Thursday, April 2, 2020

Pengalaman buat Lasik di KPJ Ipoh

bismillahirrahmanirrahim...


Walawei, berzaman rasanya tak update blog.

This is the first blog post for 2020 weee..

Nak tulis tentang pengalaman buat Lasik di KPJ Ipoh.

Fyi, dah lama dah nak buat Lasik ni... since 2015 tapi masa tu baru beranakkan si Raiq, and was told kalau preggy lagi nanti mata akan blur-blur cos perubahan hormon eventho dah buat Lasik. So, I postponed my plan and duit yang terkumpul buat beli iphone kahkah

Anyway, this year pulak I wanted to terminate my old takaful policies cos coverage rendah and tak boleh upgrade plan since the plan is no longer available. So ada la a few amount of surrender value yang aku dapat cos dah bayor takaful tu since 2011-2012 lagi. Haaa, nak buat ape? Buat Lasik le hehehe

Ada a few eye clinics yang tawarkan Lasik di Ipoh. I surveyed for a while on Facebook then came across Lasik KPJ Ipoh facebook account. Stalked em and found out their price was around RM5000-6000. The last offer they did was end of last year, it was RM4999.

So I contacted them cos there was an advertisement there's more promo till June.

The promo was RM2020 per eye (sempena tahun 2020 kan). For both eyes, RM4040.

Screening fee was RM100. This one wajib buat before Lasik to check whether your eyes are suitable or not.

RM4040 tu dah included 6x followups for a year. Tapi tak termasuk la if kena add medicine ke ape... yang tu kena bayar asing hehe... cos tak semua orang kena tambah ubat.

1st follow up: the next day of Lasik
2nd follow up: after 1 week of Lasik
3rd follow up: after 1 month of Lasik
4th follow up: after 3 months of Lasik
5th follow up: after 6 months of Lasik
6th follow up: after 1 year of Lasik.

Only RM4040. Berbaloi la kan?? Plus, it's done in a well known establishment. I think it's an offer not to be missed so I quickly set up an appointment for a screening on 7th March 2020.



Screening ni mostly eye exams macam nak buat spec tu. Check kerabunan dengan optometrist then baru naik atas jumpa doktor untuk check ketebalan kornea etc.

I found out my left eye is a bit dry but overall I can have Lasik done on my eyes.

So yeah lepas je screening and tahu result, aku terus pilih tarikh untuk buat Lasik which was on 16th March 2020 (Isnin) time cuti sekolah so that I don't have to drive kids to school.

The Lasik team forwarded things I should and shouldn't do before the eye surgery:-



LASIK PRE OPERATIVE CARE

On the day of the LASIK procedure:

Do's
- Have a light meal
- Wear long sleeves and long pants. The procedure room is quite cold. (aku pakai jubah hahaha - mind you, aku balik kampung di Beruas masa ni cos 15hb March tu ade kenduri akikah so takde la bawak banyak baju hehe)
- Shower or/and wash your hair before the procedure so that you don't have to wash your hair after Lasik. This is to avoid from water getting in your eyes for the next 1-2 crucial days. (So true. Tapi aku shampoo gak after 3 days. Gile pening wei kalau tak syampu kepala hahaha... tapi kena hati-hati jangan bagi air masuk mata. Nak amik wuduk pun sama kena slow-slow je sapu muka masa 1st and 2nd days tu)
- Bring along a pair of sunglasses (PENTING)
- Get someone to drive you home. 

Don'ts
- No makeup whatsoever on your face/eyes (barefaced jelah)
- Don't use any products containing alcohol on the day of treatment such as perfume, hairspray, cologne, body lotion/spray, after shave lotion, scented hair products etc. (yang ni aku blur gak, eh abis tu takleh pakai deodorant ke? HAHA. tapi aku pikir maybe sebab ade guna laser kan... alcohol kan flammable that's why takleh ade? tapi ketiak?? so aku tak pakai la Rexona spray yang biasa aku pakai, instead I opted for roll-ons hehe)


What else?

1. Be punctual
2. You are required to sign a consent form before the treatment procedure.
3. You are required to settle your payment first before undergoing the treatment. (If nak bayar guna debit card, check limit tau. Mine rupanya ade limit udah kena berlari ke ATM kat lobi untuk kuar duit)
4. Due to unforeseen circumstances, the surgery may be delayed. Your patience and understanding regarding this matter is very much appreciated. We will do our best to minimize the delay (Hehe ni aku alami. Appointment pukul 10 tapi aku buat lasik pukul 12 lebih kot. Lama jugakkan... ade check2 mata lagi then kena menunggu doktor cos he was very busy so please banyakkan bersabar ye. That's why penting sila la makan dulu)
5. After the procedure, you may be required to rest in recovery room while waiting for your eyes to be checked by the surgeon before going home. The optometrist will explain to you use of medication kit which will be given to you.



So on that day, kami gerak awal dari Beruas. Pukul 8.30 dah gerak and sampai KPJ Ipoh pukul 9.30 pagi. Appointment pukul 10 actually. Then jumpa optometrist dekat Lasik Services di ground floor untuk check mata then baru naik atas jumpa doktor.

Our eye surgeon was Dr Lee Mun Toong, suite no. 1-06. He explained on the risks and what will happen during the Lasik procedure.



Basically this is what femto lasik procedure is.
femto = bladeless

Sebab tu kena check dulu mata untuk tahu kornea cukup tebal ke for Lasik since there will be a flap made.


Lasik lebih cepat baik berbanding PRK which was what they did before Lasik. Sebelum ada LASIK, PRK was the 1st type of laser eye surgery for vision correction. Though PRK recovery takes a bit longer than LASIK, it is still commonly performed. Sebabnya PRK ni laser tu kena direct pada permukaan kornea, so lambat nak baik. Usually untuk those yang kornea nipis and takleh wat LASIK or yang memang pilih nak PRK cos Lasik punye risks adalah kornea flap tu mungkin boleh bergerak/displaced kalau main sports, tercucuk or tergonyoh2 ngeee... read more on PRK here.

Antara yang orang nak tahu, adakah masih akan ada silau? Well, yes you could still have it.

Adakah nanti masih ada risiko rabun dekat? Means if nak membaca kena pakai spek, Yes, it still can happen after Lasik. Sebab usually bila umur mencapai 40an memang ramai orang akan rabun dekat. And I'm gonna be 35 this August.

Hadamkan segala benda yang doktor explained then I signed. Frankly benda utama aku nak ialah tak perlu pakai spek lagi. That's all. Lagipun aku dah tau bab rabun dekat tu memang ade doc hosp pantai ade bagitau dulu

And about dry eyes, aku ni memang selalu dah pakai eye drops cos mata aku selalu dry or berselaput sometimes. Efek selalu pakai lens dulu-dulu kot. Which was why lama dah aku tak pakai lens... cos mata kering bile pakai lens. Sape yang kenal aku tau lah. So I don't really mind if indeed my eyes will be dry after Lasik. Guna jela eye drops haha

Anyway, lepas jumpa doktor and tahu segala procedures and risiko, kena ke bilik pembedahan pula.

Cuak gila time ni. Kena pakai surgical gown and waited.

Bila fikir-fikir balik ape la yang aku takut sangat... haha

Ade dua station tapi aku tak perlu pikir ape just baring jela kat tempat yang disediakan.


Waiting...



Well it took around 30 minutes for me to finish. I don't remember much cos lupa nak pakai jam haritu. Sabar jela.

Proses LASIK adalah TIDAK SAKIT LANGSUNG.


However, aku ada rase sedikit cuak masa memula letak clamp untuk biar mata sentiasa terbuka ni.
Sape pernah tengok cerita 'itu' paham la kan hahahaha..
but it's nothing pun


Ape la yang aku takut sangat kan... hehe... bendanya memang tak sakit cos ade bius mata (numbing drop).

1st station untuk create flaps pada corneas.

2nd station baru lah laser memotong mata. I try to smell kot-kot la ade bau benda terbakar tapi takde la sangat. Ok je. Semuanya adalah OK. Takde masalah apa pun, alhamdulillah.

Right after the procedures were done, Dr Lee terus suruh aku test mata.


He asked which E and I showed using my hands.

Lepas je surgery, my eyes were blurry, time ni siap leh amik gambar send to my family chatgroups.

Jumpa optometrist and dia bagi list ubat.



Cravit and Maxidex tu habis diguna lepas 8-9 days. Lepas seminggu, pakai yang natural tears tu once or twice a day...

Masa on the way balik Beruas from Ipoh, bius mata dah hilang and my eyes felt like they were burning. Mind you, aku memang sejenis tak tahan sakit so to other people maybe macam pedih2 potong bawang (doctor said like this) but I think mine was so pedih mcm kena tonyoh cili pun yer hahahahahaha adoiii seksa weh masa 1st day.

Ada dapat painkiller Celebrex tapi haram tak membantu hape pun bagi aku. My pain tolerance memang low :p

Suruh husband beli actifast untuk help with the pain. Balik tu tido je and malamnye macam ok sikit la but still pedih-pedih. I think 24 hours still sakit kot.


Sakit-sakit juga jangan lupe bubuh eye drops...





Esoknye pergi follow up baru la ok sikit dah tak sakit sangat dah. So 17th March was our first follow up. Aku memang nak doc check betui ke ok mata aku ni cos rase mcm bertoreh je bawah mata hahaha


Dalam pic ni kat kanan tu ade budak 24 tahun datang for follow up seminggu. Means dia dah 7 hari buat Lasik and he seems ok. So aku tanya la, berapa hari mata betul-betul ok tak pedih? He said, 4 days.



So for my 1st follow up, doctor check mata and he said my flap was in place and healing. Semua ok takde apa. 

And betul lah macam mamat yang buat Lasik aritu. Hari ke-4 there's no more pedih-pedih kat mataku... alhamdulillah...


2nd follow up was 24th March. Cukup 1 week. Dr Lee said everything was ok. My eyes were healing nicely. But he gave me medicine for my red eyes. Mata putih aku ni memang ade merah-merah since before Lasik lagi. He said it's common for those yang selalu duduk tempat panas with lots of sunlight (and tak pakai sunglasses under the sun). Aku lak duduk tepi laut kan... kat Lumut... so he gave me some eyedrops for my red eyes. Yang ni kena pergi bayo time amik kt Pharmacy. :D


So that's it. Next follow up 21st April. Alhamdulillah sekarang semua ok mata jelas and power pun zero masa last time check. 

Silalah buat Lasik if you got the opportunities cos it is so worth it! sangat-sangat happy dapat lihat dunia without my glass <3

p/s: I have asked Dr Lee kalau power tinggi adakah harga masih sama and he said YES. Power byk pun same price. (my power was 300 ish)



Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: