Saturday, June 27, 2015

Keanehan melampau

bismIllahirrahmanirrahim...



Haaa aku xpuasa so aku nak membebel sikit.

Kisahnye, bulan 5 aritu ade la order barang dengan satu supplier nih. Barang dia takde stock masa aku order, TAPI dia cakap most probably NEXT WEEK akan post out la barang aku tu... So ok fine. No hal.

Then dia bagi invoice, aku buat terus FULL PAYMENT. Yela, normal je benda ni. Standard la bayor dulu baru dapat barang. Setakat 'NEXT WEEK' tu takdela lama pun.

Tapiiiii akhirnya ade delay on her side. Barang lambat sampai or tah camne dia DHL hantar semula ke kilang kat obersea nun. So nak dipendekkan cerita, aku akhirnya dapat barang minggu ni.

26 & 27 June baru dapat barang. Bayornye sejak 18 May. Ok takpe. Settlelah kan.

Tapi, pada 23 June yang lepas supplier ni ade la emel kat semua kedai2 yang lepas ni ade price increase. Yela sebab ringgit jatuh bla bla... Ok, aku bace email tu pun gitu-gitu jelah.

Sekali dapat emel dia tanya camne dah dpt semua barang ke... pastu siap gitau, "kita dah naikkan harga barang. Nanti dah bankin balance, gitau yer"

Apekah??

Balance??

Heyyy... tak pernah dibuat orang okeh. Transaksi pembelian dah settle sejak 18 May. Ko bagi invoice, aku bayo. Cuma aku ni ha kena tunggu punye lah lama nak dapat barang. Janji awalnye seminggu, dah sebulan lebih baru dpt! Tapi takde la aku nak complaint hape cos paham bab shipping ni bukan dalam kawalan kita.

Tapiiii bab nak mintak bayaran balance ni aku macam tak percaya je! Ape kejadah plak aku nak bayar balance padahal aku dah bayar FULL pada invoice pertama yang kome hantar dulu.

Korang yang overconfident barang dapat dalam masa 1 week, then pastu ade additional cost postage/currency exchange, aku plak kena bayo??

hello... itu la risks jadi supplier ok.

Aku baru lepas balas emel dengan nada terkejut. Cos memang aku terkejut! Tak pernah dibuat orang.

Lain kali, jangan amik PRE ORDER with payment. Haa ni ko dah amik duit aku siap-siap padahal barang takde lagi, then boleh pulak mintak topup kenaikan harga.

Ape kejadah pulak kan. New increased price should be in next order lah... Tu pun kalau aku nak order lagi lahhh.


Adoiii sabo jer la... Tunggu dia nak reply ape. Tapi kalau ikutkan memang aku takyah bayar dah. Cuma tu la... geram je bole plak dia nak mintak balance payment. Grrrr...


Written By Ryehana
alhamdulillah...

0 comments: