Thursday, August 28, 2014

Recaro Young Sport child carseat for Razin

bismIllah....


This entry is long overdue. haha...

Nak review carseat Recaro yang awesome!

Kisahnya, Razin was carseat-less for quite some time since he outgrew his Safety 1st Baby Gold SX carseat few months ago... and I still haven't decided what carseat to buy to replace the old one.

The good old carseat was sold to a dear FB friend by the way...

The Recaro child items dah masuk Malaysia last few months. Ape lagi... rembat la sebijik... Husband plak perasan 'car racer'... so of course nak brand Recaro (Recaro ni sangat-sangat famous dengan seat for racing cars yang snug, safe and comfy)

So here's a review on Recaro Young Sport.

Recaro Young Sport - Cherry
Specification:

RECARO YOUNG SPORT CHERRY


The cherry fabric Recaro Young Sport has an easy operational recline position which is great for when your child is tired. It is also equipped with full side impact protection that supports the head, side and hip areas of your child in case of a collision.


FEATURES & BENEFITS OF THE RECARO YOUNG SPORT BOOSTER SEAT


  • Easy installation in your car using the 3 point seat belt system
  • Seat is suitable from 9 months - 12 years (9-36kgs)
  • 5 point child safety harness for children up to 18kg (up to 4years)
  • 3 point seat belt to be used for children over 18kgs (4 years +)
  • Excellent side impact protection for added safety if in a collision
  • Harness is automatically adjusted when backrest is adjusted
  • Easy operate recline position for ease of use
  • Removable insert cushion for smaller children
  • Excellent padding for comfort on long journeys
  • Removable and machine washable covers


Okey... tu info copy paste je haha... So this is a car seat for older baby... 9 months above.

Razin is 3.5 years old.

Memang ok dalam carseat ni. Tapi kerana anakku badan macam budak 5 tahun, memang kena remove insert cushion di seat tu... Kalau letak, agak sempit.


Budak happy dapat gadget baru

Masa first tunjuk kat Razin, dia dah excited dah. Fuhh lega. Tapi belum lega betul-betul lagi selagi tak praktik hehe...

So far sangat puas hati dengan material and design seat ni. Fyi, the car seat is made in Germany yer. Ada 4 years warranty lagi ;)


Ada recline jugak tapi tak banyak recline dia...

Nevertheless, I don't use this feature at all. Sebab??

The car seat is snug and fits my son perfectly!

The design does not make your child's head lolling around or tersenget-senget time tido.

Ok sangat.

It 'hugs' the child.

Comfy rate: 10/10 

(cehh pepandai je aku hahaha... macam la aku yang duduk situ HAHA... tapi kan, Razin tak complaint or tak protes pun duduk dalam carseat ni! Siap tido lagi and dia memang senyap dalam carseat ni... so I assume comfortable lah kan?? hehe)





"Mak, jom shopping kat Aeon??"

Test test...
Pakai macam ni kalau baby lingkungan 9-18kg yer.
Nampak klip merah yang clip seat belt kat tepi tu? 
Haaa... kemas je ada benda tu...




Haaa.. sedap je tidur tak sampai setengah jam. ;)



Angkat carseat ni pun cos nak balik raya dulu... Raya plak kat Pahang. Jauh tu nak travel. Sebelum ni Razin terbaring je kat belakang (time takde carseat) tapi now kan dah ada si adik, camne nak baring, mana muat. Tambahan lagi suamiku yang perasan 'car racer' tu bawak kereta memang... err... kering darah aku dibuatnya... So lebih baik dan selamat dengan meletakkan anak-anak dalam car seat masing-masing.


Di bawah adalah gambar suasana dalam kereta masa nak balik Raya last month.


Adik dalam Maxi Cosi Pebble.
Abang dalam Recaro Young Sport.

Ni masa baru nak gerak dari Lumut.





Haaa.. dua-dua dah tidur... ni masa berhenti isi minyak kat mana tah.. Dah sejam dalam kereta.

Yang adik tu masih belum biasa dalam carseat so asyik nangis (and aku suspect dia mabuk kereta? Asyik muntah je). So Mak budak kejap-kejap pindah ke belakang... duduk di tengah-tengah tenangkan si adik.

Abang Razin?

Alhamdulillah very well behaved.


Nasib baik jugak memang dah biasekan Razin dalam carseat since baby... So ok la... 

Tak banyak ragam.

Mungkin jugak sebab car seat Recaro ni best! ^_^


Recaro carseats untuk budak-budak ada beberapa model lagi...

Recaro Performance Ride (leh pakai dari newborn... model US and assembled in US, bukan Germany)

Recaro Young Sport (seperti yang ku review)
Recaro Monzo Nova IS (ni best! siap ada speaker lagi... and mahal ckit dari lain... kalau ade bajet, sambar yang ni terus :D)
Recaro Milano 

Sape-sape berminat, silalah order di MamaPanda.com. Ada stroller Recaro Easylife juga yer... Stroller Recaro Easylife ni macam Babyzen Yoyo dari segi compactness... yang penting cheaper than Yoyo hehe... Sesape berminat sila jengah. 

Nak order di FB Mama Panda Store pun boleh.



Best! silalah consider Recaro sebagai car seat for your child hehehe...


Sekian, dah malam buta tuan tanah tidur dulu ya...



Wassalam.

Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: