Sunday, July 29, 2012
bismIllah...



I've been meaning to write since a couple of days ago. My mind was bursting with tonnes of things to jot down, to reflect.... but I didn't have the time!

It was definitely a tough week but thank God the worst is over. Tinggal nak settlekan pengeposan je...

Well, what I've been up to...?

1st sekali, barang-barang Ergo, Trunki and Skiphop sampai.
Tak banyak cos aku amik pre-order je. 




 After that, my Quinny strollers arrive!
Pengsan aku cos bila dah tengok depan mata baru rasa macam banyak. 
Haha...

Thank God they're already in boxes so tak payah nak bungkus-bungkus.
Pos je gitu :p



 Bersusun depan porch cos nak terus dipos pada customers petang tu jugak.
Nasib baik la suamiku ada di Lumut time ni. Dia la yang hangkut semua stroller ni masuk CRV.
We have to make 2 trips to Poslaju Sitiawan on that day.

Tapi ada balance lagi kat umah. hehe...



Last but not least...

 Boba baby carriers!

Giler banyak sungguh order kali ni... sebab?
Dah lama corak Tweet and Soho sold out.
So memang terkumpul la order-order tu.
Sekali sampai, haaa.. pengsan nak membungkus!




Parcel berisi Boba carriers dan barang-barang yang customer tambah (add-on).
Ni tak abis lagi membungkus ni.
Bayangkan dari pagi sampai petang aku membungkus, membalas emel, membalas mesej kat FB, check akaun samada betuike orang dah bankin, jawab call etc.

The day went by like a blur.

Pastu malam ni, baru aku tau aku dah TERSALAH POS.

Aku pos Boba carrier pada orang yang aku dah pos Boba carrier minggu lepas.
Geddit?

Patut la dia tanya, "Ana pos ape?" 
Rupanya aku dah pos dah la baby carrier kat dia minggu lepas!

Bengong.

Now, I need her help to post the item to my other customer.

HAHAHA.

Ni first time ok!

Nampak sangat busy nak mampus.

Hopefully tak berlaku lagi...

Ape pun aku bersyukur sebab Allah masih surrounded me with kind, responsible, anf beautiful people.

Kalau tak, wassalam jelah aku nak dapat balik baby carrier tu kan.

Kalau harga puluh-puluh ringgit pun dah berpeluh, ni lak ratusan ringgit!
Memang nak luruh jantung gak la tadi. huhu

K, tu je nak citer.

Esok kalau sempat nak update blog Razin.

Banyak sangat progress!

Till then... ciao.



Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Tuesday, July 24, 2012
bismIllah...


***LIMITED TIME OFFER

Anybody looking for Quinny Zapp Xtra travel system?

Or maybe just nak carseat jer?

I have the followings ready to ship:

1. Quinny Zapp Xtra 2012 - Blue Scratch (cantik ok kaler ni... Red is so common, you should buy this one instead. haha)


RM1000 only (cash).

Original price RM1699.90

Please add RM30 for postage guna Pos Parcel dalam semenanjung.

Dok dekat Manjung, Sitiawan, Lumut or even Ayer Tawar?

I'll deliver for free asalkan sebelum Raya hehe...


2. Maxi Cosi Cabriofix - Walnut Brown, Intense Red. (Dua-dua warna yang cantik and gender neutral)

 Have I written on how much Maxi Cosi's carseats rock?

Well, they do!

And sangat-sangat best untuk dipakai for your child. The padding is great and takdela besar sangat kalau nak dibawa ke mana-mana.

Eventho ade carseat from newborn until toddler, aku sangat-sangat rekemen orang pakai infant carseat for INFANTS. Memang la newborn-to-toddler-carseat is great value for money, tapi sebenarnya better amik yang memang untuk size dia. Takde la besar sangat... and yang best, leh letak kat stroller. Hehe...

RM600 only (cash).

Original price: RM899.90

Sila add RM20 utk pos parcel dalam Semenanjung.

Macam mentioned before this, free delivery area Manjung dan berdekatan.

Murah ni weh... meh la beli untuk pakai time travel masa nak balik Raya.

Carseat sangat penting ok.
p/s: Sila ajar anak duduk dalam carseat sejak baby... Nanti senang kalau travel... Ape-ape pun, safety first!

Sekian.


p/s: For travel system, warna carseat and stroller do not have to match. Watpe nak match, bukan pakai sekali pun... kalau pakai carseat pada stroller, dah sah-sah seat Zapp Xtra tu simpan tak pakai kan... same goes kalau pakai stroller dgn seat Zapp Xtra, carseat tinggal dalam kereta (or stor kalau baby dah tak muat like in my case). So lebih baik amik color yang berbeza baru lah ade variety hehehehehe *ayat meracun*

Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Monday, July 23, 2012
bismIllah...


2 hari berpuasa, and I haven't been to the bazaar Ramadhan yet. Good! hehehe... That's an accomplishment. :)

This year's fasting month is an easier one for me despite the fact that I've been having sore throat since Friday. Easier why? Well... because my son is no longer breastfed. Actually, ade jugak la dia menyusu... tapi kadang-kadang and sangat jarang dah. Maka, takdela aku lembik macam sebelum2 ni. hehe...

Razin was a bit under the weather since last Friday... tapi alhamdulillah hari ni dah ok. Pagi tadi badan dia panas kejap... then ok balik. Yang tak ok adalah selsema and batuk (kadang-kadang).

Insya Allah esok nak bawak dia ke klinik...

I miss dear husband...

He dropped us at Beruas cos he knew I have tonnes of things to settle before Raya. And it is best for me and Razin to stay in Perak where there will be my other siblings to look after Razin when I'm busy.

Thanks for being an understanding husband. Love u so much!

Can't wait to see you again... no matter when that'll be... hopefully dalam beberapa minggu lagi...

My this Ramadhan will give us lots of blessings and lessons... and also for us to be more grateful in life.

That's all for now.

Wassalam...
Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Thursday, July 19, 2012
bismIllah...



Razin's new toothbrush is here!

Ni la first time pakai berus gigi mahal-mahal (Retail price: RM42). Tapi sebab I've read good review about it, so try jelah.

Fyi, Baby Banana Brush ni diperbuat daripada 100% medical grade silicone yang takde toksik, lembut dan fleksibel. Comel tu of cos la kan... that what attracts me, the cute banana design.

And guess what, we both love it!


I for once, love it because Razin enjoys 'brushing' his teeth with it. And the unique banana brush can also be used as teether. The brush also teach my son to be independent... leh berus sendiri je. Tak risau sangat cos berus tu memang lembut. Very safe.

Maka, I don't really mind when Razin wants to brush on his own. Tak bagi kita tolong, dia nak berus gigi sendiri. Tak caya tengok video bawah ni... hehe



The one that Razin used in the video is the Original Baby Banana Brush.

Ni features dia:

The premier toddler training toothbrush was designed to be flexible and bendable so that
kids would not be able to injure their mouths on traditional hard plastic toothbrushes. The
medical grade silicone makes this brush durable and safe, while the small bristles massage
teeth and gums. This brush is intended for children over 12 months of age.
  • 100% medical grade silicone
  • Dishwasher safe for sanitizing
 Best part yang aku underline tu... sebab dah pernah dah Razin gosok entah camana dia tertolak kuat sangat kat gusi sampai nangis-nangis menjerit sakit. Yela, before this pakai standard toothbrush yang plastik keras tu.

Now this one is better. Boleh bengkok-bengkokkan tanpa patah. Totally worth the price cos selain guna untuk berus gigi, boleh jadi teether jugak sebab the whole body is made of 100% medical grade silicone.


There's another one yang ku rembat!

Rembat sebab cute. Hehehe...


 So cute, right? :D


Baby Banana® Brush: Teether/Toothbrush (4″ x 8″ x 1″)

These “a-peel-ing” handles are irresistible to babies (and parents). Babies love to be able to
hold this brush on their own, and the handles provide an easy way to loop a binki strap
through when kids need a little help. This version is intended for children under 1 year of age.
  • Infant Teether and Toddler Toothbrush in one, with “peel” handles; able to hold a binky strap
  • 100% medical grade silicone; dishwasher safe for sanitizing

Walaupun tulis untuk 1 year below, alaaa boleh je pakai untuk 1 year above. Hihihihi... Comel sangat! Yang versi ni harganya RM45.

And paling best, boleh ajar baby start pegang berus gigi cos dia ade pemegang dari 'kulit pisang' tu. ^___^

Razin punyer yang bentuk ni belum rasmi lagi... tunggu dulu...

Your child's dental health is your responsibility, so apa salahnye belikan berus gigi ni for your lil ones. They sure will gonna love it. :)

Sila klik Mama Rafique's blog entry about child's dental health di SINI. It's true... we as parents yang kena ajar our babies on hygiene.

Lagipun awal-awal ni la kena jaga-jaga... risau gak kecik-kecik abis cepat reput gigi dia kalau tak jaga...

 Panduan pertumbuhan gigi bayi.

Razin sume gigi dah ada kecuali 2nd molar and gigi taring (canine).

Kalau tengok chart atas tu, gigi taring dia coming soon la.. hehe
(Lagi sakit la kalau kena gigit!)



Baby Banana Brush ni would be available soon at other baby boutiques.
Mama Panda Store will also sell these beauties soon. ;)

Taking pre-order now. Do email me ya. Thanks!

p/s: Spiffies also will be available soon. Email kalau nak order ya =D


Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Wednesday, July 18, 2012
bismIllah...


Was a bit busy today... pagi-pagi ikut hubby pergi Lumut cos dia ade kerja sikit kat SSE. Nak check shaft ke mende tah (SSE=tempat aku praktikal time buat degree dulu). Tengah hari dia balik and gerak ke PJ... pastu esok dia balik Johor dah.

Aku dah lama gile tak drive... ngantok betul time bawak kereta tadi. sheeesh. Scary pulak bila ingat-ingat balik....

Anyway, aku nak citer about a TV show I watched tonight.

'How Do I Look?' on DIVA. Hosted by Finola Hughes... yes, dah berzaman punyer episod cos Finola no longer hosted that show. Ok, bukan tu yang nak aku citer...

Tapi aku nak citer betapa aku rasa tersentuh sangat-sangat tengok show tu.

Ok, citer ni tentang makeover la basically... and aku memang suke tengok transformation pada orang hehehe...

Tapi kali ni the subject really touched my heart. She was Sharon, a mother with 3 kids yang baru je mengalami perceraian.

Anak-anak dia sume ade penyakit genetik. Aku lupe ape namanya tapi yang kena masukkan feeding tube kat perut cos diorang kurang zat ke camne tah... Ketiga-tiga anaknya camtu. Ya Allah... time ni aku dah leleh dah. Nak jaga anak demam sekali sekala pun aku dah tension, ni plak yang memang sakit. T___T

Pastu dengar pulak she talked about her divorce. Camne seorang suami yang 'was a great dad to all my kids' can change and walked out on her. Okey, serious sangat sedih dah time ni... Dalam kepala otak aku, aku assume the man couldn't take the burden to care for the 3 sick kids, maybe? I don't know... But my heart fell for this woman.

She was large, but she used to be larger than that. So ok la kan... I was touched that her friends wanted her to move on... Yang si Sharon ni plak degil gak kata dia dah move on, tapi still pakai cincin kahwin. Her reason: She meant those words/vows she said when she got married... thru better or worst (and this divorce was the worst of time, she said) bla bla... Aduh... sedih sangat. Dia masih harapkan laki tu balik pada dia balik ke? Nangis gile dah time ni... huhuhu

Jenuh ar pujuk suruh tanggalkan cincin tu and she obliged asalkan at the end of the show she got the ring back.

It was fun to see her having fun trying on clothes etc. I truly can relate on how mothers yang busy giler memang takde masa nak jaga penampilan. Lagi pulak kalau nak kena jaga 3 sick children. Of course you wouldn't care you look like a slob. Asalkan comfy. Plus, dia ni short on money gak kot cos baju-baju dia kebanyakannye orang bagi... Kawan-kawan yang dulunya gemok dah kurus, bagi la dia pakai baju besar-besar tu...

Kesian betul rasa... Sayu oh... Memang menangis-nangis aku tengok show ni. T__T

Yang kemuncaknya, at the end of the show, she looked totally gorgeous.... and when they gave back her wedding ring, dia macam sebak and speechless. Sebab? Diorang tak sarungkan balik pada jari dia. Instead, diorg letak cincin tu sebagai loket rantai. So, bagi dalam bentuk rantai leher la so that she can still wear it, but not on her finger.

Sebakkkk... omg terharu gile ade kawan-kawan camtu. Really thoughtful and concerned.

I kept thinking about that show.

Kept thinking of how I always complaint this and that, tapi sebenarnye ade orang lebih 'unlucky' than me. But she face all her problems with a smile (yes, she smiles a lot and seems warm and a very nice person). I wish I could be like that. For I know I'm cold hearted most of the times... and bitter too (sometimes). My heart isn't pure... at times, it's full of negativity.

Giler terasa sangat tengok show tadi...

I wish I can be more grateful in life.

Macam tadi, Razin menangis-nangis since 9pm sebab takleh tido hidung tersumbat aku dah macam raksasa. Aku marah-marah Razin pulak cos tak reti nak diam. Aku marah sebab aku penat nak layan dia... (I'm a bad mom)

Tido and senyap kejap, pastu jaga nangis-nangis. Setiap 10 minit dari 9pm-12.30am! Oh my god... tak tau la... aku ni dah le ngantok and sakit kepala cos lama tak drive kete, dia lak sakit (selsema). Dugaan betul cos laki aku pun takde nak jaga.

Last sekali Mamito aku bangun tido and amik Razin letak dalam buai... and there he stayed till now. Kejap lagi bangun lagi la tu... hmmmm...

Ya Allah, berikanlah aku ketabahan hati... berilah aku kesabaran...
Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Monday, July 16, 2012
bismIllah...
.

Yeeehaaa...

Bestnye dok rumah Mak. Bestnye dok ngan adik-beradikku yang lain... Bestnye leh rehat-rehat sikit cos ramai orang nak tengok-tengokkan Razin, masak pun aku rileks sikit (huahua) and I found that I am more relaxed since yesterday. :)

Bagus jugak Nini masukkan HBO dalam pakej Astro kat Beruas ni. Best layan movies! Especially I haven't been watching my-kind-of-movies in Johor.

But I do miss Singapore's tv channels especially Okto! (ke Octo? xtau eja camne... but it's for kids)

Tonight, I watched Red Riding Hood lakonan Amanda Seyfried, Shiloh Fernandez etc. Best jugak citernya... Okla, lama tak tengok citer omputeh la katakan... And now, my sisters are watching The Rite while I'm online. The Rite tu aku dah tengok dah aritu... so xkisah sangat.

I miss watching True Blood, Pretty Little Liars and Vampire Diaries. Oh yes I do. I miss the old times... Nini ada download dalam lappy, tapi aku tak tengok-tengok lagi.

Aku jugak dah macam malas nak online these days. Ade insiden-insiden yang buatkan aku macam fobia nak online. huhuhu... But life has to go on. Nama lagi online business, tak online susah la sikit mau cari makan... Boleh tu boleh, lagipun Allah kan Maha Pemberi Rezeki... tapi susah jugak nak maintain after sale services kalau customers nak cari aku takde kan... Hmmm...


Ape-ape pun, tadi aku baru discover new handsome actor to drool on. hahahaha...

Shiloh Fernandez.... hensem gak le tapi muka cam jahat sikit. :p


^___^

Dok tweet2 tentang how handsome he is.

TAPI!!!


Still, takleh lawan my biggest, bigger crush:


Channing Tatum!

Love his voice too. ;)

Bagi aku, dia takdela hensem mana pun, tapi sangat-sangat talented.
He can dance and very natural in his acting.
I'm always attached with his character he played in movies. 



Another one,


Ian Somerhalder a.k.a Damon Salvatore.

 (i follow his twitter!)

Fell in love with his looks and character in Vampire Diaries.

Oh yes, I favor Damon than Stefan.

So handsome! uhuhuhu....

And I think I've blogged before on how I cried when Damon told Elena he loved her.
And then he made her forget he told her that.
Touching gile babi.


Ok, malam ni merempan tentang handsome actors.

Better la dari merempan about things that could make my heart aches kan?





Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Sunday, July 15, 2012
bismIllah...


Need to jot down these few things to remember later in future:

- We can all pretend this has never happened. But it did. And it left me bare... I felt as if I was left naked while you go on analysing, commenting etc. Terbuka segala aib-aib ku... My God, I had never been humiliated like that before. And you can ask me later, 'Are you ok?'. I honestly do not know what to feel.

- I leave it all to Allah. Let Him be the final Judge. If I were to be humiliated again or to be linked as the culprit for other things, aku redha.

- Sometimes it's better to leave it broken than hurting yourself putting it back together. Some things isn't worth mending. And some things, yes, you can try fixing it back... but it will never be the same again. It was broken... even if you patch it all up, there were scars and pieces missing (eventho you have no idea it was missing since it's too small). It's basically not the same.

- Last but not least, my apologies again. Yes, I was wrong. And thanks too for the experience. I learned a lot. Whatever you are, whatever your name is... layered cheesecake or tight gang, you have taught me a very valuable lesson. And for that, I THANK YOU.

So long...
Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Thursday, July 12, 2012
bismIllah...


Beberapa minggu lepas, Mr CC bbmed me a picture.

Sijil perkhidmatan cemerlang!

Weeee... Dapat duit!
Alhamdulillah...
Good job, hubby ;)



Tu citer beberapa minggu sudah la... aku pun dah lupa bila...

Then on last Tuesday, he bbmed me again...

He passed the exam he took last May!

Alhamdulillah...

Boleh dah la naik pangkat...

Walaupun lambatttt lagi cos macam-macam prosedur etc, tapi lega sangat dah cos dah lulus.


Syukur....

Walaupun minggu ni entah macam-macam benda dan cabaran aku tempuhi, at least my other half is doing great.
Rezeki Razin...



Segala puji hanya bagi Allah... pemberi rahmat, rezeki dan kebahagiaan.

I know He can take all of these in a blink of an eye...

And I'm grateful for this blessed feeling You loaned me even if it's only for a while...



Written By Ryehana
alhamdulIllah
Monday, July 9, 2012
bismIllah...




Yer, yer... elok je semalam aku update blog tentang TTC, arini dah datang dah sahabat merah setiap bulan. haha... so yes, belum menopos mahupun preggy lg =p


Takpela... nasib baik ada Razin...




My handsome baby! hehe...
Semua gigi dah ada kecuali gigi taring.

Semoga besar jadi anak yang soleh, bijak dan berbakti pada orang tua yer sayang...


Bulan puasa bakal tiba... dah abis ganti puasa?? Of course belum. T___T

Sedang mencuba dengan jayanya... hehe...

Plan nak balik Perak dalam masa terdekat, tapi tak tau bila. Cepatla ade job kat Lumut nyer pun. Leh balik... yela, husband ada offer nak hantar aku and Razin balik Beruas, puasa kat sana... tapi, sian le pulak kat dia. Takkan nak buka puasa kat sini nanti sume sorang-sorang? Alahaiiii... kesian gile ok! Biar la ade anak bini teman dari makan sorang.. huhu...

So tak tau la bila nak balik Beruas nyer.

Tak sabar cos nak tengok progress carrier bags. Bla bla bla... yer, ade kepentingan bisnes jugak di situ. :p

Sejak jadi 'bisneswoman' ni (uwekkkk), semua benda pun nak fikirkan tentang bizz je.

Macam aritu pergi KL, aku pun ape lagi, usya line untuk amik stok barang. Jimat pos dan jimat masa. ;)

I'm glad I love what I'm doing. ^__^

2, 3 hari ni aku down and demam sikit. Mood ke laut la... down sebab tak preggy, then badan tak larat cos selsema and deman (nak period pun yer jugak), so memang aku tak masak langsung since Friday. 

Bersyukur sangat-sangat dapat husband yang memahami dan ringan tulang. And best part of all, he cooks! 
So beliau jelah yang masak since Friday... sedap lak tu masak. hehehe... I'm blessed.

Tak kisah la beliau malas berkemas, suka sepah baju merata-rata, and tak nak basuh berak Razin... at least tolong aku buat benda lain. Masak, basuh baju, sidai baju... ok la kan?

Hidup kena tolak ansur...



And thanks sayang, for putting up with my mood swings these past few days. 



Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Sunday, July 8, 2012
bismIllah...






I'm late. I'm usually very regular.


Padahal baru 2 hari lewat, entah-entah esok lusa period. kuikui...


Nak wat camne, when you're trying to conceive, camni la kot gayanya... the slightest delay in menstrual cycle would bring hope and a lil excitement.


Tapi sedih cos bila check, NEGATIVE! hahahaha...


I know, cos I already check TWICE.


Excited kan... yer, memang aku tak sabar... tapi kalau dah belum rezeki lagi, bersabar jelah...


Aku ni siap test pregnant ke tak before tarikh aku period lagi... punyer la tak sabar kan...
Siap beli Clearblue pregnancy test cos orang kata pakai yang mahal ni leh tau awal. Ni gara-gara Fasha Sandha pakai test kit ni and tau dia preggy 2 weeks... so aku pun beli la... 


Aku beli 2 home pregnancy test, satu Clearblue, satu lagi jenama Watsons. Saje... sebab rasa-rasa dalam hati pun macam takkan la awal sangat dah pregnant? hehehe...


1st test, 3rd July 2012:


NEGATIVE.

Huhu...

sedih... tapi dok pikir, ala... awal lagi... takpe, kalau period lusa... kita cuba lagi, fikirku.

Dalam hati memang ada rasa macam... ish? Yeke tak preggy ni? 
Terkejut... and then baru sedih.
Pastu muhasabah diri.

Mungkin ada hikmahnye Allah tak bagi aku preggy bulan ni... maybe bulan depan?

I just keep hoping there will be a bun in my oven soon.



Then, 5th of July came and went.

On 6th July, ttill, no red flag. Aku pelik dah time ni... selalunye on time jer... tapi aku ni pun over, baru sehari lewat dah kecoh. hehe...

Sampai petang takde ape-ape... so aku pun tak sabar pergi la test lagi sekali. Yela, dok pikir gak ntah-ntah ade defect ke kat test sebelum ni etc... :p

2nd test, 6th July 2012:

NEGATIVE again!
(Kalau positif, ada 2 line merah kat strip)

Perasaan merudum

Sedih.

Kecewa.

Tapi takdela sampai teriak kan... just rasa down je la...

Bagitau husband that I did the 2nd test, and he just smiled.

He said, "Ala belum ada rezeki lagi la tu... rileks la..." sambil sengih-sengih.

Aku pun ok la...

Yela, it's not like we're in a rush. Cuma aku dah target tahun depan nak beranak. So doa-doakan la tercapai impian ni.

Sian Razin main sorang-sorang....


Now aku paham la perasaan orang yang tengah nak hamil... or trying to conceive. Memang kena banyak sabar...


I'm grateful I already have Razin. Sayang Razin ketat-ketat... I love him so much I want to give him siblings! =)


Sekarang aku tengah demam selsema... now aku confuse lagi, selalunya kalau selsema macam nak rak ni tanda-tanda preggy gak.


Tapi... yelah, kan aku dah check sampai 2x. Takde ape pun...


Ade kawan suggest untuk buat test tu waktu pagi-pagi cos dia kata dia penah check waktu selain pagi and memang negative. Then waktu pergi klinik untuk amik HPV ke ape tah, nurse tanya and suruh dia buat pregnancy test dulu... and buat waktu pagi. Baru la positif!


Aku tak tau.. takde pengalaman... cos masa preggy mula-mula dulu check time lunch hour kat tandas di ofis. Elok je positif nyer... tapi time tu memang takde plan ke ape ke... tak keep track pun bila last day period etc.


Now baru aku keep track bila first day period, last day period untuk dapat accurate due date untuk beranak. Keep track since bulan May...

Oklah... nak citer tu jer...

I expect I'll get my period in a couple of days then...


Bye!

***Footnote: sebelum dapat komen tentang 'benda camni pun nak citer kat blog ke... simpan jela benda peribadi etc...", just nak kabo, aku memang nak blog tentang perkara ni untuk kongsi journey TTC aku dengan fellow TTC mommies. Kalau-kalau ade readers sudi mendoakan aku untuk preggy, alhamdulillah... Kalau tak kenan, tak yah baca.






Written By Ryehana
alhamdulIllah...