Thursday, January 7, 2016

Pancaroba

Bismillahirrahmanirrahim....


I have so many things to jot down, but being a working mother of 3 sons now, I found it really really hard to find some alone time to pause, reflect and write in my blog.

Let's start with the bad things I have to face.

I don't have enough manpower to handle all the admin work. I have lots of stuff in the shop, but haven't had time to upload them online! Which is really bad for business cos I depended on online sales 80%!

I have my brother working with me but you know, being a single man and not really into baby stuff, it's really hard la to ask him to do this and that. He's just not into this baby stuff thingy. Understandable really... If I don't have children, I wouldn't be interested as well!

Some of the time, I do get annoyed and really 'terasa hati' when I found out my customers (kutu player IN FACT) didn't admit they buy the stuff from me. Instead, bole plak sebut kedai lain. Sabar jelah kannn...

You're on my kutu group and you always pay LATE, then when you share pics on your facebook and people asked where you bought it, you said elsewhere!

Terasa wei. Kot yer pun malu beli secara kutu, takyah la sebut beli guna kutu. cakap jela beli dari Mama Panda. Settle.

Kenapa aku terasa? Ntah... tak leh ke?

hmmm... kita ni bisnes kecik-kecik nak tolong orang. Cos tak semua orang mampu beli barang branded-branded ni cash. Yer, paham tu. That's why buat kutu. Tapi bila orang tak appreciate, terasa la.

Ape yang buat aku still buat kutu dari 2012 till now? Well nasib baik la lebih ramai yang menghargai dari yang tak ngaku. Yang tak ngaku nyer sorang la yang aku perasan now. Yang lain bagi feedback mencairkan hati.

"Nasib baik Ana buat kutu ni... kalau cash gedebuk memang akak tak mampu la nak beli... nak beli yang elok supaya tahan lama.. alhamdulillah yang XXX dulu tu sampai adik dia ni leh pakai pulak... berbaloi sangat"


Those are the words I cherished.

I may not be a very friendly seller asking for feedback and always contact customers back (cos I'm a really busy woman), but seriously I treasured those feedbacks.

kalau nak dikumpulkan testimonial dari customers, berlambak-lambak lah kot. Aku takde masa nak save pulak. huhu...

Ape-ape pun tu la... antara cabaran-cabaran berbisnes ni weh.

Macam-macam.



Ada banyak lagi aku nak citer tapi busy nak mampus so better sambung lain kali.


Bye


Written By Ryehana
alhamdulillah...

2 comments:

Huda Luna said...

huhu tabah la ana

huda kalau leh kira dah 3 benda ke 4 benda kot beli kt ana tak ingat. tapi yang ingat huda join kutu boba n cosatto n stroller quinny zapp xtra cash. sib baik la ana buat kutu. huhuh

ana jgn kecik hati sangat dengan dorang yg lain k

Ryehanna said...

Thanks huda.. Really appreciate it. Hehe biase la bebel2 kat blog... Sebab memang rely on mouth to mouth recommendations since xde byk beriklan sana sini. Bila jd cmtu mmg terasa la jugak haha...

Nasib baik tak semua mcm tu ;)