Tuesday, March 13, 2018

Mak kucing

bismillah...



Well well well...

Who would've thought at this hour (12.46am), I've just finished boiling some meat with pumpkin and then blending those up and feed my cats that.

I slept since lepas Maghrib around 7.45pm and woke up around 11pm. Ngantok and penat cos period day 2. Bangun-bangun terus check daging yang aku defrost... Diyana dh masukkan dalam peti ais rupanya. Nasibaik bahagian bawah so no need to thaw em back.

Rebus daging with pumpkin sebab risau ade yang cirit. But so far ok je...

Anyway, tahukah kamu wahai dear blog bahawa aku sekarang dah ambil service boarding and grooming?

Hell yeah!

I don't know what makes me want to do that but I did anyway. I enjoy seeing comot cats became cleaner and smell good!

1st customer aku was Kak Iezan. Dia tanya price nak hantar pet shop berapa etc then aku offer hantar kat aku jelah. Plus, kucing dia sekor je... si Callie. I won't cage her. So it's better if she just send the cat to me. So there. My 1st experience terima boarding and grooming kucing.

Though on the grooming part, aku nak improve myself and nak join kelas grooming. However the soonest class was on 18th March, which of course I couldn't attend. Aku nak pergi Perhentian, yeay!

So hopefully another opportunity opens up later. The dates that I can come. Ni pun satu hal jugak cos kelas etc semua kat KL. Aku ni lak kat Lumut, Perak. Nak drive sesorang tu memang susah le kan. Next option just maybe naik train or bas... or suruh laki aku hantar. Tapi nak suruh laki aku hantar pun susah cos dia keje kat Klang and balik pun Jumaat... kalau kelas weekend okla. If weekdays memang susah le. Tu pun if weekend, jenuh gak dia ulang alik. Balik Perak, pergi KL... then balik Perak again and dia pun balik Klang semula. Gile penat. lmao

I have a new cat by the way. The name's Red.

He's a mix of Scottish fold and Persian. Tapi paham-paham jela bila dah mix ni, takdela nampak sangat the fold of his ears. He took after the mother though. The color, the fur... and he is the most adorable chubby kitten! Geram sangat cos very playful, chubby (kuat makan!) and comel <3 p="">


Red
Male, 4 months plus
DOB 22/10/2017
Scottish Fold + Persian



I don't know why... now rase macam gile nak bela kucing-kucing berbaka pulak. Definitely berbeza dari kucing biasa dari segi fur, temperament and body structure. And it amazed me how different they are... same species but different breed. Rase nak bela semua breed kucing yang comel-comel.

Yes, aku suke yang comel and rare. Who doesn't kan? Doesn't mean I don't like strays though. Kat porch aku memang dah get ready bekas makanan and air untuk mana-mana kucing yang lapar. Siap tong makanan pun kat porch. Bagi Royal Canin lagi kahkah... 

Sebab kucing-kucing aku suka tukar selera... kejap2 makan Hair & Skin, pastu tak habis lagi dah taknak... aku bagi Keira makan yg BSH Kitten, yang lain-lain pun makan tu jugak so mana yang tak habis memang bagi strays je. Amazingly kan, sekor pun tak penah buat hal berak depan rumah. Alhamdulillah... aku memang ade get ready jugak satu litter box dalam sangkar depan and the cage's door memang biar terbuka je. Sometimes ade kucing pee... tapi tak penah nampak poop lagi dalam tu. Heee... so if nak elakkan kucing2 stray poop depan rumah, sila sediakan pasir/litterbox. At least senang nak buang. Just scoop je. Berbanding nak kena basuh everyday. =D

Oh.Aku takde cerita tentang Keira kat blog ni.

Sebab adopt her masa bulan 1. Bulan 1 standard le busy anak-anak masuk sekolah etc kan... 8th Jan 2018 to be exact. 




Keira
4 months plus
Female, British shorthair
DOB 10/10/2017





Red, Ken (the white one, Lola's son) and Keira 



Anak-anak Lola yang lain dah kena rehome. So kat rumah ada 5 cats. Lola, Boboi, Keira, Ken and Red. 

Boboi and Ken bakal rehome to Beruas sebab Mamito nak jaga katanya. Boboi dah neutered so aku ok je... Ken tu nanti aku akan neuter jugak lepas cukup umur and berat. Memang tak nak bagi beranak pinak kat kampung tu. Dah sterile, lega sikit if lepas kat luar pun.

All my cats are indoor. Lola je sometimes keluar sebab dia tahu nak balik. Dari dia ade anak banyak-banyak tu pun dia asyik nak keluar je so I let her. Then she returned back for her kids. So ok la. Kesian gak actually terperuk je dalam rumah. 

But aku kurung sebab 
1) Takut orang curi
2) Takut berak kencing rumah orang

I don't think Lola does that though. Sebab lepas pun kejap-kejap je... She wanted to be under the sun and biting the grass etc. Well... hopefully memang takdela buat hal. Huhuh...

See?

Officially a crazy cat lady. Blogging about cats!


Till next time. Bye

Written By Ryehana
alhamdulillah...

1 comments:

Hans said...

geram pula tengok kucing tu
comel gebu betul