Friday, May 19, 2017
bismillahirrahmanirrahim....






"Mak, Mak... Raiq bagi pecah cawan Mak" said Razin, as I approached the door - baru balik dari kerja.

"Cawan mana satu?"

"Cawan Mak warna putih tu"

Pergi dapur, check tong sampah, and yes... there it was. Broken. 

2009-2017.

Hahaha... destroyed by Raiq. Sedih Mak tau... tu cawan kesayangan beli kat Living Cabin, Midvalley masa kuar dengan Nini & colleague masa kerja kat Hertz dulu. They both have one as well... Bulan October. Mak punye jugak yang dah pecah.

17th August - Calm & Gentle. 

NEVER. Lol



Written By Ryehana
alhamdulillah...
Thursday, May 18, 2017
bismillahirrahmanirrahim...


Memula pasang wallpaper kat bilik budak-budak dulu since the wallpaper that I chose for guestroom takde stock pulak.


Pasang pada hari Isnin lepas, 15hb Mei 2017.
Ok gak stripes nih kat bilik budak-budak. Ceria gak la...

Of course, kalau nak jimat, leh cat sendiri.
Tapi aku malehhhh

2 walls letak wallpaper corak stripes, 2 walls lagi wallpaper plain hijau.
Ade banyak gile balance wallpaper hijau tu. If rajin nanti aku pasang kat homestay =D




Langsir baru jugak. hehehe...




Abaikan kotak oven atas lemari. tak tau nak humban mana (biasa le jenis sayang nak buang kotak cos leh guna untuk packaging barang haha)

Actually lemari tu aku nak balut dgn balance wallpaper warna hijau, tapi brother tu kata tak boleh cos nanti gam tak melekat cos permukaan almari tu licin.

If aku nak balut, aku kena cari wallpaper sticker (yang dah ada pelekat/self adhesive) baru boleh.

Gitu rupanya... baru aku tau =P





Sorry kualiti 'fish eye' lima ringgit lol.


Overall aku sangat puas hati dengan how the kids' room turned out.

and know what? dah 3 malam Razin slept in his room ALONE. 

Alhamdulillah. Lega sangat. Tak sesia Mak hias bilik lawa-lawa haha




On the other hand, guest room aku pulak....

FYI, aku TAK PUAS HATI with how it turned out.

Tengok le sendiri...


Masa diorang pasang, aku amik pic and was surprised to see "eh apesal macam berbelak-belak je wallpaper nih??"

*berbelak/bertompok/x sekata*

Alamak... tak lawa la... sedih tapi takleh watpe, dah ko pilih yang tu kan... T_T





Abaikan semak-semak tu... takde masa nak kemas lagi




See? Berbelak-belak bila amik gambar. Tak cunnnnn :(





Sebab ape nampak macam tu?
Sebab ade shiny-shiny benda alah ni!!!
Oh menyesal haku. Kalau aku tau, aku tak pilih yang ade berkilat-kilat ni.
 Hampeh tol...




Without lights on. 




Hmm.. memang ok je actually, tapi bila kena cahaya, tak cantik.
Tah la... yang ni aku kurang puas hati sikit. Nasib baik la kos tak sampai RM500.
Redha jelah. Nasib baik just bilik tetamu.

But aku belajar sesuatu, jangan pilih wallpaper berkilat-kilat dah pasni! Hahaha



Ni sebenarnya wallpaper asal yang aku pilih.

Suke gile yang 1st tu, tapi rupa-rupanya bila check, takde offer.
Mahal gile.. koser le kan...

2nd tu plak, aku pilih corak camtu tapi warna lain... biru/hijau. Tapi takde stock.

Lastnye pilih yang macam dipasang cos aku tak larat dah nak check sehelai-sehelai album tu...
huhuhu...


Dah selesai. Duit balance tak bayar lagi ni wakakakaka...

Sebab blinds kat bilik aku belum pasang, barangnye tak sampai lagi.

Hopefull by esok leh settle la.

Till then.

Bye!





Updates!!

Dah siap pasang blinds kat master bedroom. Warna purple hehehe... biase la aku memang suke purple.. future theme would be 'purple bedroom'



Langsir sebelah tu purple jugak actually. Dark purple.

K tu je. bye



Written By Ryehana
alhamdulillah...
Friday, May 12, 2017
Bismillah...



Wah....
Berjaya jugak aku download app Blogger tu kat phone ni. Jenuh cari kat AppStore dah takde, then baru terfikir nak tengok bahagian "app not on this phone". App Blogger tu ade aku penah upload kat ipad dulu-dulu. Anyway, ni baru nak rasmi heheheh...

Masa tidur aku bercelaru sekarang ni. Dah berapa minggu dah aku tidur lewat (we're talking 3,4 am here) and bangun pukul 7. It's bad. Tapi entah le kenapa susah gile nak tido walaupun dah get ready for bed since 10pm. 

I will toss and turn, watching movies, even clean the house... dah masuk pukul 3 pagi baru ngantok. Masalah betul. Selalunye aku tertido petang and tertido kejap lepas maghrib (sejam or setgh jam), but today aku tak tido siang pun. Still, now dah pukul 1 pagi, aku masih takleh tidur ;(

Bilik-bilik masih belum siap dihias, wallpaper yang diorder tak sampai-sampai lagi. Sabo jelaa.. ingatkan leh settle minggu ni. Aku harap next week settle la semua.

Aku start pergi gym semula hari Selasa lepas. Sampai harini kaki aku sakit!! Amik kau. Last pergi gym was in March i think. Lama gila πŸ˜†

Berat naik turun and last time naik sampai 78kg. I is sad. Tapi..... mmm lantak lah. Try mana larat. Bukan nak bertanding dengan sesape pun.

Though I do feel sad cos takde kawan nak join aku buat aktiviti-aktiviti.

Aku baru join group whatsapp Gegar Lemak Manjung which was handled by a team of navy guys... tapi aku segan cos aku takde kawan :(



Best kan? Setakat ni jadi stalker jelah hahahaha. Sedihnye takde kawan wehhh... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Aku rindu nak hiking sebenornye. Haih lah... nak je ajak Razin. Tapi kang sekerat jalan je kot nanti. Hmmm

K la. Laterssss



Alhamdulillah...
Thursday, May 11, 2017
bismillahirrahmanirrahim...


Biar gambar dan video berbicara.

video




I tried to clean the 'artwork' but in vain.






'artwork' yang sempat dicuci







The culprit. Caught RED handed. Pun intended






His partner in crime, Raiq.




Muka lepas mandi and kena lecture.



Total damage: 2 of Mak's lipsticks.

-__-"





Written By Ryehana
Saturday, May 6, 2017
Bismillah...


"Conscience is the window of our spirit, evil is the curtain."



Alhamdulillah....



Wednesday, May 3, 2017
bismillahirrahmanirrahim...





Baru balik dari M.I.D Renovation & Interior Deco cos wallpaper yang pilih rupanya takde offer. wakakaka.. so pilih wallpaper lain dari album yang tengh offer.

Ok so plan asal adalah untuk makeover satu bilik je which was the guest bedroom. Tapi semalam lepas diorang datang ukur and I got to deal with the boss, she offered better price if I decorated the second room. So I took it. Jadi, kita decorate 2 bilik la sekarang ni. Bilik sebelah menyebelah; the guest room and the kids' room.



Size bilik. Dua-dua bilik same size.



Guest room aku dah cat dua dinding, laki aku pun dah cat lagi sekali for 2nd layer. So aku just add 2 rolls wallpaper je since 1 wall just need 1 wallpaper.

Upah pasang wallpaper dari RM250/dinding diturunkan ke RM150/dinding hehe...

Kos wallpaper = RM89.90 satu roll. 

Tengah sale katanya. Harga asal RM799?? entah betul ke idak... rembat jelah haha... asalkan bukan wallpaper pvc and yang kecik-kecik macam kat kaison tu... actually nak murah lagi pasang je sendiri and beli wallpaper sendiri kan... tapi aku prefer yang quality ok sikett... and of course dipasang oleh orang yang profesional. Cos lambatttttt lagi nak tukarnye =P 


Kos guest room:-
2 wallpapers: RM89.90 x 2 walls
Upah pasang wallpaper: RM150 x 2 walls

Jadi: RM479.80



Untuk bilik budak-budak pulak, aku decide nak pasang wallpapers kat semua dinding (4 walls)

Kos kids' room:-
4 wallpapers: RM89.90 x 4 walls
Upah pasang wallpaper: RM150 x 4 walls

Jadi: RM959.60

Total kos pasang wallpaper kat kedua-dua bilik: RM1439.40


Aku juga decide untuk tempah langsir sekali. Matching curtains for both rooms:-

Day curtain (warna putih jarang + lace) for 2 windows & 1 pintu bilik = RM180
(Ade lebih kain so aku buat la untuk letak depan pintu master bedroom)

Langsir bilik (blue-ish color) = RM246 x 2 windows = RM492

So total kos untuk langsir kedua-dua bilik tidur = RM672


See total now dah RM2111.40

Tak jadi la nak letak wallpaper kat master bedroom cos bilik aku besor... lagi la telan banyak kos.

Plus, aku masih takde bajet lagi since aku decide nak customized wardrobe dulu before pasang wallpaper... but still, I need new curtains!

Sebab langsir master bedroom sekarang sangatlah loser. dah senget benget and tak cantik. Plus, I want black out curtains ala hotel tu. Now walaupun tutup langsir, still cahaya dari luar boleh masuk bilik and the KIDS wouldn't sleep. =P

So yeah, master bedroom dapat new black out curtain and a blinds (tu kot namanya)

Blinds - dim out (purple)
RM440

Black out curtain (dark purple)
RM311

Total langsir bilik aku: RM751

So total semua sekali adalah: RM2111.40 + RM751 = RM2862.40


Deposit PAID on 2nd May 2017= RM900. So ade balance lagi RM1962.40


Nasib baik within budget cos budget aku memang RM3K ke bawah. Idea makeover ni pun timbul setelah jual 4moms Breeze RM900 (sayang gile nak jual!) and Quinny Zapp Xtra 2 RM680... Boleh la topup-topup ape yang patut. wakakaka...

Better deco bilik dari mengabis duit benda benda tah hape-hape kan? Knowing myself, nanti tak habis-habis beli baju budak, beli mainan budak, beli mekap (padahal jarang pun mekap cos tak reti.. expired cmtu je nanti) and kasut (gile kasut... brp byk kasut ko nak??)

At least, bilik ni lama la bertahannye insya Allah. Sejuk sikit mata memandang (hopefully!)

And paling penting, nak ajar Razin tidur bilik dia.

Can't wait for them to start!

Till next time.


P/s: Ni catatan peristiwa and untuk rujukan masa akan datang/for other people if they tumbled on this blog. Boleh nak compare-compare harga bla bla. To those yang fikir negatif, lantak korang le... ade aku kisah....



Written By Ryehana