Wednesday, September 2, 2009

3rd week; Kereta Idaman

bismIllah...


Minggu ni adalah minggu ketiga aku bekerja di sini. Okey ar.. boleh tahan. Seronok. Tapi still banyak benda tak tahu lagi. Semalam ade sorang lagi pekerja baru masuk untuk kerja macam aku. Lelaki. Sebaya. Kiranya junior aku la tu. Ahaks

Weekend lepas adalah best. Mak datang ngan Nini dan Hanis pada hari Jumaat. Aku balik-balik je, Mak gitau yang beliau buat yong tau fu (sup), bubur jagung dan juga masak ayam stail... ape nama tah... masak serai ke? kegemaran aku. Memang sedap gila ah berbuka hari Jumaat tu. Bubur jagung sekejap je abis... Marvellous!

Hari Sabtu aku kerja sampai 1.3O petang tapi dapat kuar awal lima minit cos Nini dan Hanis dah dok menempek tunggu aku abis kerja. Plan nak jenjalan kat KLCC. So, abis kerja terus menapak ke KLCC and dalam 10-15 minit sampai la... mula-mula plan nak tengok wayang, then tetiba je rase nak masuk Petrosains. Maka, lahirlah entry ini. Hehe... It was fun!! Unfortunately my Mom went back to Perak on Sunday. So hari Isnin yang cuti merdeka tu aku just melangut bace novel jela. Takde aktiviti... And malam merdeka aku tak sambut pun. Aku tak ingat aku buat ape. Bace novel rasenya. huhu...

Okay.. Selasa dah back to work. Hari ni aku kena hantar kereta pergi inspection kat Puspakom. Macam hape lagi aku mengekor kereta Ford Ranger yang dipandu Encik Khu ke destinasi. Dahle jauh!

Off topic jap; aku tak sure nak panggil dia Abg Khu ke or Encik Khu... cos other colleagues yang sebaya dia (35 tahun) semua aku panggil Abg ___ cos mereka bahasakan diri mereka 'Abang'. Tapi beliau ni bahasakan diri 'saya'. So... camne eh... Aku cam tersentap gak bila panggil dia 'Abg Khu', dia bahasa diri 'saya'. Udah... aku rase cam gedik je lak panggil dia 'Abang'. Err.. tapi dah sebab orang lain semua camtu!

Aku decide, panggil dia Abg Khu kalo cakap ngan orang len. Tapi untuk address dia depan-depan, aku panggil 'Khu' jela. Takpe ke? Isy, cam kurang ajar lak. Dia TUA dari aku. Hmm.. Or nak panggil Pokku? Haha.. teringat member zaman uitm penang dulu.hehe.. Hmmm.. Encik Khu jelah! --> akan berubah mengikut kesesuaian.

Eh okay la.. banyak lak tulis tentang dilema aku nak panggil orang ape.. huhu

Well, here's what I did today:

Inspection at Puspakom. Jangan tanya Puspakom mane cos haram aku tak tau.. aku tau bawak keta je.. jalan ape, kat mane... semua ku tak tau.
Huahuahua @_@

Sadly, kereta Waja yang ku bawak tak lulus inspection. Side-slip; poor?? Hoho.. kena wat alignment and inspect lagi sekali... Kereta Ford Ranger yang Encik Khu bawak lulus... =P

Ni la Abang Encik Khu. Aku simpati ngan dia yang kena la susah-susah nak explain segala prosedur yang ku tak tau ape. I felt like a total loser.. huhu T__T


Lepak-lepak jap dalam kereta sambil tunggu Ford Ranger kena inspect lak.
Cuci mata ngan kereta-kereta cun di depan. Kereta Lamboghini ngan Fairlady takde dalam pic.

Tapi, kereta idalaman aku bukan yang camtu... aku suka yang simple and cute.

Nak tau ape kereta idaman aku?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

INI DIA...
.
.
.
Tada!
Volkswagen Beetle!!
Very cute and adorable!

So itulah dia kereta idamanku.
Volkswagen Beetle... Disebut 'folks vagen' yang bermaksud "People's Car"[Folks' wagon?]


**Org Jerman sebut V bunyinya F.
W disebut V.

cth: BMW disebut Be Em Vay.


Aku suke kereta Beetle ni since tengok Samuel Rizal drive kereta ni dalam Eiffel I'm in Love yang ku tonton entah berapa tahun yang lalu. (Beetle baru tau, bukan yang lama.. hehehe )

pssst.. I heart Samuel Rizal!

Sebelum ni takde kereta idaman pun.. cam biase je.. minat keta yang memang orang suka cam BMW, Merc...
Tapi, selepas ku selidik diri sendiri dan of course selepas masuk kerja yang membabitkan kereta, aku tetiba sedar yang aku takdela minat sangat kereta-kereta mewah dan elit macam BMW, Mercedes, Audi bla bla bla tu sumer, tapi aku minat giler ngan Volkswagen Beetle ni...
Comel sangat!

Tak tau la bila dapat own kereta ni... or even dapat drive... T__T

Takpela.. at least, aku dah sedar aku ada kereta idaman. Heheh...

Randomly on my mind;
  • Apsal saban hari macam makin sengit je kebencian orang seberang ngan kita, rakyat Malaysia? Kenape ni?? Haihh... serius aku tak paham.
  • Aku kebizian... nak online pun susah. Sedih tol. No wonder orang dah kerja takde masa nak bermain internet ni semua... T__T
  • Aku dah baik dengan mr boyfriend. Tak majuk and gaduh dah. Bace blog baru nak pujuk. Huh!! >:( (thanx nak tolong masuk duit untuk Ana topup touch n go. Sori la.. gaji tak dapek lagi... mueheheh!)
  • - Aku dah lima hari tak berak. Penyakit tol lah... Err...
  • Aku dah selamat bace 2 buku; Rooftop Rant by Hlovate dan juga Salem Falls by Jodie Picoult. Takde la best sangat Salem Falls... Mmm next Jodi Picoult's book on my list is My Sister's Keeper. Bila nak beli tah? Currently reading Digital Fortress by Dan Brown. Masyukkk!! Tapi aku busy kan... Dah 3 hari bace tak abis-abis lagi.. :(
  • Henpon sony w91Oi aku jahanam. Keypad problem.. so aku takde hp ok. Tu yang gambar buruk je...
  • Semalam berjaya dpt earning pertama dari ChurpChurp. Ade la singgit lebih.. hihi.. :D
  • Lastly atau last sekali... Sape nak beli mercun?? har har har...

Daaa...

Salam.


alhamdulIllah...

23 comments:

Azam said...

mini cooper hang tak minat ker?

Ryehanna said...

Kureng ar.. ku minat Beetle lagi.. mini cooper kecik nau...

:D

chokilala said...

mini kuper kecik, xsesuai utk panda sihat mcm dia ni. kihkih!

dulu time skola aku minat mini cooper n beetle ni. kira yang pelik2 sikit la

fashar minat rx8, aku suka tgk fairlady. tapi dgn umur skrg, xmungkin la mampu kan

so, aku suka satria neo cps je. aku org malaysia, cintakan barangan malaysia :P

Mr. Azman @ Kreuger said...

alamak... kereta idama pon bukan calang dah.. mahai giler tuh.. pening le. abis hang tak mintak plak kat abang tapa hang tuh?

erm.. kenapa tetibe ada abang baru plak eh? kompom aku ade termiss entri satu dua yang lepas ni. maklum la.. aku ni dah start nak sebok.

lepas raya lagi la sebok.. nak mereply komen kat blog pon kene ambik masa jugak. tak macam dulu kan? bukan aku sombong, cume pembahagian masa. erm.. zaman dah berubah.. sama jugak dengan aku.
harap pepaham jer la.. hahaha

ok ok.. enjoi le dengan apa yang ada selagi mampu.. selamat berpuasa dan salam ceria~

Ryehanna said...

To Chokilala: Oh.. kutuk aku yer! yerla, mmg xsesuai la mini cooper.. kecik! haha..

rx8? teringt ex-bf aku. dia minat rx8 gak. set2 boys engineering minat keta tu kot. tp mmg rx8 lawa.. ahhh ape2 pun, beetle lg cun. :P

Mmg xkan mampu la dlm masa skrg.. xtau la bile dpt merasa kan.. huhu...kalo local, aku suke Myvi. Myvi putih. dah ok dah tu. hehe..


To Mr.Azman: Abg baru?? err.. itu kawan sekerja la...

Aaa.. mmg hang byk miss nampaknye..ala, xper.. aku paham..

aku dh mule kerja ni pun br paham la sibuk keje cmne.. kdg2 tak cukup masa utk bloghop. hehe

mm mtk kat abg aku keta? huh.. dia minat civic. ikut dia, dari beli beetle, baik beli civic. skema... :P

zubair.. said...

kak,neh keta org kedekut kak..di ulang skali lg..kedekut...cm ner nk bwk parent aka g hang out kt ulu licin nek kte neh..ape daa...

yash aka yasha said...

kereta... hurmm...

kenari tetap di hati.. =)

Ryehanna said...

To Zubair: Ala.. kalo nak pergi Ulu Licin naik la cik city boipreng ku.. ahaks..

To Yash: Tapi skang kenari dah tak kuar dh kan?

Mr PenyuBiru said...

nnt ko dpt cek nuffnang nnt,bleh la beli satu beetle tu.hehe..

uShop said...

balik tahun depan, akan Aku pastikan Aku menghubungi ko. sbb ko dh bergaji. sedap AKu pau mcm2.. haha

erk. betol ke x berak 5 hari? seriuz tu weh. g carik julap. kang kembong kang...

ezany said...

wahh.. nissan gt-r r35.. kereta idamanku tu.. bila la dpt beli.. uhuk uhuk..

triasas said...

cuba try panggil dia sir. kalau tak pun panggil die mr. kim, (khoo kay kim, kehkehkeh)

semy said...

waksegan ek..haha.aku vote minicooper lagi..power and gagah perkasa..hahah..

rAtu saLju™ said...

ske gak beetle,tapi tgok harga...huh! x mmpu..lalal

Kabasaran Soultan said...

Jika : Kekayaan tanpa kerja, kenikmatan tanpa nurani, pengetahuan tanpa karakter, bisnis tanpa moralitas, ilmu tanpa Kemanusiaan, ibadah tanpa pengorbanan dan politik tanpa prinsip maka bersiap-siaplah menerima kehancuran. Manusia tidak bisa melakuk...an hal yang benar disatu sisi kehidupannya sementara disisi lainnya ia melakukan hal yang salah. Hidup adalah kesatuan yang tak terbagi-bagi. ( Mahatma Gandhi )

syin said...

haha...pernah jupe volkswagen beetle kat atas jln. mcm kereta kartun je..hahaha..mcm plastik pun ada.. prnah bwk kete ni dlm game midtown madness.hahaha..

Ryehanna said...

To Mr Penyubiru: sampai ke tua la aku kumpul kalo cmtu.. haha

To Ushop: Hampehh.. ko la yg aku ptt pau. gaji aku sikit je.. huhu..
aaa.. aku mmg berproblem ngan penghadaman. takpe, dh buang dh pas publish entry ni. hihi

To Ezany: Beetle lagi comel.. hehe

To Triasas: Knp nk panggil mr kim? dia melayu laaa.. :P

To Semy: Mini cooper kecik sangat.. hehe

To Ratu Salju: Hehe.. same je harga ngan kete2 mewah lain kan.. xpela, angan2 dulu.. :P

To Kabasaran Soultan: Thanx for sharing...

To Syin: Cam kartun ke? xkisah la... yg penting comel... hehehehe

sickchild said...

haha ala weh abg khu la comel sket wehh.

ahahahaa.
weh mmg style ah weh kete2 ko bawak. buat aku leleh2 je air liur.
cis weh kalau kau bawak fairlady habaq mai k.
hahaha.

Jezze said...

Abg Khu tu bujang lagi or dah kahwin?
cam hensem jer... :P

noor afzan said...

saya xde kete idaman la..
hoho~

tapi dah beli kete..
kete tempatan jer..

uShop said...

gaji sikit ke, banyak ke, yg penting ko dh bergaji n AKu belom xP

Anarm said...

kete idaman aku lak toyota caldina..
tp xtau bile dpt beli.. huhuu..
jangka masa terdekat ni, persona sudah~

Ryehanna said...

To Sickchild: Abg Khu? Segan dowh. dia xbahasakan diri dia 'abg' pun. malu ah. cam gedix je. hehe..
weh... kalau ade fairlady memang aku canang kat blog la. masalahnye xdek. wakaka..

To Jezze: Bujang. hensem la jugak. just kurus bebeno.. :P

To Noor Afzan: Bagusla tu. ade dh keta. saya ni berangan jela.. kereta biase pn xdek. hehe

To Ushop: eleh.. yer yer jela ko ni.. balik malaysia senyap gitu jer.. cmne nk blanje? huhu

To Anarm: Aku minat gak Caldina. mantap siot... hehehe...