Friday, July 30, 2010
bismIllah...



What you may be feeling...

- possible staining or spotting when the fertilized egg implants in your uterus, round five to ten days after conception

- breast changes; fullness, heaviness, tenderness, tingling, darkening of aerolas

- bloating, flatulence

- fatigue, lack of energy, sleepiness

- more frequent urination as usual

- beginnings of nausea, with or without vomiting (although most women don't start feeling queasy until around six weeks of pregnancy), and/or excess of saliva.

- increased sensitivity to smells.


All of the above are taken from page 123, 'What to expect when you're expecting' by Heidi Murkoff and Sharon Mazel 4th Edition.
(just bought this book 2 days ago)


The bold sentences are the symptoms I'm having now.


And oh.. yes, I am pregnant!

It's been 5 weeks plus... I don't really remember my last period.
But I know when is the conception date. haha...

No.. bukan bunting pelamin cos I did have my period after our honeymoon... :p

It's very early, I know... That's why I've been having doubts about publishing this news on my blog. People says you should always wait until you've been through the first trimester.

Oh well... but I'm excited! And happy... :pandaGeli_07::pandaGeli_07::pandaGeli_07:

I knew it since the last 2 weeks... and since then I kept it to me, Nini, hubby, my family and my other blog...

Tapi kan, sejak jaga Skypark Subang and gitau kat Pak Jamal, habis orang-orang KL branch pun dah tau dah...

So... gitau jelah kan.

Rezeki. I'm happy about it... :)

Hmmm... now I know kenapa orang pregnant suke makan masam-masam... (Cos aku pun asyik mengunyah buah mempelam je ni...). Sebabnye, mulut ni rasa payau... rase nak termuntah jer... sebab tu la dok membedal asam. Serious...

Sedapnye jeruk mempelam..
huhu..

Hari ni baru first time aku muntah. Pagi tadi lepas mandi and time nak siap-siap pergi kerja. Muntah kuning je pun... takde ape cos tak makan lagi. Pedih perut aku..

Sayu je bila Nini yang tolong gosok-gosokkan belakang aku... T___T

Actually, baru sekarang yang aku rasa camni. Before this takde pun loya-loya ke ape ke... just stomach cramps je... urgh.. and which is why baru hari ni rase nak publish kat blog. Baru la rase macam diri ni pregnant.. :P (akhirnya badanku telah meyakini otakku untuk menerima fakta bahawa aku sedang membawa bayi)

Mmm nanti aku publish entry yang aku tulis di 'blog lagi satu' di sini.

How did I react when I know I'm pregnant?

How exactly did I know?

bla bla bla...

Nantikan... kalau rajin...


P/S: This entry was written on 29th July 2010. But it's only by today that I found the courage to publish it. Hehe


Salam sayang,


alhamdulIllah...
bismIllah...


Inilah perasaan isteri yang berjauhan dengan suami. Hati berbunga-bunga gembira bila planning untuk berjumpa. I miss him so much.

Yela... cam sedih je... time aku tak sihat, Nini yang tolong gosok-gosok belakang aku instead of him. But nak wat camne... duduk asing-asing kan...

Inilah yang buat semakin hari semakin rindu...

Semakin hari semakin sayang...

Mr CC is coming from Lumut today. He'll pick me up from KL and off we'll go to Pahang. Sejak kahwin tak pernah balik Pahang lagi.. huhu...

But on Saturday, we have a reservation. I hope things will go smoothly as planned.

Despite my unwell condition, I can hardly wait for the trip!

:pandaGeli_27::pandaGeli_01::pandaGeli_02:


Salam...

Tuesday, July 27, 2010
bismIllah...


I found myself writing a lot in my other blog these days.

Things I couldn't published to public. Things I have to keep to myself.

Aku memang kena menulis... kalau tak, aku leh jadi gila. Blogs are my escapism.


Cantik tak design blog sulit aku?
Dah bertahun tak tukar template... malas.

Err.. satu label category kena censored. hehehe...



Oh well...

Mungkin kerana blog itu maka tak banyak entry bermakna yang aku tulis di blog utama ni.
Blog sulit itu hanya boleh dibaca oleh encik suami... Yela, kang kalau semua luahan perasaan aku tulis kat blog panda abis semua orang kena muntah darah ke ape ke... mushy2 nyer entry... or lepas geram tahap dewa....

tapi dia pun jarang berblogging...

Jangan tak tahu... Mr CC juga ada blog sendiri.

Tapi update sebulan sekali kot. haha...

But it was nice to suddenly be surprised by his updates. His writings...


July 10th was his last update.

I miss him actually...

He is supposed to be back on land tomorrow.

I hate it when he went sailing and I couldn't call him via telephone.

Maxis, couldn't you widen your coverage to the Malacca Straits and the sea near Langkawi (xtau nama perairan tu ape)?

Sedih tau...


Penanti setia,

alhamdulIllah...
Monday, July 26, 2010
bismIllah...


Seperti yang dijanjikan, pemenang giveaway akan diumumkan pada 26 Julai... iaitu hari ni. Oleh kerana gaji pun dah masuk, apa kata teruskan dengan plan kita....

Selepas meneliti 'mentions' di twitter dan menyemak syarat-syarat giveaway (yakni kena ada twitter DAN blog), sukahati aku mengumumkan bahawa pemenang tiket wayang jatuh kepada...

Yash Yang Sempoi

a.k.a

AkulahYash dot com



Tahniah!!


Sila email or tweet aku untuk bagitau movie apa yang nak ditonton, bila dan di mana....


Yang tak menang jangan putus asa, bulan-bulan depan insya Allah kita buat lagi! hehehe...

Peace!

Assalamualaikum!


alhamdulIllah...
Sunday, July 25, 2010
bismIllah...


Yesterday, I received a parcel at my KL office. Since I wasn't working in KL these last few days, my friend brought the parcel home.

Ermm.. dari orang Melaka...





Haha..
Thanks, Chokilala!!

Aku ingatkan tak dapat dah benda alah ni...
Punyerla lama aku tunggu... rupanya baru kelmarin dia pos!
Bertuah punye budak!

Heee... aku suke!
And bila mms kat suami pun, dia balas, "Haha.. cute!"

Masehhhhh...

:D

Oh... kelmarin aku dah dapat tau yang buku Dan Brown yang aku pre-order kat MPHonline dah sampai Beruas.

Kelmarin juga barang-barang yang aku order dari Strawberrynet.com dah tiba... (aku order cos terpengaruh dengan entry Puan Chika di entry ini. hehe... terus order!)

Tapi ok la... Aku order pada 16hb Julai dan 22hb Julai barang dah sampai depan rumah.

Aku testing-testing je beli barang online... tu yang guna permanent address. Pasni leh la guna alamat ofis. hehehe....


Buku Dan Brown dah terkeluar dari bungkusan cos Mamito bace.




Stuff dari Strawberrynet ni Mamito tak buka lagi.

Well... kena tunggu Jumaat nanti la baru dapat benda-benda ni.
Jangan encik suami lupa ambil di Beruas sudah!

Salam

p/s: Sorry for the poor quality of the pictures. Adik aku mms dari kampung... Henpon dia memang dah lame...

Friday, July 23, 2010
bismIllah...

*Sticky entry*

Salam dear readers,

Hari ni entah ape angin happy aku tiba, aku rasa macam nak bagi 2 tiket free untuk tengok wayang kepada seseorang... Sorang pemenang yang akan dapat 2 tiket.

Syarat-syarat kelayakan adalah:

1- Mesti ada twitter. Ini adalah kemestian cos I want you to follow my twitter!(giler kejiss) And anda juga kena tweet tentang giveaway ni di twitter kepada follower2 anda.

Takde twitter?? Sila sign up di sini.


2- Mesti ada blog. Blog personal lebih diutamakan. Sebab you all leh buat entry tentang giveaway ni kalau nak...TAK WAJIB pun. tapi sebab aku nak bagi kat orang yang ada twitter account DAN ada blog. dari blog, kita leh kenal orang kan... marilah sama-sama menambahkan kawan. hehehe...


What do you have to do??

1- Just tweet about this giveaway to your followers! Sertakan link entry ni sekali yer. And of course. don't forget to mention me!! (@ryehanna)

Tak kisah la nak tweet berapa kali pun... hehehe

2- You could also write an entry about it. And macam biasala, sila backlink ke entry ni. Tapi ini tak wajib. Nak buat boleh, tak buat pun takpe. No hal... Cuma ada kelebihan la kan... ;)

3- Be creative! Your tweet is judged from this!


The prizes:

2 movie tickets at GSC cinemas to be won! GSC je tau...

Aku akan beli secara e-payment and forward email yang aku terima dari GSC kepada pemenang.

Movie ape??

Ape-ape jer yang available as per request by the winner. Takpe, bab ni nanti kita keep in touch la. Sebab tu kena ada twitter dan AKTIF. Senang nak tau movie ape, seat macam mana etc. :D

Actually, maybe boleh jer untuk movie di cinema selain GSC. Asalkan tiket wayang leh aku beli secara online.

Depends.


Disclaimer:
- The tickets won cannot be sold to other people.
- Tickets won are only for normal seats or 3D movies. Not Gold Class seats yer... (aku pun tak pernah dok Gold Class yer). And of course, bukan juga Premiere Class.
- Request untuk twinseat ONLY if you're married. wakakakaka...

Did I type 3D?? oh yes... Movie 3D pun leh kalau nak request.


Dan last sekali,

Pemenang akan diberitahu melalui twitter ataupun entry di blogku. So do follow my twitter! or follow my blog? (dush kena tumbuk dengan anti-'follow me back' bloggers. kehkehkeh)


DATELINE: 24th JULY 2010, 9AM.

which is less than 2 weeks from now.


The winner will be announce on the coming Monday.


I'm thinking of having this contest again next month.

What do you think, folks?

Should I make it a monthly thingy?

or... maybe not.

I wonder.

Takpe.. tengok sambutan camne dulu...


Kaki wayang tegar,

alhamdulIllah...
Thursday, July 22, 2010
bismIllah...


Today aku dapat emel dari MPHonline yang bagitau buku aku akan dapat today. Selang beberapa jam lepas aku check email, dapat call dari orang courier.. DHL ke ape.. orang tu tanya umah aku katne. huhu...

Tadi baru check ngan Daybab and Daybab dah confirmkan yang buku dah sampai. Bestnye... tak sabar nak bace...



Buku The Lost Symbol ni dah lame kuar di pasaran... tapi version hardback. So mahal la... dalam seratus hengget. Lepas 30% diskaun, still dalam RM70. Bagi aku masih mahal la...

Last few weeks sesaje daftar kat MPHonline and nampak ade pre-order untuk buku ni tapi versi paperback. Murah jela... dalam RM30ish. Ape lagi... terus order. Sekarang dah cukup la semua buku-buku Dan Brown dalam collection! (btw, thanks Azraie cos bagi hadiah the first 2 books! i.e The Da Vinci Code + Angels and Demons. The other books I bought from Bangi Book seller)

Now... yang tak bestnya aku gatal letak alamat umah sebagai delivery address. So terkangkang lah dikau wahai buku di Berueh tu... cos aku tak tau bile yang aku leh balik Beruas dalam masa terdekat. Huhu...

Takpela... next weekend (31st July) Mr CC datang KL and kitorang nak pergi Bukit Tinggi, Pahang. And of cos la aku kena pergi umah mentua... dah dekat... huhu... So nanti ku suruh la Mr CC bawakkan buku itu. Hihi...

Hepi giler dapat buku!!

Tak sabarnye nak bace.... serius, aku dah lame tak pegang novel and spend masa bace buku/novel. I miss those moments!


Till then...

p/s: Update dari Subang Skypark. Aku jaga kaunter kat sini starting today until Monday. Tidur umah sedara di Damansara Damai. Best gak duduk sini... macam-macam ada... yang tak bestnya, jadi tempat pertanyaan ke toilet.

Salam.


alhamdulIllah...
Sunday, July 18, 2010
bismIllah...

Pakai purple lense baru beli dari blog ini.


Hepi!!!

Mr CC datang KL...
Walaupun dia tak plan nak datang, but since he's worried about me yang demam and selsema tak baik-baik, so dia datang...

Hepi la aku walaupun kejap je... apatah lagi semalam aku kerja dari pagi sampai dah nak maghrib.

Hari ni kitorang pergi melawat Kak Lang di Kajang... cos aku tak pernah lagi pergi umah baru dia di Villa Heights kajang tu... well, sesat gak la cos tak tau umah. heheh...

Tapi bukan tentang tu yang aku nak citer. Aku nak citer tentang betapa gembiranya hatiku bertemu suami tersayang... Hepi la cos next weekend dia tak dapat datang cos berlayar... hujung bulan lak baru jumpa... Popeye the sailorman la katakan... tapi dia bukan sailor actually, dia engineer... dah kerjanya merepair kapal, kenala ikut ke mana kapal bergerak. huhu

Ahhh... Layan gambar jela k...

Makin chubby laki aku ni...



Gambar bermanja bersama suami.
Wakakaka...
Blur la plak.


Gedik kan?
rase nak tampar sedas kan?


Lagi gambar gedik.
HAHA!

Okeh... cukup-cukup la tu. Macam aku sorang je ade laki plak kan... :P
Tapi kasi can ah... bukan selalu jumpa weh...

Orang dah kahwin, ade la teman tidur... teman nak gosok-gosokkan belakang time batuk... teman nak kejutkan tidur subuh-subuh bla bla bla...

Kami ni takde... kahwin dah sebulan lebih tapi masa bersama leh kira dengan jari je... bukan setiap weekend boleh jumpa... sian kan?

T___T

Masa sangat mencemburui kita...

Lepas hantar aku balik Maluri petang tadi, Mr CC terus gerak balik Lumut.

Haih... ape boleh buat...

'SEDIA BERKORBAN'


p/s: See you next 30th July, sayang!
Lambatnye masa berlalu... huhu


alhamdulIllah...
Saturday, July 17, 2010
bismIllah...



Hari ni aku kerja... terjaga kul 2.30 pagi and takleh tido balik. Pas update blog ni maybe aku tido kejap kot. Arini kena kerja dari 8 am till 6.30 pm. Patutnye till 1.30 pm je, but since hujung bulan ni aku nak cuti Sabtu Ahad, kena swap shift ngan kawan... Weekend ni Aqram off, tp 31hb Julai nanti dia lak kena ganti aku kerja... Aku dah apply cuti dari 30hb till 1st August. Last trip berhoneymoon before puasa. hehehe...

Weekend ni tak dapat jumpa suami...

Weekend akan datang pun tak dapat jumpa jugak cos dia berlayar...

Takpela, nak buat camne... rezeki aku di sini, rezeki dia di sana...

Tapi syukur alhamdulillah... aku ada kerja tetap. Berapa ramai kawan aku yang masih lagi mencari-cari kerja... Even Nini pun nasib baik la aku carikan kerja dia di KL ni... duduk sekali... kalau tak, sampai bila asyik dok umah je... tapi kerja dia memang temporary la... she's not really happy...

Kerja aku ni walau langsung takde kaitan dengan apa yang aku pelajari di UiTM (kejuruteraan mekanikal), tapi I love my job!

Dari kerja aku ni, aku banyak belajar bersabar, dan kemahiran aku bertutur dalam bahasa Ingeris pun improve la... sikit-sikit. Yela, dari tak speaking langsung, ade la jugak...

Dan yang paling penting, I'm more confident now. In terms of being friendly lah... :P

I'll stay here for as long as it takes.

Plus, my boss gave me a good news a few days ago.

I will be handling a branch in Ipoh starting 1st September!! Alhamdulillah... that's what I've been waiting for... Yela, susah okey kalau dah kahwin tapi dok asing-asing... Dahla jauh, nak jumpa susah gile... (Dahle harga minyak naik lagi ni!! cisss! )

And my boss said that I could be 'floating about' starting on 15th August! Floating tu term yang digunakan untuk kata aku tak wajib ade di branch KL lagila... Cos during that period, aku mesti busy nak pindah-pindah barang and setup new branch. Plus, learning the rope to handle a new branch on my own! Damn. I can't believe it. There'll be new challenges and new knowledge! Looking forward to those two! :)

But there are downside too by the way...

1st, my salary will not be as high as I could get like in KL branch. Why? because Ipoh is not KL. Not as busy as KL. Plus, new branch some more... Business would be slow... So, I might not be doing lots of overtime then. Hence, the decline in my salary... But then, who cares?? As long as I can go back to Lumut or Beruas every weekend! haha...

2nd, I will no longer be under Central Region i.e Subang Skypark, KL and KLIA which are the babies of my lovely boss. I'll be under Northern Region and I will report to another boss (based in Penang)... Hmmm... But my lovely boss is now Head of West Malaysia (and still, we don't have any replacement for Head of Central Region... yet.).... so, I will report to her eventually.... So... takpelah.

3rd...

Well, I couldn't think of any. I guess that's just it.

I really am looking forward for August.

17 Ogos ni birthday aku....
Tarikh 17 Ogos 2009 pula adalah hari pertama aku bekerja di KL. So... it's almost a year now! *beams*---> refer this entry.
:pandaGeli_35::pandaGeli_27::pandaGeli_05:

I am happy.
I'm thankful that everything turns out alright.
It's not easy to be chosen to handle a new branch... Plus, I'm new! Baru setahun jagung... Insya-Allah.

Know what?
If I wasn't given this opportunity to transfer to Ipoh, I might quit my job starting January next year doing God-knows-what. That's in my plan. Cos I can't bear this long distance marriage. I hope nobody would go through it... especially newlyweds! It's depressing! :'(

I'm thankful for this opportunity...
It's a blessing...

Thank you Allah...

p/s: Bila tengok entry lame-lame, baru perasan dulu aku lebih kurus dari sekarang. I gained weight!! hampehhh...


alhamdulIllah...
Wednesday, July 14, 2010
bismIllah...


I had a bad day yesterday.

I was hoping that you would cheer me up, comfort me... but no. You didn't.

'm sad.

:'(

And I feel so down.

Here I am at six am... trying to write something, to pour myself out.

But I can't.


alhamdulIllah...
Saturday, July 10, 2010
bismIllah...

Edward Cullen and Bella Swan


Yeah.. I managed to watch Eclipse last Wednesday night. Movie pukul 11.30 malam. Release date adalah pada 8 Julai, but we managed to watch the 7th July screening thanks to Nini's persistence.


Nak book online takleh cos GSC punyer website ade problem (dah 2 minggu! baru semalam okey...) and takleh buat e-payment terus. So aku and Nini sempatla ke Pavilion kejap masa lunch break untuk beli tiket. Nasib baik ada lagi... but then, of course la... 11.30 malam wehhhh... Untuk 8 Julai tu, memang dah tinggal seat depan-depan je...

Oh.. tentang Eclipse.

Well... mostly tentang pertarungan antara vampire baik dan yang jahat.

Vampire baik: The Cullens clan

Emmet and Edward missing...


Vampire jahat: Victoria, Riley and the newborns.

Victoria


Riley and the newborns


The newborns adalah vampire baru yang di'create' oleh Victoria dan Riley untuk jadi bala tentera diorang masa bertarung dengan family Cullens. Fyi, vampire yang baru nak jadi ni adalah sangat kuat dan sangat sukar dikawal.

Kenapa nak serang keluarga vampire Cullens? Well... kalau ikuti cerita sebelum ni sepatutnya tau la kan... ni semua sebab Victoria nak balas dendam cos keluarga Cullens bunuh kekasih hatinya masa no. 1 ke no.2? lupe dah aku... hehe... dia gunakan Riley (yang di'create' oleh Victoria sendiri) untuk capai cita-cita dia.

As for the Volturi plak... diorang ni kira macam 'vampire royalty' la lebih kurang... Bertanggungjawab untuk biar dunia luar tak tau kewujudan vampire. Diorang ni based di Italy dan akan bunuh vampire sesuka hati je kalau mewujudkan kacau-bilau or menggugat kedudukan low profile vampire.

The Volturi


Dalam movie ni, diorang datang untuk pantau tentang pembunuhan yang dibuat oleh The Newborns. Sebab masuk berita di TV tentang missing people di Seattle... and of course la kerja vampire yang asyik bunuh dan hisap darah orang...

Diorang datang ke empat pertarungan bila semuanya dah selesai. And they killed one of the newborns yang The Cullens nak selamatkan (sebab budak kecik) . Hampehhh.

Aku rasa scene paling best adalah time diorang bertarung.

The Cullens turut dibantu oleh The Wolves. So, memang penuh ngan cgi effects, bla bla bla... but overall sangat puas hati. hehehe...

Time diorang bertarung ni, Edward sembunyikan Bella di puncak gunung. Jacob pun follow la untuk jadi pak guard.

Quote paling takleh blah adalah "I'm way hotter than you!" by Jacob... Wakakakaka... this was when Bella was freezing to death. Haaa... nyorok lagi kat puncak gunung. Kan sejuk... ngok. :P

But of course Jacob is!!

Scenes that played on the Team Jacob vs. Team Edward issue were funny, especially the scene in which Jacob commented to Edward, “I’m way hotter than you”, as werewolves have a generally warm body temperature as compared to the ice-cold vampires. Copy paste from Facebook.


I love you Jacob.

Tapi kan... kalau Edward balas "You maybe hotter, but at least I'm harder", abis la Jacob. hahahaha...
:pandaGeli_31::pandaGeli_31::pandaGeli_31:

I heard someone said that in the cinema actually... cos semua orang gelak bile dengar Jacob cakap camtu kat Edward.

Tapi serius, scene dalam tent tu buat aku kesian giler kat Jacob. In real life, that is impossible!!!! i think.

Tak sabar nak tunggu Breaking Dawn Part 1 and Part 2 (I've heard that there'll be 2 parts)

Btw, below are some trivia about this 3rd movie.

1- Tahukah anda bahawa Kristen Stewart pakai rambut palsu dalam movie ni? Sebab dia potong rambut pendek dan kaler hitam untuk berlakon cerita The Runaways... dah tengok The Runaways? Dakota Fanning pun ada! tapi aku tak berapa suke... macam citer Almost Famous yang Kate Hudson berlakon. Tak berapa best. Lagu tak sedap...(pendapat aku laa)

2- Tahukah anda bahawa untuk watak Riley, pelakon Tom Felton (Draco Malfoy in Harry Potter series) dan Channing Tatum(sape tak kenal sila gugel! nama ni sentiasa ada dalam blog aku bile citer tentang movies. hehe) telah dipertimbangkan oleh berlakon? tapi diorang pilih jugak ntah sape-sape tah berlakon jadi Riley tu. Tak kenai...

3- Tahukah anda bahawa semua serigala-serigala yang wujud dalam movie ni takde telur alat pembiakan?? Sebab lembaga penapisan diorang suruh bagi takde. kehkehkeh...


Credit: semua gambar dan info adalah thanks to IMDB.. (Nini punyer feveret website)



alhamdulIllah...