Sunday, October 4, 2015

Pil gugur kandungan

Bismillah...


Ya Allah ya tuhanku.. Mengucap panjang bila nampak ape yang melintas kat timeline malam/pagi ni.







Giler betul!

Selamba jual pil gugur kandungan kt instagram??? Gile! Bodoh!

First sekali, if there's any of you adik-adik yang google tentang pil gugur kandungan ni terjumpa entry blog ni, please lah fikir masak-masak before gugurkan kandungan.

As a mother of 3 children, of course i'm against abortion. UNLESS there's a medical condition yang buatkan ko terpaksa gugurkan janin. Kalau doktor dah nasihat cmtu, then tu lain cerita lah. Tapi kalau EKSIDEN pregnant and nak gugurkan cos tak kawen lagi etc, TOLONG JANGAN berbuat begitu.

Nak tambah dosa dgn bunuh baby?

"Biarla gugur dari lahir jadi anak haram or dibuang/mati juga nanti"

Oh my god. Janganlah sebab itu...

Tahukah anda ada pusat2 perlindungan wanita under Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk golongan yang terlanjur & preggy out of wedlock?

Ni tempat kakak aku kerja: Taman Seri Puteri, Batu Gajah.

Dulu2 orang panggil "pusat pemulihan akhlak"

Kat sini tempat utk perempuan yang terlanjur anak luar nikah: be it suka sama suka, kena rogol n pregnant ataupun dibuang keluarga etc.. Macam-macam kes ade... Tapi mostly tempat utk pompuan berlindung.

Ade banyak lagi pusat mcm ni kat seluruh negara. 

You will be well taken care of. Mengandung pergi checkup kat klinik and settle sampailah beranak. Anak sama ada nak bela or bagi orang. 

Kalau tak nak baby tu, bagi kat orang. Jangan bunuh dan buang. Kesianla kat anak yang tak berdosa tu.

Ramai orang takde anak nak anak... Yang dah dapat anak, nak buang/terminate pula. Allah.... (Sedih betul tgk gambar2 janin yang gugur tu - boleh pulak seller tu buat jadi testi! Celaka betul)

Yang nak amik anak angkat pulak, tolonglah ketepikan stigma yang anak luar nikah ni tak bagus lah ape lah. Anak tu tak berdosa pun. Kalau kita yang didik tak betul, bukan anak luar nikah pun sama je tak menjadi. Anak tu kain putih. Sapa yg jaga dia tu la yang corakkan dia.

Berbalik kepada gugurkan baby ni, kepada adik2 tolong fikir masak2. Muda lagi dah nak rosakkan rahim? Kalau in future ko nak beranak tapi Allah tak bagi mcm mana.... Sedih tahu tak.

Ko tak kesian ke kat nyawa dalam perut tu?

Please... Kepada yang buntu, yang tak tau nal buat apa, please check in kat Pusat Perlindungan Wanita yang terdekat. Yang aku tau yang under JKM jelah. Tapi byk juga under NGO. Google je. 

Kalau buntu sangat, whatsapp aku kat 0125280858... nanti aku tolong bagi guidelines. 


Adehhh pedih hati tengok post ni kat Facebook. What has the world becomes?

Risaunye lah dgn masa depan anak2 aku... Hidup akan dtg lebih mencabar...



Alhamdulillah...

2 comments:

amal said...

huhuhu nak muntah tengok gambar2 tu

nur aini said...

Pil gugur kandungan,berkesan 4 bulan kebawah,nk cod byhand pn blh,klu takut ditipu,x nk pos,blh byhand blh tgk depan2,ubat original,bg dalam aluminium seal,x buka,mcm dlm gambar,hubungi
0143230603.