Saturday, November 8, 2014

Harta-tanah

Bismillahirrahmanirrahim...


Tetiba nak tulis tentang hartanah walaupun sebenarnya takdela pandai sangat.

Kat FB banyak org bagi nasihat untuk beli rumah apartment berbanding landed house (rumah atas tanah/teres/banglo etc) especially kalau nak sewakan.

Aku setuju. TAPI, depends lokasi juga. Dan depends pemaju/pengurusan apartment tu.

Macam kat Lumut ni, ade satu tempat tu memang femes giler... Orang gelar A10 cos ramai navy duduk/beli rumah di apartment ni. Dalam base tldm tu kuarters navy sampai A39 je (nama blok), so yang kat luar ni walaupun dah sah2 bukan kuarters kerajaan, tapi ade gak nama timangan manja jadi A40 hehehehe

Anyway, apartment A40 ni sebenarnya Apartment Bukit Permata. Banyak blok actually... Tapi sentiasa ade isu timbul. Mostly masalah parking, lif dan bekalan air.



Rumah apartment memang murah la sikittt dari landed house. Tapi kalau dah bermasalah rupa ini, memang tak ok la. Orang pun takut nak nyewa.

So tips beli rumah apartment dulu baru beli landed house tu tak berapa tepat sangat.

Aku harap masalah kat apartment Bukit Permata tu cepatla bertambah baik.

Padat sangat manusia.

But on the bright side, semakin naik kedai2 and macam2 kemudahan. Bagus la kannnn... 


Semoga sewa kedai aku maintain sampai bebila huehue...

Entry blog di kala bosan and takleh tido so scroll Fb ajer... Hehehe

On another note, ramai plak orang tetiba add kt fb. Now i dont feel comfortable updating status on fb yg berbunyi personal/merapu. Hmmmmmmm.....


Alhamdulillah...

2 comments:

PakMail said...

Puan Ryehana,

tergelak saya baca ada blok A40 di luar base. Heheheeeee....

takut nanti ada pulak fire fighting drill. Juga 'duty watch' yang jaga gate.

Jangan marah ya, gurau aje.

Anna Nanny said...

hehe.. saya duduk sana.. management baru ni ok sket.. tapi still, masalah parking tak selesai2.. management buat rule sape yang takde tangguhan maintainance & bil air, layak dapat satu assign parking yang dekat dekat rumah *konon la...

tapi yang hampeh.. ada yang dah ada assign parking sendiri pun, sibuk nak letak kon kat parking yang xde assign lagi untuk letak 2nd car dia.. x adil.. orang lain yg xde tangguhan plak ada yg kena park jauh sbb x mintak parking.. sistem paling bengong dalam dunia.. syukur husband dah kena pindah KL. condo at kl ni pun assign parking ikut number rumah. kan senang...