Thursday, January 31, 2013
bismIllah...


I'm happy, excited and so grateful that it's been a great week.

I'm looking forward for my new gadget to arrive.

Last week I was dismayed when one of my purchases went kaput. Huhu... But heck, I bought a new gadget yesterday.

So freaking excited to have it! Tapi next week baru sampai kot. Huahua...

By the way, aku tengah bengang kenapa line streamyx aku cam celaka. Baru install last week kot. Tapi selalu sangat tetiba takde... 'Local Acces Only'? Hampeh sungguh. Semalam aku call kontraktor yang pasang tu suruh datang rumah tapi tak datang... Call petang2 tak angkat. Heiii geram jer... Malas nak call 100 cos aku dah simpan phone tu... Huh.

I'll write more when I have the time.

Toodles!

Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Wednesday, January 23, 2013
bismIllah...


Mood happy camni baru leh update blog...

Sebab last weekend laki aku balik. Hehe... so terubat la sekejap rindu tu... Then kitorang pergi Lost World of Tambun with Mamito, Nini, Diyana and Amirul. Saje nak bagi Razin main air... Turned out, anak aku takut! Or maybe dia gayat ke ape tak tau la... takut benor nak masuk dalam air. Haha.. tapi bila dah masuk ok je (atas pelampung jelah). Sabo jelah Razin ni...

Dah lama plan nak ke Lost World. Tapi setiap kali aku ajak Mak and Nini banyak je alasan. Takde duit la ape la... So, aku belanja jelah. Abis citer. Beli tiket online dapat la 15% discount. Kalau tak kena bayo RM45 sorang. huhuhu



Gambar di atas tu aku pakai Boba Air. Memang best la cos waterproof. Sesuai sesangat bawak ke Lost World. Yela, anak aku kan suke berdukung. So dukung jela... lagipun memang nak testing Boba Air tu. Best la... cos sesuai dengan situasi. Badan basah2 selambe je pakai. Cepat kering. And yang penting, compact giler. Aku dok standby je dalam handbag, ingatkan tak pakai... tapi pakai gak hehe...


Leh lipat2 je jadi purse camtu... nipis tapi kuat! 100% from nylon. Since bukan dari kain, so kalau nak pakai lama-lama di tempat takde aircond, tak sesuai kot. Berkuap ler... ni main purpose untuk pakai kejap-kejap, untuk travel and memang nak pack light or emergency standby dalam handbag. Sangat sesuai la for 2nd carrier. hehehe... Tapi pakai kat Lost World aritu ok jer.. ^__^



Gambar close up wearing Boba Air in blue color. It's a new color by the way. Belum kuar pun gambar rasmi kat website Boba. Cantik warna ni. I like! hehehe...

As you can see, memang takde padding ape pun kat Boba Air ni. Sebab tu leh lipat-lipat jadi kecik. Ade sleeping hood btw. Tu jelah... So kalau baby berat and nak pakai lama-lama for hours macam kurang sesuai. I think max maybe 1 and a half hours to 2 hours? Depends kekuatan badan anda... Aku dah biase carry baby so berjam-jam pun no hal. =P (bagus kan babywearing ni, bagi kita fit! hehe)

Anyway, I did bring a stroller too. Sebab utama ialah untuk tempat Razin tido. He'll take naps in the afternoon...


Tak bawak Quinny Zapp Xtra cos currently I loaned the stroller frame to my cousin yang nak pakai ngan maxi cosi cabriofix. Nasib baik ade stroller ni... Ok gak la tahap recline dia... Yang penting compact!

Sekian sahaja update untuk kali ini.


IKLAN SIKIT:

Stork by Snuggbaby is in the house!


Cantik kan???

1. Pond in Twilight
2. Zoology
3. Damask
4. Anchors Away

I handpicked all of the designs myself!

Actually, I bought all the designer prints myself from US!

So, design ni sangat-sangat limited and once gone, it's gone.

Exclusive gitew.. hehehe...

RM349 each inclusive poslaju in Semenanjung.

Grab one fast! Stork ni memang recommended cos leh pakai dari newborn. Siap inclusive cincher belt lagi (untuk adjust baby carrier for newborn).

Yang lagi best, leh pakai sampai baby 3,4 years old. Mind you, this is an improved version than the one I've tested/rented before (see HERE). Which reminds me, they should really change Stork yang ade kat MBW library tu kepada new one!

Body panel lebih panjang (yang old version pendek, you can see from the pics here tp tah kenapa aku tulis kat review tu body panel panjang... sebab compare ngan Ergo Original kot?), sleeping hood lebih senang dipakai - cangkuk je! (yang old version aku tak tau nak guna), lembut and material best! Ade manual, ade cincher belt and kotak pun cantik hehe...



Bukan Ije kata best, those awesome buyers pun setuju! (yela, kalau tak best, takde la aku jual... aku jual barang best2 je kwang kwang kwang)

I'll review the new version of Stork bila ade masa... Till then, toodles!

Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Friday, January 11, 2013
BismIllahirrahmanirrahim...


I'm in Beruas now. It's very lonely in Lumut without Razin. Yes, I left him in Beruas since Monday... Cos he was happy there. Plus, i need some time alone.

But today i'm back cos nak ambil dia and balik Lumut tomorrow.

I need to get more organized... But i still haven't managed to do that.

I miss my husband dearly... But i know i have to be strong. I chose this. Might as well toughen myself up. I'm still lucky cos i have my family close by.

- new laptop
- new treadmill ( haha... Yes, i bought one!)
- new handbag
- new sofa for the soho

Need a new laptop since hubby's acer laptop of 8 years is currently showing signs of age. It's slow and has problems with its touchpad. Have to wait for hubby to get back since he insisted we buy the gadget together. My budget was only 1.5k. But since hubby is getting his bonus again this month, bolelah dia topup sikit kalau nak lappy best2. Hehehe...

Treadmill... Hmmm, bought one preloved from an online friend. Always wanted one of those but it's so freaking pricey! All the treadmills i've surveyed are around 3-4k. And no, i dont have that much of a money to spend on a threadmill. So, when a friend is letting go hers, i grabbed it! Ok... I know what u're thinking... Maybe it'll be a display unit? Haha... Well, let's hope not k!

A handbag? Hmmm... I don't need it. But i found i cant resist the temptation. What's wrong with me? I was never a woman who loves handbags! Yet, last month i found myself buying 3 Coach handbags! And i just bought another one. Urghhh... Crazy. This is so not me. Tapi tu la... Dulu dok kata tak beli handbag, sekarang amik kau.... Meroyan handbag pulak. Nasib baik Coach je... Kalau nak LV, Gucci, Prada or Chanel, sila sepak aku kuat2 supaya sedar diri. Hahaha...

Sofa for my little office? Yes, it's a must. But i just dont have the money yet. Takpelah... Lagipun i dont stay inside my 'office' anyway. Tu tempat letak stok jer.... Malangnye, i found myself always perched on a coffee table in front of the telly. So unprofessional of me... But what can i do? It's quite lonely without the tv on. I dont watch much tv, i always turn it on however for the sound of it to drone on.... Heh. Takkan nak bwk tv masuk ofis gak kot. Poyo je... Lagipun i have to keep an eye on Razin... So takkan la nak dok dalam bilik and biar dia main sorang2 kan...

Well... I gotta sleep. Bye


Alhamdulillah...

Tuesday, January 8, 2013
bismIllah...



Tak sempat update blog about the latest movie I've watched.

It was Les Miserables. A musical film... our kind of movie. Tengok dengan Mamito, Diyana, Nini, Amirul and Razin. Yes, Razin. First time bawak dia masuk cinema.

Nasib baik dia ok... well, at least for the 1st hour. Lepas tu dah cranky and berjalan sana sini. But thank God he didn't cry. Almost cried jela when the lights was out... tapi cepat-cepat peluk and pujuk so dia ok.
He sat between me and Amirul btw. Kami dok couple seat. So since ade Amirul, ok la kan.. makan popcorn and mulut bising itu ini.

Razin tak tengok sampai abis pun cos halfway thru the movie, kakak aku yang jugak menonton wayang kat situ (Aeon Station 18, Ipoh) suruh hantar Razin keluar. Dia nak jaga... dia tengok citer lain ngan kawan dia... So yes, akhirnye dapat lepas gian tengok movie. I was happy! Hehehehe...

God, I love the movie. Sebenarnye masa mula tu aku tak tau pun citer Les Miserables ni citer ape. I left it to Nini untuk decide. Aku tak kisah pun asal tengok wayang.. hahaha. Well, since Nini's taste ngan aku lebih kurang sama bila bab movie and lagu, aku suke la cos the selection was not disappointing!

Cerita ni musical... macam Sweeney Todd (Oh, Helena Bornham was also in Les Miserables!). I love all the songs... I love the movie plot too. Ok, nangis-nangis aku masa part last yang ramai terbunuh in vain kekonon for French Revolution.

Lagu yang menusuk kalbu pada mula cerita adalah lagu 'I Dreamed a dream' by Anne Hathaway. Ok, suara dia sedap gak! I didn't know that. huhu...

Hugh Jackman was awesome too... Ahhh semua best la. I love love love the movie!

Tak rugi tengok. Siyes.


Anne Hathaway masa nyanyi lagu yang meng'goosebumps'kan aku...

I feel you, Fantine! Oh... suke gile masa part dia nyanyi ni... 


Btw, I found out that these actors sang LIVE and terus difilemkan. So, memang real la lakonan and nyanyian tu... best ah... err.. kecuali Russell Crowe punyer singing. Macam tak berapa real and dubbing je. huahua...



Eddie Redmayne as Marius in the film was amazing.

Love the voice and face.

Him singing 'Empty chairs at empty tables' made me cry like crazy.

T____T

Sedih gilaaa... Waaa...



Amanda Seyfried (as Cosette) trying to calm Marius yang kesedihan cos dia je terselamat dan sempat diselamatkan oleh Hugh Jackman...

Amanda Seyfried macam tak best sangat cos tak banyak part singing and macam tak power je kalau nyanyi... tah la... aku lebih suka part Samantha Barks jadi Eponine lagi. Suara power ohhh!

Oh well... enought ranting about the film.

Tak sume suka musical film... but I do. Hehehe...

Sesi mendownload soundtracks menyusul. :D


Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Saturday, January 5, 2013
bismIllah...



Rasa nak menulis lak malam ni.

Tengah hujan lebat kat luar. Razin tengah tidur. Sejak duduk ngan aku ni, tidur awal cos aku tak tau nak buat ape dah pas Maghrib. Golek-golek, main-main... tidur jela.

Kebetulan tv dalam bilik ni rosak, lagi la bosan kan. Huhu... Nak kena amik balik tv kat umah Mak yang diorang pinjam tu... ntah bila...

Petang tadi aku 'hilang' purse. Aku memang tak ingat langsung mana aku letak purse. Sedar purse aku takde masa nak kuar pergi Poslaju. Dahle sume barang dah angkut masuk kereta including all our stuff since kekonon nak terus gerak balik Beruas lepas pos barang. Jadi camtu, maka tak jadi la pos barang... sorry dear customers. huhu... Isnin baru pos yer...

Aku macam nak gila masa tak jumpa-jumpa purse. Nangis beria-ria bila dah penat mencari. Bayangkan la dari 4pm till 6pm tak jumpa-jumpa. Rasa macam dah geledah satu rumah sampai sakit kepala, sakit hati dok mikir mana pergi purse aku tu.

Dok bantai teriak cam hape lagi... bukan ape, aku bengang cos takde duit nak pergi poslaju. Pehtu aku bengang cos penat. And lebih nyampah, aku ni dah 2x pernah report kehilangan wallet. Leceh ok nak buat baru sume kad-kad yang ade... kalau tak jumpa gak, jadi kali ke-3. Giler...

Husband didn't help much when I called. Dok salahkan aku pelupa. Of cos la... aku banyak benda nak mikir. :(

Mintak tolong tenant carikan jugak purse tu tapi sama-sama gagal. Haihh... nak give up dah.. tapi aku sangat yakin barang hilang dalam rumah je cos semalam aku tak pergi mana pun pas balik Poslaju. Apek tong gas datang umah kul 5 lebih, and time tu purse tu ade je time aku bayo.

Maka, aku menggoogle la doa-doa berkaitan kehilangan barang. I found this blog. Ikut la ape yang dicadangkan kecuali solat... cos arini lak period first day. No wonder aku emo semacam.

Then.... Alhamdulillah. Lepas tengok Maharaja Lawak kejap tadi (tengok suku je cos ngantok), aku tetiba teringat sesuatu. When I checked, yes... my purse was there. ALHAMDULILLAH. Syukur sangat-sangat.

So yeah... ni peringatan untuk aku supaya jangan alpa sangat. Aku ni mudah lupa. Mudah sangat lupa and tak bersyukur. Ni baru kena acah-acah hilang purse, kalau hilang anugerah paling berharga dalam hidup?? Nauzubillah min zalik. Jangan la sampai camtu....

Lega sangat-sangat dah jumpa purse Bonia berharga RM89.90 yang dibeli di Jusco Maluri pada tahun 2010 itu. Huhu... Murah je, tapi penuh kenangan... ;')

Anyway, nak share tu je kot.

Esok leh balik Beruas, yeay!

Written By Ryehana
alhamdulIllah...
Tuesday, January 1, 2013
bismIllah...



Terjaga kul 3 pagi. Sebabnye? Tido awal le jugak... Pukul 10 lebih aku dah terlelap sebab bagi Razin tido. Ngan aku aku sekali tido ler. hehe...Lagipun, aku bukan jenis nak stay up sambut new year ke ape...

Alhamdulillah... 2012 dah berlalu pergi. It was a great year.

Many things happened. Achieved a bit of my goals... whether the ones in plan or unexpected event. Alhamdulillah.

Bersyukur sangat cos I was surrounded with great people. Customers, friends, suppliers, salesmen... Okla so far. Kehidupan yang sederhana. Kehidupan yang aku sendiri corakkan.

Now that I have my son back with me after 6 days of being apart, I know that I'm more patient and 'cooler' than before. Yes, sebenarnya aku ni kena ade time-break jugak. Baru aku leh reflect, motivate and advise myself. Dah 2 hari Razin duduk ngan aku and I haven't raised my voice once. I mean, like shouting ke screaming ke ape... before this? Well... aku adelah mak yang stressed and asyik la terpekik-pekik bila Razin did something I didn't like. Terrible, wasn't I? Yes. I definitely was.

So, azam tahun baru ni ialah untuk lebih sabar melayan karenah anak. Razin will be 2 years old in March. Perangai pun macam-macam... and now he's learning to talk. Apa yang aku cakap, dia suka repeat. Semua benda dia repeat. Tadi kat dapur masa masak aku terpegang kuali panas and TERmencarut 'Oh Pan***!' and he repeated it!


T____________________________T


Waaaaa.... Control your tongue, Mommy!!! uhuk uhuk... susah betui kalau mulut tak bercover cam aku ni...

Well, that is why lah kena lebih bersabar and control percakapan cos now Razin memang akan tiru and ikut ape kita cakap. huhu...

Semalam aku dah bershopping barang-barang dapur for cooking. Razin ade baru aku nak masak. Kalau tak, tapau je. huhu... So, antara resolusi tahun baru ialah... improve cooking skills. Ni azam sejak kahwin tak improve-improve ni...wakakaka... Ok, aku rindu masakan laki aku... T___T Rindu hubby masak ketam masak lemak. Nyummm... sodapnye....

Antara sebab aku tak terer masak ialah anak aku sempoi je bab makan. Asal ade sup. Settle je. haha...masak ayam ke ikan ke... dia makan masa mula-mula je cos lapar gile kan. Pastu nak nasi and sup only. Huhu...

Selain dari bab masak, kontrol marah... aku jugak berazam nak turunkan berat badan. Moga-moga berjaya. Cos aku memang overweight lama dah. HAHAHA. Susah gile ok nak kurus...

K lah. Ni je yang aku leh catat buat masa ni.

Esok-esok sambung lagi.

Salammmm...


Gambar beberapa jam sebelum New Year.
And beberapa minit sebelum aku tertido.
hehe...
Written By Ryehana
alhamdulIllah...