Friday, July 27, 2018

Of grooming class

bismillahirrahmanirrahim




Hai blog. Lamanya tak bukak, tak sign in kahkah.

Busy gile hidupku sekarang.

Tapi nak catat gak la ape yang berlaku recently.


Last weekend aku join kelas grooming by MJMA Cats Motel & Spa.

Saje tambah skill, and memang aku nak belajar pun. Amik kau, bayar la duit kelas RM370. Tapi takpelah, ilmu ni... Lagipun En Jefri tu femes. Ape salahnye bayar untuk ilmu kan hehehe...

Kelasnye di Geli-geli Kucing Taiping (Kamunting).


Beria kan hehehe...
2 wanita di kiri tu adik-beradik and they're opening a new pet shop in Batu Gajah.
The one on the far right is already a pet shop owner in Gerik.

Me?
Saje suke suki kikiki...
Takdela aku nk buka pet shop pulak. haha...
Just maybe kalau dah tua-tua nanti bosan bisnes barang baby, bole la amik upah boarding and grooming kucing kot?
KALAU rajin. =P




Merasa la Red kena groom for 'show'. Hahaha
Nasib baik aku bawak Red. Dia baik je... elok je takde meronta-ronta bila mandi hihi...



So what did I learn?

Well, biasa la benda-benda basic camne nak handle kucing bla bla. Banyak juga benda baru yang dipelajari contohnye macam grooming tools. Ade macam-macam jenis brush/comb... setiap tools lain resultnye. Banyak sangatla. Aku rase 1 day tu memang singkat sangat untuk belajar macam-macam. I wish there were 3 days course.

For example; we did show grooming and basic grooming only. Hanya sempat mandikan 2 cats. Malangnye bawa kucing sama warna! Adoiyai... if only there were other cats yang warna putih, then kita boleh tengok proses whitening macam mana. How the cat transforms... and I also would like to know (and WATCH) how precisely do you groom a persian cat. Yela, tahu-tahu jela Persian ni mata dia tu semedang je kotor. So benda tu tak cover cos no one brought a persian. 

Mine was a mix of scottish fold and persian, and he doesn't have the persian profile much except for the long coat.

So agak rugi sikit la cos we didn't manage to see that.

However, Jefri said we could message him anytime if there's anything we would like to ask. Hopefully he'll be free enough to reply hehe...

Overall, still a beneficial class for me. Ada products knowledge. So I have the gist of what type of shampoo suitable for which cats etc. I just wish the class was longer! 

Shampoo-shampoo yang digunakan semua mahal-mahal weh. Even the scissors, the comb... pergh. Untuk aku yang baru nak berjinak-jinak ni memang aku telan air liur gak la cos barang-barang tu high end products. Mostly made in USA. Tahu-tahu jela bila benda berat, liquid plak tu... bila import ke Malaysia jadi mahal harganya huwaa...

(macam tu la kot bile orang tengok aku jual carseat & strollers harga ribu-ribu kot? Padahal ade yang murah kan... kualiti, brand tu yang buatkan mahal hehe)

Anyway, that's just a little bit on the grooming class I went to. Nak lebih info dan details, silalah join. Boleh contact terus MJMA Cats Motel & Spa untuk kelas seterusnya. Diorang wat tour satu malaysia sekarang. Ada 5 orang untuk satu kelas dah bole dah...


Kat bawah ni aku upload pics dua ekor kucing yang aku groom sendiri selepas pergi kelas grooming. Alah too bad takde before picture. Ah lantakla. Saje nak upload je pun...




Keira, the only female cat in the house.
9 months old.



And today aku mandikan Todd for the first time sejak bela dia.
Fyi, I adopted Todd last April... 29 April to be exact.

Masa dapat tu terus hantar Animal clinic untuk dia groom and bagi ubat cacing, ubat kutu etc. Memang aku tak pernah mandikan cos dia macam 'liar' sikit awal-awal tu. Takut orang, tak leh dipegang... maybe sebelum ni kena kurung je kot that's why dia camtu.

And today baru berani handle Todd. Mandi air panas... tapi sempat guna satu shampoo je. Aku nak guna dua, tapi takleh cos dia tak bekerjasama. Maybe next time.


Todd, 8 months 22 days.

1st time aku turn on blower tu dia berlari ke sana sini dalam sangkar. Takut sangat-sangat.
So aku stop. Then aku tengok muka dia n cakap slow-slow that I just wanted to dry him off, the 2nd time aku turn on blower dia tak lari-lari dah. Just dok diam biar aku keringkan. Bagus betul Todd!






Tak sempat kering bagi abis jugak cos lama gile weh nak keringkan bulu dia ni. Tebal semacam. Kat bahagian kaki ade lembab-lembab sikit.


Anyway, that's all for now.

Bye


p/s: I made a new instagram account for my furbabies. Follow us at @ryesfurbabies

Thanks!




Written By Ryehana
alhamdulillah...

3 comments:

التميز المثالي said...


شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالاحساء
شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة تنظيف مساجد بالدمام والخبر
شركة الماسة لمكافحة الحشرات بالدمام


التميز المثالي said...




شركة مكافحة حشرات براس تنورة
شركة مكافحة حشرات بسيهات
شركة مكافحة حشرات ببقيق
شركة مكافحة النمل الابيض براس تنورة
شركة مكافحة النمل الابيض بسيهات
شركة مكافحة النمل الابيض ببقيق
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة رش دفان بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالدمام والخبر
شركة مكافحة الحمام بالجبيل والقطيف

التميز المثالي said...



شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالدمام والخبر
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالرياض