Monday, November 21, 2016

Bukit 300, Teluk Batik

bismillahirrahmanirrahim....




First time naik bukit selepas berbelas tahun tak naik bukit.

Last time masa aku Tingkatan 5 kot. Tahun 2002. Join program KRS naik Bukit Engku Busu. Nini pun join tapi dia tak naik sampai atas cos pitam 1/4 of the way haha... Sian Cikgu Nurul Ashikin tak dapat naik jugak cos have to accompany her turun bawah.

Ok, bukit yang aku naik pada 25 Oktober yang lepas adalah Bukit 300 yang kat Teluk Batik tu. Kenapa nama 300? Sebab Peak 300, tinggi cuma 300metres dari paras laut. Tapi challenging la jugak for newbies. Aku ni kan baru je nak belajar naik-naik bukit ni, tumpo le kalau naik Engku Busu terus haha


With Kak Yantee and Kak Nina.
Kak Nina tu 40ish I think tapi steady jer... ni first time aku hiking so pancit gile gile..

Jantung macam nak meletup weh.
Banyak stop gakla cos tak larat, terkejut... sampai Kak Yantee risau aku pengsan, jenuh le sape nak angkut bawak turun kahkahkah


Untuk newbies, memang agak challenging la bukit ni. Tapi bagi Kak Yantee & Kak Nina, diorang rileks je. Lebih-lebih lagi Kak Nina tu selalu naik bukit Engku Busu, so setakat yg 300 ni, rileks je dia. 

Kak Yantee pun rileks je naik. Siap petang tu masuk gym lagi cos katanya dia tak rasa ape naik bukit 300. Huuuu...



There's a little creek down there but seriously very LITTLE.




There were 9 check points (9 bukit kecil)





Dah sampai puncak.



Masa kitorang naik bukit ni, kitorang naik pagi dalam pukul 8 lebih camtu. And WE WERE THE ONLY ONES there! Giler tak. Takde jumpa orang lain langsung. Nasib baik la bertiga. Bahaya wei if jadi ape-ape huhu...

So far okla cos naik Bukit 300 ni bukan mendaki je... ade jalan landai jugak, ada turun bukit gak sikit (9 bukit kecik2 xsilap). Cuma JAUH... perjalanannya agak jauh la. Tu yang aku first time naik agak penat cos bila nak sampai, tak sampai2 hahahaha.... Siap vow to myself I don't want to HIKE ever again!


Well, that was then...


2nd hiking was last 9th November. Kak Yantee ajak lagi cos it was a good cardio for me. Remember how pumped I was, I thought my heart would burst?

Okay, this time I was better! Takdela penat macam nak mampoih like the first time. Still penat, tapi okla... tak banyak stop sangat macam sebelum ni...


This time ade geng ramai sikit. Kakak kpd Kak Yantee joined too with her friend.

And there were others Chinese friends who joined us.




Penat still penat haha.. tapi better than before.



With Kak Aisha (mualaf) and her kid(s)?


On the way turun. Slow-slow je... jaga lutut k.

Track berlecak sikit cos baru lepas hujan...


See? Kotor gile kasut cos lecak.

To note: Takyah naik bukit if baru lepas hujan. Or... pakai kasut yang aku tak sayang sangat. Haha...




That's all for now.

Next hopefully naik Bukit Engku Busu pulak cos dah lama tak naik and view situ lagi best. Bukit 300 ni view takde mende sangat.


Sekian.

Daaaa


Written By Ryehana
alhamdulillah,,,

0 comments: