Thursday, August 31, 2017
bismillahirrahmanirrahim...


It's 2.30 am and here I am, writing in my blog.

Aku tengah penat nak mampus sebenarnya. Tapi sebab baru bedal secawan nescafe, cerah la kejap bijik mata. Maka, marilah kita update blog sekejap. Sebelum aku terlupa benda-benda yang berlaku dalam hidup aku beberapa hari ni...



23/8/2017

First time kehilangan Lola. Malam 23hb tu. Hilang time aku takde kat rumah. Macam orang hilang anak dibuatnye. Menangis-nangis aku malam tu takleh nak tidur cos cari Lola tak jumpa.

Next morning pun cari tak jumpa.

Alhamdulillah lastnye jumpa gak. Kat sebelah rumah je rupanya. Hampeh sungguh. Seriau nak lepas dia bebas sangat.

Gile tak sedih.. dahla malam sebelum tu dia tidur bawah ketiak aku. Sayang gile okehhhh




25/8/2017 

First time hantar Lola boarding di My Pet Zone, Manjung.

Have to. Takde sape nak jaga cos orang kat Beruas pun semua ikut pergi trip ke Langkawi yang Mamito organized. Okla, RM10 je sehari. Hantar Jumaat, amik balik Selasa pagi. RM40

Malam 25hb Ogos tu pukul 10 malam naik bas Uncle Prabha and bertolak ke Kuala Perlis.



26/8/2017

Sampai jeti Kuala Perlis around 5.30 am kot? Or was it 5 am? Tak ingat. Solat then naik feri ke Langkawi pukul 7 pagi.

There were 25 of us. Seronok sebab saudara-mara je yang pergi.

Stay kat Hotel Langkasuka di Kuah cos hotel tu memang yang selalu kitorang stay. Senang cos sebelah Langkawi Parade. Lagipun dah upgrade rupa bilik. Masa pegi tahun 2012 dulu seingat aku macam buruk sikit rupa biliknya. Ada karpet yang bau kepam. Now takde karpet dah. Haha... ok la... kitorang semua duduk satu level.

Entry pergi langkawi tunggu next entry cos tak best bercerita takde gambar.




28/8/2017

Sampai Beruas pukul 10 malam kot, pastu terus shoot balik Lumut malam tu jugak. Penat gile melayan budak-budak. Dengan rumah bersepah with used clothes yang perlu dibasuh etc. Benda cmni la aku nyampah if pergi berjalan huhu...


29/8/2017

Masuk kedai and settlekan banyak gile keje. Benda nak pos, payment kutu yang perlu dicheck etc. Patut amik Lola pagi, tapi aku amik dah pukul 1.30pm cmtu huhu...

Then fikir-fikir balik, Rabu nak balik Pahang cos Raya Haji turn raya sana. Ade anak buah nak bertunang lagipun. Ah sudah. Nak hantar Lola boarding semula ke?

Alhamdulillah kak Iezan Woods yang buat kek/cupcakes tu suruh aku hantar Lola rumah dia je... hehehe... lega... bukan sebab jimat duit, tapi aku tau if dia stay dalam rumah, hepi la sikit... if boarding, confirm kena kurung je kan.. Sian Lola.

So pada petang Selasa tu aku mandikan Lola and clearkan badan dia dari segala kotor. Cuci telinga, cuci mata, cuci bontot haha... Bagi mandi wangi-wangi cos I'm sure anak kak Iezan nanti mesti nak main ngan Lola. So bagi la Lola tu bersih dulu

Elok settle mandikan Lola, Mamito datang dengan Nan, Aina, Kak Peah, Kak Eda, Amirul and anak-anak jiran (ade anak jiran namanya Mizi, anak Kak Eda yg bonding ngan Raul masa pegi Langkawi... udah rindu kat Raul jadinye hehe... so diorg saje bawak si Mizi jumpa Raul)

Lepak-lepak Marina Island and amik-amik gambar. Biasa la Aina and Nan memang suka amik-amik gambar kan... Layankan je heeee



Marina Island sunset



Aina & Afnan




Amirul





Aku yang tengah haha





Laki aku yang bukan jenis nak bergambar ni pun layan jelaaaa






Beg ni serius best weh! Petunia Pickle Bottom Boxy Backpack.
Nanti free aku review (kalau rajin)




OOTD lah konon.






Aina jadi model. Lawo sikit. Dari aku jadi model?
Gemoksss hahahaha





Aina jadi model lagi.
Pockit stroller ni bawak pergi Langkawi aritu. Berguna sangat!





Raiq. budak kuat nangis





Razin




Aulia. Adik Aina. Bawak pergi Langkawi juga aritu






Err susah nak bergambar satu family.

Aku gemok! Huwaaaa... stress...

nanti lah semoga muncul semula semangat yang hilang tu... :'(





30/8/2017

Patutnya hari Rabu balik Pahang. Memang pack jugak baju pagi semalam, then tunggu guest check out homestay, kemas-kemas bla bla bla. (seksa oi nak kemas dengan budak 3 orang tu ada) makanya end up aku penat and tension gila, tak jadi balik semalam.

Tunda balik Pahang pada pagi 31 Ogos.




31/8/2017

Now dah 3.03 am!! I need to sleep kejap lagi.

Sebelum update blog ni aku baru lepas kemas beg, sapu and mop lantai, lap-lap dapur... then mandi and buat nescafe untuk mengadap komputer. Badan penat gila tapi takleh la biar umah bersepah macam reban ayam. Xtenang hati aku... Done check payment kutu etc baru la update blog.

Oklah.. dah start ngantok gak ni. Semoga perjalanan pergi dan balik selamat semuanya.

Doakan pertunangan anak buah berjalan lancar hari Sabtu nanti.

Till next week.


Daaa






Written By Ryehana
alhamdulillah...
Monday, August 21, 2017
bismillah...




So I'm officially a 32 year olds now! Oh my.. tuanya...

My birthday was last week, didn't do nothing much. Tempah cupcakes and went back to Beruas on Thursday with the kids.

Why cupcakes? Sebab dah jemu makan kek biasa since bulan July aritu dah 2x celebrate birthday July babies; Mak & Hanis masa awal bulan July... Raiq masa 29 July. Dua-dua beli kek.

So kali ni cupcakes dari favorite baker, kak Iezan Woods (check out her instagram @thelilsweet)



4 biji yang ada decoration fondant tu dia bagi hadiah... Hihi..
Thank you!





Tempah 2 dozens. 12 bijik choc cupcakes and 12 bijik lagi red velvet ones.
Yummm... sedap!



Hari Jumaat just melepak jela kat Beruas...

Went back to Lumut on Saturday cos nak pergi tengok wayang. Dapat tiket free for 2 sempena birthday kan, so ajak Nini tengok cite baru; The Hitman's Bodyguard. Aku nak tengok sebab ade Samuel Jackson and Ryan Reynolds. Diyana & Hanis pun ikut.

Seperti yang dijangka, cerita dia best and kelakar... macam citer The Hateful Eight juga. hehe... Balik tu singgah Popular, beli novel. Tetiba rasa nak baca chick flick... bought a Sophie Kinsella's. Belum habis baca lagi. Semoga bila anak-anak tengok Mak diorang ni membaca, diorang pun ade rase nak baca buku plak.

Razin and Raul always ask me "Kenapa Mak? Kenapa Mak?" whenever I cried or laughed out loud while reading books.

Aku kan emotional. If aku hepi aku tunjuk, if aku sedih pun orang boleh nampak. Bukan mcm laki aku yang naik roller coaster pun tak berbunyi ape... -___-


Sophie Kinsella and Teme.



Oh and did you know I've taken up gardening as my new hobby? Hahahaha... never thought the day would come. XP


Beli online okeh. First time aku beli pokok bunga secara online. kahkah
6 pokok RM100. Semua ada nama-nama dia... sebab memang beli dari pakar rose. =P





Ni Mary Rose namanya. Aku beli dua. Satu dah tanam dalam pasu kat belakang rumah di Lumut.
Satu lagi ni aku bawa balik Beruas nak tanam kat rumah Mamito.




Seronok sangat bila tengok bunga tu berkembang esoknya! Hepi gila haha...
Ade dua pokok ros yang aku tanam kat Beruas ni. 1 dalam pasu, satu lagi kat taman Nini...


So terus la melekat rase seronok tu sampai dua hari lepas tu aku pergi beli lagi pokok bunga ros dekat nursery depan Aeon manjung hehe...




My lil garden hehe...

2 pasu besar kat bawah tu ada 2 pokok rose;
The Ingenious Mr Fairchild and Lord Byron

Dekat rak putih tu yang depan sekali daun cenohom orang perak panggil... or nama lain daun kesum, daun laksa...

Middle one; bunga ros beli kat Abon Nursery depan Aeon. Tak tahu nama apa. Tanya nyonya tu pun dia tak tahu hahaha... 

Belakang sekali aku saje semai benih pak choy...



Benih pak choy... main campak je...



Tangan nak runaih bunga ros Mak... tapi tengok Mak dulu takut kena marah. huh


Ade lagi dua pasu kat belakang rumah. Yang tu Mary Rose and Lady of Megginch (LOM).

Tapi yang LOM tu macam nak mati je aku tengok. 

Dahla lawa... kalau menjadi, bunga dia macam kat bawah ni:


Bestnya kalau tanam kat tanah kan... 
Rumah Lumut takde tanah. Kena pergi homestay.. tapi mana ade sape nak pergi rumah manjung tu hari-hari. Koser ah. Dahla jauh...




Ni pak choy dalam pot kat tingkap dekat sinki dapur rumah. hehe...




Seronok plak bercucuk tanam.
Tak tahu la sampai bila semangatnye ni... hopefully bertahan lama.

Oh mai... makcik-makcik sangat! LOL


K lah.. adios.


Written By Ryehana
alhamdulillah...
Wednesday, August 2, 2017
bismillahirrahmanirrahim...



Bought the 10L ones at RM46. 
Beli di Kedai My Pet Zone Sri Manjung
Aku rasa kedai ni je ade jual kat Manjung cos Top Pet Shop yang besar kat Sitiawan pun takde brand ni. Ade jual wood pallet lain...





Lola's pee. huahua
Jadi ball, senang nak remove.




Boleh terus humban masuk toilet and flushed it down.





Dah pakai almost a week now and I really like it! Tak berbau, mudah dikompos and paling penting, boleh flush masuk toilet. Kurang sampah. Though ada orang review diorang still buang cos takut toilet sumbat, but believe me, I don't think so. Sebab material dia dari serbuk kayu yang mengembang bila kena air. Memang senang hancur. Lagipun ni teknologi Jerman kot. Import dari Jerman. So aku yakin diorang dah buat research and study yang terbaik.

The downside?

1) BERSEPAH. Hahaha... sama jelah macam pakai kristal kot. Or maybe much worse? Sebab ni kepingan kayu... lagi sakit mata tengok dari butiran kristal. Haha... Sehari kena sapu 3x kat sangkar tempat dia melepas ni... 

2) COSTLY. Well, for me... a bit costly lah. Selalu pasir leh dapat dalam RM20 gitu seguni kecik...lasts for a month I think? Tapi ni 10L dah RM46 and aku tak pasti tahan sebulan ke tak. From the amount of waste yang kucing sepahkan, macam tak sampai sebulan abis 10L. Tu sekor kucing ye... Lola is 6 months old. Kalau kucing banyak, banyak taik? haaa jenuh hahahaha... 

Ape pun, we'll see berapa lama 'mampu' nak pakai benda alah ni. I hope for long. Cos aku suka kemudahan flush masuk jamban tu. Tak pening nak buang taik masuk plastik, pastu masuk tong sampah... Berbau gile tong sampah walaupun taiknye majlis bandaran dah angkut. Tau-tau jela taik kucing kan... busuk gile...

If flush masuk jamban memang settle la. Takde pencemaran bau langsung. Sangat kagum jugak dengan Öko Plus ni cos walaupn ada cebis-cebis kepingan kayu bertaik yang jatuh dari scoop (haritu Lola sakit, cirit-birit), still... the litterbox tak berbau langsung. ODORLESS. Ok, not exactly odorless.. ade bau kayu la... tapi of cos la better bau kayu dari bau tahi kucing kannnn... hahahaha


Will I recommend this to a friend?

DEFINITELY!




Love you, Lola!

Dah berisi aku tengok dia ni.
Ape taknya, diet RC Hair & Skin...

Pas habis yang trial pack tu nak bagi FIT32. 
Hopefully rasi la... tak sabar nak bagi gemok haha




Written By Ryehana
alhamdulillah...