Friday, October 16, 2009

Susah nak up to date ngan blog-blog yang dah berupdate

bismIllah...


Macam dah lame tak bloghop ler. Sejak bekerja, takde masa nak update blog selalu. Apatah lagi nak hasilkan 2,3 entry dalam sehari. Siap leh scheduled untuk minggu depan punyer.. Itu time study. Dah keroje ni, USAH HARAP LA WEHHHH...

Fyi, aku kerja ngan syarikat sewa kereta @ car rental. Bukan jual kereta la, pakcik... Kerja cam aku ni hectic la cos aku Operation nyer department. Selain amik tempahan orang sewa kereta, kami juga kena jaga customer yang dah sewa kereta kami tu... Kalau customer tefon bagitau kereta nak kena servis la, kereta eksiden la, tayar kereta meletop la, kereta jatuh gaung la (cam haper je Ford Ranger masuk gaung cos diorang parking lupa tarik handbrake. Sabor jela...) , kami la kena arrange untuk tukar kereta. Cam customer service pun ada la kot cos kerja ngangkat tefon jer...

Selalunya yang sewa kereta ni kebanyakannya foreigners. British, German, French, Dutch, Korean, Japanese, Arabic bla bla bla... Yang paling frequent adalah orang Belanda. Time deal ngan diorang ni, aku selalu la terdetik dalam hati, "bestnye kalo aku leh cakap Belanda, fluent German and terer cakap French". And stended la, kalo customer French datang, secara otomatik aku teringat kat si Kahuna yang belajo kat Perancis and terer speakang French (di samping ramai kawan-kawan dak French). How I envy him. I wish I have a knack for languages like him too... Minat tu minat, tapi kurang usaha dan latihan untuk memahirkan diri... Haihhh.

Cos foreigners ni memang cam 'pleased' sangat kalau kita cakap bahasa diorang. Aku ngan kawan aku, setakat yang simple-simple leh la... "Sayonara!"/"Arigato"/"Guten Reisen"/"Auf wiedersehen"/"Danke!"/"Bitte"/"Bonjour"/"Gracias" etc (yang bahasa jerman banyak sikit la vocab yang ku tau...) Pastu sengih-sengih. Kalau dia bantai terus cakap ibunda diorang, aaa... ternganga.

:pandaGeli_30::pandaGeli_30::pandaGeli_30:


Semua kerja memenatkan. Tapi, penat-penat pun enjoy gak la. Paling best kalau dapat customer yang ceria dan okay. Seronok je layan. Kalau dapat yang fussy, stress sikit ar... Tapi, kerja tetap kerja la kan...

Kerja aku basically duduk ofis jer. Angkat call, arrange itu ini... Yang pergi hantar/collect/change kereta kat customer ni kerja colleagues yang lain. Diorang ni cam driver la lebih kurang. Selalu dapat tip cos diorang yang jumpa customer (ada yang dapat sampai beratus... tp sangat la KADANG-KADANG). Tapi, kena maki pun mereka jugak. Huhu... Aku jumpa gak customer, tapi yang walk-in ke opis jela.

Kadang-kadang kalau tak cukup colleagues yang kerja macam driver ni, aku pun kena kerja luar gak. Selalunya pergi amik kereta kat pusat kereta kami la. Amik kereta-kereta baru yang BARU dibeli. Time ni la aku merasa bawak macam-macam jenis kereta. Of course la best kan. Bila lagi dapat merasa bawak macam-macam jenis kereta wehhh.. Toyota Camry pun aku dah bawak. Sila jeles. ^__^

Hyundai Tucson. Serius aku suka kaler kereta ni. Cute dowh.
Aritu dah pernah bawak deliver ke MINDEF.
(tapi bukan exactly Tucson ni la.. Jambu betul warna ni untuk askar2 bawak. haha..)
Okay la gak walaupun cuak masa mula cos taknah bawak SUV. Huhu


Tapi hari ni masa hantar kereta ke KLIA, aku bawak Proton Waja jer. Huahuahua... Balik ke KL, carpool dalam kereta di atas.

Bila dalam kereta, macam-macam benda pelik berlaku untuk hilangkan bosan.
.
.
.
.
.
.
.


Termasuk la kena sabotaj headrest.

Takde kerja betul kanak-kanak ribena kat belakang tu. -_-"


Erm..

Aku sebenarnya nak menulis tentang lain tapi dah membebel tentang kerja plak. Aku nak membebel betapa aku dah banyak ter'miss' bace blog kawan-kawan yang ada update cos tak sempat nak bloghop.

Tajuk lain, isi lain. Kalau karangan SPM ni, sure fail.

Dahla, aku nak tido.

Esok Deepavali. Public holiday. Tapi dalam jadual, aku bekerja esok. Waaaaaa....

(nasib baik leh claim double(ke triple?) cos kerja time public holiday.. heheh... )

Salam.



alhamdulIllah...

9 comments:

yash aka yasha said...

hahahaahha..

same la aku pown keje.. bezanya.. ko leh mintak dabel.. aku sama je.. har3 tapi totap dapat on9! keh3

beshnya keje ko satu je aku suke..
dapat merasa kete2 baru yang power2.. wow!

hepi depavali!! kah3

hanc said...

selamat bekerja cik panda~~ hati2 keje~

Ryehanna said...

To Yash: Banyak la ko nyer Deepavali... aku x sambut!! heheh...
tu je la bestnye. yg len2 biase je... kerja ni xtahan cos deal ngan customer. kalo ade buat salah, tadah telinga kena maki jela.. huhu


To Hanc: Thanx Hanc... i will... ;]

Jezze said...

Nice car..
best gak eh boleh bawak keta mcm2.. jelesnye.. huhu

HuRuL_AiNi said...

kalau public holiday boleh dapat triple kan...hoho....okay rrr tu, aku OT xyah cakap la...mmg x pernah dapat (& mungkin xkan ada....haha)

urm, bila dah kerja mcm ni la....sbb tu aku pun dah jarang sangat bloghop...kalau ada pun 2,3 blog je....blog ko kira visit seminggu sekali la....hahahha....

urgh, aku pun nak belaja bahasa2 asing ni....mcm best kan kalau reti bahasa asing...tapi lani, manderin pun sepatah haram x faham....jepun tau basic greeting je...huhuhu...payah....

yOnnA said...

tu la babe. bila dah kerja T__T habis smua blog kita akan ketinggalan hahah

Anonymous said...

aku x jeles ngn camry..tp jeles ngn mamat2 kat seat blakang ngn driver tu..cess..cmne plak potong trip gua nak jejalan ngn awek cun nie...

-brad-

Anonymous said...

well.. it's like I thought!

Anonymous said...

я думаю: спасибо.. а82ч