Monday, November 18, 2019

Mejar Resources kontraktor penipu

bismillahirrahmanirrahim...


Satu kesilapan bodoh and pengajaran besar bagi suamiku.

Malas nak cakap, "I told you so" cos it already happened. Buat ape nak sakitkan lagi orang yang dah sakit kan... so kite support jelah dia fight untuk dapatkan hak dia.

But for those who googled the name and details, DO NOT EVER ENGAGE WITH THIS CONTRACTOR

Janganlah pilih kontraktor ni orang manjung oi


Nama syarikat: Mejar Resources

Pemilik: Muhamad Ezuddin bin Jamil



Kontraktor di area Manjung, Lekir, Sitiawan, Lumut

Suami sudah kerugian beribu-ribu ringgit sebab bayaran yang dibayar mencecah RM110,000. Belum
kira loss of enjoyment of a land, loss of rental opportunities lagi...

Bukan sikit ye.

So beware semua




Facebook beliau sebelum deactivated.

Mejar Resources ni aktif beriklan dan mencari job di group-group komuniti di Facebook.




Start pecah rumah in April 2018.

Ya, 2018 tuan-tuan dan puan-puan.

Sekarang dah November 2019 haram siap-siap lagi.





Ni plak gambar masa bulan Nov 2018.
Awalnya berjanji akan siap dalam bulan Nov 2018 tapi tengokla sendiri ape je yang ada...

Kat bawah ni pula gambar rumah tu SEKARANG. Gambar diambil beberapa hari lepas. Dalam bulan Nov 2019 ni jugak la.


Tengokle berapa peratus ni korang rasa?

And then he admitted he couldn't finished it and sanggup pulangkan balik balance tapi dari sehari ke sehari dok tangguh. Dah berapa kali esok dah sampai aku dah bengang.

So I told husband, don't be stupid. Nak sabar sampai bila?
Esok kalau dia tak bayar, takyah cakap banyak, report je polis.
Mangkuk tu tak pernah kena report tu yang berani tu.

Police report has been done last Saturday.

Yang ralat sangat tu, tahun lepas masa husband contacted him to do renovations, rupanya memang dah ada kes yang orang lain up kat Facebook group Komuniti I Love Manjung.






But we didn't know, didn't see it. I remember the post but there were hundreds of comments and I didn't bother to read. I remember tuan tanah malas nak expose lagi masa tu... lastnye dia expose juga di bahagian komen. 

Malas nak membawang. Rupa-rupanya itu la orang yang laki aku lantik untuk reno rumah. Hampeh betul (maka, sila la amik masa baca komen orang membawang cos who knows it could affect your judgement in future)

So kalau ada orang nak komen takyah viral, takyah viral... BELIEVE ME, the culprit must be made famous so that no one would be his victim anymore.

Tengok la laki aku, tak pasal-pasal jadi mangsa.

Patut la masa dia datang rumah aku time suami ajak bincang tu aku ugut-ugut kata kalau rumah tak siap-siap akan buat police report and viral, dia gelak je.

His exact reply was 
"haha... puan nak report, puan report la. Polis bukan boleh buat apa pun. Nak viral pun, viral la... saya sebagai orang Islam percaya rezeki ni Allah yang bagi, bukan puan yang bagi... nak viral pun viral lah"

So there.

Sape-sape yang kata membuka aib tu nanti aku forward video dia kat meja makan rumah aku saying all those words.

Orang takkan simply nak viral tak tentu hala. Aku sendiri pun bukan suke menyemakkan FB aku, blog aku dengan benda-benda negatif camni. Lagi-lagi nak menunjukkan kepandiran sendiri jadi mangsa orang camni. Haihh

But the figures are BIG. 
Dan bukan kami je yang terkena. RAMAI lagi yang kena. 
So, we will do what it takes to get justice.

Senang-senang je menipu orang.

Senang-senang je amik duit tapi tak bertanggungjawab dengan amanah yang diberi.

Senang-senang je bagi berbagai alasan. Mulut manis takyah cakapla.




Janji last tarikh (dah banyak kali tangguh) nak bayar 15 November 2019 yer

Pastu harammm bayar jugak.

Pesanan to mr kontraktor cabuk, you are in deep trouble.

Bile orang bagi muka suruh bayar, tak jugak bayar-bayar.

Benda dah setahun lebih pending je...
So now that we decided to involve lawyer and everything, lagi banyak kami akan tuntut.
Loss of itu ini... you brought this upon yourself.

Yes, husband made a mistake by trusting you too much.
Made a mistake by paying in advance.
But u took advantage of it.


Lots of things coming your way.
I don't mind spending my money for legal fees as long as we could get what we want.
We will prevent others to be conned by you.

Nasib le aku ade bisnes kecik-kecik ni leh gak la topup duit legal fees.

Yang kena tipu, duit laki aku.

Duit aku ade la lagi. Alhamdulillah

(lagipun aku ni orang pinjam RM500 kalau tak bayar balik pun sampai ke lubang cacing aku cari)


Yang lain-lain tu, berjaga-jaga lah.




Google la nama kontraktor dulu sebelum lantik wehh. Jangan dah kena baru menyesal.

Ramai yang terkena tapi takde pun nak amik tindakan. Report police pun tak.

Korang jangan camtu. Sebab tu la scammer berleluasa.

Report je okeh. Nak tanya ape2 leh pm aku kt FB or whatsapp je.


Till then. Adios


tags: Mejar Resources, Kontraktor penipu Manjung
Written By Ryehana
alhamdulillah...

1 comments:

Schaf Lui said...

Sis nak selamat cari la kontraktor yg berdaftar dgn cidb , mof. Semoga Dipermudahkan segala urusan sis .