Tuesday, September 3, 2019

Doona carseat. Berbaloi ke tak?

bismillahirrahmanirrahim...


Yes, berjaya curi masa sedikit untuk update blog and review Doona stroller & carseat yang aku pakai for baby Razzan.

Dah lama suke Doona ni tapi sebab harganya agak mahal plus pakai sekejap je, maka aku tak pernah-pernah rasa nak order.



But then, when I found out I was pregnant again, aku decide, wth, this is my last baby, baik aku pakai je cos memang dah lama teringin HAHA... plus, rajin ke nak ade carseat n stroller (2 separate items) bile anak dah masuk 4 ni? Penuh kereta. So... order la.

Frankly, Doona ni elok dibeli sejak preggy lagi so that baby lahir je terus guna. Or beli time anak baru je lahir. Senang... keluar hospital terus masuk Doona and into the car we went. Kalau kat overseas, baby takkan direlease selagi takde carseat :)

Anyway, I used the Doona stroller/carseat sejak discharged hospital lagi.


Razzan, umur 3 ke 4 hari tah. Lupe dah mak haha




Didn't buy the isofix base though, sebab mahal sangat. Tapi kalau pakai base lagi bagus cos seatbelt kereta tu cukup-cukup je panjang dia utk secure carseat. Padahal kereta mpv nissan. If local car yang femes dengan seatbelt pendek tu ntah le kan... 
Oh ye, Perodua Aruz (kereta Nini) nasib baik la seatbelt cukup panjang. Tu pun cukup-cukup jugak. Jenuh tarik




Merata dah pakai Doona ni cos mak malas nak babywear hahah
Ayah pun sikit-sikit kalau keluar, mesti angkut Doona terus. So for me, memang berbaloi-baloi ada Doona ni. Tak makan space cos takde nak simpan stroller lagi kat boot kereta. Just this one item yang boleh jadi stroller and carseat =)

By the way, if pakai stroller ni memang orang dok pandang je ^_^"




But like any other carseats from USA (Doona ni made in China but designed in US), Doona ni ada expiry date. 6 years from manufacturing date. Same goes with its isofix base too. Sebab plastic kan... in time, akan mereput ke hape... just the safety precautions la.

Please do not buy inspired Doona carseats yang bersepah ada jual secara online. The safety is not the same as the original ones. Plus, harga yang fake pun dah RM1K camtu, better la beli original ones.

Doona ni carseat category 0+ ya, which means dari baby baru lahir until 13kg or until baby dah tak muat. Tak muat macam mana? 

Suitability (EU):

Infant Weight: 1.8-13Kg
Suitability (US):

Infant Weight: 4-35 lbs
Infant Height: up to 32” (81 cm)



It's perfect for air traveling and definitely works great if you travel a lot. If selalu naik flight ke ape... but aku so far takde la lagi travel by air with baby haha... doakan Mak murah rezeki ya cos gerabak keretapi banyak ni lol

Ni kalau nak letak kat overhead luggage


Or just use it to put your child in it.


Picture taken from this blog.



So, kesimpulannya bagi aku memang berbaloi-baloi untuk pakai Doona ni if you always on the go and IF YOU PURCHASED IT WHEN YOUR BABY IS IN INFANT STAGE. Kalau baby dah besar nak masuk 5,6 bulan tu... Mmmm maybe tak yah la beli. Takut pakai kejap je...

For me, if baby dah outgrew nanti aku jual preloved jela kot. Or buat rental. Tengok la rajin ke tak nak rent out haha... By the way, ok je nak beli preloved carseats asalkan tahu history carseat tu camne... if dah pernah involve accidents, then janganla jual pulak ok. 


Till then.

Latest pic of Razzan (now almost 5 months) in his Doona carseat/stroller. Mine is in Royal Blue color.


That Doona Essential Bag is now my handbag. 
Senang oi semua benda humban dalam tu je =D




My cheeky boy.
Dia suke duduk dalam Doona ni cos he knows that would mean we are going to 'jalan-jalan'
hehehe...



Iklan: Mama Panda ada ambil pre order Doona if anyone interested. Price memang lebih kurang jela mana-mana seller pun, but ada special payment plans. Boleh dpt barang lepas deposit RM1000 + postage. Balance RM900 bayar bulan-bulan (RM180 x 5 months). Syaratnya kite perlu 'Friends' di Facebook. =D

If nak beli lumpsum, DM je instagram @mamapandastore nanti I quote. Tapi pre order means kena tunggu la ye... usually it takes 1-2 weeks to arrive.


Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: