Wednesday, December 13, 2017

Missing blogging

bismillahirrahmanirrahim...



Ya Allah... the last post was in October, now dah 13 December 2017 dah.

That means I haven't written anything in November. Hahaha.. busy nak mampos ke? Ke dah mampos? Muahahaha... kalau dah mampos takde la leh menaip lagi ye dak?


Anyway, yes... macam biasa ah, alasan mak anak ramai... sibuk le, ape lagi.

Aku private kejap blog ni aritu sebab macam tak best, takde update pastu open je. haha... biar open masa aku ade menulis ok le.


1. Aku busy jaga kucing.

- Kak Lang pass kucing dia untuk aku jaga sebab dia nak pergi Algeria last month. Dia pergi 3 minggu, then maybe nak jimat duit hostel and risau Pappy kena kurung je, maka hantar kat aku. Ok la aku jaga walaupun keberatan jugak since aku dah ade 2 ekor kat umah then Lola masa tu tunggu masa nak beranak je.



- Lola beranak pada 16 November yang lepas. Pappy plak (kucing Kak Lang) laki aku bawa balik Lumut pada 17 November. Sampai-sampai je Boboi marah le kan cos another male cat lain dalam rumah... udah satu keje pulak nak asingkan diorg dua ekor. Dengan si Lola baru beranaknye... dengan anak dia mati sekornye (more on that in next post)











- Kak Lang dah balik Malaysia Isnin lepas. Elok la laki aku cuti Isnin tu cos Selangor cuti birthday Sultan. So pagi2 Selasa baru balik Klang, angkut Pappy sekali. Belayar dah la sekor tu. Tinggal Boboi, Lola and the kittens je lagi kat rumah ni.

- Now aku agak serabut cos Lola and Boboi kena ringworm (sejenis fungal infection). Senang citer kena fungus la... Kulat kat kulit. Macam kurap tapi bukan kurap?

- Stress le jugak cos takut berjangkit kat kittens. Though I think diorang dah infected by now. Haihhh

- Now Lola and the kittens reside in one of more room upstairs. The guest room actually. Tapi now the kittens dah besar sikit and mula aktif asyik merayap and pee (belum poo lagi btw). So maybe nak kena letak dalam sangkar gak kot kat atas tu. Balik ni kang aku nak mengemas nak disinfect all the cat stuff upstairs.




- Nak litter trained the kittens dari awal. Aku dah siap beli tofu litter for them. Hopefully berjaya lah. Diorang baru nak masuk sebulan and still haven't eaten yet. Asyik menyusu je. Lola dah kurus kering and dah tak cantik dah body... kesian... sebijik sama mcm mak orang. Masa anak dara badan solid molid, dah beranak and menyusukan abis kendur semua. kahkahkah

- Anyway aku plan nak mandulkan both Lola and Boboi. Tapi Boboi tu cam sayang plak takde baka. Dia tu aku beli. Lola pn aku beli. Anak-anak Lola so far memang ade orang book nak beli. Yela, kucing cantik bulu kembang kan... so... ntah la. Masih dilema nak biar Lola mating lagi skali ke or mandulkan je terus. The kittens bukan anak Boboi btw. Kucing jantannye dari kawan dalam group kucing yang duduk kat Bukit Permata. DLH je. Oh well... nanti lah cite hal kucing lagi.




2. Razin dah nak masuk Darjah 1 tahun depan. Aku masih risau and sedikit susah hati cos Razin agak slow jugak la bab membaca. Sangatla berbeza dengan aku masa kecik. Aku pergi tadika umur 6 tahun. And tak lama lepas tu aku dah boleh membaca and been reading storybooks sejak kecik. Memang hobi aku membaca. I fucking love books. Tapi anak aku...? Suruh membaca kena paksa. And dia kekadang macam lupa ape dia belajar. Stress gile and serius rase down masa menunggu dia habiskan baca certain2 paragraphs. Allah... dugaan kan? tapi depan dia takleh la nak marah-marah or tunjuk aku kecewa cos kang lagi la dia rase tak best kan? Maka aku pura-pura jelah happy and tak marah dia terhegeh2 baca.... walaupun kekadang terlepas juga. :(




3. Razin ada benda-benda yang dia fobia sekarang.

- Escalator/travelator. Sangat-sangat takut naik benda ni especially yang travelator macam kat Tesco tu. Dia marah and tak bagi aku pergi Tesco and siap suggest suruh pergi tempat lain (Aeon) sebab nak elak naik travelator tu. I wondered, did he saw any accidents videos involving those things? bila tanya, dia cakap takde tengok. But 'teacher said to be extra careful bila naik escalator', he said.

- Afraid of the sea. Tak nak mandi laut. Tak suke kena air laut.


4. Raul dah nak masuk 4 years tahun depan. Dia ni pun ada isu speech delay sikit. I mean, at first aku suspect jugak anak aku ni ade mild autism ke cos dia lambat bercakap, orang tak paham dia cakap ape and ade jugakla actions yang buat aku suspect camtu. Tapi bila bawa jumpa doctor, doctor cakap he's ok. Ada eye contact when talk, he loves being cuddled and he's active. Pertuturan jelah maybe a late talker? I don't know. I hope he can talk properly and CLEARLY soon. :(

5. Raiq... well, he's 2. 28 months. Terrible two phase, YES! Tak reti duduk diam, ade je benda yang dia nak sentuh dan main, Very very curious and full of mischief. Asyik jatuh and involved in accidents. The last one was last 2 weeks. A wood fell on his head masa dia tengok orang bertukang. His head was bleeding a lot and I panicked. Went to emergency in KK Beruas and luckily tak kena jahit. Maybe darah banyak cos head injury and it was noon? Risau gile aku. Dia dah penah juga berdarah kat kepala masa jatuh bilik air kat Lexis Penang last Feb dulu. Sangatla merisaukan...

6. But Raiq also penyejuk hati. Budak yang pandai sejukkan hati aku, budak ni lah. Suka peluk and cium2 Mak... siap cakap "Sayangggg Mak". Cair semua orang dengan dia ni. Kejap-kejap "Sayang Opah", "Sayang Ayah", "Sayang Ibu" huhu. He's also very talkative and seemed very bright. Ape yang diajar cepat je tangkap. Lagi banyak cakap dari Raul. Of course, kalau nak banding vocab, aku rase Raiq has more vocab than Raul. He speaks clearly too. Kiranya ape dia cakap lebih senang nak paham dari ape Raul cakap.

7. Raiq dah stop nyusu badan since a few months ago tapi sometime he missed it, I think. Kesian bila mengingatkan Raul tak sempat nyusu badan lama-lama.



Ade banyak lagi nak tulis tapi cam malas dah. K la... till then. Bye



Written By Ryehana

0 comments: