Monday, October 19, 2009

Blogspot users: How to trace your visitors

bismIllah...



Tetiba rasa macam nak wat entry berunsur teknikal plak. Aku bagi tutorial? Ni kali kedua dah ni... merepek tol. huahuahua... Takpela, I'll make it VERY SIMPLE.

So, tajuk assignment pada hari ini adalah 'Bagaimana nak mengesan dari mana pelawat blog anda datang'. Khas untuk pengguna blogspot la ESPECIALLY NEWBIES cos wordpress ada segala mak nenek plugins kan... so blogger otai sila abaikan entry ni. Entry ni simple jer.

Ada banyak cara dan website yang bagitau cara menjejaki pelawat blog. Antara yang paling ringkas adalah widget 'Feedjit Live Traffic'. Just letak widget kat blog. Tak perlu sign up ape pun.

Tapi kelemahan widget ni adalah ianya tak dapat di'view' oleh pengguna celcom broadband. Even nak bukak website dia pun takleh. Maybe sebab perkongsian ip address kot. Pastu tak tepat cos visitor boleh je pilih 'Ignore my browser' atau tukar location kat bahagian Option pada widget ni. So... memang takleh caya sangat la...

Kedua, anda boleh guna sitemeter. Kena sign up la. Aku tak pakai sitemeter, so tak pandai la nak review lelebih. heheh

Ketiga, anda boleh daftar dengan Nuffnang. Bila dah daftar Nuffnang, anda boleh trace visitors anda datang dari mana di bahagian 'Analytics'. Ada option 'Came From', 'Keywords', 'Referrals' dan 'Community'.

Tapi Nuffnang nyer benda alah ni tak details sangat la bagi aku... tapi bilangan uniques dia tepat la kot. Tang bahagian tu, aku usya Nuffnang je la.

Well... sebelum daftar Nuffnang, aku hanya memakai statcounter.

Statcounter ni la yang aku suka belek dan jenguk selalu. Cos benda ni lebih details. Kita boleh tengok readers datang dari mana, belek entry mana untuk berapa lama, sehari berapa kali masuk blog kita (kurang tepat cos pengguna celcom broadband berkongsi ip address yang sama), apakah kata kunci yang orang taip sampai boleh sampai blog kita dan lain-lain.

So aku cadangkan pakai statcounter la. Senang je nak operasikan benda alah ni. Pergi kat laman web dia and then cari option Sign up untuk mendaftar. Pastu isi la ape2 yang patut.

Leh usya gambar-gambar di bawah ni ikut turutan:


Kalau tak nampak, right click gambar dan 'open in new tab' utk tengok imej yg lebih besar.
1.


2.


3.


4.


5.
Part ni aku pilih 'invisible counter' jela cos kalo pilih yang 'visible counter' tu banyak hal gambar plak aku nak kena upload. Nak warna itu la, size mcm ni la... u know la kan... so kat pic atas ni aku pilih invisible counter. Nanti korang pilih la ape-ape ikut selera sendiri yer..


6.
Pilih XHTML Compliant.
Kalau tak, korang tak dapat trace visitors datang dari link mana.


7.
Okeh. Ini last la ni. Anda akan dapat code yang perlu ditempek di blogspot. Add new gadget dan copy paste codes yang diberi. Abis cerita.


Bila dah copy paste kat blog, anda boleh view sape pengunjung blog anda di statcounter.com dgn menggunakan usernama dan password masa daftar tadi.
8.


9.
Paling suka bahagian 'Recent Keyword Activity', 'Recent Came From' dan 'Recent Visitors Activity'.
Recent Visitor Activity
*cam biase, klik gambar kalo nak tengok besar-besar*


Ini yang aku paling suka tengok.
Leh tengok datang dari mana, pergi ke link mana seterusnya, pakai browser ape.. bla bla bla.
Dulu pernah dapat visitor dari Amerika yang aku xtau entah sesat macam mana ke blog aku. Uniknya, dia pakai browser Netscape Navigator dan Windows 98. Hohoho... lame gile weh tak dengar nama Netscape Navigator tu. Masa aku Form 3 dulu ade la pakai browser tu kat komputer umah... huhu


Ok lah, itu saje kot buat masa ni. Bagi kawan-kawan yang baru berblogging dan mahu jejaki siapakah silent readers atau pelawat blog anda, leh daftar ngan statcounter nih. Leh view la berapa ramai yang datang blog anda sehari... I hope this entry helps!

Salam sayang untuk semua.

Daaa...



alhamdulIllah...

11 comments:

d|n said...

ak usha visitor gune nuffnang je sng..huhu
smbl 2 leh usha earning..hehehe

Portgas .D. Ace said...

wordpress?
blogspot x leyh??

Ries Lee said...

info bagus dr otai blog..
hehe..

ezany said...

dah ade pakai sitemeter.. ok gak la.

Riezal aka Rezdrake said...

nicely done... :) thanx for sharing..

yash aka yasha said...

huhuhuh..
aku tak pakai... aku tgk kat NN je.. sambil2 tu boleh menangis tgk earning tak reti2 nak naik.. hak3 T__T

unwanted said...

bagi aku paling penting adalah google analytic.
mmg bagus untuk mula² guna selepas setup blog.
yang lain² pun ok cam nuffnang, sambil tgk earning tgk statistik..

dulu aku letak feedjit,
tp skrg aku tak guna feedjit.
ada masanya feedjit akan melambatkan blog loading.
lagi² bagi sesiap yan gpakai template ada sidebar sebelah kanan..:)

unwanted said...

rye, nape statistik diblurkan.
takkan yang tu pun nk rahsia..:)

Ryehanna said...

segan la... hik hik..

To the rest: Aku suke pakai statcounter berbanding nuffnang cos lebih detail.. :D

chipsmore said...

yang num 3 ni xpenah try..nanti nanti boleh try..hehe ;)

hurulaini said...

salam...
baru nak suggest, tapi enche unwanted dah cakap....google analytic...very good platform to trace your visitor...the simple version of it is nuffnang stats la...hihi...

google analytic boleh bagi summary or detail berapa jumlah pelawat (sejak pasang code), keyword, detail visitor..uniques...total page view....urm, banyak lagi la...**aku pun jarang gak cek...hehe***

sitemeter x pernah pakai, so no comments for that...hihi

p/s:somebody need to tell me the defination of 'otai blog'...hihihi