Tuesday, January 31, 2012
bismIllah....



Berpisah sejak 10 Jan...

Akan bertemu semula insya Allah pada 4th February ni.

Hampir sepurnama tidak bersua muka...

Oh sedihnya...

Dari si kecil baru belajar berjalan hinggalah dia boleh berlari berkejaran dengan rancaknya... Si Ayah belum lagi menyaksikannya...

Cepatlah hujung minggu!

Rindunya pada encik suami... uhuhu...



alhamdulIllah...
Sunday, January 29, 2012
bismIllah...


Semalam tetiba dapat sms dari seseorang yang tanya tentang mana nak beli Ergobaby carrier yang ku pakai...

Sebelum ni pun pernah dapat email dari reader yang tanya carrier ape sesuai untuk baby...

*since berbiznes ni memang selalu dapat sms n email from random people. :)

Well, kat Malaysia ni you can buy Ergo from Tiny Tapir. Ade kedai dia kat Ampang Park... and another one in Bangsar. Leh je usya kat online store diorang di Tinytapir.com

Diorang jela pengedar sah dalam Malaysia ni yang ku tau ade jual Ergobaby Carrier yang authentic punyer.

Yang fake memang banyak gile so kena check betul-betul la ye...

Ergo ni adalah baby carrier jenis SSC. SSC tu mende alah ape lak? Well, SSC adalah singkatan kepada Soft Structured Carrier. Yang rupanya ala-ala macam beg sekolah kan... (tu la husband ku panggil dulu... "bawak jela carrier beg sekolah tu" kehkeh)

SSC ni sesuai untuk older babies... macam 4,5 bulan ke atas ok la.. but depends jugak SSC brand ape... Kalau macam Ergo, memang kena tunggu baby besar sikit. Kalau nak letak newborn pun boleh tapi kena letak insert le.... itu dah additional cost. hehe...

Ergo - Heart to heart infant insert


So, younger babies or newborns you could try ring sling, pouch, wraps or... ape tah lagi.. ku pun bukan tau sangat... newbie le jugak.. hehe...

Tapi kalau join babywearing forums, memang semua tak sokong dengan carrier yang style Baby Bjorn.

Sebabnye, carrier macam tu buat baby macam tergantung pada crotch/celah kangkang.

Aku setuju.

Tapi, pada pendapat aku, Baby Bjorn tu still relevant kalau digunakan pada baby yang masih kecil dan tak berat sangat. Macam untuk newborn tu ke... memang ok la cos newborn nak mengangkang pun mane boleh kan... aku pernah tengok isteri customer (masa keje Hertz) bawak newborn dia guna Baby Bjorn macam ok je... tapi kalau baby dah besar memang aku rasa macam tak ok. Tengok pun macam kesian je.. huhu... so no wonder Tinytapir takde jual Baby Bjorn dalam online store diorang.

Aku ade jual Baby Bjorn ye! Tapi aku memang tak recommend ianya digunakan for older and heavier babies... aku rasa macam max untuk 6 months old baby je kot...depends la baby besar mana... ntah... Korang leh bace sendiri ape Baby Bjorn komen about this issue here.

Meh aku quote sikit dari website Baby Bjorn tu:

I read on a web forum that BABYBJÖRN Baby Carriers are not good for children because the child ”hangs/dangles from the crotch” in them (and you can imagine how that must feel?). Is that correct?

"No, that is not correct. An important part of the answer here is that a small child’s center of gravity is very different from an adult’s. The child’s head is much larger and the legs are shorter and therefore weigh less in relation to his/her body,than is the case with adults.Therefore, the child’s weight is distributed differently: the brunt of the weight is not on the seat, but is also distributed onto the baby carrier’s back, head and neck support. In other words, there is no comparison to if you yourself were sitting in a baby carrier. The child’s low body weight is also a vital factorresulting in almost no pressure being placed on the baby’s crotch. Pressure tests conducted together with pediatricians also confirm this. "


See?? For SMALL CHILD memang ok... tapi aku rasa, not when the babies are older, heavier and taller... sesuai time newborn/infant ketika kepala diorang lebih besar dari badan. Ape pula tafsiran korang dengan jawapan Baby Bjorn tu?

Plus, if Baby Bjorn carrier is so bad, kenapa tak kena BAN? Kan? Hmm...

Kat bawah ni plak gambar yang ramai mommies dok share kat FB tentang proper baby wearing...



Position yang sebetulnya adalah gambar bahagian kanan.


Aku ni pun newbie lagi...

Setakat ni baru try ring sling, wrap dan SSC je... Mei tai tak pernah try... Wrap pun pakai kejap je cos malas nak lilit-lilit. I think that I'm an SSC person so I'm going to stick with SSC. And SSC yang aku suka setakat ni just Ergo jela... Tak tau la pasni kot2 nak try Boba ke... eheheh.... Macam banyak duit je...

So inilah dia pendapat aku...

Baby Bjorn tu leh pakai, I think... Alangkan Dr Halina (isteri astronaut) tu pun pakai Baby Bjorn untuk anaknya, Bella... (Doctor tu!) And I know there are other doctors who used Baby Bjorn for their babies... I do think it is still relevant. The downside is, it's not suitable for older/heavier babies. Aku tengok pun kesian actually... huhu... cer tengok sendiri pic bawah ni:

Gambar credit to blog kak Rozy Anna
Budak tu dah sah-sah budak dah besar kan...
Memang tengok pun tau the kid tak selesa dalam pic belah kiri tu (macam dalam carrier Baby Bjorn or look alike)...
Yang belah kanan tu dalam SSC brand Ergo... he seemed more relax.


Invest money for something yang lebih ergonomic dan sesuai for your loved ones. Selain Ergo, ade Beco, Boba, Littlepods, Angelpack, Jumpsacbaby etc...

As for me, I'm loving my Ergo!
Ergo performance ni best untuk budak dah besar sikit cos tangan baby leh keluar... Razin suka macam tu... bebas la sikit... aku tukar dari Ergo Original sebab yang Original tu (galaxy grey yang aku ade beli dolu-dolu tapi dah selamat kena jual) sesuai untuk baby yang kecik... kalau dah besar, baby macam tak bebas cos takleh kuarkan tangan dia.. ntah la.. ni pendapat aku la...lain orang lain ragamnya... ;p

Yang penting, Ergo ni best sangat kalau back carry. Plus, tak lenguh pun pakai...

Oh, mitos yang baby akan jalan KENGKANG kalau duduk dalam carrier macam Ergo tu adalah salah sama sekali.

My 10 months old baby yang dah leh jalan tu ok je bila berjalan... takde kengkang pun... and I've heard that konon-konon pakai cd nanti baby jalan kengkang (or lambat jalan cos cd berat)? Itu pun mitos semata-mata!

Elok je Razin tu jalan... takde pun kengkang ke ape... standard style budak-budak baru berjalan la...

Heh.



p/s: Entry ni berdasarkan pendapat aku je... Feel free to do a research on your own. :)

p/p/s: The new Baby Bjorn Comfort carrier is heavily recommended sebab rupanya berbeza dengan typical Baby Bjorn carrier yang lain. However, belum masuk pasaran Malaysia lagi.

alhamdulIllah...
Saturday, January 28, 2012


bismIllah...


Demam since hari Jumaat. Nasib baik aku suruh Mak amik Razin hari Jumaat tu... kebetulan dia datang Manjung beli barang ke ape tah... Aku tak ikut cos kekonon nak kemas umah la ape la... sekali kau, demam sampai tak larat bangun! Nak mengemas ape nyer...

Aku sampai Beruas kul 9 malam tadi... Tu pun Nan yang drive CRV... aku tak larat nak drive. Mak and Nini datang Manjung cos nak hantar Eli naik bas balik Johor (dia ikut pergi Langkawi aritu) so aku suh Nan ikut leh drive kete aku balik...

Dalam kereta on the way balik Beruas, nak tergelak aku dengar cerita Nan masa dia di Pahang aritu. Dia dapat posting kat Pekan, Pahang but masa diorang kena berkumpul kat Kuantan tu tak tau lagi dapat sekolah mane...so dia bertanggak umah Pak Njang aku di Alor Akar... haaaa... paham2 jela yer kalau jumpa Pak Njang... tadah telinga jela kena tarbiah. =P

Anyway, sekarang aku dah kat Beruas. Siap angkut segala mak nenek barang2 dari Mama Panda Store. I think I'm going to stay here la for a bit... since kat sini pun dah ade Streamyx, so no reason aku nak dok Lumut sesorang...

Sebelum ni aku stay kat Lumut dengan Razin sebab Beruas takde internet. Susah la kan... untuk aku yang beroperasi bisnes secara online ni parah le...

Alhamdulillah Nini dan masukkan wifi kat rumah ni... berdesup-desup lajunya... hahahaha... best gila... =P

Currently my hubby is looking for a house in Johor... Nampaknye aku ni bakal jadi orang Johor.. huhu...

So umah kat Lumut ni aku nak sewakan... nak sewa untuk wanita2 bujang... setakat ni baru jumpa sorang (bakal RR kt Hertz Lumut) tu pun dia tak kontek2 aku lagi untuk confirm... Kakak ipar dia (Kak Zila) yang dok mintak aku cari bilik sewa...

Sekarang ni nak cari lagi 2 orang at least... Nak caj sorang RM200 inclusive bil api+air. Rumah memang fully furnish la... ade mesin basuh, dapur, sofa, tv, katil, almari etc. Kalau dapat 3 orang, kira ok la nak tampung sewa umah di Johor plak... Dapat lagi ramai lagi bagus.. eheheh... Sebab nak bagi sewa satu umah... Umah aku ada 4 bilik including master bedroom tapi hubby tak nak orang masuk master bedroom tu. Privacy kan... :P

So nak sewa 3 bilik je... 1 bilik tu leh dok 2 orang and memang ade 2 katil kat dalam bilik.

Sesapa mencari bilik sewa di Seri Manjung atau Lumut, please contact me at 012-528 0858. Untuk kemasukan March 2012. Leh jugak emel raihana AT mamapanda.com:)

Aku harap semoga dipermudahkan urusan untuk berpindah ni...

Yela, tak best la dok jauh laki bini. Kutub utara, kutub selatan dah ni... insya Allah dalam 2 minggu lagi hubby balik Lumut. Rindunye... dah dekat sebulan tak jumpa... :'(

Sian kat Razin jela... macam takde bapak je... dia pun macam rindu kat bapak dia je... pantang nampak orang lelaki, mulala ngendeng2 nak bermanja. Sedih woo! Isk...

Hubby jugak belum tengok kelincahan anak dia sejak dah boleh jalan ni. Kerjanya asyik nak meronda je... sampai berpeluh-peluh kepala dan badan tapi tak reti-reti nak duduk... Mabuk kaki betul Razin ni... haha... Excited dia bila dah boleh jalan. Alhamdulillah... Razin can walk steadily now at 10 months old. Takde jatuh-jatuh sangat dah... =)

Bahaya bila dah leh jalan...
Tau-tau dah ke dapur...
Padahal dia tido sebelum tu.. Pantang kalo Mak dia takde... huhu


K la dah ngantok... Mau tidoq dulu...

Salam...



alhamdulIllah...
Thursday, January 26, 2012
bismIllah...

Beware: Long entry...


Hello, peeps!

Cuti panjang buat ape? Pergi mana?

Me? I went to Langkawi! hihi....

Yezza!! I'm back from holiday...

The trip was awesome. Walau macam-macam dugaan melanda, alhamdulillah berjaya juga Mamito organized trip ni. There were only 19 of us including the bus driver!! Sikit gile! haha...

Kos trip tak campur makan dan masuk sana sini was RM210/person. Duit RM210 ni inclusive tambang bas ke jeti Kuala Perlis, tambang feri pergi balik, tambang bas di Langkawi dan juga penginapan 3 hari 2 malam di Langkawi. Hotel yang kitorang duduk hotel Langkasuka... hotel biase2 je... tapi ok la kan cos sekali breakfast untuk 2 hari.

Gerak kul 11.30 malam pada Jumaat lepas (20th Jan) then naik feri esoknye pukul 7 pagi.

Ape aku bawak untuk trip ni?

A) Baju-bajan aku dan Razin.

Barang Razin satu beg:

1 tin kecil nestum, Tommee Tippee's twin taste set, Milk powder dispenser untuk letak dalam handbag, wet wipes 2 ketul... yang kecik letak dalam handbag, pampers secukupnya --- (xkoser le aku nak bawak cd... ni naik bas rombongan and ferry ok. bukan naik kereta laki aku leh berenti memana sesuka hati. Plus, dahle laki aku tak ikut. huhu)


B) Maxi Cosi Cabriofix carseat

Actually carseat ni laki aku dah simpan dalam kotak dekat dalam stor dah pun tapi aku punggah balik dan bawak cos sape pulak larat nak meriba anak aku dalam bas tu... aku ni confirm la kuat membuta dalam bas. hahaha... nak bawak toddler carseat Razin tu memang takkan la.. besar gedabak hokehh!


C) Quinny stroller

Ni bawak frame jela cos leh pakai ngan Maxi Cosi Cabriofix tu. Sebenarnya aku TAK NAK bawak stroller ni tapi Mamito, Nini and the rest were adamant that I brought along the stroller. Ok, aku bawak. Tapi aku tak koser nak angkut2 ni sume... Nasibaik la ramai dayang dan hulubalang (Hanis) yang tolong angkut barang-barang Razin... leceh memang leceh kalau travel bawak baby tapi nak wat camne kalau Opah Razin yang beria-ria... =p


D) Ergo Performance aku!

Sangat-sangat bersyukur that I have this thing!! Kalau takde Ergo aku ni tak tau la camne aku nak usung anak aku naik bot, memanjat bukit nak ke Tasik Dayang Bunting (tinggi gilababi oi!! Itu la last aku pergi kot??) dan ke hulu ke hilir... Pheww... tips to those yang tak pernah pergi Pulau Dayang Bunting tu: DON'T BRING A STROLLER! Ko takkan guna pun cos ko akan memanjat anak tangga and turun anak tangga je. Pakai stroller bila smpai kat tasik tu jela kot dalam beberapa minit. Penat bawak stroller je. Kesian gile aku tengok orang yang dok kandaq stroller sana sini... So not worth it! Maka, silalah berbabywearing yer... Nasib baik ada Ergo! Oh, I love my Ergo.

Remember I wrote earlier that my body macam tak serasi dengan Ergo Performance yang aku baru beli tu? well guess what? Dah ok dah. Aku rasa sebab laki aku dah banyak kali guna before this, so strap dia dah lembut and aku takde sakit-sakit bahu dah! Awesome! ^___^


Tu jela kot barang-barang yang sangat penting untuk dibawa kalau travel dengan baby.

Ade lagi ke?

Ok, masa untuk gambar-gambar:

Ketika nak bertolak.
Meragam gak le cos tak pernah naik bas kan...
Lame gak la dok pujuk-pujuk akhirnya dalam kul 2 pagi baru tido (naik bas kul 11.30 malam)
Selambe angkut carseat naik bas. Senang aku nak membuta plak. :P



Aktiviti pertama masa sampai Langkawi adalah pergi ke Kilim Geopark.
Kitorang pergi naik bot tengok gua yang ada kelawar, tengok burung helang makan (dia amik makanan sambil terbang-terbang) dan juga pergi fish farm tengok ikan pari jinak and ikan-ikan lain...

Gambar digoogle.
Tengok helang makan tu kat area2 ni ler...


We paid RM20 each, I think. Aku pun dah lupa...
Tapi dapat murah le sikit cos kitorang ramai (group)...

BEST GILE!! Semua best!

Paling suka tengok burung helang makan... banyak gile burung helang yang ada time tu... puluhan ekor gak le...

Kat fish farm pun best sebab tengok ikan pari jinak-jinak and ade sejenis ikan dipanggil 'Archer fish' cos dia sumpit air untuk jatuhkan makanan/insects yang melekat kat tiang-tiang kayu tepi kolam. Interesting!

gambo takde cos bateri Blackberry dah kong...


Next, we went to Bird Park yang tak jauh dari tempat kitorang naik bot ke Kilim Geopark.

Takde gambar gak cos bateri kong...


Next, kitorang pergi naik cable car di Gunung Machincang.
Mak aku, Nini tak ikut naik. Diorang babysit Razin... Plus, diorang dah pernah naik. So aku naik satu gondola dengan Hanis and Diyana.

Gayat gak le cos tinggi sesangat...
Sebelum ni cable car yang aku pernah naik just cable car Genting je... kali ni amik ko, tinggi giler! Diyana pun penakut tapi paling penakut adalah abang ipar aku la... dok peluk Yong kuat-kuat cos gayat. Haha... abis kena bahan... =P

Kenapa namanya Gunung Machincang? (Mat Chincang??)
Sebab rupa gunung tu macam dicincang-cincang... dia punyer puncak/bahagian atas tu semuanya berketak-ketak... hihi... kreatif sungguh orang kita bagi nama... :)

Yeah... I'm fat, I know.
Pastu pakai lagi tudung ekspres tu kan... I look like a whale...
But heck, I'm bringing a baby so takde masa nak pakai tudung bawal yang nak kena iron2..
=P


Dekat bawah... makan dulu sebelum naik bas untuk check in hotel...
Kitorang check in hotel around 3 pm I think...

Lepas solat and rehat, keluar balik pergi Kilang Gamat lak (alah aku lupa nama tempat ni ape)..

Borong le barang gamat sikit-sikit...

Kat Kilang Gamat
Razin dah mandi, makan and terus pakai pijama.
Bantai tido jela dia...


Lepas ke Kilang Gamat, kitorang jenjalan shopping-shopping...
Ala takde shopping ape pun aku ni... cuci-cuci mata je...
Beli kain batik sikit, beli coklat then usya harga Corelle.
Murah ke?
Well, kalau tak nak kena tax, kena bermalam sebanyak 2 malam di Langkawi... baru lepas...


Settle jalan-jalan and makan, balik hotel dan tidoq.

Esoknye kami nak 'island hopping'.

Bayar sorang RM25 for the trip. Masa 'island hopping' ni la kami ke Pulau Tasik Dayang Bunting...

Pagi-pagi lagi dah semangat berkumpul.

Ni time breakfast kat hotel pagi tu.
Ni la babysitter2 Razin =P


Ni masa tunggu bot untuk aktiviti melompat-lompat pulau...
Razin tengah tido dalam Ergo time ni...


Dalam bot.
Pakai lifejacket buat syarat je.
Depan dukung anak.
Kalau jatuh dalam air pun, terapung jugak insya Allah :P


Senang gile pakai Ergo... ^___^



Lama gak la dok atas bot ni. Memang puas!
Aku memang suke naik bot... best je berangin... sampai tertido gak le... hehe...

Destinasi pertama: Pulau Beras Basah


Memang cantik je pantai and Pulau Beras Basah ni...

TAPI!

Be careful of the monkeys!!

They steal food even from your hand.... uishhh takut gila aku...
Nasib baik kitorang memang takde bawak makanan pun...
Ganas-ganas monyet kat sini... tak takut orang langsung...

So, lepak kat pulau ni kejap then kitorang gerak la ke Pulau Dayang Bunting...

Ni Yong aku and laki dia la nak pergi sangat...
Kot-kot la minum air tasik tu leh bunting ke kan...
Sebab diorang tu nak baby... rezeki je belum ada lagi...



This is the picture when we arrived at the lake.
Gile ar perjalanan nak sampai ke tasik ni... Naik bukit, turun bukit...
Penat nak mampos.
Dahle aku dukung baby 11 kilo lagi! perghhh...
Sampai-sampai kat tasik orang punyer la ramai... dengan panas nyer...

Ape-ape pun aku sempat bagi anak aku makan kat sini...
Main berkelah je tetengah jalan (tempat Nini duduk tu) wakaka...

Mamito aku dengan sakit-sakit lutut tu pun sampai gak le ke Tasik Dayang Bunting ni cos katanye dah 5 kali datang Langkawi tapi sekali pun haram dijejaknye Pulau Dayang Bunting ni...

Rupanya bukan Mak aku je... Uncle Praba (driver/owner bas) yang dah berpuluh kali bawak orang rombongan ke Langkawi pun tak pernah jejak Pulau Dayang Bunting tu rupanya. hahaha... lawak lak...

Jadi la... merasa la pergi...

As for Yong and his hubby, Uncle Praba tu siap tanya lagi, "Are you really going to drink that water??" ---merujuk kepada air tasik dayang bunting

Yela, orang kata kena minum air nya kan...
But honestly, cam kotor je... huhuh...
Tak tau le Yong aku minum ke tak. Amik sampai 2 botol. :P


Masa nak ke tasik ni aku front carry Razin... memang lelah la time naik bukit. So masa nak balik aku buat back carry lak. Huh... laju jela aku jalan! Ngeeee...

Ramai strangers dok tegur cos aku aku gendong Razin dalam Ergo. Pelik to some yang tak join babywearing community, I guess :P

Best oh back carry!
Tak penat langsung... (tetiba tempek gambar masa kat Lumut plak)



Masa tunggu bot untuk blah dari Pulau Dayang Bunting ni...
Front carry semula sebab Razin nak tido nak landing kt dada aku :P


Singgah tengok burung helang melantak lagi.. tapi ni tempat yang berbeza dari hari sebelum ni..
Tak banyak sangat yang keluar...
Tak macam masa hari 1st day kitorang datang...


Settle jenjalan and naik bot puas-puas, kitorang pun gerak balik hotel. Then aktiviti bebas sampai malam/shopping la tu...

And guess what? Malam tu kitorang pergi tengok wayang!!
Cinema sebelah hotel je (Langkawi Parade) so layan movie jela cos malas nak kuar...
Kitorang tengok Journey 2: The Mysterious Island.
Kawan Mak, Cikgu Candy and hubby join kami adik-beradik tengok movie... ;)

Our ferry was at 10 am the next morning.

Razin masa nak tunggu feri balik jeti kuala perlis...


Destinasi selepas tiba di jeti Kuala Perlis adalah ke Padang Besar...
Saje jalan-jalan...

Razin dalam bas masa otw ke Padang Besar.
Alhamdulillah Razin tak banyak ragam.
Semua orang dok puji la dia ni senang bawak berjalan etc.
Frankly, aku pun lega gak le cos risau dia melalak dalam bas je kejenye buat semua orang tension.
Aku perasan Uncle Praba macam risau je anak aku ni meragam dalam bas tapi alhamdulillah he behaved. Sampaikan Uncle Praba said, "What a nice young gentleman. Takde dengar suara dia nangis-nangis pun!"

Huahuahua... dia tak tau time nak tido malam berperang macam mana. Haha...

Anyway, syukur sesangat. Aku memang enjoy sangat-sangat dengan trip kali ni.
Eventho my husband tak dapat join, tapi takpela as long as my family ada.
Adik-beradik aku semua ikut kecuali Nan cos Nan baru je dapat posting ke Pahang and dia tak sempat nak balik on time.

Tahun depan nak suruh Mak buat trip lagi laaaaa...

BEST!!

Now, time to get back to work!


alhamdulIllah...
Thursday, January 19, 2012
bismIllah...


Memula Mak aku gitau tak jadi pergi trip tu, then semalam called kata jadi pulak. Maka, weekend ni aku akan away... ikut Mak punyer rombongan berjalan...

Mood dah agak down nak berjalan ni cos several things that happened since early this week. Haihhh...

I feel so unappreciated.

I am unhappy.

Then, mood nak berjalan pun takde sangat cos limited budget. I have money at hand, tapi... I have lots and lots of things to do with it! Nak restock barang, nak amik barang... wawawa... ni yang rasa cam nak wat loan je nih... ade sapa-sapa berminat jadi sleeping partner? heheh...

Eh lupe plak...

Aku ada main kutu daaa... next Feb aku nyer giliran. Oklah kot... mungkin dapat menampung sikit-sikit... Main tak banyak pun... RM200 sorang untuk sebulan.. Main 6 orang. So nanti dapat le RM1K tak campur duit sendiri. hihi... Main pun sesama kawan FB yang kenal di FB tapi tak nah jumpa. Kang main duit banyak-banyak sangat takut jadi perkara tidak diingini plak.. =P

Hmmm...

Kepala otak aku agak ting tong sebenarnya ni...

Mood adalah malas malas dan malas...

Aku malas nak packing untuk pergi trip... nak kena pack baju-baju Razin lagi... aihh maleh sungguh la...

Ni entry orang malas.

Kthanksbai.



alhamdulIllah...
Wednesday, January 18, 2012
bismIllah...











alhamdulIllah...
Tuesday, January 17, 2012
bismIllah...


Kalau aku masih bekerja, next week dah gaji...

Tapi since dah tak bermajikan, no more gaji la pasni... Oh, sedih la jugak sikit. Seksa wo nak cari duit sendiri... generate income sendiri. Gosh, I'm going mental...

Dalam kepala otak aku ni pikir camne nak cari duit je kerjanya. Duit, duit, duit... I guess when you dah biase bekerja and dapat gaji every month, agak perit le jugak bila takde gaji ni. Demmm...

Now hubby's been looking for a house to rent in Johor. Actually, both of us are very reluctant to rent a house there. Yela, another addition plak dah. Bayar SEWA rumah. We already have a house!

But what to do... he's in Johor... and he's been telling me how bored he was whenever he got back from work. Budak-budak rumah dia yang lain semua bujang. Malam-malam je hilang la mengeteh and keluar ngan member2 bujang lain. Laki aku memang bukan jenisnya nak keluar-keluar malam... so dia boring ar...

He misses his son... Just like we miss him.

Haihh... Tak tau la... Jadi orang Johor jugak la aku ni nanti.

Aku dah pesan, cari umah yang dekat ngan Poslaju centre. And I don't want a big house. Kecik je udah...

Dia dah jumpa rumah teres 2 tingkat dengan rate RM400 sebulan... tapi, entah la... tak tau lagi...

As for me here, aku masih dok Lumut. Angkut Razin sekali... Diyana tak ikut and aku malas dah nak amik port. I could take care of Razin alone.

So arini time nak ke Poslaju aku angkut Razin sekali... Masuk je dalam Ergo. Singgah Giant pun Razin elok je dok dalam Ergo. Koser la aku nak berstroller bagai kalau sesorang je...

I have so many things to do.

I have so many plans for Mama Panda. Tapi ade kekangan masa dan wang. Rasa nak suruh laki aku buat loan ngan koperasi je nih! huhuhu...

Tension gak la bila bekerja dari umah ni... Plak tu, Razin makin ngada-ngada bila aku di rumah....

Hmmm k la... bateri laptop nak kong.

Esok2 sambung lagi




alhamdulIllah
Monday, January 16, 2012
bismIllah...

I was in a shopping spree mood lately...

Itulah yang dikatakan tak sedar diri... You don't have a freaking salary anymore, Anna!!

But what did I do?

I bought new cds for Razin... And expensive pricey ones at that too. Demmm...

I just couldn't resist... They're so damn cute and I am currently in need of new cds that can hold a heavy wetter. Yes, Razin is now a heavy wetter. Walaupun takdela heavy gile-gile kan... tapi, aku notice dia pee lebih banyak berbanding dulu...

Kalau pakai 1 insert leh tahan 2 jam setengah je... Before this aku memang change his diapers every 3 hours. Time tu depends la.. kekadang tak banyak pun kencingnya... kekadang banyak... but now, aku memang kena pakaikan Razin cd with 2 inserts kalau aku nak biar dia tido lama (dalam buaian) waktu siang. Problem is, 2 inserts agak bulky le jugak for day use... tak comey. hehe..

And guess what is my favorite diapers untuk masalah heavy wetter ni?
- BumGenius pocket diapers
- Blueberry pocket diapers
- QQbaby pocket diapers (bamboo charcoal and microfibre biase)
- Bamboolite Perfect Night Diapers
- Econobum prefold**

Econobum prefold tu pakai siang jela... Malam tak sesuai cos dia bukan stay dry or bamboo. Dia cotton biase so Razin takleh lama-lama (not more than 4 hours) pakai prefold ni nanti merah bird dia cos basah...

Semuanya depends pada inserts cd tu actually. BumGenius cd comes with 2 inserts. 1 tebal and panjang sebagai insert biase, and satu lagi pendek dan nipis sebagai insert newborn. I use both of these inserts whenever I put on Razin. And so far memang marvellous la serapan dia. Paling penting, tak bulky cos newborn insert tu nipis dan pendek. It acts as a booster when paired with the long regular insert... ok sesangat! Aku ada 4 ketul je BumGenius cloth diapers. Seketul lagi Freetime AIO. Ok jugak. sama macam pocket daya serapan dia.

Inilah dia BumGenius pocket cd.
Ade yang jenis velcro (hook & loop) and ada juga jenis snap button.
Aku of course la pilih snap cos Razin suke tarik-tarik velcro tu.



Sama jugak dengan Blueberry diapers, dia punyer inserts tu yang best dari segi serapan. It comes with 2 inserts too... Satu macam insert microfiber (or microterry?) biase. Saiz lebih kurang je macam insert Babyland. Satu lagi insert microfiber juga tapi PANJANG. It folds over and snaps so you'll have a doubled up insert. And I don't have to put the other insert together. Cukupla yang foldover insert ni je... Kalau aku letak insert lagi satu tu pun, aku pakai untuk malam jela (bulky sikit).

Ni rupa insert panjang dari Blueberry tu.
Credit to Onesassymama



Same goes with QQbaby pocket diapers. They come with 2 inserts. Dan yang bestnya tentang QQbaby ni, tak bulky even if aku pakaikan 2 inserts sekali. Ni sebab inserts dia slim... tak lebar sangat. So nampak tak bulky. Tapi kena baby besar macam Razin la kot baru nampak tak bulky. Kalau newborn memang tak sesuai la cos cutting QQbaby agak besar.. hehe...

Cd mampu milik... around RM25 je. :)
Pic credit to: Eida Ent


Lastly, Bamboolite night diapers!

Aku lebih suka night diapers (pocket) cd Bamboolite berbanding their AI2s or Perfect Days Diapers. Sebabnya tak pernah ada masalah bocor kalau pakai yang jenis pocket and regular fit ni. Yang AI2 or Perfect Days Diapers tu kekadang ade bocor gak cos the fitting is very slim. Kalau tak betul adjust getah kat paha tu, kekadang bocor bila Razin pakai lama... tapi prints untuk AI2 ni comel-comel sumenya! Tu yang tak tahan tu... hehe...

Selain tu, Perfect Nights Diapers ni comes with 2 bamboo inserts. Salah satunya panjang dan kena lipat, satu lagi agak nipis and acts as a booster. Memang marvellous for night time diapering. This is my favorite product from Bamboolite. Too bad the prints are limited! Ada 4 je corak! Cemuih aku tengok (padahal baru ada 2 keping je :P)

Aku dah ada corak Fern Leaf ni tapi masa sebelum ni aku beli yang jenis Regular, bukan Premium. So kalau Regular, takde foldover insert macam dalam gambar. Just insert saiz biase tapi dari bamboo (nama saintifik: Hybrid insert)...



So, itulah dia ANTARA cd-cd yang ku pakaikan untuk Razin pada waktu malam. Ade lagi yang jenis fitted segala... maleh eh aku nak review banyak-banyak. Tapi cd-cd yang aku feature kali ni adalah yang aku pakaikan time siang jugak. Beza ngan cd fitted, memang aku hanya pakai time malam je. Sebab agak besor jadinya bontot Razin bila pakai... haha... tak sesuai pakai siang. Sakit mata ai tengok. :P


Ehh... dari tadi dok review cd sampai lupa nak tunjuk apakah cd yang aku baru beli kat Razin! hehehehe...

Ade 2 ketul... Swaddlebees Simplex One Size and One Size Blueberry Pocket!


Cer teka aku pilih corak mana?
(ni contoh design dari jenis Simplex btw... tapi same je... Blueberry cd tu ada corak camni gak)


Hehehe...

I chose Dinos and Monkey!

Yang Simplex tu aku macam risau sikit... Cos dia takde insert kan... Sebab jenis AIO.
Ku tengok soaker yang attached to the diaper macam tak cukup tebal le...
Baru pre-wash, belum try lagi...

As for the Bluberry cd, memang marvellous!
Actually, the inner is Bamboo and it is so soft!
Love it!
Yang ni aku dah try pakaikan kat Razin TANPA PRE-WASH.
Memang bocor pun especially sebab Razin tido buaian kan... tapi sape suh tak pre-wash dulu. ekeke... tak sabo sangat dah nak try :P


One thing to bear in mind, mahal macam mana pun cd ni kalau biar baby pakai lebih dari 4,5 jam tak tukar, tak guna gak... Aku tau anak aku kencing macam mana kan... So dia memang kena tukar every 2 1/2 hours or paling maximum 3 jam.
Kecuali time tido malam kalau pakai fitted, dia tahan la 5,6 jam (oh yes, my baby will wake up in the middle of the night mintak susu and tukar lampin).
Memalam memang confirm kena tukar lampin Razin. Tukar time dia bangun nak susu. Tapi kalau dia tak bangun, tak tukar la... ngeh ngeh...

Okla...
That's all for now.

Adios.

p/s: I have another cd coming! Baby Wombie AI2 yang ku beli preloved... saje nak try cos tak pernah ada lagi. Nanti ku review kalau rajin =)



alhamdulIllah...
Friday, January 13, 2012
bismIllah...


Selalu dok citer hal CD (Cloth Diaper) Razin jer... kali ni aku mau story mory about CP (Cloth Pad) pulak...

Oh yes... aku suka CP! ^___^

Semalam 1st day mai period, walaupun agak kecewa sikit cos period, tapi bertukar jadi excited bila mengingatkan yang aku ade borong CP banyak gile last month!

Aku borong untuk Mamito and Nini jugak... Kebetulan time tu Kak Lin pun ada balik, Yong pun balik, so diorang pun beli jugak... Aku jual rege aku beli jela... Sebab aku memang super-duper excited nak share benda-benda yang best cenggini.

Mak aku siap teruja gile bila aku tunjuk CP tu leh snap ngan button je untuk secure pada underwear... senang ok. Then leh lipat-lipat for easy storage (spare untuk simpan dalam handbag ke...)


Gambar diambil dari FB page Sweet N Cozy


Once aku dah beli aritu, aku terus suka... tapi aku nak try lain-lain brand gak... So last month guna duit gaji terakhir tu aku borong dekat 30 helai CP jugak la... aku ni lak memang bukan jenis reti bersabar nak join kutu scheme ke hape... so borong bebanyak terus. Dapat murah sikit. ehehehe...

Lepas jual kat Mamito, Nini, Kak Lin and Yong, tinggal la dalam beberapa belas keping CP untuk aku. Campur previous purchase yang memula tu, stash CP aku semuanya dah ada 20 keping CP. Ok la kot... rasa macam dah cukup dah... baru 2nd day period ni... ade yang baru basuh and nak sidai jap lagi... mmm..

Some of the CPs that I bought last month.
Semua baru and belum pre-wash pun lagi...
Ade lagi ni tapi di ampaian...

Ade brand Sweet N Cozy, Mama Pad, Bisky Bosky dan yang tepi Bisky Bosky tu (bawah) takde brand lagi.. dibuat oleh WAHM bernama kak Yuz. :)



Aku suka CP Sweet N Cozy cos comel sesangat! haha... then pakai pun best... Cp-cp ni semua ku beli jenis Regular je.

Yang Mama Pad tu saje try beli cos harganya agak murah gak la... tadi dah pakai and time cuci memang senang cos top surface tu dari material fleece kalo tak silap (dalam pic yang warna hijau tu top dia la.. ku terbalikkan nak tunjuk...) Senang cuci. Takde stain langsung.

Yang Bisky Bosky memula ku rasa macam saiz nya terlampau petite and quite short la berbanding yang lain tapi sebenarnya ok je... Selesa gak la... Ku beli 2 keping brand Bisky Bosky. Brand ni penah masuk TV tau! =P

Last but not least, 3 pieces of CP (dalam gambar tunjuk 2 je) made by fellow frugal mommy, Kak Yuzlin. hehehe... of cos la mesti support kan...

Selain dari ni aku ade gak selai CP brand Snowdrop. Itu jela selai... ehehehehe... jadi la nak try-try...

Yang penting, aku akan teruskan berCP. Go green! Lagipun dah memang sejak kecik lagi mak aku ajar pakai CP... bezanya yang Mak aku introduce dulu takde comel-comel camni. Perca kain je... aku masuk U baru la beli disposable pads dengan rutin. And now bila dah jumpa benda ni orang buat secara komersial, memang aku suka sangat-sangat la... :D

Kelebihan pakai cloth pads ni bagi aku la kan... senang nak basuh... bersih dan selesa. Bau pun tak seteruk kalau pakai disposable. Ni berdasarkan pemerhatian aku la... Lagipun aku nak buat macam Mak aku dulu... dia ajar pakai kain... then of course kita kena basuhkan... so dari kecik diajar basuh pad, sampai ke besar akan basuh... I want my future daughters (insya Allah) to do this too. Frankly, sekarang ni RAMAIIIII sangat orang tak basuh pad. Malu nak cakap sebab sama-sama orang perempuan kan... tapi seriously this happens. Kalau pergi mall singgah toilet kekadang ade je pad berdarah tak basuh. JIJIK ok.

And aku memang tau ade sesetengah perempuan yang memang tak basuh pun disposable pad yang diorang pakai sebelum buang... isy isy... kalau yang pernah dok asrama, korang tau la kan.. mesti pernah dengar citer hantu isap darah dari pad etc. Setan memang suka benda2 kotor camtu so pls la wash your bloody pad before buang (bagi yang pakai jenis pakai buang)

So kalau yang pakai cloth pad ni memang of course kena basuh kan. Bukankah bagus? Dapat elakkan benda-benda yang jijik tu... ngeeee :D

Camne nak basuh CP?

Well, caranya sama je macam basuh disposable pads. Cuci jela darah tu sampai hilang. Sampai ko pijak-pijak tak kuar darah dah... sampai kuar air jernih je bila perah-perah. Kalau ada stain, spray lagi kuat-kuat. Kalau aku, aku cuci stain ngan sabun mandi. Memang hilang jela...

Settle benda tu, rendam dalam air sabun... then kumpul bebanyak humban masuk mesin. (SILA pastikan bilas bersih2 dulu la before masuk mesin k) Pastu sidai and tunggu sampai kering. Settle.

Aku memang suka benda-benda camni.

Frugal way of living, yes... Healthier way too... And of course, menjimatkan! :p

Itulah dia sedikit citer tentang CP.

Minta maaf la kepada yang rasa benda macam ni tak patut tulis kat blog... but for me, aku nak share benda yang baik je... Iklan free je ni cos aku bukan reseller CP pun.

Ape lagi kawan-kawan, mari kita berhijrah ke Cloth Pads!

Sekian.


Assalamualaikum...


alhamdulIllah...
Tuesday, January 10, 2012
bismIllah...


Aku sedar dah lama... Aku cuma malas nak layan sangat perasaan. Alah, sekejap je... bukannye tak jumpa langsung kan... Aku cuba kuatkan hati... Tambahan pula, beliau pun tak ajak aku ikut sekali. Katanya, lebih baik begini kerana dia kerap juga akan balik Lumut.

Ok. Takpelah.

Tapi malam ni... bila teringat balik yang lagi beberapa jam suamiku akan melangkah ke kapal dan berlayar ke Pasir Gudang, Johor untuk beberapa minggu, sebak tiba-tiba.

Selesai menidurkan Razin, aku rapati beliau. Aku tanya, "Abang nak gerak pukul berapa?"

"3.30 pagi kang... Ayang hantar tau"

"Yela..." Memang dia dah bagitahu sejak petang tadi.

"Mmmm bila lagi abang balik?" aku sambung tanya.

"Tak tahu la lagi... baru je nak pergi sana ni... Tapi time gaji Abang balik kot."

"Naik ape? Bas ke kapal?"

"Naik bas jela..."

Diam.

"Abang, abang tak sedih ke?" masa ni airmata aku dah bergenang. Cepat-cepat peluk beliau.

"Sedih la... dah kerja, nak buat macam mana" sayup-sayup je aku dengar. Sebabnya, air mata dah bercucuran.


Alahai...

Dugaan betul...

Now it's just going to be me and my little baby.

Kalaulah dia kena bertugas ke KL je, aku tak kisah... aku leh drive ke KL... Tapi ni Johor. Alahai jauh giler untuk aku drive sesorang! Tak berani aku...

Takpelah.

Sabar jelah.

Insya Allah cepat je masa berlalu.

Banyak lagi nak tulis tapi next entry jelah.

Mau rehat-rehat kejap sementara tunggu pukul 3 pagi (ala lagi setengah jam je)

Wassalam...


alhamdulIllah...
Sunday, January 8, 2012
bismIllah...



Yer, I'm looking for parents yang nak ngantor anak untuk dijaga ke rumahku di Lumut.

Nak jaga 3 orang je max.

Ade 2 adults dalam rumah ni... so aku rasa 4 children cukup le (campur anak aku, 4 orang la kan...)

Kelebihan-kelebihan kami:

- Terima EBM i.e Expressed Breast Milk. Kat rumah ni memang dah ada warmer so no problem untuk panaskan susu. However, peti ais macam tak muat kalau nak sumbat susu... better provide cooler bag. =p

- Terima lampin kain moden @ cloth diapers :P. Lagi suke kalau pakai cd sebab dapat kurangkan sampah dalam rumah. Takde cd? You can buy from me! Please provide wetbag sekali... senang... Pakai pampers pun boleh jugak, takde hal lah... hehehe

- Time flexibility. Since ada 2 adults in this house. Timing flexible... Tak kisah kalau amik lambat or kena jaga waktu malam ke ape ke... no biggie... asalkan ade timbang-rasa/common sense di situ... :)



Ade kenalan/sedara-mara yang mencari pengasuh?

You can count on US (me and my sister)

^____^

***Lokasi adalah di Teluk Muroh... berdekatan Apartmen Bukit Permata.

Sekian......

Thanks!



alhamdulIllah...
Saturday, January 7, 2012
bismIllah...



Alhamdulillah dah tidurkan anak bujang aku tu... Kemain betul dia since aku tak keje ni, asyik nak berkepit je... tak nak ngan bapak dia, ngan Mak Tih dia tapi nak aku jugak. Aku nak berak pun ko nak ikut... Aku letak dia dalam bumbo and letak depan pintu bilik air... ha silakan tengok Mak kamu ni memerut ye... HAHAHA... aku buat camtu sebab tak tahan asyik dengar dia melalak je bila tak nampak aku. Don't worry, toilet duduk ok... bukan cangkung... kalau cangkung... err... er... ehh jijik pulak pembuka entry ini.

Anywayyyyyy...

Semalam aku dapat phone call dari former colleague di KL. Dia ngadu-ngadu tension hal kerja... Mau tak tension??? Since aku nak benti dulu, sorang-sorang kena terminate la... paksa resign la... nasib baik aku sempat resign sebelum kena buang or dipaksa resign. So, kompeni macam agak kelam-kabut. Elok-elok aku amik cuti langsaikan annual leave aku and terus benti, dapat tau General Manager kena suspended. Gile ke ape?????

Perghhh memang merepek betul la... nasibaik aku dah blah...

So semalam aku dengar jela kawan aku sorang ni mengadu macam-macam hal... Serius memang aku kesian kat dia... Aku faham stress kerjanya macam mana especially kalau yang senior tinggal 2 orang nak handle operations with a bunch of newbies. Ko la yang kena kalau jadi ape-ape kan... ditambah lak dapat boss baru etc. Memang stress ar...

Politik kerja lagi membencikan... haihhhh sebab tu la aku blah...

Nasihat aku pada dia ape?

Find another job. Pastu ko quit la... dia leh plak cakap, "Ana, betuike kalau quit nanti tak dapat gaji?"

Terkejut aku... mane la dia dengar kan... merepek betul orang yang cakap camtu. Hello, this is SDRAC we're talking about. Takkan nak buat taik camtu kat staff (even if dah nak resign) kan... So aku cakap la, "Ape kejadahnye plak? Elok je aku dapat gaji..."

Ni ade la orang saiko dia supaya dia jangan benti kot?

Ahh lantak la weh...

Kalau ko dah tak tahan, ko blah je... macam la takde keje lain... kat KL tu berlambak kerja... lain la kalau dok tempat cam aku ni... nak cari keje lain dengan gaji ok tu susah sikit. huhu... (tapi aku nekad and ade backup... insya Allah)

Ni bukan LARI DARI MASALAH. No.... from your story, I know that you've faced your your superiors and explain your predicament like you should. So no... I did not tell you to runaway from your problems... This is me telling you to be smart.

Bagi aku la kan...

Life is so short. Money is important, of course la kan... tapi ketenangan minda and fizikal yang mantap pun penting. Ni ape kes kalau hari2 stress sampai nangis2 and balik umah asyik lambat? Tu takde anak lagi tu... cer kalau ade anak?

Ape kualiti hidup kau kalau ko pergi keje dengan rasa berat hati dan tak suka?

Apekah keberkatan gaji kau kalau sudah hilang keikhlasan untuk bekerja? Kalau bekerja sampai nak solat pun tak sempat?

Dan most importantly, for sure your quality of work pun affected by all this... right?

Duit boleh dicari, insya Allah... Allah dah tetapkan rezeki masing-masing. Satu pintu tertutup, pintu lain akan dibuka...

Trust me, you don't wanna live your life pleasing people who doesn't even appreciate what you've done. Enuff is enuff la...

That's all I'm saying...


Perghh emo lak aku bila ingat balik...

Till then. Bye!


Wassalam...


alhamdulIllah...
Friday, January 6, 2012
bismIllah...


***Sticky Entry: Pls roll down for new entry :)


Semalam order Baby Art aku dah sampai. Excited gile... hahaha... actually, dari duluuuuuu lagi mau beli tapi tak jumpa yang murah-murah :P

So kali ni saje ar nak share kat blog kot-kot ade yang berkenan? hehe...

Yang panjang tu ialah 1st Year Print Frame
Satu aku dah chop untuk Razin kalau tak banyak permintaan.
Seriously this stuff is so cool... ^___^

1st Year Print Frame
Retail: RM179.90

**RM160 only



Magic Box
Very the fofular... sebab easy to use!

Retail: RM59.90

***RM50 only!

(Selling fast. No booking pls)



Sculpture Kit
Retail: RM89.90

***RM75 only




Double Print Frame (hand & foot)
Retail: RM149.90
Available color: White, Taupe & Natural

***RM130 only


Sculpture Frame Kit Deluxe
Retail: RM119.90
Available color: Natural, Taupe

***RM105 only



Window 3D Print Deluxe
Retail: RM149.90

***RM130 only



Semua harga yang ditulis tak campur postage lagi yer.

However....

ALL purchase above RM100 entitled free shipping (within Peninsular Malaysia only)... tapi shipping yang paling ekonomi la yer. But ada tracking jangan risau :P .. sebab barang-barang ni agak berat jugak... huhu...

And kalau banyak beli, ada free gift (above RM200).

Semua ni ready stock. Grab while they last! =D

Sila contact saya di 012 5280858 (whatsapp/sms kalau call xberangkat) or email me at sakura_anna AT hotmail DOT com

Or you can always check out my FB page.

Nak discount lagi??? Blog about this entry or about Mama Panda and you can get RM30 off from your purchase IF I found the entry to be worth rewarded. Dateline sampai 6th Jan. Kalau bukan purchase kali ni, next purchase leh dapat rebate RM30 tu. More items coming soon... heheheh...

Rebate RM30 tu only valid kalau beli barang lebih dari 2 items. Thanks!


p/s: Offer valid for this batch punyer items only... limited stock.

Salam sayang,


alhamdulIllah...