..thanx for reading my blog!
Dan Brown mmg genius. actually i xbace buku2 yg heavy ni mulanya tp buku2 tu kawan hadiahkan and i must say, buku2 dia sgt best! sejak tu suke and baru je order buku dia yg lain. mmm.. setakat ni faham jer. :)


To Yasha: Kakak ko xbg cos ade adegan yang censored2 kot. hohoho... xpela, xterer leh praktis. aku pn xdela terer pon. hehe

To Bangibookseller: mmm xtau nak respons macam mane cos i xtgk lagi rupa buku2 terpakai dari u. but i think ur price is okay..

Novelhut (the only bookstore yg jual buku2 terpakai yg i tahu) punyer price ok jugak la. murah.. depends on rupa buku tu dan populariti buku tu. buku-buku dia byk. harga boleh negotiate... sorry respons dlm BM. xterer english ler. :P


To Dilot: Memang susah nak stop kalau dah mula.. skrg i suke bc blog plak.. bc buku time nk tdo jer...