Tuesday, January 12, 2016

Woes

bismillahirrahmanirrahim...



Kecoh timeline FB aku dengan kes breastfeeding.

Bagi aku personally, takde mende pun. Am I offended if people whip out their tits to feed their hungry babes? No.

But to other people it seems very offensive. Oh well, still figuring that out.

Yang pasti, lepas ni semua mak-mak yang menyusukan akan lebih berhati-hati dengan gambar menyusukan anak haha...

And tak kurang juga yang akan still pandang pelik dengan ibu-ibu yang menyusukan anak di tempat public ni. Dari komen-komen yang bahasa sangat memualkan, you'll see lah...

"Tak malu ke... pergi la kat kereta, masuk toilet bla bla bla"

"Laki dayus biarkan bini menyusu bagi orang tengok (xnampak pun)" and bla bla bla


Can't help but felt a little hurt by such harsh comments.



Sedih eh... How to normalize breastfeeding then?

Mulanya macam tak paham sangat... eh, men get aroused ke bila tengok baby nyusu?? For me it's like... omg, really eh??

But it seems so.

Susah nak ubah mentaliti orang makanya... follow the flow & advices lah. *shrugs*


On another note on breastfeeding woes;-

Raiq is now 5 months and demanded 5 oz per feeding! I pumped 9oz paling banyak per session (only 2 sessions of expressing milk daily)... dulu 9 oz dapat 3 feedings (3oz per bottle), now nak dapat 2 pun payah. Sedihhhh... mula la mikio nak start campur FM je...

Sian anak2 aku... start 5, 6 bulan je mulala mak kome campur yer.... yang pastinya bila dah campur, aku takkan pam dah cos malas. Errr...

See? Bukan senang nak nyusukan anak dengan susu terbaik di dunia. Macam-macam halangan. Maka janganla hentam ibu2 yang menyusukan ni.


Sekian.

Written By Ryehana
alhamdulillah....

0 comments: